UEFista valmistuneiden tohtoreiden työllistyminen
Aarresaari (yliopistojen työelämä- ja urapalveluiden verkosto) on tehnyt vuodesta 2007 alkaen tohtoreiden uraseurantaa. Uraseurannan kohderyhmänä ovat kolme vuotta aiemmin valmistuneet tohtorit. Valtakunnallisen uraseurantakyselyn tavoitteena on saada tietoa työmarkkinoille sijoittumisesta ja sen laadusta ja tarkoituksenmukaisuudesta, tyytyväisyydestä suoritettuun tutkintoon sekä työelämässä tarvittavista taidoista.
Työllistyminen
Vuosien 2012-2016 aineiston perusteella Itä-Suomen yliopistosta valmistuneista tohtoreista 33% on jäänyt työskentelemään yliopistosektorille. Yliopistot ovat erityisen tärkeä työnantaja etenkin Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta valmistuneiden keskuudessa, joista 40% on jäänyt yliopistojen palvelukseen. Kunnat työllistävät 23% kaikista valmistuneista tohtoreista. Ne ovat tärkeä työnantaja etenkin Terveystieteiden tiedekunnasta valmistuneille, joista ne työllistävät 32%. Yrityksiin työllistyy keskimäärin 18% kaikista valmistuneista ja peräti 30% Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnasta valmistuneista. Valtio ja valtion liikelaitokset ovat neljänneksi suurin työnantaja ja ne työllistävät 13% valmistuneista tohtoreista. Ammattikorkeakoulut, järjestöt ja säätiöt työllistävät yhteensä 8% valmistuneista tohtoreista ja 3% valmistuneista tohtoreista on ryhtynyt itsenäisiksi yrittäjiksi. Kokonaistyöllisyys on 96%.
Saadut edut
Tutkinnon johdosta 56% valmistuneista oli saanut lisää palkkaa, 61% vaativampia ja 55% mielekkäämpiä työtehtäviä. Vajaa puolet (39%) koki asemansa parantuneen työmarkkinoilla: 30% oli saanut työpaikan uudella työnantajalla ja 42% oli saanut paremman aseman nykyisellä työpaikallaan.
Tyytyväisyys tutkintoon
Vaikka tohtorintutkinto ei välttämättä tuottanut etuja palkan- tai asemankorotuksen muodossa, 96% vastaajista koki olevansa kokonaan tai osittain tavoitteidensa mukaisella uralla. Enemmistö (76%) oli tyytyväisiä suoritettuun tutkintoon ja 90% koki pystyvänsä hyödyntämään oppimiansa asioita. Tohtorintutkinto oli ollut työnsaanin edellytyksenä vain vajaalla kolmasosalla (29%) vastaajista mutta 90% koki sen olevan hyödyksi nykyisessä työssään ja 77% koki työtehtäviensä vastaavan koulutusta.
Lisätietoa: