Tarkenna hakuasi

20045 Apurahatutkijan 10% työsuhde

Kenen kanssa voidaan solmia apurahatutkijan 10% työsopimus?

Apurahatutkija otetaan osa-aikaiseen (10 %) työsuhteeseen Itä-Suomen yliopistoon, kun seuraavat kriteerit täyttyvät:

  • apurahan myöntäjä on UEF:n ulkopuolinen taho, eli jokin muu kuin Itä-Suomen yliopisto
  • apurahatutkija on varmistanut, että rahoittajan apurahapäätös mahdollistaa ko. apurahan kanssa yliopistossa tehtävän osa-aikaisen (10 %) samanaikaisen työsopimuksen
    • apurahansaaja vastaa siitä, että apurahan myöntäjä hyväksyy samanaikaisen työsopimuksen
    • myös muut apurahapäätöksen reunaehdot tulee ottaa huomioon
  • tutkimusapuraha on myönnetty ja tutkimus liittyy tai on liitettävissä
    • väitöstutkimukseen, jonka tekijällä on jatko-opinto-oikeus Itä-Suomen yliopiston tohtoriohjelmassa tai
    • muuhun Itä-Suomen yliopistossa tehtävään tutkimukseen (tutkijatohtori/yliopistotutkija)
  • myönnetyn apurahakauden pituus on vähintään 12 kuukautta, jolle ajalle vähintään myös työsopimus tehdään
    • osa-aikainen (10 %) työsopimus on aina samanaikainen päätoimiseen tutkimustyöhön tarkoitetun apurahan kanssa
    • UEF-apurahatutkijan apurahakauden tulee jatkua 1.6.2021 jälkeen vähintään 12 kuukautta, jotta hänelle voidaan tehdä vähintään 12 kuukauden mittainen työsopimus
    • 12 kuukauden apurahakausi voi koostua useasta ulkopuolisen tahon myöntämästä apurahasta
  • apuraha on niin sanottu työskentelyapuraha ja sen on mahdollistettava päätoiminen tutkimustyö
  • apurahatutkijan työskentely- ja asuinmaa on Suomi, ja on varmistettu, että apurahatutkija kuuluu Suomen sosiaaliturvalainsäädännön alaisuuteen koko työsuhteen ajan
  • työtehtävät määritellään erikseen yksikön johtajan kanssa laadittavassa työsuunnitelmassa
    • tutkijat noudattavat kokonaistyöaikaa ja vuosityöaika 10 % osa-aikaisessa työsuhteessa vastaa 160 tuntia
    • työsopimus solmitaan, mikäli päästään sopimukseen työtehtävistä (160 h/vuosi)
  • Osa-aikaiseen (10 %) työsuhteeseen otettavan nimike on väitöskirjatutkimusta tekevälle väitöskirjatutkija ja muuta tutkimustyötä tekevälle työtehtävät, kelpoisuusedellytykset ja tutkijanuravaihe huomioiden tutkijatohtori, yliopistotutkija tai projektitutkija. Nimike-/palkkausehdotus tarkistetaan henkilöstöpalveluissa yliopiston sääntöjsen ja ohjeistuksen mukaisesti.
  • Osa-aikaisen (10 %) työsopimuksen lisäksi solmitaan aina myös UEF-apurahatutkijasopimus ja tarvittaessa toimintaan liittyvä erillinen oikeuksiensiirtosopimus.
  • Apurahatutkija selvittää itse verotukseen ja eläketurvaan liittyvät kysymykset verottajan ja ao. eläketurvatahon kanssa.
Aloite työsopimuksen solmimiseksi
  • Apurahatutkijan tulee tehdä aloite osa-aikaisen (10 %) työsopimuksen solmimiseksi Itä-Suomen yliopistoon täyttämällä sähköinen lomake. Aloitelomake tulee lähettää kuukausi ennen suunniteltua työsuhteen alkamispäivää! HUOM! Ennen lomakkeen lähettämistä, tutustu UEF-apurahatutkijan osa-aikaisen (10 %) työsuhteen kriteereihin (yllä).
  • Työsopimus solmitaan ilman harkintaa aina, kun kriteerit täyttyvät ja työtehtävistä päästään yhteisymmärrykseen
  • Kun apurahatutkija on lähettänyt sähköisen aloitelomakkeen, etenee sisäinen prosessi, jossa aloitteen tekijän lomakkeessa ilmoittaman sijoitusyksikön johtaja keskustelee osa-aikaista työsopimusta ehdottavan kanssa työtehtävistä sekä varmistaa kriteerien täyttymisen. Mikäli työtehtävistä päästään yhteisymmärrykseen ja mikäli työsopimuksen tekemisen kriteerit täyttyvät, yksikön johtaja antaa normaalin työsopimusvalmistelun mukaisen toimeksiannon, joka sisältää mm. palvelussuhteen ehdot, kuten palkanmäärityksen ja nimikkeen. Tästä käynnistyy normaali työsopimusprosessi, jonka osana työntekijä ohjeistetaan tekemään työsuunnitelma yliopiston työsuunnitelmaa koskevien ohjeiden mukaisesti.
  • Työsopimuksen myötä apurahatutkija solmii samalla myös oikeuksiensiirtosopimuksen osana UEF-työsopimusta. Työsopimuksen lisäksi tehdään vastaavalle aikavälille ’sopimus apurahatutkijana toimimisesta Itä-Suomen yliopistossa’.
UEF-apurahatutkijan osa-aikainen (10%) työsopimus ja työstä vapautus

