Tarkenna hakuasi

29730 FILO Opas Opintojen hyväksilukeminen

Opintojen hyväksiluku filosofisessa tiedekunnassa

Jos sama opintojakso kuuluu pakollisena useampaan opintokokonaisuuteen, opiskelija voi käyttää sen kaikkiin niihin filosofisen tiedekunnan opintokokonaisuuksiin, joiden opetussuunnitelmassa ei anneta ohjetta korvaavasta suorituksesta.

Perustutkintokoulutuksessa aiemmin tehdyllä opinnäytteellä voidaan hakea korvaavuutta, jos se on suoritettavaan koulutukseen soveltuva, täyttää korvattavalle tutkielmalle asetetut osaamistavoitteet sekä vastaa laajuudeltaan ja sisällöltään korvattavaa opinnäytettä. Tutkielma saa olla enintään viisi vuotta aiemmin hyväksytty. Opinnäytteen opintojaksokuvauksessa voi olla tarkempia ohjeita. Opintojaksokuvauksessa on mainittu, jos opinnäytetyötä ei voida korvata aiempien suoritusten perusteella.

Osastot ja oppiaineet voivat rajata osan opinnoista hyväksilukemismenettelyn ulkopuolelle. Nämä rajoitukset mainitaan opetussuunnitelmissa.

Opintojen hyväksilukemista koskevat pysyväismääräykset on koottu tähän opinto-oppaaseen koulutusaloittain.

Opintojen hyväksiluku, humanistinen koulutusala

Humanistisen osaston tutkinto-ohjelmissa ei ole opintojen hyväksilukemista koskevia pysyväismääräyksiä.

Ennen kuin opiskelija hakee osaamisen tunnustamista, hänen on hyvä keskustella hakemuksesta amanuenssin kanssa. Amanuenssi ohjaa ottamaan yhteyttä joko oppiaineen vastuuhenkilöön tai opintojakson vastuuhenkilöön.

Myös vaihto-opiskelun aikana suoritettujen opintojen siirtäminen Itä-Suomen yliopiston opintorekisteriin tapahtuu osaamisen tunnustamisen kautta.

  • Osaamisen tunnustamista käsittelevien hakemusten neuvonta humanistisessa osastossa: osastosihteeri Tuula Nissinen
Opintojen hyväksiluku, kasvatustieteellinen koulutusala

Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutus

Ammatillisissa opettajakorkeakouluissa suoritetuilla opettajan pedagogisilla opinnoilla (60 op/35 ov) voidaan myöntää korvaavuus kokonaisuudesta ”Kasvatustieteellisen alan perusopinnot, kasvatus- ja aikuiskasvatustiede (sivuaineopinnot) 25 op”. Opiskelija voi hakea myös kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen aineopintotasoisten opintojaksojen korvaamista, mikäli opinnot ovat osaamistavoitteiltaan vastaavia. Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa suoritetuilla opettajan pedagogisilla opinnoilla ei voi kokonaisuutena korvata tutkintoon kuuluvia aikuisopettajan tai aineenopettajan pedagogisia opintoja.

Yliopistossa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot voi täydentää vastaamaan kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen perus- ja aineopintoja (60 op) suorittamalla seuraavat opintojaksot, yhteensä 15 op:
FS00CE53 Kvantitatiivinen tutkimus 1, monimuoto-opetus 3 op
FS00CE54 Kvantitatiivinen tutkimus 1, harjoitukset 2 op
FS00CE55 Kvalitatiivinen tutkimus 1, luennot 3 op
FS00CE56 Kvalitatiivinen tutkimus 1, harjoitukset 2 op

Syventyminen kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen osa-alueisiin 5 op. Valitaan yksi seuraavista:
FK00CR23 Kasvatusfilosofia, aikuiskasvatustiede 5 op
FK00CR24 Kasvatusfilosofia, kasvatustiede 5 op
FK00CR25 Pedagogiikka, aikuiskasvatustiede 5 op
FK00CR26 Pedagogiikka, kasvatustiede 5 op
FK00CR27 Kasvatussosiologia, aikuiskasvatustiede 5 op
FK00CR28 Kasvatussosiologia, kasvatustiede 5 op
FK00CR29 Kasvatuksen historia, aikuiskasvatustiede 5 op
FK00CR30 Kasvatuksen historia, kasvatustiede 5 op

Kasvatustieteellisen alan perusopintojen ja kasvatustieteellisten sivuaineiden osaamisen tunnustaminen

1. Opintojen korvautuminen, mikäli opiskelija on valittu tutkinto-opiskelijaksi, mutta hän on jo aiemmin suorittanut jonkin kasvatustieteellisen perusopintokokonaisuuden.

