Tarkenna hakuasi

20671 Tietoa apurahoista

Apurahojen hakeminen

Mistä apurahoja haetaan?

Kiteytettynä eri alojen säätiörahoitusmahdollisuudet löytyvät UEF:n Heimo-sivustolta. Myös UEF:n tutkimusrahoituksen Viva Engage-ryhmässä tiedotetaan ajankohtaisista rahoitusmahdollisuuksista, liity siis oman alasi yammer-ryhmien lisäksi tähän ryhmään heti tohtoriopintojen alussa. Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta tarjoaa laajasti tietoa tutkimuksen rahoitusmahdollisuuksista, mutta myös muista apurahatutkijan asemaan vaikuttavista asioista, kuten verotuksesta. Kattavat säätiörahoitusmahdollisuudet löytyvät tiedejatutkimus.fi-tietokannasta, josta voidaan hakea säätiöitä tieteenaloittain. Research professional -tietokanta tarjoaa kansainvälisiä rahoituslähteitä hieman pidemmällä tutkijan urallaan edenneille. Kysy ensisijaisesti työsi ohjaajalta tutkimukseesi sopivista rahoitusmuodoista.

Apurahojen haku tapahtuu tutkimussuunnitelmalla

Hyvän tutkimussuunnitelman tekeminen on ensiarvoisen tärkeä etenkin tohtoriopintojen alkuvaiheessa. Tutkimussuunnitelmalla haetaan niin jatko-opinto-oikeutta, työsuhteisia tohtorikoulutuspaikkoja kuin apurahojakin. Tutkimussuunnitelmaa päivitetään työn edistyessä ja ensimmäinen tutkimussuunnitelma tehdään yhdessä ohjaajan kanssa.

Filosofisen tiedekunnan ja yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan väitöskirjatutkijoille järjestetään kaksi kertaa vuodessa tutkimusrahoituksen hakuvalmennus -kurssi. Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan kurssi sekä terveystieteiden tiedekunnan kurssi  tutkimusrahoitushakemusten kirjoittamisesta järjestetään vuosittain. Lue lisää kursseista Muut opinnot ja koulutukset- sivulta.

Vinkkejä apurahojen hakemiseen

  • Lue hakuilmoitus ja ohjeet huolellisesti. Kaikista säätiöistä ei kannata hakea, vaan juuri niistä, jotka yleisimmin rahoittavat tutkimusalaasi ja joiden kuvaukset sopivat omaan tutkimukseesi. Hakemus kannattaa aina valmistella huolella juuri kyseistä hakua varten ja mukauttaa tarvittaessa tutkimussuunnitelmaa vastaamaan säätiön tavoitteita.
  • Noudata annettuja ohjeita ja määräaikoja, sillä näissä ei jousteta. Varmista siis hyvissä ajoin, että hakemuksen kaikki liitteet ovat kunnossa.
  • Jos hakemukseen voi liittää suosituskirjeen, pyydä suositusta esimerkiksi ohjaajaltasi hyvissä ajoin. Ohjaajilla on luultavasti useita suosituskirjeitä laadittavanaan.
  • Rahoitushakemuksien arvioitsijat eivät aina edusta juuri sinun tutkimusalaasi. Laatiessasi tutkimus- ja rahoitussuunnitelmaa ole täsmällinen, ytimekäs ja yleistajuinen.
  • Päivitä portfoliosi, CV:si ja julkaisuluettelosi. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeistamaa mallia käytetään yleisesti.
  • Ole rehellinen, realistinen ja optimistinen. Älä vähättele itseäsi, mutta älä myöskään lupaa liikoja. Monet säätiöt arvostavat rohkeaa ajattelua ja suurella mittakaavalla tekemistä.
Apurahatutkijana Itä-Suomen yliopistossa

Apurahatutkijalle on Itä-Suomen yliopistossa tarjolla kaksi erilaista sopimusta riippuen apurahakauden pituudesta. Mikäli olet saanut vähintään 12 kuukauden mittaisen työskentelyapurahan yliopiston ulkopuoliselta taholta, olet oikeutettu solmimaan osa-aikaisen (10%) työsopimuksen yliopiston kanssa. Lue lisää 10% apurahatutkijan työsuhteesta Kamusta.

Apurahatutkijasopimus

Alle vuoden mittaisen apurahan saajan kanssa voidaan sopia toiminnasta yliopistolla. Apurahatutkijasopimus tehdään Mepco-järjestelmässä HR-asiantuntijan toimesta ja siinä sovitaan seuraavista tutkijan käyttöön annettavista resursseista: työtila, kulkuoikeudet, puhelin, tietoliikenneyhteydet, kopiointi ja posti, tutkimusaineistot ja muut mahdolliset resurssit. Samassa yhteydessä todetaan, onko apurahatutkijan apurahapäätökseen mahdollisesti kirjattu yliopistokorvaus.

