Tarkenna hakuasi

30014 FILO Opas Opinto-oikeuden muutokset

Opinto-oikeuden muutokset humanistisen koulutusalan opinnoissa

Pääaineen tai suuntautumisvaihtoehdon valinta opintojen alussa

Pääaine tai valittu suuntautumisvaihtoehto tallennetaan opintorekisteriin.

Suomen kielen ja kirjallisuuden, kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman sekä englannin ja venäjän kielten opiskelijoiden tulee valita pääaineensa, jos se ei käy ilmi opintorekisterin tiedoista:

Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijat valitsevat näistä jommankumman pääaineekseen ja ilmoittavat sen lomakkeella opintopalveluihin.

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelmassa opiskelevat valitsevat jonkin koulutusohjelman aineen kandidaatin tutkinnon pääaineekseen ja ilmoittavat sen lomakkeella opintopalveluihin.

Venäjän kielen opiskelijat valitsevat maisteriopintojen pääaineeksi joko venäjän kielen ja kulttuurin tai venäjän kielen ja kääntämisen ja ilmoittavat sen lomakkeella opintopalveluihin. Valinta on tehtävä kandidaattiseminaarin aikana.

Englannin kielen pääaineopiskelijat suorittavat yhteiset englannin kielen perusopinnot. Aineopinnoissa opiskelijat valitsevat joko englannin kielen ja kulttuurin tai englannin kielen ja kääntämisen opintopolun. Kandidaatintutkinnon pääaine määräytyy opintopolun mukaisesti: joko englannin kieli ja kulttuuri tai englannin kieli ja kääntäminen. Englannin aineenopettajaksi voi valmistua vain kielen ja kulttuurin opintopolulta.

Englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle on erillinen haku. Englannin kielen pääaineopiskelija voi hakea englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle ensimmäisen opintovuoden kevätlukukauden lopussa suoritettuaan perusopinnot. Mikäli opiskelija ei erikseen hae englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle, hän siirtyy automaattisesti englannin kielen ja kulttuurin opintopolulle. Englannin kielen ja kääntämisen opintopolulle valitaan korkeintaan 25 pääaineopiskelijaa vuosittain. Valintaperusteet vahvistetaan tiedekunnassa syyslukukaudella ja lisätään opinto-oppaaseen.

Tiedekuntaneuvostossa 28.9.2022 vahvistetut kevään 2023 valintakriteerit:
Hakuaika on 15.5.–12.6.2023. Hakemisohjeet annetaan myöhemmin. Jos hakijoita on enemmän kuin 25, opiskelijat asetetaan järjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
1. englannin kielen perusopintokokonaisuuden arvosana
2. englannin kielen perusopintokokonaisuuden painotettu keskiarvo.

Jos perusopinnot suorittaneita hakijoita on alle 25, valinnassa huomioidaan myös opiskelijat, joiden perusopintokokonaisuus on kesken. Näiden hakijoiden osalta valintakriteereinä ovat
a) pääaineen opintopistekertymä ja b) suoritettujen opintojaksojen arvosanojen keskiarvo.

Pääaineen vaihtaminen

Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa humanististen tieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkintoja suorittavat opiskelijat voivat hakea pääaineen vaihtamista vapaamuotoisella, tiedekunnalle osoitetulla hakemuksella. Pääaineen vaihtaminen ei ole mahdollista logopedian koulutusohjelmassa. Hakemus toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen hum.haku@uef.fi tai vaihtoehtoisesti osastosihteeri Tuula Nissiselle, huone Agora 138. Hakemuksessa on mainittava seuraavat asiat:

  • päiväys
  • hakijan nimi, opiskeluoikeusnumero ja yhteystiedot (ml. sähköpostiosoite)
  • mitä pääaineen muutosta haetaan
  • millä perusteella
  • selvitys aiemmista opinnoista
  • antaako hakija luvan sähköiseen asiointiin.

Mukaan on liitettävä todistuskopio tai suoritusrekisteriote.

Hakuaika on jatkuva. Edellytykset pääaineen vaihtamiselle vaihtelevat oppiaineen mukaan ja sen mukaan, missä opintojen vaiheessa pääainetta halutaan vaihtaa.