Mikäli aiemmin suoritettu opintokokonaisuus on opiskelijan pääainetta (erityispedagogiikka; aikuiskasvatustiede; kasvatustiede), korvataan Kasvatustieteellisen alan perusopinnot kokonaisuudessaan pl. mahdolliset opettajan pedagogiset opinnot. Varhaiskasvatukseen suuntautuneiden kasvatustieteen opintojen korvaavuuskäytännöt on esitetty tekstissä alempana.

Mikäli aiemmin suoritettu opintokokonaisuus on muu kuin pääaine, saa opiskelija rekisteriin merkinnän suoritetusta sivuainekokonaisuudesta ja suorittaa pääaineeseensa vain osan (koulutuskohtaiset osat ja pedagogisiin opintoihin kuuluvat opintojaksot) kasvatustieteellisen alan perusopintokokonaisuudesta. Esimerkiksi jos aikuiskasvatustieteen tai varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen pääaineopiskelija on suorittanut aiemmin erityispedagogiikan perusopinnot, hän käyttää erityispedagogiikan opinnot sivuaineopinnoiksi ja saa hyväksiluettua pääaineeseensa perusopintojen yhteiset opintojaksot ja hän suorittaa ainoastaan koulutuskohtaiset osat ja mahdolliset opettajan pedagogisiin opintoihin kuuluvat opintojaksot. Opiskelijalla ei kuitenkaan voi olla sama tieteenala sekä pää- että sivuaineena, esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen pääaineopiskelija ei voi suorittaa kasvatustieteen perusopintoja sivuaineena.

2. Opintojen korvautuminen, mikäli opiskelija on suorittanut jo kasvatustieteellisen alan perusopinnot ja lisäksi opiskelee sivuaineeksi toisen kasvatustieteellisen aineen perusopinnot (erityispedagogiikka tai kasvatus- ja aikuiskasvatustiede)

Opiskelija suorittaa vain sivuainekokonaisuuden koulutuskohtaiset osat sekä sivuainekokonaisuuteen kuuluvat oppiaineen omat opintojaksot.

3. Opintojen korvautuminen, mikäli toisen alan/tiedekunnan opiskelija haluaa suorittaa sivuaineeksi sekä kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen että erityispedagogiikan perusopintokokonaisuudet.

Opiskelija opiskelee toisen kokonaisuuden kokonaan ja toisen samoin kuin kohdassa 2 on määritelty.

Jos opintojakso kuuluu pakollisena sekä kasvatustieteellisen alan perusopintoihin että kasvatustieteellisiin sivuaineisiin, opiskelija voi käyttää sen kaikkiin niihin opintokokonaisuuksiin, joiden opetussuunnitelmassa ei anneta ohjetta korvaavasta suorituksesta. Opintosuoritukset voidaan rekisteröidä ilman erillistä korvaavuushakemusta. Lisätietoa antavat amanuenssit.

Luokanopettajakoulutus

Aiemmin suoritetut kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen perusopinnot (25 op/15 ov) korvaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot 25 op, mutta opiskelijan tulee lisäksi suorittaa pedagogisen kelpoisuuden saavuttaakseen seuraavat opintojaksot:
FS00CE94 Orientoituminen kasvatus- ja koulutusalalle 2 op
FS00CE95 Orientoiva harjoittelu 3 op