Sopimuksessa apurahatutkija sitoutuu:

  • huolehtimaan kuntoon omaan vakuutusturvaansa liittyvät toimenpiteet, jonka piiriin kuuluu yliopistolla toimimisen yhteydessä tapahtuvat vahingot ja tapaturmat
  • huolehtimaan kuntoon omaan eläketurvaansa liittyvät toimenpiteet
  • tutustumaan Yliopiston turvallisuusohjeisiin ja -määräyksiin
  • siihen, että Yliopisto voi tallentaa rekistereihinsä tutkijan antamat tiedot sekä kulunvalvontatiedot
  • tarvittaessa solmimaan erillisen oikeuksiensiirtosopimuksen
  • ilmoittamaan muista kuin sopimustutkimuksen yhteydessä syntyneistä immateriaalioikeuksista ja muista kaupallisesti arvokkaista havainnoista, jotka on tehty hyödyntämällä yliopiston tutkimusaineistoja tai -näytteitä.
  • tekemään julkaisut, joissa on hyödynnetty yliopiston tutkimusaineistoja tai -näytteitä taikka muita resursseja yliopiston nimissä

Sopimukseen tarvittavat tiedot

  • apurahatutkijan nimi, sosiaaliturvatunnus, osoitetiedot
  • apurahatutkijan valvoja (yleensä ohjaaja)

Apurahatutkijasopimuksen myötä:

  • saat käyttöösi UEF-käyttäjätunnuksen, joka sisältää esimerkiksi oikeuden O365-ympäristöön, sähköpostiosoitteen, kirjaston käyttöoikeudet, kampuskirjautumisoikeuden ja Moodle -alustan kirjautumisoikeuden
  • voit osallistua henkilökuntakoulutuksiin ja tapahtumiin, mikäli tilaa on (henkilökuntaan kuuluvat ovat etusijalla)
  • voit lounastaa kampusravintoloissa henkilökuntahintaan esittämällä laitosjohtajan allekirjoittaman tutkijoiden lounaskortin (jollaisen saat laitokseltasi)
  • voit käyttää yliopiston liikuntapalveluita näyttämällä apurahatutkijoiden liikuntakortia, johon on kiinnitetty maksullinen liikuntatarra

Apurahatutkijasopimus ei kuitenkaan oikeuta työterveyshuoltoon, vaan sinun tulee käyttää julkista terveydenhuoltoa. YTHS:n palvelut ovat ainoastaan perustutkinto-opiskelijoille.

Apurahan ja työsuhteen ero

Apurahatutkija on oman työnsä johtaja

Monet apurahatutkijat kokevat tämän työn tekemisen muodon parhaaksi puoleksi akateemisen vapauden. Työtunteja ei määritetä tai valvota yliopiston toimesta, vaan tutkija on itse ohjaajiensa tuella vastuussa työn edistymisestä suunnitellussa aikataulussa. Monet säätiöt kuitenkin velvoittavat raportoimaan työn edistymisestä tietyin aikavälein.

Apurahatutkija ei ole työsuhteessa yliopistoon, eikä hänellä ole velvoitteita yliopistoa kohtaan. Apurahatutkijoiden ei odoteta osallistuvan esimerkiksi laitoksen hallinnollisiin tehtäviin tai opetukseen. Yliopisto ei myöskään voi edellyttää apurahalla tehdystä tutkimuksesta välitöntä hyötyä tai oikeuksia työn tuloksiin.

Huonona puolena apurahatutkijat taas kokevat sen, etteivät he kiinnity samalla tavoin työyhteisöönsä kuin palkatut väitöskirjatutkijat. Opetuskokemus ja hyvät verkostot ovat kuitenkin tärkeitä akateemisella uralla, joten on tutkijan itsensä kannalta hyvä osallistua laitoksen yhteiseen toimintaan.

Työsuhteen mukanaan tuomat edut, kuten työterveyshuolto, eivät koske apurahalla työskenteleviä. Myöskään YTHS ei tarjoa palveluja väitöskirjatutkijoille. Henkilökuntakoulutuksiin etusijalla ovat UEFiin työsuhteessa olevat mutta mikäli tilaa on, apurahatutkijat ovat tervetulleita osallistumaan. Apurahatutkijat voivat saada työhuoneen ja -työvälineet omalta laitokseltaan, mikäli niitä on vapaana.

Apurahatutkijan työarki on vapaata, mutta hyvinvoinnista ja työrutiineista on syytä pitää huolta. Vinkkejä tähän:

Apurahatutkija ja altistetyö

Mikäli tutkimukseesi kuuluu altistetyötä, sinun tulee olla työterveyshuollon seurannassa. Lue lisää altistetyöstä ja laboratorioturvallisuudesta Heimossa (vaatii UEF-kirjautumisen).

Apurahatutkijan verotus, vakuutukset ja sosiaaliturva

Apurahojen verotus

Apurahat ovat verovapaata tuloa tiettyyn rajaan saakka. Verovapaan apurahan ylärajan löydät verottajan Apurahojen, stipendien ja tunnustuspalkintojen verotus- sivulta.

