Ihmiseen kohdistuvassa tutkimuksessa tietyt tutkimusasetelmat edellyttävät eettistä ennakkoarviointia. Tutkimuksen julkaisija, yhteistyökumppani, tutkimuskohde tai tutkimuksen rahoittaja voi myös vaatia ennakkoarviointilausuntoa. Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettinen toimikunta antaa lausuntoja ihmistieteisiin luettavista, ei-lääketieteellisistä tutkimuksista. Toimikunta noudattaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimia ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisiä periaatteita ja ennakkoarvioinnin ohjetta, joihin lausuntopyynnön hakijan tulee tutustua. Ohjeet ja lomakkeet lausuntopyynnön tekemiseksi löytyvät yliopiston julkisilta verkkosivuilta julkisilta verkkosivuilta .
Mikäli tutkimukseen rekrytoidaan henkilöitä tietystä organisaatiosta, tarvitaan tähän kohdeorganisaation lupa. Mikäli tutkimukseen tarvitaan eettinen ennakkoarviointi, on tämä hankittava ennen tutkimusluvan hakemista.
Lisätietoa TENKin ohjeesta: Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa.
Lääketieteellisen tutkimuksen tekemiseen tarvitaan aina tutkimuslupa (KYS: organisaatiolupa). Tutkimustyypistä riippuen tutkimukselle tarvitaan myös muita viranomaislupia, lausuntoja ja ilmoituksia (esimerkiksi Fimean lupa lääketutkimuksissa, lupa kudos- ja laitetutkimuksissa, THL:n lupa rekisteritutkimuksissa). Tutkimusta ei saa aloittaa ennen kuin kaikki luvat ja lausunnot on myönnetty.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta antaa ennakkoarviointilausuntoja Itä-Suomen yliopistossa tehtävistä tutkimuslain alaisista lääketieteellisistä tutkimuksista. Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta (Tutkimuslaki) määrittää tutkimukset, jotka on käsiteltävä toimikunnassa.
Tutkimuslaissa lääketieteellisellä tutkimuksella tarkoitetaan sellaista tutkimusta, jossa puututaan ihmisen tai ihmisen alkion tai sikiön fyysiseen tai psyykkiseen koskemattomuuteen ja jonka tarkoituksena on lisätä tietoa terveydestä, sairauden syistä, oireista, diagnostiikasta, ehkäisystä tai tautien olemuksesta yleensä, mukaan lukien hoito- ja terveystieteellinen tutkimus, liikuntatieteellinen tutkimus ja ravitsemustieteellinen tutkimus.
Tutkimussuunnitelmasta on saatava alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan myönteinen lausunto ennen tutkimuksen aloittamista. Lisäksi tutkimukselle tarvitaan mm. tutkimuspaikan tutkimuslupa.
Lausuntopyynnöt ja ohjeet: Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta
Lisätietoa:
Koe-eläinten käyttö tutkimuksissa on luvanvaraista toimintaa. Koe-eläintoimintaa Suomessa säätelevät laki tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta (497/2013), asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta (564/2013) sekä muut eläinsuojelusta ja koe-eläintoiminnasta annetut lait, asetukset ja päätökset.
Lisätietoja löydät Aluehallintoviraston nettisivuilta ja MMM:n nettisivuilta.
Geenitutkimuksista on tehtävä ilmoitus ja haettava lupa Geenitekniikan lautakunnalta. Geeniteknologian käyttöä säädellään geenitekniikkalailla (377/1995), jota on tarkennettu usealla asetuksella. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva geenitekniikan lautakunta (GTLK) on Suomen kansallinen toimivaltainen viranomainen lain soveltamisalaan kuuluvissa asioissa. Biotekniikan neuvottelukunta (BTNK) on asiantuntijaelin bio- ja geenitekniikkaan liittyvissä kysymyksissä.