Historia- ja maantieteiden laitos (avautuu uuteen välilehteen) Joensuun kampuksella tutkii ajan, tilan ja ympäristön keskinäisiä kysymyksiä ja vaikutuksia sekä kouluttaa asiantuntijoita historian, maantieteiden ja ympäristöpolitiikan aloilta. Monitieteellisenä laitoksena ylitämme tieteenalojen rajat teorianmuodostuksen, metodologian ja tutkittavien aihepiirien tasoilla sekä tutkimusperustaisessa opetuksessa.
Historian opinnoissa voit perehtyä laajasti rajojen, liikkuvuuden, kulttuurin, ympäristön ja yhteiskunnallisten muutosten historian kysymyksiin. Maantieteen opiskelun sisällöt vaihtelevat luonnonmaantieteestä ympäristöongelmiin ja ihmisen ja luonnon suhteista yhteiskunnan sosiaalisiin, taloudellisiin ja poliittisiin kysymyksiin. Yhteiskuntamaantieteen opinnoissa pääset tarkastelemaan yhteiskunnan rakenteita, alueellisia järjestelmiä ja yhteiskunnallisia ympäristökysymyksiä. Ympäristöpolitiikan opinnoissa voit puolestaan perehtyä yhteiskunnan ja ympäristön suhteen ulottuvuuksiin sekä ympäristöongelmien ja luonnonvarojen käytön yhteiskunnallisiin haasteisiin ja niiden ratkaisumahdollisuuksiin.
Yleinen opintoneuvonta
Voit laittaa kysymyksiä osoitteeseen:
hima.ohjaus@uef.fi
Oppiaineen opintoneuvonta
Historia, Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelma: Emmi Rajavuori, emmi.rajavuori@uef.fi
Maantiede, yhteiskuntamaantiede ja ympäristöpolitiikka: Satu Malinen, Satu.malinen@uef.fi
Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli HOPS on opintojen suunnittelun väline, joka auttaa hahmottamaan tavoitetutkintoihin suoritettavat opinnot eli tutkintorakenteet. Sähköisessä sovelluksessa laadittu suunnitelma mahdollistaa omien opintojen etenemisen seuraamisen, sillä HOPSiin rakennetaan opintojen suunnitelma ja suorittamisaikataulu ja myös opintoihin ilmoittautuminen tapahtuu HOPSin kautta.
Kandidaattiopinnoissa HOPS laaditaan koulutusasiantuntijan ja tuutoreiden avustuksella opintojen alussa. Kevätlukukauden alussa opiskelija käy opintosuunnitelmansa läpi keskustellen koulutusasiantuntijan kanssa. Opiskelijan tukena toimii myös ohjaava opettaja. Maisterivaiheen HOPS laaditaan koulutusasiantuntijan ja ohjaavan opettajan kanssa kandidaatintutkinnon valmistuessa tai viimeistään maisteriopintojen ensimmäisen syksyn aikana. Sen tavoitteena on vahvistaa asiantuntijuutta ja ammatinhallintaa.
HOPSin suunnittelu ja rakentaminen aloitetaan heti yliopisto-opintojen alkaessa. Ohjausta ja neuvontaa antavat koulutusasiantuntijat Satu Malinen (maantiede ja ympäristöpolitiikka) ja Emmi Rajavuori (historia). Maantieteen ja ympäristöpolitiikan koulutukseen valitun opiskelijan tulee ilmoittaa pääaineen suuntautumisvalintansa viimeistään kandidaatin tutkielmaseminaariin siirtyessään. Pääaine ilmoitetaan asiointipalvelussa.
Hops-prosessi kandidaattiopinnoissa
Orientaatio yliopisto-opiskeluun (1 op) + Hops-kurssi (1 op)
- ensimmäisen lukuvuoden lukujärjestyksen laatiminen vertaistuutoreiden kanssa aiemmin hankitun osaamisen kartoittaminen ja mahdolliset korvaavuudet
- HOPSin laatiminen Pepissä (koulutusasiantuntijoiden ja vertaistuutoreiden avulla)
- ohjausta ja neuvontaa koulutusasiantuntijoilta, ohjaavalta opettajalta ja oppiainetuutoreilta
- kaikkien pääaineopiskelijoiden henkilökohtaiset HOPS-keskustelut koulutusasiantuntijan kanssa ensimmäisen lukuvuoden tammi-helmikuussa
- jatkossa HOPSin voi päivittää yhdessä amanuenssin, ohjaavan opettajan tai oppiainetuutoreiden kanssa
HOPS-prosessi maisteriopinnoissa
- HOPSin laatiminen hops-ohjaajan kanssa kandidaatintutkinnon valmistuessa tai viimeistään maisteriopintojen ensimmäisen syksynä aikana
- Historian opiskelijat käyvät maisterihops-keskustelun amanuenssin kanssa suorittaessaan työelämään orientoituminen -kurssin.
Tutkintoihin vaadittavat opinnot sekä opintojen ohjeellinen ajoittuminen on kerrottu Pepissä (avautuu uuteen välilehteen) olevissa oppaissa sekä historia- ja maantieteiden laitoksen opintoyhteisössä (avautuu uuteen välilehteen, vaatii kirjautumisen). Lisätietoja saa koulutusasiantuntijoilta.
Sivuaineopiskelu
Muun oppiaineen opetuksen loputtua, tiedekunnan tulee järjestää sen opiskelun aloittaneille sivuaineopiskelijoille mahdollisuus suorittaa opinnot loppuun kohtuullisen ajan kuluessa. Tiedekuntaneuvosto päättää siirtymäkauden järjestelyistä.
Historia
Sivuaineopiskelu on merkittävässä osassa historian tutkinto-opiskelussa. Itä-Suomen yliopistossa on laajat ja monipuoliset mahdollisuudet sivuaineopiskeluun ja ns. vapaa sivuaineoikeus. Tämä tarkoittaa, että opiskelija voi opiskella yliopistossa tarjolla olevia aineita lähes rajoituksetta. Kuitenkin joissain oppiaineissa (esim. englannin kieli, psykologia) sivuaineopiskelijoiden määrää on rajoitettu.
