Tarkenna hakuasi

3660 Tietoa yliopisto-opiskelusta

Kansainvälinen opiskelu

Kaikki Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijat voivat lähteä opiskelijavaihtoon sopivassa vaiheessa opintoja. Opiskelijavaihto tarjoaa paitsi uutta perspektiiviä opintoihin myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Suoritetut opinnot luetaan hyväksi tutkintoon kotiyliopistolla, joten opiskeluaika ei yleensä juuri pitene vaihdon takia.  Löydät lisäinfoa vaihtomahdollisuuksista, kansainvälistymisestä ja yhteystietomme oheisista linkeistä:

Kestävä kehitys ja vastuullisuus
Kieli- ja viestintäopinnot

Tervetuloa oppimaan tulevaisuuden viestintätaitoja!

Kielikeskus järjestää tutkintoihin kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot kaikille Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille. Omaan tutkintoosi kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot näkyvät HOPSissasi ja pääset ilmoittautumaan niihin sitä kautta. Tutkintoon kuuluvien kurssien lisäksi voit suorittaa vapaavalintaisia kieliopintoja. Vapaavalintaiset kieliopinnot eivät näy HOPSissasi, vaan sinun pitää lisätä ne HOPSiisi, jotta pääset ilmoittautumaan.

Mikäli sinulla on jo aiempia korkeakouluopintoja tai muuten hankittua osaamista, voit hakea korvaavuuksia tai osallistua näyttökokeeseen.

Lisätietoa:

Yhteystiedot kampuksittain:

  • Joensuun kampus: Emmi Ylihärsilä, emmi.yliharsila@uef.fi
  • Kuopion kampus: Maija Sulkakoski, maija.sulkakoski@uef.fi
Opinto-oppaat

Opinto-oppaisiin (avautuu uuteen välilehteen) on koottu mm. opiskeluun ja opintoihin liittyvää yliopiston yhteistä tietoa ja ohjeistusta sekä tiedekuntien tarkennuksia yliopistotason ohjeisiin.

Opiskelun etiikka

Yliopisto-opiskeluissa tulee ottaa aina huomioon eettinen opiskelu, hyvä tieteellinen käytäntö, sen loukkaukset ja opiskelijan tekijänoikeudet.

Eettisen opiskelun periaatteet ja oppiaineen ohjeistama viittaustekniikka on hyvä ottaa käyttöön jo opintojen alusta lähtien. Näin nämä toimintatavat tulevat luonnolliseksi osaksi opiskeluasi.

Lisätietoa:

Yhteystietomme: oppitupa@uef.fi

Opiskelun taitoja

Miten opiskelen yliopistossa? Onko yliopisto-opiskelulla jotain erityispiirteitä? Tai miten voisin kehittää omia taitojani?

OT - osaamisen tunnustaminen

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisella (OT) tarkoitetaan menettelyjä, joilla opiskelijan aiempi osaaminen voidaan arvioida ja hyväksyä osana opintoja. Osaaminen voi olla syntynyt aiempien opintojen yhteydessä tai muissa yhteyksissä, esimerkiksi työssä tai harrastuksissa.

Itä-Suomen yliopiston opiskelijaksi hyväksytty opiskelija voi hakea kirjallisesti osaamisensa tunnustamista, mikäli osaaminen vastaa opetussuunnitelmassa esitettyjä tavoitteita sisällöltään ja tasoltaan.

Tarkempaa tietoa hyväksilukujen hakemisesta:

Palautteen antaminen

Itä-Suomen yliopiston opiskelijoilla on useita mahdollisuuksia vaikuttaa yliopiston toimintaan. Opiskelijalla on mahdollisuus vaikuttaa opetukseen, ohjaukseen, neuvontaan ja niiden kehittämiseen antamallaan palautteella. Palautteita käsitellään säännöllisesti osana opetussuunnitelmatyötä ja opetuksen laatujärjestelmää.

Palautteen antamisen väylät:

Lue lisää opiskelijan eri mahdollisuuksista antaa palautetta tästä linkistä

Sivuaineet UEFssa

Mikä sivuaine?

Itä-Suomen yliopistossa on vapaa sivuaineoikeus ja sivuaineopintojen pääperiaate on, että opinnot ovat opiskelijalle tarjolla yli kampusrajojen. Periaatteessa voit siis osallistua opetukseen kuten pääaineen opiskelijat.

Tarkempaa informaatiota sivuaineista löydät:

Tiedotuskanavat

Itä-Suomen yliopiston opiskelijaviestinnän kautta on saatavilla kaikki opiskelun oleellinen ja ajankohtainen tieto.

Opiskelijaviestintä

Viva Engage

Viva Engagen ent. Yammerin UEF Opiskelijat // UEF Students -yhteisö (vaatii UEF-kirjautumisen) on Itä-Suomen yliopiston opiskelijaviestinnän pääkanavajonka sisältöjä ovat:

  • kaikille opiskelijoille suunnatut uutiset ja tiedotteet (sisältäen Kamun Ajankohtaista-sivun tiedotteet)
  • muu vapaamuotoinen viestintä

UEF Opiskelijat//UEF Students -yhteisön lisäksiViva Engagessa on hyvä seurata myös koko yliopistolle suunnattua UEF Ajankohtaista//UEF Current News -yhteisöä.

