Opintopsykologi

Mikä on opintopsykologi?

Opintopsykologit ovat laillistettuja psykologeja, jotka ovat erityisesti perehtyneet oppimisen, ohjauksen ja neuvonnan psykologiaan.

Opintopsykologitoiminta

Opintopsykologit toimivat opintoneuvonnan ja -ohjauksen sekä mielenterveystyön rajapinnoilla. Opintopsykologin työ kohdentuu opiskelijoiden oppimisen ja valmistumisen tukemiseen sisältäen yksilötyötä, opiskelua tukevien ryhmien ohjausta sekä koulutusta esimerkiksi opiskelutaitoihin liittyen. Lisäksi opintopsykologin työ tukee opettajien ja muun henkilökunnan ohjaustehtävää, hän voi konsultoida ja kouluttaa henkilökuntaa osaamisalueellaan. Opintopsykologi on mukana kehittämässä ja toteuttamassa Itä-Suomen yliopiston hyvinvointi-, ohjaus- ja opiskelijapalveluja yhteistyössä opettajien ja muun henkilökunnan kanssa. Opintopsykologitoiminta tukee opiskelijoiden hyvinvointia ja edistää opiskelun psyykkistä ja sosiaalista esteettömyyttä.

Opintopsykologien vastaanotot opiskelijoille

Itä-Suomen yliopiston perustutkinto-opiskelijoilla on mahdollisuus keskustella opintopsykologin kanssa erilaisissa opintoihin liittyvissä ongelmatilanteissa. Opintopsykologin asiakastyön periaatteita ovat luottamuksellisuus, vapaaehtoisuus ja opiskelijalähtöinen yhteistyö sekä maksuttomuus. Ensimmäisellä kerralla sovitaan jatkosta, useimmiten sovitaan muutama keskustelukerta. Keskustelujen tavoitteena on jäsentää opiskelun esteitä ja parantaa mielekkään opiskelun edellytyksiä.

Miksi ottaa yhteyttä opintopsykologiin?

Keskusteluista voi olla apua monenlaisissa tilanteissa. Yleisiä kysymyksiä ovat opintojen käynnistämisen ja sujumisen ongelmat, esim. toimimattomat opiskelustrategiat, oppimisvaikeudet, ajankäytön ja jaksamisen vaikeudet tai motivaatio-ongelmat. Usein myös yliopiston edellyttämä itseohjautuvuus ja valinnan vapaus synnyttävät keskustelun tarvetta. Gradun tekemiseen, valmistumiseen, ammatti-identiteettiin tai työelämään siirtymiseen liittyvät kysymykset voivat askarruttaa.

Ajanvaraus

Ajan voit varata opintopsykologilta sähköpostilla opintopsykologi(at)uef.fi. Tuo ajanvarausviestissä esiin nimesi ja kotikampuksesi, johon haluat varata ajan (Joensuu/Kuopio).

Savonlinnan kampuksella opintopsykologilla ei ole toistaiseksi vastaanottoa, ohjauskeskustelua varten on mahdollista varata puhelinaika. Lisäksi opintopsykologi osallistuu opiskelijoiden hyvinvointitapahtumiin ja hyvinvointiryhmätoimintaan lukuvuoden aikana muilla tavoin.

Työskentelytilat

Opintopsykologin löydät opintopalveluista.

Työhuone Joensuun kampuksella
Haltia-rakennuksessa, huone 214

Työhuone Kuopion kampuksella
Mediteknia -rakennuksessa, huone 1029.

Rakennuksen sijainnin löydät karttasivulta.
Ks. myös opaste työhuoneelle.​