Aineenopettajaksi suuntautuvat suorittavat sivuaineopintoina opettajan pedagogiset opinnot (HuK-tutkintoon 25 op ja FM-tutkintoon 35 op) ja toisen opetettavan aineen perus- ja aineopinnot, yleensä yhteiskuntaoppi opetettavana aineena -opintokokonaisuuden (HuK-tutkintoon 60 op) saadakseen historian ja yhteiskuntaopin aineenopettajan pätevyyden. Toinen opetettava aine voi olla muukin kuin yhteiskuntaoppi. Halutessaan opiskelija voi hankkia valmistumisensa jälkeen lisäpätevyyksiä jatkamalla opintojaan jatkuvan oppijan alumniopinto-oikeudella.
Asiantuntijan vaihtoehdossa opiskelevat valitsevat sivuaineet suuntautumisensa mukaan. Sivuainevalinnat ovat usein tärkeitä työllistymisen kannalta, joten asiantuntijan vaihtoehdossa on järkevää koota työmarkkinoille sijoittumista edistäviä opintokokonaisuuksia.
Alla on esitetty muutamia suositeltavia sivuainevaihtoehtoja:
- Yhteiskunnallista kysymyksistä kiinnostuneille suositellaan mm. Venäjä- ja rajatutkimuksen opintoja, yhteiskuntatieteitä (esim. sosiologia ja Yhteiskuntapolitiikka), kauppatieteitä tai oikeustieteitä.
- Ympäristöstä kiinnostuvat opiskelevat sivuaineinaan mm. kestävän tulevaisuuden opintoja, ympäristöoikeutta, ympäristöpolitiikkaa, biologiaa ja/tai metsätieteitä.
- Kulttuurista ja humanistisista aineista kiinnostuneet suorittavat usein
- kulttuurintutkimuksen opintoja, kuten kulttuuriantropologian, mediakulttuurin ja viestinnän tai perinteentutkimuksen opintoja.
- Museologiasta kiinnostunut voi suorittaa museologian perusopinnot JOO-opintoina Jyväskylän yliopistoon tai Oulun yliopistoon laitoksen omalla ristiinopiskelusopimuksella
- Kansainvälisistä tehtävistä kiinnostuneille sivuaineeksi soveltuvia opintoja löytyy yliopiston englanninkielisestä tarjonnasta sekä myös kielikeskuksen tarjoamista kieliopinnoista.
Maantieteet ja ympäristöpolitiikka
Maantieteen ja ympäristöpolitiikan hakukohteen kandidaatin tutkintoon sisältyy 50-85 opintopistettä sivuaineita. Sivuainevalinnoilla on merkitystä työmarkkinoille sijoittumisessa. Asiantuntijatehtäviin ja tutkijoiksi tähtäävät opiskelijat valitsevat sivuaineensa vapaasti omaa teemaa ja suuntautumista tukien. Työmarkkinoilla arvostetaan erityisesti laaja-alaista eri tieteenaloja ymmärtävää sisällöllistä osaamista ja menetelmäosaamista. Opiskelijoita kannustetaan myös kehittämään omaa kielitaitoaan ja kansainvälistymisvalmiuksiaan hakeutumalla vaihto-opiskeluun ulkomaille.
Alla on esitetty muutamia suositeltavia sivuainevaihtoehtoja:
- Maantieteen aineenopettajiksi opiskelevien sivuaineet ovat aineenopettajan pedagogiset opinnot ja toisen opetettavan aineen, yleensä biologian, perus- ja aineopinnot.
- Geoinformatiikasta kiinnostuneille suositellaan geoinformatiikan sivuaineopintoja ja tilastotieteen opintoja. Sivuaineiksi soveltuvat myös opiskelijan suuntautumisen mukaan sopivat yhteiskunta- tai luonnontieteelliset sivuaineet.
- Yhteiskuntamaantiedettä opiskelevien sivuaineiksi soveltuvat opiskelijan suuntautumisen mukaan Venäjä- ja rajatutkimuksen opinnot, yhteiskuntatieteet (esim. sosiologia ja yhteiskuntapolitiikka), kauppa- ja taloustieteet tai oikeustieteet.
- Kulttuurimaantieteestä innostuvalle hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kielten tai kulttuurintutkimuksen opinnot ja kulttuuriantropologia.
- Ympäristöalalle suuntautuvat opiskelevat sivuaineinaan mm. kestävyysopintoja, ympäristöoikeutta, ympäristöpolitiikkaa, biologiaa tai metsätieteitä.
- Kansainvälisistä tehtävistä kiinnostuneille sivuaineeksi soveltuvia opintoja löytyy yliopiston englanninkielisestä tarjonnasta ja kielikeskuksen tarjoamista kieliopinnoista.
Verkostoissa suoritettavat opinnot
Opiskelija voi laajentaa osaamistaan myös erilaisissa verkostoyliopistoissa. Joihinkin verkostoihin järjestetään erilliset haut, joista saa lisätietoa mm. opiskelijapalveluista ja verkkosivuilta. Verkostoyliopisto-opinnoilla voi korvata soveltuvin osin pääaineen opintoja (korvaavuuksista on sovittava etukäteen) tai ne voidaan merkitä sivuainesuorituksina opintosuoritusrekisteriin. Tällaisia verkostoja ovat esimerkiksi Yliopistojen Aasia-verkosto (avautuu uuteen välilehteen) ja kehitysyhteistyöverkosto UniPID (avautuu uuteen välilehteen). UniPID:n opinnoista voi myös suorittaa sivuainekokonaisuuden.
YUFE - Young Universities for the Future of Europe (avautuu uuteen välilehteen) on kymmenen eurooppalaisen yliopiston muodostama allianssi, joka tarjoaa opiskelumahdollisuuksia yksittäisistä opintojaksoista aina vuonna 2025 alkaviin YUFE-kandidaatinopintoihin asti. YUFE:n tarjonnassa on runsaasti partneriyliopistojen englanninkielisiä opintojaksoja monilta eri aloilta.