Aiemmin suoritetut kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen aineopinnot (35 op/20 ov) korvaavat luokanopettajakoulutuksen kasvatustieteiden aineopinnoista seuraavat opintojaksot (yhteensä 19 op):
FS00CF30 Soveltava pedagoginen kirjallisuus 5 op
FS00CE53 Kvantitatiivinen tutkimus 1, monimuoto-opetus 3 op
FS00CE54 Kvantitatiivinen tutkimus 1, harjoitukset 2 op
FS00CE55 Kvalitatiivinen tutkimus 1, luennot 3 op
FS00CE56 Kvalitatiivinen tutkimus 1, harjoitukset 2 op
8020110 Kasvatustieteiden tiedonhaku 1 op
FS00CE60 Kandidaattiseminaari (luokanopettajakoulutus) 3 op

Jos aiemmin suoritettuihin kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen aineopintoihin sisältyy kandidaatintutkielmaa vastaava aineopintojen tutkielma, tulee sen hyväksilukemista hakea erikseen (yhteensä 6 op). Loput kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen aineopinnoista jäljelle jäävät opinnot opiskelija voi sisällyttää tutkintonsa muihin opintoihin.

Opiskelijan tulee lisäksi suorittaa kasvatustieteen aineopintoihin pedagogisen kelpoisuuden saavuttaakseen seuraavat opintojaksot:
FK00CD06 P: Erityispedagoginen näkökulma oppimisen tukemiseen 5 op
FS00CF19 P: Opetuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi 3 op
FS00CF20 P: Perusharjoittelu 7 op

Ammatillisissa opettajakorkeakouluissa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot (60 op/35 ov) korvaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot (25 op), mutta opiskelijan tulee lisäksi suorittaa seuraavat opintojaksot:
FS00CE94 P: Orientoituminen kasvatus- ja koulutusalalle 2 op
FS00CE95 P: Orientoiva harjoittelu 3 op

Mikäli luokanopettajakoulutukseen hyväksytty opiskelija on suorittanut kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksessa (lastentarhanopettajakoulutuksessa), opiskelijan tulee hakea opinto-oikeuden muutosta vain maisterin tutkinnon suorittamiseen, ja opiskelija suorittaa maisterin tutkintoonsa pakollisena sivuaineena perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot 60 op.

Lisäksi opiskelijan tulee suorittaa pedagogisen kelpoisuuden saavuttaakseen seuraavat opintojaksot:
FS00CF19 P: Opetuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi 3 op
FS00CF20 P: Perusharjoittelu 7 op

Mikäli varhaiskasvatuksen koulutus (lastentarhanopettajakoulutus) on suoritettu muualla kuin Itä-Suomen yliopistossa, tulee opiskelijan suorittaa edellä mainittujen lisäksi opintojakso:
FK00CD06 P: Erityispedagoginen näkökulma oppimisen tukemiseen 5 op

Varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

Aiemmin suoritetut kasvatustieteen, painotuksena varhaiskasvatus, ja/tai varhaiskasvatustieteen perusopinnot (25 op/15ov) korvaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot (varhaiskasvatus) kokonaisuudessaan.

Aiemmin suoritetut kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen perusopinnot (25 op/15 ov) korvaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot (varhaiskasvatus) muilta osin, mutta opiskelijan tulee lisäksi suorittaa seuraava opintojakso:
FS00CM81 P: Orientaatio varhaiskasvatukseen 5 op

Ammatillisissa opettajakorkeakouluissa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot (60 op/35 ov) korvaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot (varhaiskasvatus) muilta osin, mutta opiskelijan tulee lisäksi suorittaa seuraava opintojakso:
FS00CM81 P: Orientaatio varhaiskasvatukseen 5 op

Aiemmin suoritetut erityispedagogiikan perusopinnot (25 op/15ov) korvaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot (varhaiskasvatus) seuraavien opintojaksojen osalta:
FK00CF36 Johdatus kasvatustieteisiin, yhteinen osa 2 op
FK00CF42 Kasvatuksen historiallis-filosofiset perusteet, yhteinen osa 2 op
FK00CF49 Kasvatuksen yhteiskunnalliset perusteet, yhteinen osa 2 op

