Refine your search

14998 LL Opas 2021 Tenttien järjestäminen

Tenttien järjestäminen

Ohjeet lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmien tenttikäytänteistä

Opintosuoritusten arviointia ja tenttikäytänteitä säädellään yliopistolaissa (YL; Yliopistolaki, 558/2009) sekä Itä-Suomen yliopiston 1.8.2019 voimaan astuneessa Opintojohtosäännössä (OJS §§ 30-35, 45, 47-48, 50 ja 54). Tämän lisäksi lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmien ohjeet perustuvat Terveystieteiden tiedekunnan 30.1.2013 hyväksymiin tutkintoja ja opintoja koskeviin pysyväismääräyksiin (PM 14§ ja 16 - 17 §), jotka säätelevät mm. opintojaksojen arvostelua, opintosuoritusten julkisuutta sekä vanhenemista. Tenttikäytänteitä säätelee lisäksi terveystieteiden tiedekunnan dekaanin päätös (6.5.2019 / Kuulustelun valvontaohjeet terveystieteiden tiedekunnassa).
Opintosuorituksen arviointi voi perustua loppuarviointiin, mutta myös oppimisprosessin jatkuvaan arviointiin. Kirjallisten kuulustelujen sijasta voidaan käyttää vaihtoehtoisia arviointimenetelmiä esim. dialogitenttiä, esseetä, kotitenttiä, portfoliota, projektityötä, oppimispäiväkirjaa, verkkotenttiä, tai muita oppimisen arviointimenetelmiä. Opintojakson arvioinnin tulee olla linjassa opintojakson osaamistavoitteiden ja sisällön kanssa sekä tukea hyvän tieteellisen ajattelutavan ja tieteen toimintamuotojen oppimista.

Lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmia koskevat tarkennukset

Yliopiston perus- ja jatkotutkintoihin sekä erillisiin opintokokonaisuuksiin ja erillisarvosanoihin sisältyvien opintosuoritusten ajankohdista ja suoritustavoista päätetään opetussuunnitelmien vahvistamisen yhteydessä. Opetussuunnitelmaa tarkentavia ohjeita suoritustavasta ja arvioinnista voidaan antaa myös opintojakson alkaessa. Koulutusohjelmien/pääaineiden tulee määritellä opetusohjelmassaan opintosuoritusten suorituskertojen määrä, opintosuoritusten (ml. tenttisuoritusten) vanheneminen, tarkemmat ohjeet kuulusteluun ilmoittautumisesta, etätenttimahdollisuuksista sekä sähköisistä tenteistä. Seuraavassa on kuvattu lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmien yhteiset tarkennetut tenttiohjeet asiaan kuuluvien ylempien ohjeiden yhteydessä.

Suorituskertojen määrä

Opintojaksojen, joiden suoritukseen kuuluu loppukuulustelu, tulee järjestää varsinaisen lopputentin lisäksi vähintään kaksi uusintakuulustelumahdollisuutta. Suoritusmahdollisuudet on järjestettävä niin, että opiskelijalle jää riittävä valmistautumisaika uusintasuoritukseen.

Yleiset kuulustelut

Lääketieteen laitos ei järjestä yleisiä kuulusteluja.

Tenttiin ilmoittautuminen

Tentteihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti Pepin kautta. Ilmoittautuminen tapahtuu siten, että lukuvuoden alkaessa opiskelijalla tulee olla mahdollisuus ilmoittautua kaikille lukuvuoden aikana järjestettäville opintojaksoille sekä niiden lopputentteihin, ellei erityisestä syytä muunlaiseen käytäntöön ole tarvetta. Uusintatentteihin ilmoittautuminen avataan aina heti edellisen tentin jälkeen. Opiskelijan on ilmoittauduttava tentteihin viimeistään 7 vrk ennen tenttiä. Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei huomioida.
Mainitut ilmoittautumistavat ja – ajat eivät koske sähköistä Exam-tenttijärjestelmää, ellei opintojaksokuvauksessa ole muuta ilmoitettu. Poikkeuksen muodostavat hammaslääketieteen ja lääketieteen kliinisen vaiheen loppukuulustelut, opintojaksolle ilmoittautuminen sisältää myös loppukuulusteluun ilmoittautumisen ja opiskelijan ei tarvitse erikseen ilmoittautua loppukuulusteluun.

Tenttien järjestäminen

Tenttien järjestämisessä noudatetaan tiedekunnan ”Kuulustelujen valvontaohjeet terveystieteiden tiedekunnassa”-ohjetta.