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa myös opiskelijoilleen yliopiston yhteisen monitieteisen Kestävän tulevaisuuden -sivuaineopintokokonaisuuden. Tämän lisäksi Itä-Suomen yliopisto on osa kestävyysopintojen verkostoa (avautuu uuteen välilehteen). Kansalliseen kestävyysopintojen verkostoon kuuluvat Itä-Suomen yliopiston lisäksi Jyväskylän, Helsingin, Lapin, Oulun, Vaasan, Lappeenrannan ja Turun yliopistot. Verkostossa on tarjolla monitieteisesti ympäristö-, kestävyys- ja vastuullisuusteemaisia opintojaksoja, jotka ovat avoimia kaikille kumppaniyliopistojen tutkinto-, jatko- ja vaihto-opiskelijoille. Kestävän tulevaisuuden opinnot on opintokokonaisuus, joka muodostaa laaja-alaisen ja monitieteisen johdatuksen kestävään kehitykseen painottuen ympäristö- ja luonnonvarateemoihin. Kestävän tulevaisuuden opinnot opintokokonaisuudessa käydään läpi kestävyyden eri ulottuvuuksia ja niiden välisiä yhteyksiä. Opintokokonaisuuden tarjontaan sisältyy Itä-Suomen yliopiston kaikkien tiedekuntien opetusta ja kokonaisuus kattaa laaja-alaisesti erilaisia ympäristöaiheita. Opintokokonaisuudesta on tarjolla sekä suomenkielinen että englanninkielinen suoritusmahdollisuus.
Pääaineopiskelijoille tiedotetaan ajankohtaisista opiskeluun liittyvistä asioista Viva Engagessa. Kamun opiskelijan käsikirjassa ja laitoksen opintoyhteisössä on kootusti opiskeluun liittyvät ohjeet ja lomakkeet. Opintojaksojen opettajat voivat lähettää luennoille ja seminaareihin ilmoittautuneille toteutuksen tiedotteita ja ohjeita Pepin, Teamsin ja Moodlen kautta.
Viestintä
- Koulutusasiantuntija tiedottaa ajankohtaisista opiskeluun liittyvistä asioista Historian opiskelijat, Arkistoalan maisteriohjelman opiskelijat ja Maantieteiden ja ympäristöpolitiikan opiskelijat Viva Engage ryhmissä sekä laitoksen opintoyhteisössä.
- Historia- ja maantieteiden laitoksen opintoyhteisö sisältää kootusti opintojen ohjaukseen liittyvää tietoa ja opiskeluun liittyviä laitoksen ohjeita.
- Opintojaksoilla voi olla käytössä sähköisiä oppimisympäristöjä (esim. eLearn, Teams, OneNote, Sharepoint, Digikampus), joiden kautta voidaan lähettää viestejä osallistujille.
- Opintojakson opettajat voivat lähettää opintojaksoille ilmoittautuneille toteutukseen liittyviä tiedotteita ja ohjeita opintojakson oppimisympäristön välityksellä, Pepin kautta tai sähköpostitse. Sen vuoksi on tärkeää, että opetustapahtumiin ilmoittaudutaan ennakkoon Pepissä.
Opintojen ja muun osaamisen hyväksilukemisesta säädetään valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) sekä yliopistolaissa (558/2009).
Hyväksilukemista on opintojen a) korvaaminen ja b) sisällyttäminen. Korvaaminen tarkoittaa pääaineen tutkintorakenteessa pakollisena olevan kurssin korvaamista aiemmin suoritetuilla kursseilla. Sisällyttäminen puolestaan tarkoittaa aiemmin suoritetun kurssin sisällyttämistä pääaineen tutkintoon sellaisenaan. Tämä koskee vapaasti valittavia kursseja. Ks. voimassa olevat ohjeet hyväksilukujen hakemiseen Kamusta.
Aiemmista opinnoista ei hyväksilueta henkilökohtaista opintosuunnitelmaa, eikä opinnäytetöitä (kandidaatintutkielma ja pro gradu –tutkielma) silloin, kun ne sisältyvät aiemmin suoritettuun tutkintoon. Tutkintoon kuulumaton opinnäytetyö voidaan hyväksilukea. Historia- ja maantieteiden laitoksen tutkinnoissa voi hyväksiluettuja opintoja olla enintään 2/3 tutkinnon vähimmäislaajuudesta (pl. siirto-opiskelijat).
Korvaavan suorituksen on laajuudeltaan ja sisällöltään vastattava korvattavaa opintojaksoa, kuitenkin niin, että yhden opintopisteen vajaus korvattavan opintosuorituksen ja muualla tai aiemmin suoritetun opintosuorituksen välillä on hyväksyttävä, mikäli opintosuorituksen osaamistavoitteet vastaavat toisiaan.
Tutkintoon kuuluvia opintoja ei voi hyväksilukea yli 10 vuotta vanhoilla opintosuorituksilla. Esimerkiksi haettaessa opintojen korvaavuutta tai yksittäisten opintojaksojen sisällyttämistä lukuvuonna 2021–2022, tarkastellaan vain lukuvuonna 2011–2012 tai sen jälkeen suoritettuja opintoja.
Mikäli hyväksiluetut opinnot on suoritettu suomalaisessa korkeakoulussa ja käytetty arvosteluasteikko on sama kuin Itä-Suomen yliopistossa käytetty, arvostellaan opinnot asteikolla 1-5. Jos korvaavuutta haetaan useampaan eri opintojaksoon kuuluvilla suorituksilla, arvostellaan korvaavuus arvosanalla hyväksytty. Muut hyväksiluetut opinnot arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty, eikä hyväksiluettujen suoritusten arvosanoja tällöin huomioida opintokokonaisuuden arvolausetta määriteltäessä.
