Vaihto-opintojen vastuullisuutta voidaan tarkastella useasta eri näkökulmasta. Ekologisella vastuullisuudella tarkoitetaan vaihtoon lähdön ympäristövaikutuksia, kuten matkustuksen aiheuttamia päästöjä ja vaihtoon liittyvää kulutusta. Sosiaalinen ulottuvuus puolestaan kuvaa vaihdon vaikutuksia paikallisiin ihmisiin, yhteisöihin ja laajemmin kulttuuriin. Vastuullisuutta tulisi tarkastella myös jokapäiväisessä elämässä. Sosiaalista vastuullisuutta on esimerkiksi asiallinen käytös paikallista kulttuuria ja tapoja kunnioittaen. Taloudellinen vastuullisuus kannustaa kuluttamaan niin, että paikalliset hyötyvät siitä mahdollisimman paljon eivätkä rahat valu muualle.
Itä-Suomen yliopisto on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen kaikessa toiminnassaan. Ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ohjaavat yliopiston toimintaa. Yliopisto pyrkii edistämään kestävää kehitystä tieteen keinoin, mutta myös arjessa käytännön tasolla. Itä-Suomen yliopisto pyrkii hiilineutraaliksi vuoden 2025 loppuun mennessä, ja siksi myös vastuullisuutta tulee pohtia myös kansainvälistymisen näkökulmasta.
Tältä sivulta löydät vinkkejä, miten vastuullisuuden eri ulottuvuuksia voi huomioida myös vaihto-opintojen aikana.
Miten huomioida vastuullisuus vaihdossa?
Ennen vaihtoa
Osaan vaihtokohteista on mahdollista matkustaa muutenkin kuin lentämällä – Eurooppaan pääset näppärästi esimerkiksi lautalla ja junayhteyksillä, ja näet samalla mielenkiintoisia paikkoja. Lentämiselle ei kuitenkaan ole aina vaihtoehtoja, mutta voit vaikuttaa lentomatkustamisen ympäristövaikutuksiin esimerkiksi suosimalla suoria lentoja ja halutessasi kompensoimalla päästöjä. Päästöjen vähentäminen ja välttäminen on kuitenkin usein tehokkaampaa kuin niiden kompensointi. Mikäli harkitset vaihtoehtoa lentämiselle, löytyy nykyään paljon tietoa reiteistä ja aikatauluista esimerkiksi Maata pitkin matkustavat -Facebook ryhmästä (uusi välilehti) ja maatapitkin.net -sivustolta (uusi välilehti). Kun matkustat muuten kuin lentämällä, näet jo matkalla muita maita ja matkakohteita.
Kuopiosta ja Joensuusta matka todennäköisesti jatkuu Suomen rajojen ulkopuolelle joko Helsingistä tai Turusta. Suomenkin sisällä kannattaa suosia maata pitkin matkustamista lentämisen sijaan, mikä voi usein olla myös edullisempaa.
Erasmus+-apurahaa saavat opiskelijat voivat saada lisätukea vaihtokohteeseen vihreästi matkustettaessa. Lue tästä lisää alta kohdasta Erasmus+ vihreän matkustamisen lisätuki.
Vaihdon aikana
Vaihdon aikana ei kannata unohtaa niitä hyviä vastuullisia tapoja, joita sinulla on jo kotona arkeen muodostunut. Kaikkia niitä ei välttämättä voi samalla tavalla toteuttaa kohdemaassa, mutta pyri tekemään voitavasi.
Monet arkipäiväiset ja Suomessa itsestään selvät asiat saattavat olla vaihtomaassa eri tavalla; selvitä esimerkiksi onko hanavesi juomakelpoista, ja mikäli ei, miten tyhjät vesipullot voi kierrättää. Kierrättäminen ja jätehuolto ovat muutenkin luonnon vaalimisen kannalta tärkeitä asioita, joten selvitä myös muiden materiaalien kierrättämismahdollisuudet ja pyri noudattamaan niitä. Joissakin maissa myös esimerkiksi muovipussit saatavat olla ilmaisia ja ostokset saatetaan automaattisesti pakata muovikasseihin. Kannattaa siis varata reissuun useampi kangas- tai kestokassi, joita voit hyödyntää vaikkapa ruokakaupassa.
