Itä-Suomen yliopisto on laatinut uudet toimintamallit varhaiseen välittämiseen ja huolen puheeksi ottamiseen sekä opiskelijan häiriökäyttäytymisen seuraamuksiin. Tänä vuonna päivitetään lisäksi aiempaa toimintamallia, joka liittyy epäasialliseen kohteluun ja häirintään opiskelussa.
Uudet toimintamallit perustuvat yliopistolakiin, jonka mukaan kaikilla yliopiston opiskelijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään opiskeluympäristöön. Asiallinen käyttäytyminen edellyttää kaikilta muun muassa muiden ihmisten arvostamista ja huomioonottamista, moninaisuuden hyväksymistä, asiallista kielenkäyttöä, yhteisestä oppimisympäristöstä huolehtimista sekä yhteisten sopimusten ja sääntöjen noudattamista.
Toimintamalli varhaiseen välittämiseen ja huolen puheeksi ottamiseen on suunnattu opettajille ja henkilökunnalle. Opetus- ja ohjaustyössä kohdataan usein tilanteita, joissa herää huoli opiskelijan käyttäytymisestä ja avun tarpeesta. Varhainen välittäminen ja puheeksi ottaminen ovat osa opiskelijoiden hyvinvointityötä, ja toimintamallin avulla pyritään antamaan välineitä opettajien ja opiskelijoiden väliseen vuorovaikutukseen. Toimintamallissa opastetaan huolestuttavan, häiritsevän tai uhkaavan käyttäytymisen tunnistamiseen, ongelman puheeksi ottamiseen ja asian ohjaamiseen eteenpäin, arkaluontoisen tiedon käsittelyyn ja luottamuksellisuuteen sekä tahdosta riippumattoman hoidon selvittämiseen.
Opiskelijan häiriökäyttäytymisen seuraamuksien toimintamalli opastaa puolestaan toimimaan tilanteissa, jotka liittyvät häiritsevään, väkivaltaiseen tai uhkaavasti käyttäytyvään opiskelijaan. Häiritsevä käyttäytyminen voi olla esimerkiksi epäasiallista kielenkäyttöä, päihtyneenä osallistumista harjoitteluun tai opetustilanteeseen, kiusaamista opetustilanteessa, asiatonta käyttäytymistä luennolla tai opetusryhmässä, tai opetustilanteen luvatonta tallentamista ja edelleen jakamista.
Häiritsevästi käyttäytyvä opiskelija voidaan määrätä poistumaan opetustilanteesta tai yliopiston järjestämästä tilaisuudesta. Häiriökäyttäytymisen seuraamuksiin lukeutuvat myös opiskeluun osallistumisen epääminen enintään kolmen työpäivän ajaksi, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen sekä lähestymiskiellon hakeminen.
Toimintamalleja esitellään tämän vuoden aikana useissa eri tilaisuuksissa yliopiston henkilöstölle, yksiköille ja yliopistopalveluille.
Lisätietoja
Tuija Pasanen, opiskelijapalvelun päällikkö, Itä-Suomen yliopisto, tuija.pasanen@uef.fi
Jonna Kosonen, oikeudellinen asiantuntija, Itä-Suomen yliopisto, jonna.kosonen@uef.fi