Opiskelija, joka on valittu tai siirretty suorittamaan pelkkää filosofian tai yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa, voi hakea aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon vähimmäislaajuuden yli menevien opintojen sisällyttämistä maisterintutkintoon.
Opiskelijalle, joka on suorittanut uusimuotoiset johtamisopinnot sisältävän 347 päivän varusmiespalveluksen, voidaan sisällyttää edellä mainituista opinnoista 6 op kandidaatin tai maisterin tutkinnon muihin vapaavalintaisiin opintoihin. Tämä määräys koskee niitä, jotka ovat kotiutuneet armeijasta kesällä 1999 tai sen jälkeen.
Urheiluakatemian opintoja voidaan sisällyttää kandidaatin tai maisterin tutkinnon muihin vapaavalintaisiin opintohiin.
Hyväksilukeminen laitoksen sivuainekokonaisuuksiin
Sivuaineopiskelija voi saada aiemmista korkeakoulutasoisista opinnoista korvaavuuksia sivuainekokonaisuuksien pakollisiin opintojaksoihin. Muualla suoritettuja, aiempaan tutkintoon kuulumattomia opintoja voi myös sisällyttää kokonaisuuksiin. Sivuainekokonaisuuteen sisältyvää harjoittelua ei voi hyväksilukea.
Jos historia- ja maantieteiden laitoksen opintojakso sisältyy muuhun kuin historia- ja maantieteiden laitoksen tarjoamaan sivuaineeseen, eikä sivuainekokonaisuuteen ole mahdollista sisällyttää opintoja sellaisenaan, voidaan opiskelijalle tällöin myöntää korvaavuus myös opintojaksoon, joka ei ole kokonaisuudessa pakollinen.
Hyväksilukemisen perusteet
Opintojen ja muun osaamisen hyväksilukemisesta säädetään valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) sekä yliopistolaissa (558/2009). Tämä ohje tarkentaa ja täydentää historia- ja maantieteiden laitoksen tutkintojen ja opintokokonaisuuksien osalta akateemisen rehtorin päätöstä osaamisen tunnustamisen yleisistä periaatteista Itä-Suomen yliopistossa sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan yhteisiä OT-linjauksia.
Hyväksilukemisen hakeminen
Hyväksiluvun hakeminen: Hyväksilukuhakemukset toteutetaan Pepin lomakkeen kautta, ja korvaavuudesta päättää opintojakson vastuuopettaja. Opintojen hyväksilukemisen periaatteista ja käytännöstä neuvoa antavat pääaineiden amanuenssit. Tarkista ohjeet peppi käsikirjan kohdasta ”opintojen hyväksiluku”.
Hyväksilukemisen yleiset periaatteet historia- ja maantieteiden laitoksella
- Vain laitoksen pääaineiden tutkinnoissa tai opintokokonaisuuksissa pakollisena olevan opintojakson voi korvata. Tutkinnon tai opintokokonaisuuden vapaavalintaisiin opintoihin on mahdollista sisällyttää aiemmin suoritettuja opintoja sellaisenaan.
- Muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa suoritettuja opintoja voidaan pääsääntöisesti hyväksilukea sisällyttämällä ja korvaamalla. Muita kuin korkeakoulutasoisia opintoja ei voi hyväksilukea. Jos opiskelija on suorittanut MOOC-opintoja ilman opinto-oikeutta opintojakson järjestävään korkeakouluun, opintojakson suorittaminen on dokumentoitava luotettavasti.
Korvaavan suorituksen on laajuudeltaan ja sisällöltään vastattava korvattavaa opintojaksoa, kuitenkin niin, että yhden opintopisteen vajaus korvattavan opintosuorituksen ja muualla tai aiemmin suoritetun opintosuorituksen välillä on hyväksyttävä, mikäli opintosuorituksen osaamistavoitteet vastaavat toisiaan. - Pääaineen opintoja ei voi hyväksilukea yli 10 vuotta vanhoilla opintosuorituksilla. Esimerkiksi haettaessa opintojen korvaavuutta tai yksittäisten opintojaksojen sisällyttämistä lukuvuonna 2022-2023, tarkastellaan vain lukuvuonna 2012-2013 tai sen jälkeen suoritettuja opintoja. Kokonaisia opintokokonaisuuksia hyväksiluettaessa ei noudateta vanhenemisaikaa.
- Mikäli hyväksiluetut opinnot on suoritettu suomalaisessa korkeakoulussa ja käytetty arvosteluasteikko on sama kuin Itä-Suomen yliopistossa käytetty, arvostellaan opinnot asteikolla 1-5. Jos korvaavuutta haetaan useampaan eri opintojaksoon kuuluvilla suorituksilla, arvostellaan korvaavuus arvosanalla hyväksytty. Muut hyväksiluetut opinnot arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty, eikä hyväksiluettujen suoritusten arvosanoja
tällöin huomioida opintokokonaisuuden arvolausetta määriteltäessä. - Kieli- ja viestintäopintojen hyväksiluvuista päättää kielikeskus.
Itä-Suomen yliopiston voimassa olevassa opintosuoritusrekisterissä olevat Historia- ja maantieteiden laitoksen pääaineiden opinnot eivät vanhene. Opintoja ei voi korvata yli kymmenen (10) lukuvuotta vanhoilla opintosuorituksilla. Mahdolliset opintokokonaisuuksien yksilölliset vanhenemissäännöt on kirjattu opintokokonaisuuksien kuvauksiin.
Historia- ja maantieteiden laitoksella edellytetään opiskelussa tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta. Opintojaksoissa noudatetaan ns. edeltävät (aikaisemmat) opinnot - sääntöä. Toisin sanoen opintojaksolle osallistumisen perusvaatimuksena on, että opintojaksokuvaukseen merkityt aikaisemmat opinnot on suoritettu. Kukin opintojakso suoritetaan yhdellä kertaa, jollei kuvauksessa ole toisin todettu.