Vaihtokohteessa kannattaa suosia joukkoliikennettä, kuten paikallisbusseja ja -junia. Mikäli matkustat vaihtokohteesta lähimaihin tai -kohteisiin, suosi myös tällöin juna- ja bussiyhteyksiä tai kimppakyytejä lentämisen sijaan. Vaihtojaksoon kuuluu usein myös vapaa-ajan reissuja, ja vaihdosta käsin pääseekin yleensä helposti tutustumaan moniin maihin ja kaupunkeihin. Voisiko kuitenkin myös näillä matkoilla välttää lentämistä ja tehdä reissuja maata pitkin? Näin jo matka itsessään on seikkailu ja samalla tutustuu paikkoihin, joihin muuten ei ehkä päätyisi.
Kunnioita paikallista kulttuuria, ihmisiä ja luontoa ottamalla selvää paikallisista tavoista ja säännöistä. Mahdollisuuksien mukaan omaa kuluttamista kannattaa ohjata tukemaan paikallisia yrityksiä kansainvälisten ketjujen sijaan. Pyri myös vaihdon aikana välttämään turhaa kuluttamista ja suosi tällöinkin paikallisia yrityksiä. Mikäli tarvitset jotain uutta, osta tuotteet käytettynä tai selvitä paikallisten (vastuullisten) toimijoiden tarjontaa. Esimerkiksi Facebookista saattaa löytyä paikallisia opiskelijoiden ryhmiä, joissa voi ostaa ja kierrättää vaihto-opiskelijoiden pois lähtiessä vaikkapa keittiövälineitä ja muuta käyttötavaraa. Muista tämä myös oman vaihdon loppupuolella ja myy tai anna eteenpäin itselle tarpeettomaksi jääneet tavarat.
Vastuullisia ja kestäviä valintoja on mahdollista tehdä myös opiskellessa. Mieti esimerkiksi kurssimateriaalien käyttöä: ovatko materiaalit saatavilla ja voiko kurssitehtävät palauttaa sähköisinä? Suosi myös kirjastopalveluita ja materiaalien mahdollista uusiokäyttöä – hyödynnä yhteistyötä kurssikavereiden kanssa!
Vaihtarikulttuuri voi erota paikallisten elämästä ja tavoista suurestikin, joten pyri välillä pois ”vaihtarikuplasta”. Monet kohdeyliopistot tarjoavat Buddy- ja Local family-palveluita, jolloin pääset paikallisen opiskelijan tai perheen kautta tutustumaan kohteeseen heidän avustuksellaan.
Vaihdon jälkeen
Perhe, ystävät ja muut ihmiset on usein hyvin kiinnostuneita kuulemaan vaihtokokemuksia. Kerro heille kokemuksistasi ja tee vaihtokohteen kulttuuria tunnetuksi myös muille. Vaihdon aikana ehtii oppia paljon uusia näkökulmia ja tapoja vastuullisuuteen liittyen. Toimivista tavoista kannattaa pitää kiinni myös kotiinpaluun jälkeen, jos mahdollista. Jaa vaihdon ilosanomaa myös muille ja kannusta tekemään vastuullisia valintoja myös oman kodin ulkopuolella!
Vastuullisen vaihdon tukeminen Erasmus+-ohjelmassa
Erasmus+ vihreän matkustamisen lisätuki
Erasmus+-apurahaa saavat opiskelijat, jotka matkustaa yli puolet vaihtokohteeseen tehtävästä edestakaisesta matkasta vihreästi (polkupyörä, juna, bussi, kimppakyyti autolla) voivat hakea vihreän matkustamisen lisätukea. Vihreän matkustamisen lisätukea haetan yhdessä tavallisen Erasmus+-apurahan kanssa ja ohjeet hakemiseen saat kv-liikkuvuuspalveluista.
Erasmus+ Interrail-passi
Erasmus+-vaihto-opiskelijat ovat oikeutettuja Interrail Global Pass -reilipassiin, jolla voi matkustaa Euroopassa vihreästi junalla 4 tai 6 päivänä puolen vuoden sisällä Erasmus-vaihtojakson aikana.
Erasmuksen interrail-passi mahdollistaa entistä helpomman tavan matkustaa vaihtokohteeseen ja takaisin vastuullisesti, vihreää matkustusmuotoa hyödyntäen. Passiin voi hyödyntää muiden Interrail-passien tapaan alle 28-vuotiaan alennuksen.
Lue tarkemmat ohjeet ja hanki passi Interrail Pass for Erasmus+ -sivustolta (uusi välilehti).