Mikäli apurahatutkija hakee työstä vapautusta osa-aikaisesta työsuhteesta, hän on oikeutettu vapautusta vastaavan ajanjakson mittaiseen osa-aikaiseen (10 %) työsopimukseen työstä vapautuksen jälkeen, mikäli myös apurahakausi edelleen jatkuu. Tällöin työsopimuksen kesto voi vapautusjakson jälkeen olla lyhyempi kuin muutoin edellytettävä vähintään 12 kk.

Työmatkat ja ulkomailla työskentely

Työmatkat

Myös osa-aikaisessa työsuhteessa on mahdollisuus työmatkoihin samoin kuin yliopiston henkilökunnalla työsuhteen laajuutta vastaavassa suhteessa. Tällöin matkavaraukset voidaan tehdä yliopiston laskuun sopimusmatkatoimistolta ja henkilö on vakuutettu yliopiston vakuutuksella työmatkalla.

Apurahatutkijan 10 %:ssa työsuhteessa olevalla on maksimissaan käytössä työmatkapäiviä jäljellä olevan työsuhteen keston osalta 2 päivää/kalenterikuukausi. Matkan kokonaispituus lasketaan kertomalla työpäivien määrä jäljellä olevien työsuhdekuukausien määrällä. Esim. jos jäljellä olevia työsuhdekuukausia on neljä, työsuhteessa tehtävän työmatkan kokonaispituus maksimissaan 2 x 4 = 8 työpäivää . Mikäli suunnitelmissa on pidempi matka, tulee apurahatutkijan järjestää matka apurahalla. Tällöin henkilö hoitaa matkavaraukset itse sekä huolehtii riittävästä vakuutusturvasta matkan ajalle.

Ulkomailla työskentely

Yleisesti ottaen apurahatutkijan osa-aikaisessa työsuhteessa (10 %) työskentelevän työskentely- ja asuinmaa on Suomi, ja hänen tulee kuulua Suomen sosiaaliturvalainsäädännön alaisuuteen koko työsuhteen ajan. Työsuhteen keston ajalle ajoittuvasta ulkomaantyöskentelystä voidaan sopia (sopimuksella ulkomailla työskentelystä) edellyttäen, että on varmistettu, että apurahatutkija pysyy Suomen sosiaaliturvassa ulkomaan työskentelyn ajan eikä ulkomaan työskentelystä aiheudu muitakaan työnantajavelvoitteita kohdemaassa (kuten ennakonpidätysvelvollisuutta tai kohdemaan vaatimaa erillistä vakuutusturvaa). Ulkomaantyöskentelyn osalta ei noudateta työmatkoja koskevaa yllä olevaa ohjetta työmatkapäivistä.

Usein kysytyt kysymykset apurahatutkijan 10% työsuhteesta

Voiko aikakriteereistä joustaa?

Edellä luetellut kriteerit täyttävällä apurahatutkijalla, jolla on vähintään 12 kuukauden apurahajakso 1.6.2021 lähtien, on subjektiivinen minimioikeus solmia 10% osa-aikainen työsopimus yliopiston kanssa. Laitokset ovat sidottuja noudattamaan vain tätä minimioikeutta, joten on mahdollista neuvotella työsopimuksen solmimisesta jo aiemmin tai lyhyemmän apurahakauden ajalle.

Onko työtehtäviin saatavilla ohjausta?

Tutkija perehdytetään työtehtäviinsä samalla tavoin kuin muutkin UEF:n uudet työntekijät. Työntekijälle jaetaan tietopaketti työskentelystä UEF:ssa ja muu tarvittava ohjaus tapahtuu aina laitostasolla.

Kuinka ongelmatilanteissa toimitaan?

Haastavissa työtilanteissa tutkija voi ottaa yhteyttä oman yksikkönsä työsuojeluvaltuutettuun. Terveyteen liittyvissä pulmissa ollaan yhteydessä työterveyshuoltoon ja kohdatessa epätasa-arvoa Itä-Suomen yliopiston tasa-arvoyhteyshenkilöihin.

Koskeeko mahdollisuus 10% työsopimukseen ainoastaan väitöskirjatutkijoita vai myös post doc -tutkijoita?

Osa-aikainen 10% työsopimus koskee niin väitöskirjatutkijoita kuin post -doc tutkijoitakin. Tutkimuksen täytyy liittyä tai olla liitettävissä UEF:ssa tehtävään tutkimukseen myös post doc-tasolla.

Voidaanko myös ulkomaiset apurahat ottaa huomioon?

Yksikön johdon harkinnan mukaan myös ulkomaiset työskentelyapurahat voidaan ottaa huomioon, mikäli ne vastaavat suuruudeltaan suomalaisia apurahoja.