Hellitä otetta - työkaluja perfektionisteille
Hellitä otetta – työkaluja perfektionisteille on perustutkinto-opiskelijoille suunnattu ryhmä, joka keskittyy haitallisen perfektionismin sekä vaativuuden kanssa pärjäämiseen etenkin opintojen näkökulmasta. Ryhmän tavoitteena on pienentää opiskelu-uupumuksen riskiä, selkeyttää omia opiskelutavoitteita ja elämänarvoja sekä harjoitella joustavampaa suhtautumista opiskeluun. Ryhmän kantava voima on myötätuntoinen vertaistuki.
Ryhmässä työstetään mm. seuraavia teemoja:
- mitä perfektionismi on ja miten sen kanssa voisi tulla paremmin toimeen
- mitä hyötyä itsemyötätunnosta on hyvinvoinnille ja opintomenestykselle
- miten omia arvoja kuuntelemalla voi saada arjesta enemmän irti
- kuinka tulla toimeen epäonnistumisen pelon kanssa
- mikä avuksi vitkutteluun ja aikaansaamisen vaikeuksiin
Hellitä otetta -ryhmässä hyödynnetään materiaaleja, joita on kehitetty yhteistyössä Otavia-nettilukion kanssa. Materiaalit ovat avoimesti saatavilla, ja voit perehtyä niihin myös itsenäisesti verkossa. Materiaalit sisältävät tutkimuksiin pohjaavaa tietoa perfektionismista, harjoituksia ja työkaluja perfektionismin tunnistamiseksi ja lievittämiseksi sekä eväitä oman hyvinvoinnin lisäämiseen opiskeluarjessa. Ryhmätapaamisissa tehdään lisäksi monipuolisesti muita yhteisiä harjoituksia ja keskustelutehtäviä sekä perehdytään aihepiireihin kattavammin.
Tulevat ryhmät
Etäryhmä molempien kampusten opiskelijoille toteutuu seitsemän kertaa, torstaisin klo 9-10.30, ryhmää ohjaa vertaisohjaaja Salla Kröger. Ensimmäinen tapaaminen on 23.3.2023, ja viimeinen tapaaminen 4.5.2023. Hae ryhmään täyttämällä lomake viimeistään 20.3.2023. Vertaisohjaaja on Sinuun puhelimitse yhteydessä, jotta voidaan yhdessä keskustella hieman tilanteestasi ja siitä, voisiko ryhmästä olla Sinulle tässä kohtaa tukea opintoihisi ja hyvinvointiisi.
Lisätietoja
Opintopsykologi Marinia Sorjonen-Ward, Joensuun kampus, marinia.sorjonen-ward@uef.fi
Ryhmään osallistuneiden kokemuksia:
”Sain paljon konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka perfektionismia ja muita hankaluuksia voi lievittää käytännössä”
”Sain viikottaisen pysähtymishetken arjen keskelle”
”Sain ryhmästä ymmärrystä ja armollisuutta itseäni kohtaan”
”Välttely ja siitä aiheutuva kuormitus ja stressi vähentynyt”
”Tunnelma oli lämmin ja turvallinen.”
”Olen saanut ihan mukavasti tehtyä koulujuttuja, kun en ole niin ankarasti enää suhtautunut jokaiseen tehtävään ja kasvattanut kynnystä aloittaa.”