Englannin kieli ja kulttuuri, englannin kieli ja kääntäminen: Kandidaattivaiheen hakijan edellytetään suorittaneen lukuvuosien 2018–2021 tai 2021–2022 tutkintovaatimusten mukaiset englannin kielen perusopinnot tai aiempien tutkintovaatimusten mukaiset englannin kielen ja kulttuurin tai englannin kielen ja kääntämisen perusopinnot. Valinta edellyttää oppiaineen professorin puoltoa ja aktiivista opiskelua (opintojen vaiheesta riippuen opintosuorituksia tai opintojaksoille osallistumista). Mahdolliset täydentävät opinnot määritetään opetussuunnitelmassa. Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haettavasta pääaineesta perus- ja aineopinnot. Englannin oppiaineen sisällä (englannin kieli ja kulttuuri, englannin kieli ja kääntäminen) pääainetta maisterivaiheessa vaihtava suorittaa syventävät opinnot uuden pääaineen opetussuunnitelman mukaisesti. Hakijalle voidaan määrätä täydentäviä opintoja (korkeintaan 60 opintopistettä). Täydentäviä opintoja määrätään suoritettavaksi niin, että opiskelijan voidaan katsoa saavuttavan riittävät valmiudet filosofian maisterin tutkintoon kuuluvien syventävien opintojen suorittamiseen. Pääaineen vaihto edellyttää oppiaineen professorin puoltoa ja aktiivista opiskelua.

Ruotsin kieli: Kandidaattivaiheen hakijan pitää olla suorittanut ruotsin kielen perusopinnot painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut ruotsin kielestä sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvät tiedot (3/5).

Venäjän kieli: Kandidaattivaiheen hakijan pitää olla suorittanut venäjän kielen perusopinnot painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut venäjän kielestä sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvät tiedot (3/5).

Suomen kieli ja kirjallisuus: Kandidaattivaiheen hakijan on pitänyt suorittaa haetusta pääaineesta perusopinnot vähintään hyvin tiedoin (3/5). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haetusta pääaineesta sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava vähintään hyvät tiedot (3/5).

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelma: Kandidaattivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haettavasta pääaineesta perusopinnot painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5). Koulutusohjelman tarjoamia pääaineita ovat kirjallisuus, perinteentutkimus tai kulttuurintutkimus (erikoistumisalat kulttuuriantropologia, mediakulttuuri ja viestintä, etnomusikologia, sukupuolentutkimus tai taiteensosiologia). Maisterivaiheen hakijan tulee olla suorittanut haettavasta pääaineesta sekä perus- että aineopinnot. Aineopintojen kokonaisarvosanan on tällöin oltava vähintään hyvät tiedot (3/5).

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Kandidaatin ja maisterin tutkintoja suorittamaan valittu opiskelija voi tietyin ehdoin hakea opinto-oikeuden muuttamista pelkäksi maisterin tutkinnoksi. Opinto-oikeuden muutosta tulee hakea yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake löytyy Kamusta. Lisätietoa asiasta antavat amanuenssit.

Muokattu 1.11.2022. Lisätty englannin kielen ja kääntämisen opintopolun haun valintaperusteet vuodelle 2023 ja poistettu kevään 2022 haun valintakriteerit.

Opinto-oikeuden muutokset kasvatustieteellisen koulutusalan opinnoissa

Pääaineen vaihtaminen

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa ei ole mahdollista vaihtaa pääainetta.

Kasvatustieteiden ja psykologian osastossa ei ole mahdollista vaihtaa pääainetta, paitsi tietyin edellytyksin Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutuksessa.

Haku hakukohteisiin tapahtuu yhteishaun kautta.

Yhteishaun hakukohteet, ohjeet, hakuajat ym. lisätietoa on saatavissa yliopiston opiskelijavalintasivustolta (linkki avautuu uudelle välilehdelle). Hakuneuvonnan yhteystiedot löydät kunkin hakukohteen tiedoista.

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Kandidaatin ja maisterin tutkintoja suorittamaan valittu opiskelija voi tietyin ehdoin hakea opinto-oikeuden muuttamista pelkäksi maisterin tutkinnoksi. Opinto-oikeuden muutosta tulee hakea yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake löytyy Kamusta. Lisätietoa asiasta antavat amanuenssit.

Kasvatustieteiden ja psykologian osasto

Kasvatustieteen kandidaatin (ja optiona kasvatustieteen maisterin) opinto-oikeuden omaava opiskelija voi anoa kasvatustieteiden ja psykologian osastossa oikeutta siirtyä suorittamaan suoraan maisterin tutkintoa seuraavin perustein:

  • alempi tai ylempi yliopistotutkinto suoritettu sekä
  • ns. täydentävinä opintoina suoritettu oman pääaineen perus- ja aineopinnot sekä mahdolliset muut koulutuksen määrittämät täydentävät opinnot.