Opintojaksokuvaukset, opintojaksojen vastuuhenkilöt ja tentaattorit sekä voimassaolevat aikataulut löytyvät Pepistä. Mahdolliset lukuvuoden aikana tapahtuvat aikataulumuutokset päivitetään Pepissä näkyviin aikatauluihin. Mahdollisten aikatauluja tilamuutosten vuoksi Peppiä (ja esim. Tuudoa) on seurattava säännöllisesti.
Opetustapahtumiin pitää ilmoittautua ennakkoon Peppi-järjestelmässä. Luento- ja harjoituskursseja ei järjestetä, jos opetustapahtumaan on ilmoittautunut vähemmän kuin 10 opiskelijaa ilmoittautumisajan päättyessä. Seuraavan lukuvuoden opintojaksoille ilmoittautuminen alkaa pääasiassa 1.8.
Pääaineen opinnot jakautuvat perus-, aine- ja syventäviin opintoihin. Kun opintokokonaisuuden kaikki opintojaksot on suoritettu, opiskelija hakee kokonaisuusmerkintää amanuenssilta sähköpostitse. Opiskelijan on ilmoitettava kokonaisuuteen sisällytettävät opintojaksot.
Tutkielmatyöskentely muodostaa keskeisen osan opintoja. Aineopintovaiheessa pääaineopiskelijat laativat kandidaatintutkielman ja syventävien opintojen vaiheessa pro gradu -tutkielman.
Opetusjärjestelyt
- Opintojaksokuvaukset ja voimassa olevat toteutustiedot opetusaikatauluineen näkyvät Pepissä.
- Mahdollisten aikataulu- ja opetustilamuutosten vuoksi Peppiä on seurattava säännöllisesti.
- Opetusaikataulut ovat nähtävissä myös Tuudossa.
- Opintojaksoista kerätään palautetta Tuudon avulla sekä opintojaksosta riippuen opettajien johdolla, osallistuthan aktiivisesti!
Opetuksen muotoja
- Etäopetus-termiä käytetään, kun opetus on lukujärjestykseen/ Peppiin ajoitettua opetusta, johon opiskelijan tulee osallistua tiettynä aikana verkon välityksellä.
- Harjoitukset: harjoitellaan käytännössä luennoilla tai itseopiskeluna opittua asiaa. Harjoituksissa edellytetään säännöllistä läsnäoloa yleensä kampuksella. (esim tietokoneluokassa tapahtuvat harjoitukset)
- Hybridiopetus on opetustapahtuma, jossa opiskelija voi valita osallistuuko opetukseen kampuksella vai etäopetuksena. Opetus on aikataulutettua ja tiloitettuna lukujärjestykseen.
- Luento: Ensimmäisellä luentokerralla esitellään opintojakson tavoitteet, sisältö, oppimistehtävät aikatauluineen, arvosteluperusteet ja läsnä-olovaatimukset sekä sovitaan monia käytännön asioita. Säännöllinen luennoille osallistuminen on suositeltavaa.
- Monimuoto-opetuksesta puhutaan, kun puhutaan koko opintojakson toteutuksesta. Opintojakson sisällä voi olla erilaisia toteutuksia kuten hybridiopetusta, kontaktiopetusta kampuksella jne.
- Seminaari: osanottajat esittävät vuorollaan seminaarityönsä (esitelmä, tutkielma, referaatti tms.), osallistuvat töitä koskevaan keskusteluun ja toimivat opponentteina. Seminaareissa edellytetään säännöllistä läsnäoloa, usein vähintään 80 % kontaktiopetustunneista, eikä seminaareja voi useinkaan korvata muilla suoritustavoilla.
- Verkko-opetus on opetusta, joka tapahtuu verkkovälitteisesti ajasta ja paikasta riippumatta (ei aikatauluteta lukujärjestykseen).
Tenttijärjestelyt
Laitoksella järjestetään luentokuulusteluja, joiden kesto on yleensä kaksi tuntia. Luento-opetuksesta järjestetään kaksi tenttiä. Lisäksi lukuvuosittain järjestetään kaksi rästitenttiä. Tammikuun rästitentissä on mahdollista tenttiä syksyn ja toukokuun rästitentissä kevään luento-opetusta. Rästitentissä on mahdollista tenttiä ainoastaan laitoksen oman henkilökunnan luento-opetusta (ei vierailuluentoja, eikä harjoitusopintojaksoja). Rästitenttiin ilmoittautumisohjeet ilmoitetaan Viva Engagessa sekä opintoyhteisössä.
Exam
Historia- ja maantieteiden laitoksen kirjatentit ovat tentittävissä Exam-tenttijärjestelmän kautta Joensuun ja Kuopion kampuksilla sekä yhteistyöoppilaitoksessa eri puolilla Suomea. Sähköisissä tenteissä noudatetaan Itä-Suomen yliopiston koulutuksen johtosäännön sekä opinto- ja opetuspalveluiden yleisiä sähköistä tenttiä koskevia ohjeita. Ohjeet ovat luettavissa Kamussa. Historia- ja maantieteiden laitoksen tenttejä ei ole mahdollista tehdä etätentteinä, lukuun ottamatta Exam-tenttivierailuna suoritettavia sähköisiä tenttejä yhteistyöoppilaitoksissa.
Exam-tiloissa suoritettavien tenttien tulosten ilmoittamisen määräaika lasketaan sen kuukauden 15. päivästä lukien, jona suoritus on tehty ennen 15:ttä päivää. 15. päivä ja sen jälkeen tehtyjen tenttisuoritusten tulosten ilmoittamisen määräaika lasketaan seuraavan kuukauden 1. päivästä lukien.
Opiskelija voi historian, maantieteiden ja ympäristöpolitiikan opinnoissaan vastata kuulusteluissa tai laatia kirjalliset työt koulutuksen johtosäännössä määritellyllä kielellä. Koulutuksen johtosäännöstä poikkeavat määräykset on annettu opintojaksokuvausten yhteydessä. Historia- ja maantieteiden laitoksella kandidaatintutkielmat, pro gradu – tutkielmat voidaan kirjoittaa joko suomen tai englannin kielellä. Vaikka opintojakson suorituskieli on suomi, voi opintojakson oppimateriaaleissa olla aineistoa myös muilla kielillä.