Aiemmin suoritetut kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen aineopinnot (40 op) korvaavat kasvatustieteen aineopinnot (varhaiskasvatus) seuraavien opintojaksojen osalta:
FS00CE53 Kvantitatiivinen tutkimus 1, monimuoto-opetus 3 op
FS00CE54 Kvantitatiivinen tutkimus 1, harjoitukset 2 op
FS00CE55 Kvalitatiivinen tutkimus 1, luennot 3 op
FS00CE56 Kvalitatiivinen tutkimus 1, harjoitukset 2 op
8020110 Kasvatustieteiden tiedonhaku 1 op

Kotitalous- ja käsityönopettajakoulutukset

Aiemmin suoritetut kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen perusopinnot (25 op/15 ov) korvaavat kotitalous- ja käsityönopettajakoulutusten opintoihin kuuluvista opintojaksoista seuraavat (yhteensä 15 op):
FS00CE92 P: Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi, yhteinen osa 3 op
FS00CE93 P: Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi, koulutuskohtainen osa (opettajankoulutus, erityispedagogiikka, ohjaus) 2 op
FS00CE97 P: Kasvatus kestävään tulevaisuuteen 5 op
F00OCF36 Johdatus kasvatustieteisiin, yhteinen osa 2 op
FS00CF40 Johdatus kasvatustieteisiin, koulutuskohtainen osa (opettajankoulutus) 3 op

Aineenopettajan pedagogiset opinnot

(Ei koske kotitalous- ja käsityönopettajakoulutuksia)
Aiemmin suoritetut kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen perusopinnot (25 op/15 ov) korvaavat aineenopettajan pedagogisiin opintoihin kuuluvista opintojaksoista seuraavat (yhteensä 15 op):
FS00CE92 P: Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi, yhteinen osa 3 op
FS00CE93 P: Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi, koulutuskohtainen osa (opettajankoulutus, erityispedagogiikka, ohjaus) 2 op
FS00CE97 P: Kasvatus kestävään tulevaisuuteen 5 op
FS00CE98 P: Yhdenvertaisuus ja moninaisuus kasvatuksessa 5 op

P = opettajan pedagogisia opintoja

Opinto-ohjaajan ja uraohjaajan koulutus

Aiemmin suoritetut kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen perusopinnot (25 op/15 ov) korvaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot 25 op, mutta opiskelijan tulee lisäksi suorittaa seuraavat opintojaksot:
FK00CF60 Ohjauksen toimintaympäristöt 2 op
FK00CF59 Vuorovaikutus ja ohjaus 3 op

Opinto-ohjauksen ja uraohjauksen koulutusten harjoitteluihin liittyvistä osaamisen tunnustamisen linjauksista on lisätietoa opintoyhteisössä (vaatii kirjautumisen).

Opintojen hyväksiluku, psykologinen koulutusala

Jos psykologian tutkinto-opiskelija on suorittanut psykologian aineopintokokonaisuuden sivuaineena, hän täydentää aineopintoja oheisilla opintojaksoilla:
Ammatillinen vuorovaikutus I: Vuorovaikutussuhteen rakentuminen (3 op)
Ammatillinen vuorovaikutus II: Elämäkerrallinen haastattelu (5 op)
Ammatillinen vuorovaikutus III: Ryhmäohjaus (5 op)
Narratiivinen psykologia (5 op)
Laadullisen tutkimuksen tutkimusstrategiat (5 op)
Kliinisen neuropsykologian perusteet (5 op)
Kliininen psykologia II (5 op)
Kandidaatin tutkielma psykologian historian alalta (10 op)
Kypsyysnäyte (PsK) (0 op)

Opintojen hyväksiluku, teologinen koulutusala

Hyväksiluettavien opintojen vanheneminen

Muussa korkeakoulussa suoritettujen teologian opintojen (opintokokonaisuuksien ja yksittäisten opintojaksojen) tulee olla alle kymmenen vuotta aikaisemmin suoritettuja. Muussa korkeakoulussa suoritetut muiden oppiaineiden opintokokonaisuudet eivät vanhene eli hyväksilukemista on mahdollista hakea opintokokonaisuuden suoritusajankohdasta riippumatta. Yksittäisten hyväksiluettavien opintojaksojen tulee kuitenkin olla alle kymmenen vuotta aikaisemmin suoritettuja.