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon.

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto

Kasvatustieteen kandidaatin (ja optiona kasvatustieteen maisterin) opinto-oikeuden omaava opiskelija voi anoa soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastossa oikeutta siirtyä suorittamaan suoraan kasvatustieteen maisterin tutkintoa seuraavin perustein:

  • alempi tai ylempi yliopistotutkinto suoritettu sekä
  • ns. täydentävinä opintoina suoritettu
    • luokanopettajakoulutuksessa kasvatustieteen perus- ja aineopinnot 70 op
    • kotitalousopettajakoulutuksessa kotitaloustieteen perus- ja aineopinnot 80 op
    • käsityönopettajakoulutuksessa käsityötieteen, monimateriaalisen käsityön perus- ja aineopinnot 80 op
    • varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksessa kasvatustieteen perus- ja aineopinnot (erityisesti varhaiskasvatus) 65 op

Opiskelija suorittaa maisterin tutkintoon pakollisena sivuaineena

  • luokanopettajakoulutuksessa perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot 60 op
  • kotitalous- ja käsityönopettajakoulutuksissa opettajan pedagogiset opinnot 60 op
  • varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksessa varhaiskasvatuksen sisältöalueet 75 op

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon.

Opinto-oikeuden muutokset psykologian koulutusalan opinnoissa

Pääaineen vaihtaminen

Kasvatustieteiden ja psykologian osastossa ei ole mahdollista vaihtaa pääainetta, paitsi tietyin edellytyksin Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutuksessa. Haku hakukohteisiin tapahtuu yhteishaun kautta.

Yhteishaun hakukohteet, ohjeet, hakuajat ym. lisätietoa on saatavissa yliopiston koulutusvalintasivustolta (linkki avautuu uudelle välilehdelle).

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Psykologian kandidaatin (ja optiona psykologian maisterin) opinto-oikeuden omaava opiskelija voi anoa kasvatustieteiden ja psykologian osastossa oikeutta siirtyä suorittamaan suoraan maisterin tutkintoa seuraavin perustein:

  • alempi tai ylempi yliopistotutkinto suoritettu
  • ns. täydentävinä opintoina suoritettu oman pääaineen perus- ja aineopinnot sekä mahdolliset muut koulutuksen määrittämät täydentävät opinnot.

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon. Opinto-oikeuden muutosta tulee hakea yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake on Kamussa. Lisätietoa asiasta antaa amanuenssi.

Opinto-oikeuden muutokset teologisen koulutusalan opinnoissa

Suuntautumisvaihtoehdon muutos

Opiskelija voi hakea suuntautumisvaihtoehdon muutosta oman koulutusohjelmansa sisällä. Koulutusohjelman muutokset ovat mahdollisia yleisen siirtohaun kautta siihen kirjatuin ehdoin. Siirtohaku tapahtuu Opintopolussa, jossa valintaperusteet julkaistaan lokakuun lopussa. Jos opiskelijalle myönnetään suuntautumisvaihtoehdon muutos, hän menettää entisen suuntautumisvaihtoehdon mukaisen opinto-oikeutensa.

Ennen suuntautumisvaihtoehdon muutoksen hakemista opiskelijan tulee laatia ja hyväksyttää uuden suuntautumisvaihtoehdon tutkintovaatimusten mukainen HOPS.

Opetusalan suuntautumisvaihtoehto

Opetusalan suuntautumisvaihtoehtoon muutosta hakevien tulee hakea aineenopettajan pedagogisten opintojen suoritusoikeutta. Hakuaika on maaliskuussa. Valittavien määrä on rajattu.

Jos opiskelija on suorittanut opettajan kelpoisuuden tuottavat pedagogiset opinnot (60 op), hän voi hakea maisterivaiheessa suuntautumisvaihtoehdon muutosta aiempien opintojen perusteella. Suuntautumisvaihtoehdon muuttaminen ei tässä tapauksessa oikeuta opettajan pedagogisten opintojen suorittamiseen. Muutosta haetaan Kamusta löytyvällä lomakkeella ”Pääaineen/suuntautumisvaihtoehdon/koulutusohjelman/kampuksen vaihtaminen”. Lisätietoa asiasta antaa amanuenssi.

