Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen
Tarkemmin voit lukea akateemisen rehtorin päätöksestä Osaamisen tunnustamisen yleiset periaatteet. Lisää tietoa on myös opintojohtosäännössä (39 §).
Osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan menettelyjä, joilla opiskelijan osaaminen voidaan arvioida ja hyväksyä osana opintoja. Osaaminen voi olla syntynyt opintojen yhteydessä tai muissa yhteyksissä, esimerkiksi työssä tai harrastuksissa. Aikaisemmin oli käytössä lyhenne ”AHOT” eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Termi ja lyhenne saattavat olla vielä käytössä eri yhteyksissä. Ne tarkoittavat tätä samaa asiaa.
Itä-Suomen yliopiston opiskelijaksi hyväksytty opiskelija voi hakea kirjallisesti osaamisensa tunnistamista ja tunnustamista, mikäli osaaminen vastaa opetussuunnitelmassa esitettyjä tavoitteita sisällöltään ja tasoltaan.
Hyväksilukemisen hakeminen
Osaamisen tunnistamista ja tunnustamista haetaan siitä yksiköstä, joka vastaa kyseisestä opetuksesta. Tiedekunnilla, laitoksilla ja osastoilla on tarkentavia linjauksia siitä, mitä ja miten osaamisen tunnustamista toteutetaan. Tarkemmat tiedot löytyvät opinto-oppaasta ja/tai opintoyhteisöstä. Opintojen hyväksilukemisesta kannattaa käydä etukäteen keskustelemassa HOPS-ohjaajan, amanuenssin tai kurssin opettajan kanssa.
Opintojen hyväksilukua haetaan sähköisillä hakulomakkeilla, jotka ovat asiointipalvelussa (kirjaudu UEF tunnuksella), johon tulee kirjautua yliopiston tunnuksilla. Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, voit käyttää paperilomaketta. Nämä löytyvät asianomaisten yksiköiden omilta sivuilta (ks. seuraava kappale ’Ohjeet’).
Opiskelija saa hakemukseensa kirjallisen päätöksen. Suostumuksellaan opiskelija voi saada päätöksen sähköisenä. Päätökseen tyytymätön opiskelija voi hakea siihen muutosta muutoksenhakumenettelyllä. Ohje yliopiston sisäisestä muutoksenhausta löytyy Kamusta.
HUOM! Jos käytät hyväksiluettavan suorituksen siirtoon Puro-palvelua, huomiothan, että suoritus käsitellään kotiyliopiston prosessin mukaisesti eli Itä-Suomen yliopistossa hyväksilukua haetaan sähköisesti asiointipalvelussa.
Ohjeet
Tiedekuntatasoiset ohjeet:
- AHOT ohje (pdf)
- AHOT hakemus (pdf), jos et pysty käyttämään nopeammin käsiteltävää digitaalista hakulomaketta asiointi-palvelussa
Oppiainekohtaiset ohjeet löydät Opintoyhteisöistä ja erillislaitoksien ohjeet linkeistä:
Keskeiset AHOT-käsitteet
- Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tarkoittaa eri menettelyjä, joilla opiskelijan osaaminen voidaan arvioida ja hyväksyä osana hänen opintojaan.
- Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT) tarkoittaa samaa asiaa. Termi on vanhentunut, mutta saattaa olla joissain yhteyksissä käytössä.
- Osaamisen tunnistamisella tarkoitetaan osaamisen arviointia eri muodoissaan.
- Osaamisen tunnustamisella tarkoitetaan menettelyjä, jolla osaamisen perusteella opiskelijalle kirjataan opintosuoritus, hyväksiluku tai niiden osa.
- Hyväksilukemisella tarkoitetaan opiskelijan suoritettujen opintojen, harjoittelun, työkokemuksen tai muun osaamisen hyväksymistä osaksi suoritettavaa tutkintoa, opintokokonaisuutta tai opintojaksoa. Hyväksilukemisen muotoja ovat sisällyttäminen ja korvaaminen. Hyväksilukeminen perustuu opetussuunnitelman osaamistavoitteisiin.
- Sisällyttämisellä tarkoitetaan muualla suoritetun opintojakson tai opintokokonaisuuden hyväksymistä tutkintoon sellaisenaan.
- Opintojen korvaamisessa opiskelijan suoritusrekisteriin kirjataan korvattava opintojakso, -kokonaisuus tai sen osa. Korvaaminen tapahtuu korvattavaa opintojaksoa tai -kokonaisuutta sisällöltään ja tasoltaan vastaavan opintosuorituksen tai muun osaamisen perusteella.
- Osaamisen näyttöjen avulla opiskelija voi todentaa osaamisensa siten, että se voidaan arvioida. Näyttöä (esim. portfolio, haastattelu, testaus) käytetään, kun hyväksilukeminen korvaamismenettelyllä suoraan ei ole mahdollista tai osaamisen tunnustaminen muutoin edellyttää opiskelijan osaamisen erillistä arviointia, osaamisen näyttöä.