Osallistumiseen ja läsnäolovelvoitteeseen vaikuttavat opintojaksoilla käytettävät opetusmenetelmät ja toteutustavat. Ensimmäiselle opetuskerralle on osallistuttava, jotta opintojaksoon liittyvät käytännön asiat tulevat selviksi (läsnäolot/poissaolot, suoritukset, tentit). Seminaari-, harjoitus- ja suurryhmäopetuksessa (ml. työpajat) on läsnäolovelvoite. Pääsääntöisesti läsnäolovelvollisuus on 80 %, mutta opintojaksolle määritellyt tehtävät on suoritettava hyväksytysti. Poissaolon peruste ei ole esim. työasiat, luottamustoimet tai lomamatkat. Jos jollakin opintojaksolla on tästä poikkeava läsnäolovelvollisuus, se on kirjattu opetussuunnitelmaan. Opintojaksokuvauksista löytyvät kullakin opintojaksolla käytettävät opetusmenetelmät ja toteutustavat (esim. luento, seminaari, exam).
Laitos kannustaa aktiivisesti kansainväliseen opiskelijavaihtoon. Laitos on mukana useissa eri verkostoissa ja pystyy tarjoamaan vuosittain useita kymmeniä vaihto-opiskelupaikkoja ulkomailla. Vaihto-opiskelumahdollisuuksista vastaavat yliopistonlehtori Paul Fryer sekä koulutusasiantuntija Satu Malinen. Ulkomailla suoritettavien opintojen hyväksilukemisesta sovitaan alustavasti ennen vaihtoa. Lopullinen hyväksilukumenettely päätetään kuitenkin vasta vaihdosta paluun jälkeen. Learning agreement (suunnitelma vaihdossa suoritettavista opinnoista) laaditaan yhdessä pääaineen koulutusasiantuntijan kanssa.
Laitoksen tavoitteena on, että koulutusohjelmistamme valmistuu asiantuntijoita, joiden ammattitaidolle on tarvetta ja kysyntää valmistumisen jälkeen. Yhteistyösuhteet eri organisaatioiden, kuten koulujen, museoiden, ministeriöiden, arkistojen, yritysten, tiedotusvälineiden ja muiden yhteisöjen kanssa tarjoavat mahdollisuuksia opiskelijoille, mutta toimivat myös tärkeänä palautekanavana tarjoamamme koulutuksen laadusta ja kysynnästä.
Työelämäorientaation tukemiseksi opintoihin sisältyy harjoittelujakso työelämässä. Ohjattu korkeakouluharjoittelu sijoittuu asiantuntijaksi suuntautuneen pääaineiden syventäviin opintoihin. Maantieteissä, ympäristöpolitiikassa sekä asiakirjahallinnan ja arkistoalan opinnoissa harjoittelu on pakollinen. Historian pääaineopiskelijoille harjoittelu on vapaaehtoinen, mutta suositeltava. Korkeakouluharjoittelussa opiskelijat saavat käytännön kokemusta työmarkkinoille hakeutumisesta ja työelämässä toimimisesta sekä luovat kontakteja tutkinnon jälkeistä työllistymistä varten. Työharjoittelua varten voi hakea yliopiston harjoittelutukea. Opiskelijat voivat hakea harjoittelupaikkaa itse tai selata yliopistolle tulleita tarjouksia urapalveluiden hallinnoimassa palvelussa. 1.1.2024 alkaen harjoittelutuki myönnetään, kun opiskelija on löytänyt harjoittelupaikan, harjoittelu vastaa opetussuunnitelman tavoitteita ja työnantaja sitä vaatii.
Laitoksen harjoitteluvastaava on koulutusasiantuntija Satu Malinen.
Opintojaksokuvauksissa kuvataan arviointimenettely, ja tarkennettu arviointikäytäntö ja -kriteerit käydään läpi opintojakson ensimmäisellä kerralla. Opintosuorituksia arvioidaan useilla eri tavoilla. Opintosuoritukset arvioidaan kolmen viikon kuluessa tentistä tai opintojakson päättymisestä. Poikkeuksena ovat maisterin tutkintoon kuuluvat opinnäytteet, joiden tarkastusaika on koulutuksen johtosäännön mukaisesti neljä viikkoa.
Opintosuoritukset tai sen osat on suoritettava ja palautettava asetetussa määräajassa (Koulutuksen johtosääntö 30 §). Viivästyneen palautuksen peruste ei ole työasiat, luottamustoimet tai lomamatkat. Hyväksytysti suoritetun opintojakson voi suorittaa uudelleen kahdesti.
Opintojaksot arvioidaan arvosteluasteikolla 0–5 tai hyväksytty–hylätty. Opintojakson arvioinnissa noudatetaan tiedekunnan vahvistamia arvosteluperusteita. Opintojaksopalautetta kerätään opintojakson päättymisen jälkeen Pepin opintojaksopalautejärjestelmän kautta. Opettaja voi halutessaan estää opintojaksopalautteen keruun, mikäli suorittaa palautekyselyn muuta kautta tai jos kyseessä on toteutus josta palautteen kerääminen erikseen ei ole mielekästä. Laitoksen henkilökunta tapaa ainejärjestöjen edustajat kaksi kertaa lukuvuodessa, ja tapaamisissa keskustellaan opetuksen järjestelyistä ja niiden kehittämisestä.
Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitoksella on mahdollista opiskella seuraavia pääaineita:
- Historia (myös aineenopettajakoulutus)
- Maantiede (myös aineenopettajakoulutus)
- Yhteiskuntamaantiede
- Ympäristöpolitiikka
Tarkemmat tiedot löytyvät Pepissä (avautuu uuteen välilehteen) olevista oppaista.
Laitoksella on lisäksi kaksi maisteriohjelmaa:
- Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelma
- Environment, Natural Resources and Climate Change: Master’s Degree Programme in Environmental Policy and Law (yhdessä oikeustieteiden laitoksen kanssa).