Verottaja saa tiedot maksetuista apurahoista suoraan säätiöiltä. Huomaathan, että verotuksessa apurahan saamisen ensimmäiseksi päiväksi lasketaan sen ensimmäinen mahdollinen nostopäivä. Saadessasi useamman apurahan saman vuoden sisällä, ole yhteydessä verotoimistoon. Vero.fi sivustolta on löydettävissä lisätietoa ja lomakkeita apurahan ilmoittamisesta, kuin myös linkit apurahatutkijoille tarkoitettuihin verowebinaareihin. Huomaathan myös, että työhuonevuokra ja monet työskentelymateriaalit ovat verovähennyskelposia.

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta pitää yllä jatkuvasti päivittyvää tietoa apurahatutkijoiden verotuksesta ja tarjoaa vinkkejä verotukseen liittyvissä yleisimmissä ongelmissa. Tutustu myös Acatiimin veroliitteeseen.

Vakuutukset

Apurahatutkija on itse vastuussa työeläke- ja vakuutusmaksuistaan. Yli 4 kuukauden mittaisen työskentelyapurahan saaja on velvoitettu ottamaan lakisääteisten eläke- ja työtapaturmavakuutuksen. Myös lyhyemmän kauden apurahatutkija voi hakea vakuutusta. Vakuutus tulee ottaa myös niissä tilanteissa, joissa työskentelet ulkomailla tai tulet Suomeen työskentelemään ulkomailta.

Apurahatutkijan lakisääteistä eläke-, ja työtapaturmavakuuttamista hoitaa maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela. Huomioithan, että Melan lakisääteinen vakuutus apurahatutkijoille ei sisällä vapaa-ajan tapaturmavakuutusta. Melasta on kuitenkin mahdollista ottaa MATA-vakuutus vapaa-ajalle. Joidenkin ammattiliittojen, kuten Tieteentekijöiden liiton jäsenyys kattaa myös vapaa-ajan vakuutuksen. Samoin jotkin säätiöt tarjoavat mahdollisuutta laajempaan vakuutukseen.

Mikäli apurahatutkijana toimiessasi aiheutat yliopiston tutkimuslaitteen rikkoutumisen, maksetaan yliopiston omaisuusvakuutuksesta vakuutusehtojen täyttyessä korvaus yliopistolle. Mikäli vahinko on aiheutettu tahallaan tai tuottamuksella, selvitetään korvausvastuusi erikseen. Apurahatutkijat eivät ole yliopiston vastuuvakuutuksen piirissä, jolloin korvausta voidaan hakea myös apurahatutkijan mahdollisesta vastuuvakuutuksesta.

Työttömyys- ja sosiaaliturva

Työskentelyapuraha estää yleensä samanaikaisen työttömyysetuuksien saamisen, mutta matka-apurahojen ja kertaluonteisten pienten apurahojen kohdalla voidaan käyttää harkintaa. Väitöskirjaa varten myönnettyjä työskentelyapurahoja ei oteta huomioon päivähoitomaksua määriteltäessä, vaan ne lasketaan nollatuloksi. Kaikki apurahat ovat kuitenkin asumistuessa, toimeentulotuessa ja opintotuessa huomioon otettavaa tuloa. Ulkomailla Suomesta myönnetyllä apurahalla työskentelevä tutkija voi tietyin ehdoin kuulua Suomen sosiaaliturvaan, eikä hänen kannata lähtiessään erota työttömyyskassan jäsenyydestä.

Äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan määrä lasketaan viimeisimmän verotuksessa vahvistetun työtulon perusteella. Jos olet ko. vuonna saanut apurahaa ja sinulla on ollut MyEL-vakuutus, äitiys-, isyys- ja vanhempainraha lasketaan sen pohjana olevan työtulon mukaan. Jos kuitenkin päivärahaa edeltävien kuuden kuukauden työtulot ovat nousseet 20 prosenttia verotuksessa vahvistetuista tuloista, maksetaan päiväraha näiden kuuden kuukauden tulojen mukaan.

Mikäli et työllisty suoraan apurahakauden jälkeen, olet oikeutettu Kelan työmarkkinatukeen ilman tarveharkintaa 130 ensimmäiseltä työttömyyspäivältä, mikäli olet ollut vakuutettuna maatalousyrittäjän eläkelain mukaisesti yhteensä vähintään 24 kuukauden ajan edellisten 48 kuukauden aikana. Olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, mikäli kuulut ammattiliiton työttömyyskassaan ja olet ollut ennen työttömyysjaksoa palkkatyössä 26 viikkoa 28 kuukauden tarkastelujakson aikana.

Apurahakauden aikana voi liittyä ammattiliittoon mutta ei työttömyyskassaan. Kassan jäsenyyden saaminen edellyttää liittymishetkellä voimassa olevaa palkkatyösuhdetta. Kassasta ei kuitenkaan tarvitse erota apurahakauden alkaessa. Apurahoja ei oteta huomioon ansiosidonnaisen työttömyysturvan määrää laskettaessa. Apurahakausi ei myöskään kartuta ansiosidonnaiseen päivärahaan tai kelan työttömyyspäivärahaan oikeuttavaa työssäoloehtoa, mutta se pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa.
Lisätietoa Tieteentekijöiden verkkosivuilla.