Yleisiä ohjeita:

  • Kännykät ja muut älylaitteet tulee ehdottomasti jättää laukkuihin tenttisalin seinustalle virrat sammutettuna tai äänettömäksi säädettynä tai kokonaan salin ulkopuolelle. Mikäli tenttijällä havaitaan älylaite tenttitilanteessa, voidaan hänet poistaa tentistä ja suoritus mitätöidään. Poikkeuksena tähän on digitaaliset tentit, jotka toteutetaan omilla laitteilla suojatussa palvelinympäristössä. Näistä opiskelijaa informoidaan etukäteen.
  • Yli kahden tunnin tentistä voi poistua WC:n valvotusti. Mikäli tentissä on vain yksi valovaja, WC-käynnit hoidetaan valvojien vuoron vaihtuessa ja tästä ilmoitetaan opiskelijoille tenttitilaisuuden alkaessa. WC-käynti lasketaan tenttitilanteeksi.
  • Tentissä käytetään pääsääntöisesti sekä opiskelijan nimeä että numeroa opiskelijoiden tarkan ja vaivattoman tunnistamisen vuoksi.
  • Mikäli opiskelija tahtoo tenttiä useamman tentin yhdellä kertaa, ei opiskelijalla ole käytössään lisäaikaa vaan ainoastaan kyseiseen kuulustelukertaan varattu aika.
  • Opiskelijoiden tunnistaminen tentissä tapahtuu nimen, numeron sekä opiskelijakortin tai muun henkilöllisyystodistuksen avulla.
  • Mikäli opiskelija ei saa ottaa kysymyspaperia lähtiessään mukaansa, on siitä ilmoitettava erikseen.
  • Uusintatenttien tulee olla vaikeusasteeltaan varsinaista tenttiä vastaavia.

Yksilölliset opintojärjestelyt tenttitilanteessa

Yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan aikaisemmin erityisjärjestelyiksi kutsuttuja toimia. Yksilölliset opintojärjestelyt mahdollistavat opiskelijalle tasavertaisen osallistumisen opetukseen ja osaamisensa näyttämiseen. Yksilöllisten opintojärjestelyjen sisältö ja toteutus riippuvat opiskelijan tarpeista ja tilanteiden luonteesta. Yksilöllisten opintojärjestelyjen toteuttaminen ei tarkoita kurssin vaatimustason tai osaamistavoitteiden laskemista. Viimekädessä kurssin opettajan vastuulla on, että osaamistavoitteet säilyvät samana kaikille opiskelijoille.Hammaslääketieteen ja lääketieteen koulutusohjelmissa noudatetaan Akateemisen rehtorin päätöstä yksilöllisistä järjestelyistä opinnoissa. Tenttitilanteessa opiskelijalle voidaan myöntää enimmillään 30 minuutin lisäaika tai esimerkiksi sallia apuvälineiden käyttö resurssien sallimissa rajoissa. Opiskelijan on ilmoitettava opintojaksolle / opintojakson tenttiin ilmoittautumisen yhteydessä yksilöllisten järjestelyjen tarpeesta tenttitilanteessa.

Etätenttimahdollisuudet

Lääketieteen laitos ei järjestä eikä velvoita oppiaineitaan järjestämään etätenttejä. Oppiaineille jätetään kuitenkin mahdollisuus tapauskohtaisesti harkiten ja tarpeen mukaan itse organisoida etätenttejä.
Itä-Suomen yliopiston sisäiset etätentit (eli tentti suoritetaan jollain Itä-Suomen yliopiston kampuksella) ovat mahdollisia joidenkin laitosten kuulusteluissa siten, että opiskelija selvittää jollain kampuksella (Joensuu, Kuopio) mahdollisesti tenttinsä kanssa samanaikaisesti pidettävät tentit ja pyytää saada suorittaa oman tenttinsä toisen kampuksen tentin järjestäjän valvomana. Opiskelijan velvollisuutena on valvonnan järjestämisen lisäksi ilmoittaa tenttipaikasta ja valvojasta (yhteyshenkilöstä) kuulusteluun ilmoittautuessaan Pepissä tai laitoksen muuten määräämällä tavalla. Sisäiset etätentit ovat maksuttomia.
Itä-Suomen yliopiston ulkoiset etätentit (eli tentti suoritetaan muun tahon kuin Itä-Suomen yliopiston valvonnassa) ovat mahdollisia joidenkin laitosten tentissä. Laitokset antavat tarkempia ohjeita etätenttien mahdollisuudesta, etätenttiin ilmoittautumisesta ja tenttipaikoista. Opiskelija vastaa mahdollisista kustannuksista.

Sähköiset tentit

Lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmissa on mahdollista järjestää tenttejä myös sähköisesti. Itä-Suomen yliopistossa käytössä oleva Exam-tenttijärjestelmä mahdollistaa esimerkiksi alkukuulustelujen järjestämisen sekä kypsyysnäytteiden kirjoittamisen opiskelijalle sopivana ajankohtana ennakkoon määriteltynä ajanjaksona. Sähköisissä tenteissä noudatetaan yliopiston yhteistä ohjeistusta.

Huomioitavaksi yleisesti

Opetussuunnitelman mukaiseen tenttiin tulee ilmoittautua kymmenen (10) päivää ennen tenttipäivää. Opetussuunnitelmassa voidaan antaa poikkeavia ja tarkentavia määräyksiä opiskelijan etu huomioiden. Sähköiseen tenttiin ilmoittaudutaan sähköisen tentin järjestelmässä ja sen mahdollistamissa aikarajoissa. Huomioi tentteihin ilmoittautuminen esim. sivuaine / valinnaisia -opintoja ottaessasi.