Yleistä vaihto-opiskelusta ja kansainvälistymisestä

Tästä Opiskelijan käsikirjan osiosta Vaihto-opiskelu ja kansainvälistyminen löydät tietoa siitä, miten voit lähteä ulkomaille opiskelemaan tai harjoitteluun tai vaihtoehtoisesti kansainvälistyä kotikampuksella esimerkiksi tuutoroimalla kansainvälisiä opiskelijoita.

Vaihto-opiskeluun löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto, sillä Itä-Suomen yliopisto on mukana useissa kansainvälisissä vaihto-ohjelmissa, joihin osallistuu satoja ulkomaisia yliopistoja. Lisäksi yliopistollamme on yhteistyösopimuksia kymmenien ulkomaisten yliopistojen kanssa eri puolilla maailmaa. Vaihto-ohjelmista löytyy tarkempaa tietoa alueittain jaoteltuna (Vaihtokohteet EuroopassaPohjoismaissaVenäjällä ja muualla maailmassa).

Ulkomailla opiskelu tarjoaa paitsi mielenkiintoisia kursseja myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Tarkoituksena on, että suoritetut opinnot luetaan hyväksi tutkintoon, joten opiskeluaika ei yleensä juuri pitene vaihdon takia.

Hakeminen ja käytännön järjestelyt -osiosta löydät vastauksen moneen kysymykseen, joka liittyy opiskelijavaihtoon hakemiseen, vaihdon rahoitukseen ja opintojen hyväksilukuun. Osiosta löytyvät myös tarvittavat lomakkeet sekä hyödyllisiä muistilistoja, joten perehdythän tähän osioon huolella, kun suunnittelet ja valmistelet vaihtojaksoa.

Kansainvälisessä harjoittelussa opiskelija voi kartuttaa kielitaidon lisäksi työkokemusta, kohdemaan tapa- ja yrityskulttuurin tuntemusta sekä hankkia hyödyllisiä kontakteja.

Kansainvälisten opiskelijoiden tuutorointi on erinomainen tilaisuus hankkia kansainvälistä kokemusta kotikampuksella.

Lisätietoja: Kansainvälisten liikkuvuuspalvelujen henkilökunta (international@uef.fi) sekä oman tiedekuntasi kansainvälisten asioiden yhteyshenkilöt.

Tietoa löytyy kootusti myös pdf-oppaasta Vaihto-opiskelu ja harjoittelu ulkomailla, jonka voit ladata itsellesi.

Aiemmin vaihdossa olleiden UEF-opiskelijoiden vaihtoraportteja voit käydä lukemassa hakujärjestelmä SoleMOVEssa:

1) mene SoleMOVEen (https://saas.solenovo.fi/solemove/)

2) valitse yliopistojen listasta University of Eastern Finland

3) klikkaa yläpalkissa olevaa ”Exchange destinations Abroad and feedback”-linkkiä

4) valitse “Search feedback” sekä mahdollisia hakua rajaavia tekijöitä ja klikkaa ”Start Search”