Teologin tai kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehto

Teologin tai kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehtoon siirtyminen tapahtuu ilman kiintiötä kerran vuodessa kevään siirtohaun hakuaikana. Muutosta haetaan hakulomakkeella, joka löytyy Teologian opintoyhteisöstä (avautuu uuteen välilehteen, vaatii kirjautumisen).

Suuntautumisvaihtoehdon muutos oman koulutusohjelman teologin suuntautumisvaihtoehtoon on mahdollista seuraavin ehdoin:

  • opiskelija jättää hakemuksensa kevään siirtohaun hakuaikana sähköpostilla osoitteeseen teol.haku@uef.fi tai teologian osaston kansliaan osastosihteeri Tuula Nissiselle
  • opiskelija laatii ja hyväksyttää ennen hakemista uuden, teologin suuntautumisvaihtoehdon tutkintovaatimuksien mukaisen HOPSin.

Suuntautumisvaihtoehdon muutos ortodoksisen teologian kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehtoon on mahdollista seuraavin ehdoin:

  • opiskelijalla on jo ortodoksisen teologian opinto-oikeus joko teologin tai opetusalan suuntautumisvaihtoehdossa
  • opiskelija jättää hakemuksensa kevään siirtohaun hakuaikana sähköpostilla osoitteeseen teol.haku@uef.fi tai teologian osaston kansliaan osastosihteeri Tuula Nissiselle
  • opiskelija laatii ja hyväksyttää ennen hakemista uuden, kirkkomusiikin tutkintovaatimuksien mukaisen HOPSin
  • opiskelija osallistuu yhteishaun yhteydessä järjestettävään ortodoksisen kirkkomusiikin musiikkikokeeseen ja saa siitä minimirajan ylittävät pisteet. Musiikkikokeeseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, suuntautumisvaihtoehdon muutoshakemus toimii ilmoittautumisena.

Musiikkikoe koostuu musikaalisuustestistä ja kolmiosaisesta laulukokeesta. Musikaalisuustesti sisältää musiikin teorian ja säveltapailun osiot (melodia- ja rytmidiktaatti, intervalli-, asteikko-, sointuanalyysitehtäviä). Laulukokeeseen kuuluu

  • vigilian alkupsalmi (Ps. 104),
  • yksi pakollinen yksinlaulu,
  • yksi vapaavalintainen säestyksellinen yksinlaulu,
  • laulutehtävä: sointujen ja intervallien laulaminen.

Jokaisesta musiikkikokeen neljästä osioista tulee saavuttaa vähintään viisi (5) pistettä 10 pisteestä.

Siirtyminen suorittamaan pelkkää maisterin tutkintoa

Teologian kandidaatin (ja optiona teologian maisterin) opinto-oikeuden omaava teologin tai opetusalan suuntautumisvaihtoehdon opiskelija voi anoa siirtoa suorittamaan suoraan teologian maisterin tutkintoa suorittamatta lainkaan teologian kandidaatin tutkintoa, mikäli opiskelija on suorittanut seuraavat opinnot:

  • jokin alempi tai ylempi yliopistotutkinto
  • oman koulutusohjelman (yleisen tai ortodoksisen teologian) perusopinnot (60 op/35 ov) vähintään hyvin tiedoin (3/5) enintään kymmenen vuotta aikaisemmin tai vastaavat opinnot.

Jos opiskelijalle myönnetään opinto-oikeuden muutos, hänen tulee suorittaa teologian maisterin tutkintoon vähintään 10 opintopistettä klassisten kielten opintoja. Suoritetut teologian perusopinnot (60 op) ovat täydentäviä opintoja, eivätkä ne sisälly maisterin tutkintoon. Mikäli opiskelijan tavoitteena on suorittaa evankelis-luterilaisen kirkon pappisvirkaan vaadittava teologian maisterin tutkinto, tulee opiskelijan huolehtia, että hänen suorittamansa teologian opinnot ovat Piispainkokouksen päätöksen (4 §) mukaiset (linkki avautuu uudelle välilehdelle).

Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon. Opinto-oikeuden muutosta haetaan yliopiston opinto-oikeuden muutoshakemuksella. Lomake on Kamussa. Lisätietoa asiasta antaa amanuenssi.

Ohjeita  on täsmennetty  varadekaani Laura Hirston 11.10.2022 tekemällä päätöksellä. Teksti on korjattu 12.10.2022.