Historia- ja maantieteiden laitoksen tarjoamia sivuaineita ovat:
- Geoinformatiikan opintokokonaisuus (25 op)
- Historian perusopinnot (25 op)
- Historian aineopinnot (35 op)
- Historian syventävät opinnot (65 op)
- Maantieteiden ja ympäristöpolitiikan perusopinnot (25 op)
- Maantieteen aineopinnot (35 op)
- Maantieteen aineopinnot, aineenopettaja (35 op)
- Rajat, Eurooppa ja Venäjä opintokokonaisuus (25 op)
- Rajat, Eurooppa ja Venäjä YUFE -opintokokonaisuus (25 op)
- Yhteiskuntamaantieteen aineopinnot (35 op)
- Yhteiskuntaoppi opetettavana aineena, perusopinnot (25 op)
- Yhteiskuntaoppi opetettavana aineena, aineopinnot (35 op)
- Ympäristöpolitiikan aineopinnot (35 op)
Tarkemmat tiedot löytyvät Pepissä (avautuu uuteen välilehteen) olevista oppaista.
Tombolo ry
Tombolo ry on Itä-Suomen yliopiston maantieteen, yhteiskuntamaantieteen ja ympäristöpolitiikan opiskelijoiden yhteinen ainejärjestö, joka on valvonut jäsentensä etuja ja järjestänyt hauskoja tapahtumia vuodesta 2015 lähtien.
Tombolo järjestää jäsenilleen aktiivisesti vapaa-ajan toimintaa ja tapahtumia ympäri vuoden. Kahvivuorot, saunaillat, liikuntavuorot, sitsit ja muut illanvietot kokoavat Tombolot yhteen useamman kerran kuukaudessa. Yhteistyötä tehdään myös yli ainejärjestörajojen yhteisten tapahtumien merkeissä. Hallitus pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaa jäsenistöltä saadun palautteen perusteella. Tombolo on yhteisö, jossa jokainen toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi porukkaan!
Tombolon verkkosivut (avautuu uuteen välilehteen)
Varnitsa ry
Varnitsa ry on historian opiskelijoiden ainejärjestö Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Varnitsan toimintaan kuuluu historian opiskelijoiden etujen valvominen ja tarvittaessa myös niiden vaatiminen, mutta näkyvin osa Varnitsan toimintaa on erilaisten vapaa-ajan aktiviteettien järjestäminen jäsenilleen niin liikunnan kuin huvitustenkin puitteissa.
Varnitsa on perustettu vuonna 1970 ja se on siitä asti ajanut Joensuussa opiskelevien historian opiskelijoiden asiaa, ensin Joensuun yliopistossa ja nykyisin vuodesta 2010 alkaen Itä-Suomen yliopistossa.
Varnitsan verkkosivut (avautuu uuteen välilehteen)
Opiskelijan on suoritettava alempi korkeakoulututkinto ennen siirtymistä suorittamaan ylempää korkeakoulututkintoa. Kandidaatintutkintoon sisällytettyjä opintoja ei voi käyttää maisterin tutkintoon.
Pääaineen vaihtaminen Maantieteiden ja ympäristöpolitiikan hakukohteessa
Mikäli opiskelija haluaa vaihtaa kandidaatintutkinnon jälkeen maantieteen/ yhteiskuntamaantieteen/ ympäristöpolitiikan uudeksi pääaineekseen, voidaan häneltä edellyttää maantieteen/ yhteiskuntamaantieteen/ ympäristöpolitiikan täydentäviä opintoja, joita ei sisällytetä maisteritutkintoon. Myös opiskelijoiden, jotka vaihtavat LuK-tutkinnon jälkeen opettajan vaihtoehdosta maantieteilijän vaihtoehtoon, voidaan edellyttää täydentävän pääaineen opintojaan.
Hakeminen tapahtuu vapaamuotoisella muutoshakemuksella. Opinto-oikeuden muutos voi edellyttää täydentäviä opintoja. Opinto-oikeuden vaihtaminen edellyttää luopumista edeltävästä opinto-oikeudesta. Opinto-oikeuden vaihtaminen ei ole sidottu tiettyyn ajankohtaan.
Tutkinnon muuttaminen kandi+maisteritutkinnosta pelkäksi maisteritutkinnoksi
Maantieteiden ja ympäristöpolitiikan pääaine
Opiskelija, joka on valittu suorittamaan sekä kandidaatin että maisterin tutkintoa maantieteen, yhteiskuntamaantieteen tai ympäristöpolitiikan pääaineessa voidaan siirtää suorittamaan maisterin tutkintoa (maisteriopintoja) seuraavin ehdoin: Opiskelijalla on aiempi yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto sekä hänellä on suoritettuna uuden pääaineen perus- ja aineopinnot (60 op, ei sis. kandidaatin tutkielmaa) huomioiden valmiudet maisteriopintojen suorittamiseen.
Opiskelijalta voidaan edellyttää uuden pääaineen/suuntautumisvaihtoehdon mukaisia täydentäviä opintoja. Opinnoista tulee neuvotella laitoksen koulutusasiantuntijan ja HOPS-ohjaajan kanssa. Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon. Myös opiskelijoiden, jotka vaihtavat LuK-tutkinnon jälkeen opettajan vaihtoehdosta maantieteilijän vaihtoehtoon, tai toisinpäin, voidaan edellyttää täydentävän pääaineen opintojaan.
Historian pääaine
Opiskelija, joka on valittu suorittamaan sekä kandidaatin että maisterin tutkintoa historian pääaineessa voidaan siirtää suorittamaan maisterin tutkintoa (maisteriopintoja) seuraavin ehdoin: Opiskelijalla on aiempi yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto sekä hänellä on suoritettuna uuden pääaineen perus- ja aineopinnot (60 op, ei sis. kandidaatin tutkielmaa) huomioiden valmiudet maisteriopintojen suorittamiseen.
