Yleistä Itä-Suomen yliopistosta
Itä-Suomen yliopisto on yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista. Yliopistossamme on noin 16 000 perustutkinto-opiskelijaa, 23 300 aikuisopiskelijaa ja työllistämme noin 2 750 työntekijää. Kampuksemme sijaitsevat Joensuussa ja Kuopiossa. ks. lisää Yliopiston esittelystä
Monialainen yliopistomme tarjoaa opetusta noin 100 pääaineessa. Tiedekuntia on neljä: filosofinen tiedekunta, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, terveystieteiden tiedekunta sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta. Ks. lisää yliopiston organisaatiosta, tiedekunnista ja erillislaitoksista ja yliopiston tilat ja kartat.
Toiminnassamme korostuu monitieteisyys. Keskeiset tieteidenväliset tutkimusalueemme rakentuvat neljän maailmanlaajuisen haasteen ympärille. Tutkimushaasteina ovat Ikääntyminen, elintavat ja terveys, Oppiminen digitalisoituneessa yhteiskunnassa, Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat sekä Ympäristön muutos ja luonnonvarojen riittävyys.
Olemme osa kansainvälistä tiedeyhteisöä, joka ilmenee laajoina kansainvälisinä suhteina ja verkostoina. Henkilöstö- ja opiskelijavaihto on osa arkeamme noin 100 ulkomaisen yliopistoyhteistyösopimuksen myötä. Lisäksi olemme mukana lukuisissa kansainvälisissä verkostoissa ja alakohtaisissa verkostohankkeissa.
Olemme nostaneet oppimisympäristöjemme kehittämisen yhdeksi päätavoitteistamme. Tähtäämme kohti Suomen parasta yliopillista oppimisympäristöä innovatiivisilla opetustavoilla, tutkimuslähtöisellä koulutuksella, monikäyttöisillä tilaratkaisuilla ja avoimuudella. Kehittämistyömme lähtökohtana on opiskelijakeskeisyys.
Monialainen yliopistomme tarjoaa opetusta noin 100 pääaineessa. Tiedekuntia on neljä:
- Filosofinen tiedekunta (FILO),
- Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta (LUMET),
- Terveystieteiden tiedekunta (TT) ja
- Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta (YHKA).
Yliopistomme on savuton opiskelu- ja työpaikka.
Hallinto ja tiedekunnat
Itä-Suomen yliopisto on julkisoikeudellinen laitos, jonka hallinnosta vastaavat hallitus, rehtorit ja johtoryhmä, yliopistokollegio, tiedekuntaneuvostot ja dekaanit. Yliopiston toimintaa säätelevät Yliopistolaki, -asetus ja niitä täydentävät yliopiston omat päätökset ja määräykset. Tärkein opiskelijaa koskeva säännös on yliopiston oma opintojohtosääntö.
Käytännön hallintotehtäviä varten yliopistossa on yliopistopalvelut ja tiedekunnat. Tiedekuntien toimielimistä ml. tiedekuntaneuvostoista kerrotaan tarkemmin Heimossa (vaatii kirjautumisen). Opiskelija on aina jonkin tiedekunnan opiskelija. Tiedekuntien toiminnasta ja päätöksistä löytyy lisätietoja ao. tiedekunnan sivuilta. Tiedekunnat ovat jakaantuneet opetusta antaviin laitoksiin tai osastoihin ja ne ovat opiskelijaa lähimpänä oleva hallinnollinen taso.
Tutkimukseen ja opetukseen liittyvistä toimielimistä kerrotaan tarkemmin Heimossa (vaatii kirjautumisen): tutkimusneuvosto, tutkimuseettinen toimikunta, muutoksenhakulautakunta, opetus- ja ohjausneuvosto (tiedotus Yammerissa, vaatii kirjautumisen) ja siihen liittyvät valmistelevat ryhmät:
- Opintoasioiden vastaavien ryhmä (OVA)
- Opiskelijoiden opiskelukyky- ja hyvinvointiryhmä (HYRY)
- Opiskelijoiden ohjauksen koordinaatioryhmä (OKKE)
- Oppimisympäristöjen kehittämisryhmä
Laatutyö ja palautejärjestelmä
Yliopistolla on Korkeakoulujen arviointineuvoston auditoima ja maaliskuussa vuonna 2011 hyväksymä laatujärjestelmä. Järjestelmä on kattava, toimiva, avoin, viestivä ja vaikuttava. Kansainvälinen auditointi tehtiin joulukuussa 2016.
Opiskelijoilla on tärkeä rooli laadunvarmistuksessa ja yliopiston kehittämisessä. Siksi kaikkia opiskelijoita kannustetaan antamaan palautetta sekä opintojaksoilta että koko opintopolulta. Yliopiston kannalta erityisen tärkeä on valtakunnallinen Kandipalautekysely, jolla kerätään palautetta opetuksen ja ohjauksen kehittämiseksi. Kysely lähetetään sähköpostitse kaikille kandidaatin tutkinnon suorittaneille ja on erittäin tärkeää, että siihen vastataan! Palautetta voi myös antaa esimerkiksi opetuksen yhteydessä, erilaisilla palautelomakkeilla tai vastaamalla kyselyihin.