Refine your search

8598 LL Opas Lääketieteen ja hammaslääketieteen tenttikäytänteet

Lääketieteen ja hammaslääketieteen tenttikäyntänteet

(Hyväksytty TTtdk:n tiedekuntaneuvoston kokouksessa 20.4.2011, täydennykset 29.4.2014 ja 22.3.2017)

Opintosuoritusten arviointia ja tenttikäytänteitä säädellään yliopistolaissa (YL; Yliopistolaki, 558/2009) sekä Itä-Suomen yliopiston 1.1.2017 voimaan astuneessa Tutkintosäännössä (TS §§ 27-34, 45, 47-48, 50 ja 54). Tämän lisäksi lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmien ohjeet perustuvat Terveystieteiden tiedekunnan 30.1.2013 hyväksymiin tutkintoja ja opintoja koskeviin pysyväismääräyksiin (PM 14§ ja 16 - 17 §), jotka säätelevät mm. opintojaksojen arvostelua, opintosuoritusten julkisuutta sekä vanhenemista. Tenttikäytänteitä säätelee lisäksi Akateemisen rehtorin päätös etätenteistä ja kampusten välisten tenttien suorittamisesta:

Opintosuorituksen arviointi voi perustua loppuarviointiin, mutta myös oppimis-prosessin jatkuvaan arviointiin. Kirjallisten kuulustelujen sijasta voidaan käyttää vaihtoehtoisia arviointimenetelmiä esim. dialogitenttiä, esseetä, kotitenttiä, portfoliota, projektityötä, oppimispäiväkirjaa, verkkotenttiä, tai muita oppimisen arviointimenetelmiä. Opintojakson arvioinnin tulee olla linjassa opintojakson tavoitteiden ja sisällön kanssa sekä tukea hyvän tieteellisen ajattelutavan ja tieteen toiminta-muotojen oppimista.

Lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmia koskevat tarkennukset:

Tähän koottu ohjeistus on osa opetussuunnitelmaa, jonka yhteydessä koulutusohjelman tulee määritellä tiettyjä omia tarkentavia ohjeitaan.

Yliopiston perus- ja jatkotutkintoihin sekä erillisiin opintokokonaisuuksiin ja erillis-arvosanoihin sisältyvien opintosuoritusten ajankohdista ja suoritustavoista päätetään opetussuunnitelmien vahvistamisen yhteydessä. Opetussuunnitelmaa tarkentavia ohjeita suoritustavasta ja arvioinnista voidaan antaa myös opintojakson alkaessa. Koulutusohjelmien/pääaineiden tulee määritellä opetusohjelmassaan opinto-suoritusten suorituskertojen määrä, opintosuoritusten (ml. tenttisuoritusten) vanheneminen, tarkemmat ohjeet kuulusteluun ilmoittautumisesta, etätenttimahdollisuuksista sekä sähköisistä tenteistä. Alla on kuvattu lääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmien yhteiset tarkennetut tenttiohjeet asiaan kuuluvien ylempien ohjeiden yhteydessä.

Suorituskertojen määrä

Opintojaksojen, joiden suoritukseen kuuluu loppukuulustelu, tulee järjestää varsi-naisen lopputentin lisäksi vähintään kaksi uusintakuulustelumahdollisuutta. Poikkeuksen muodostaa ’Potilaan tutkiminen’ -opintojakso, jossa käytännön syistä uusintoja voidaan järjestää vain yksi vuodessa. Suoritusmahdollisuudet on järjestettävä niin, että opiskelijalle jää riittävä valmistautumisaika uusintasuoritukseen.

TS 28§ Suoritusmahdollisuudet
Opetukseen liittyvä kirjallinen tai muu vastaava kuulustelu on järjestettävä vähintään kaksi kertaa vuoden kuluessa opetuksen päättymisestä. Kirjallinen tai muu vastaava kuulustelu on järjestettävä niin, että opiskelijalle jää riittävä valmistautumisaika uusintasuoritukseen.
Tiedekunnat, erillis- ja palvelulaitokset sekä opinto- ja opetuspalvelut antavat tarkemmat määräykset opintosuoritusten suorituskertojen määrästä.

Yleiset kuulustelut

Lääketieteen laitos ei järjestä yleisiä kuulusteluja.

TS 29§ Yleiset kuulustelut
Opetusta antava yksikkö voi järjestää yleisiä kuulusteluja. Yleisten kuulustelujen ajankohdista ja kestosta sekä siitä, mitä opintojaksoja kussakin yleisessä kuulustelussa voi suorit-taa, päätetään opetussuunnitelmissa. Mikäli kuulustelun ajankohtaa joudutaan pakottavista syistä siirtämään myöhempään ajankohtaan, siitä on tiedotettava kaikille kuuluste-luun ilmoittautuneille, mikäli mahdollista kaksi viikkoa ennen kuulustelua. Yleisen kuulustelun kesto on vähintään neljä ja enintään kuusi tuntia.