Jatkotutkintoa (tohtori tai lisensiaatti) suorittavien viestinnän pääkanava onViva Engagen Tohtorinkoulutus//Doctoral education -yhteisö. Tohtoriohjelmilla on myös omat kanavansa, joita kannattaa seurata pysyäkseen ajan tasalla niiden tapahtumista ja muista tärkeistä tohtoriopintoihin liittyvistä tiedotteista. Yammerissa on lisäksi useita muita ryhmiä, kuten esimerkiksi tutkimusrahoitusryhmä, joihin jatkotutkintoa suorittavan kannattaa liittyä.

Kamu

Kamu on kaikkien opiskelijoiden tietopankki opiskelusta Itä-Suomen yliopistossa. Kamusta löytyvät kaikille opiskelijoille yhteiset ohjeet ml. uuden opiskelijan ohjeet, ​linkit eri palveluihin ja ​​Ajankohtaista​-uutisvirta, jonka sisältöjä ovat:

  • yliopiston kaikille opiskelijoille suunnatut tiedotteet sekä suomeksi että englanniksi
  • päivityksistä yleisissä ohjeissa​
  • palveluiden poikkeusaikataulut ​​
  • yliopiston palvelut ja tilaisuudet opiskelijoille​

Opintoyhteisöt

Opintoyhteisöt ovat kunkin koulutusohjelman tai oppiaineen omat ohjeistukset sisältäviä sivustoja. Ne toimivat opiskelijoiden tietopankkeina, ja niihin on koottu ohjeistuksia ja muuta opiskelun kannalta tärkeää tietoa. Sivustot sijaitsevat O365-ympäristössä, joten käyttäminen vaatii kirjautumisen. On hyvä seurata ainakin pää- ja sivuaineiden opintoyhteisöjä ja niiden tiedottamista. Opintoyhteisöt löytyvät täältä: opintoyhteisöt

Avoimen yliopiston tutkintotavoitteisesti opiskelevat opiskelijat voivat halutessaan liittyä opintoyhteisöön.

Opintoyhteisöt eivät ole käytössä  jatkotutkintokoulutuksessa, lukuun ottamatta kielikeskuksen opintoyhteisöä.

Muut opiskelijaviestinnän tukikanavat

Jatkuvat oppijat

Avoimen yliopiston ja täydennyskoulutusten opiskelijat voivat hyödyntää samoja viestintäkanavia muiden opiskelijoiden kanssa. Yammer ja Kamu ovat tärkeitä seurattavia. Avoimen yliopiston opiskelijoille suunnattuna viestintäkanavana käytetään oppiainekohtaisesti Moodlea.

Poikkeus- ja häiriötiedottaminen

Kun häiriö- tai poikkeustilanne on ennakkoon tiedossa, siitä tiedotetaan palveluun liittyvässä viestintäkanavassa ja UEF Opiskelijat Yammerissa.

Kriisiviestinnän pääkanavana käytetään tekstiviesti- tai sähköpostipalvelua.

Opiskelijaviestinnän periaatteet yliopistossa

  • Opiskelijoilla on saatavissa opiskelunsa kannalta oleellinen ja ajankohtainen tieto.
  • Opiskelijaviestintää toteutetaan suomeksi ja englanniksi.
  • Tavoitteena opiskelijoille kohdistuvassa viestinnässä kanavien selkeys ja ymmärrettävyys.
  • Viestintää toteutetaan kohderyhmälähtöisesti.
  • Tiedotteet ovat sisällöltään selkeitä ja niiden otsikoinnissa käytetään sisältöä kuvaavia ilmaisuja.
  • Opiskelijoille suunnattua viestintää toteutetaan ja kehitetään opiskelijoiden tarpeet huomioiden.
  • Opiskelijaviestinnän periaatteita ovat ajantasaisuus, tavoittavuus, ymmärrettävyys, luotettavuus, avoimuus ja vuorovaikutteisuus.

 

Tietoturva

Tietoturva on oleellinen osa yliopiston toiminnan ja palveluiden laatua, kokonaisturvallisuutta ja yliopistossa tapahtuvaa päivittäistä tietojen käsittelyä.

Itä-Suomen yliopiston tietoturvallisuuden yleiset päämäärät, tavoitteet, vastuut ja toteutuskeinot määritellään yliopiston tietoturvapolitiikassa ja tietoturvavastuissa (vaatii kirjautumisen, avautuu uuteen välilehteen). Niitä tarkennetaan muilla tietoturvasäännöillä ja -ohjeilla.

Tietoturva on meidän jokaisen vastuulla. Tietoturva on huomioitava tunnusten käytössä, tiedostojen käsittelyssä, laitteiden ja tiedostojen suojaamisessa, sosiaalisessa mediassa ja langattomissa verkoissa sekä yleisillä koneilla työskennellessä.

Tietoturvaohjeet: 

Yksilölliset järjestelyt

Yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan aikaisemmin erityisjärjestelyiksi kutsuttuja toimia. Jos haet opiskelijaksi yliopistoomme tarkoituksenasi osallistua valintakokeeseen tai olet opiskelija, jolla on jokin este tai vamma, voit hakea oikeutta yksilöllisiin järjestelyihin. Yksilölliset järjestelyt voivat koskea valintakoetta ja/tai opintojen suorittamista. Lue lisää Kamun Tietopankista (avautuu uuteen välilehteen).

Yliopistosanastoa

Akateeminen vartti? Tiedekunta? HOPS? OT?

Näihin ja moniin muihin yliopistoelämään liittyviin termeihin löydät selityksen yliopistosanastosta.