Opiskelijalta voidaan edellyttää uuden pääaineen/suuntautumisvaihtoehdon mukaisia täydentäviä opintoja. Opinnoista tulee neuvotella laitoksen koulutusasiantuntijan ja HOPS-ohjaajan kanssa. Täydentävät opinnot eivät sisälly maisterin tutkintoon. Myös opiskelijoiden, jotka vaihtavat opettajan vaihtoehdosta asiantuntijan vaihtoehtoon, tai toisinpäin, voidaan edellyttää täydentävän pääaineen opintojaan.
Enviroment, Natural Resources and Climate Change
Opiskelijat, joilla on opinto-oikeus ympäristöpolitiikan pääaineessa ympäristöpolitiikka (YTK/YTM) voivat vaihtaa pääaineensa, tavoitetutkintonsa ja tutkintorakenteensa englanninkieliseen maisteriohjelmaan maisterivaiheeseen siirryttäessä. Pääaineena on Environmental Policy and Natural Resource Governance.
Mikäli opiskelija haluaa vaihtaa Environmental and Climate Change Law -pääaineeseen, opiskelijalla tulee olla suoritettuna erikseen määriteltävät hakukelpoisuuden antavat oikeustieteiden opinnot.
Hakeminen tiedekunnan sisällä tapahtuu vapaamuotoisella muutoshakemuksella, eikä se ole sidottu tiettyyn ajankohtaan. Englanninkieliseen maisteriohjelmaan voi hakeutua myös opintopolun kautta maisteriohjelmien hakuaikana.
Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelma
Ohjelmaan hakeutuminen tapahtuu opintopolun kautta valtakunnallisessa maisterihaussa. Asiakirjahallinnan maisteriohjelmassa tavoitetutkintona on Filosofian maisteri. Hakuehtona toimii valintaperusteiden mukainen alemman tason korkeakoulututkinto. Hakuehdot täyttävät hakijat osallistuvat asiakirjahallinnan ja arkistoalan valintakokeeseen. Valintakoe on kaksivaiheinen. Se muodostuu ennakkoon laadittavasta motivaatiokirjeestä sekä suullisesta kokeesta.
Maantiede ja yhteiskuntamaantiede
Maantieteen ja yhteiskuntamaantieteen maisterikoulutuksessa suuntautumisvaihtoehdot luonnonmaantiede FM ja geoinformatiikka FM ja YTM päättyvät 31.7.2024.
Opinnot on kuitenkin mahdollista suorittaa loppuun 31.7.2028 mennessä. Opiskelija voi siirtyä suorittamaan uutta opetussuunnitelmaa halutessaan välittömästi 1.8.2024 alkaen.
Opiskelijoille tiedotetaan suuntautumisvaihtoehdon muutoksista ja siihen liittyvistä käytännön asioista.
• Kaikki opetus järjestetään uuden opetusohjelman mukaisesti 1.8.2024 alkaen.
• Koulutusasiantuntijat ja ohjaavat opettajat antavat neuvontaa opintojen suunnittelussa.
Geospatiaalisen analyysin opintokokonaisuus
Historia- ja maantieteiden laitoksen sivuainetarjonnasta poistuu geospatiaalisen analyysin opintokokonaisuus 1.8.2024 alkaen. Opiskelijat, jotka ovat aloittaneet kokonaisuuden suorittamisen 31.7.2024 tai ennen sitä, voivat suorittaa kokonaisuuden valmiiksi vuoden siirtymäajan puitteissa 31.7.2025 saakka.
• Kaikki opetus järjestetään uuden opetusohjelman mukaisesti 1.8.2024 alkaen.
• Jos jokin pakollinen opintojakso on poistunut, eikä tilalle ole tullut korvaavaa opintojaksoa, sovitaan suorituksesta oppiaineen vastuuopettajan kanssa.
• Tarvittaessa koulutusasiantuntijat antavat neuvontaa opintojen suunnittelussa.
Historia
Historian pääaineessa luovuttiin Suomen historian ja yleisen historian pääainejaosta 1.8.2023 alkaen. Opiskelijat, joiden opinto-oikeus historian kandidaatti- ja maisterikoulutukseen on tullut voimaan 1.8.2022 tai ennen sitä, voivat valita pääaineekseen joko Suomen historian tai yleisen historian. Nämä opiskelijat saavat suorittaa humanististen tieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkinnot em. pääaineissa 31.7.2029 saakka. Opiskelija voi siirtyä suorittamaan uuden pääaineen mukaista opetussuunnitelmaa halutessaan välittömästi 1.8.2023 alkaen.
Opiskelijan tulee ilmoittaa viimeistään kandidaatin tutkielmaseminaariin siirtyessään pääaineen suuntautumisvalintansa. Pääaine ilmoitetaan asiointipalvelussa. Opiskelijoille tiedotetaan koulutuksen lakkauttamisesta ja siihen liittyvistä käytännön asioista
• Kaikki opetus järjestetään uuden opetusohjelman mukaisesti 1.8.2023 alkaen.
• Mikäli jokin pakollinen opintojakso on poistunut, eikä tilalle ole tullut korvaavaa opintojaksoa, sovitaan suorituksesta pääaineen vastuuopettajan kanssa.
• Tarvittaessa koulutusasiantuntijat antavat neuvontaa opintojen suunnittelussa.
Asiakirjahallinta ja arkistoalan maisteriohjelma
Opiskelijat, joiden opinto-oikeus asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelmassa on tullut voimaan ennen 1.8.2023 saavat suorittaa filosofian maisterin tai yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon ohjelman nykyisissä pääaineissa 31.7.2027 saakka. Tämän jälkeen heidän on mahdollista siirtyä arkistotieteen ja asiakirjahallinnan maisteriohjelmaan. Opiskelijan siirtyessä suorittamaan opintoja Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelmaan, tavoitetutkintona filosofian maisteri, aiemmin suoritetut opinnot huomioidaan mahdollisimman täysimääräisesti. Siirtyminen uuteen asiakirjahallinnan maisteriohjelmaan on mahdollista myös ennen siirtymäkauden päättymistä.