Yleisen teologian opinnot

Mikäli opiskelija on suorittanut yleisen teologian opintoja Joensuun/Itä-Suomen yliopiston vaatimusten mukaisesti, opinnot korvaavat vastaavat opinnot Itä-Suomen yliopistossa ilman erillistä hyväksilukemispäätöstä. Joensuun/Itä-Suomen yliopiston vaatimusten mukaisesti suoritettu yleisen teologian erillinen perus- ja aineopintokokonaisuus (60 op/35 ov) korvaa läntisen teologian perusopinnot 60 op. Yleisen teologian perusopinnot (25 op/15 ov) korvaavat läntisen teologian perusopintoja 25 op. Erillistä hyväksilukemispäätöstä ei tarvita.

Mikäli opiskelija on suorittanut enintään kymmenen vuotta aikaisemmin yleisen teologian perusopinnot Helsingin yliopiston vaatimusten mukaisesti (25 op/15 ov, vähintään arvosanalla 3/5), opinnot korvaavat läntisen teologian perusopintoja 25 op. Kokonaisuusmerkintä merkitään rekisteriin Helsingin yliopiston hyväksymän opintopistemäärän ja annetun arvosanan mukaisesti. Läntisen teologian perusopintokokonaisuutta on tällöin täydennettävä vaadittaviin 60 opintopisteeseen suorittamalla seuraavat opintojaksot:
EKS perusopintoja: Vanhan testamentin tutkimus 4 op
EKS perusopintoja: Raamatuntuntemus 1 op
EKS perusopintoja: Raamatun tutkimuksen metodit ja tekstianalyysi 2 op
KH perusopintoja: Suomen kirkkohistoria 3 op
KH perusopintoja: Kristinuskon historia myöhäiskeskiajalta nykypäivään 4 op
ST perusopintoja: Johdatus reformaation ja modernin ajan teologiaan 3 op
ST perusopintoja: Teologinen etiikka 2 op
ST perusopintoja: Ekumeniikka ja uskontodialogi 2 op
KT perusopintoja: Uskontokasvatuksen perusteet 3 op
KT perusopintoja: Diakonia ja jumalanpalveluselämä 4 op
UTI perusopintoja: Euroopan uskonnollinen kenttä 3 op
UTI perusopintoja: Maailmanuskonnot 4 op

Mikäli opiskelija on suorittanut enintään kymmenen vuotta aikaisemmin yleisen teologian perus- ja aineopinnot Helsingin yliopiston vaatimusten mukaisesti (60 op/35 ov, vähintään arvosanalla 3/5), opinnot korvaavat läntisen teologian perusopinnot 60 op. Kokonaisuusmerkintä merkitään rekisteriin Helsingin yliopiston hyväksymän opintopistemäärän ja annetun arvosanan mukaisesti. Muualla kuin Itä-Suomen yliopistossa suoritettuja teologian tai klassisten kielten opintoja voidaan hakemuksesta lukea hyväksi myös yksittäisinä opintosuorituksina.

Ammattikorkeakoulututkinnon hyväksilukeminen

Ammattikorkeakoulututkinnosta voidaan alasta riippumatta hyväksilukea TK-tutkintoon muita opintoja 20 op.

Kirkollisen alan ammattikorkeakoulututkinnolla (diakonin, diakonissan ja nuorisotyönohjaajan kelpoisuus) voidaan lisäksi korvata seuraavat opinnot:
KT perusopintoja: Johdatus käytännölliseen teologiaan 2 op
KT perusopintoja: Sielunhoito ja pastoraalipsykologia 3 op
KT perusopintoja: Uskontokasvatuksen perusteet 3 op

Latinan kielen opintojen hyväksilukeminen

Opiskelijalle, joka on suorittanut koululatinan, latinan kielen ylioppilaskokeen, pro exercitio -kokeen tai yliopistotasoisen latinan alkeiskurssin, voidaan hyväksilukea osasuoritus 2 op latinan peruskurssista (koko laajuus 5 op). Opiskelija suorittaa loput 3 op latinan peruskurssista latinan opettajan kanssa erikseen sovittavalla tavalla. Lisäsuorituksen jälkeen opiskelija hallitsee latinankielistä teologista käsitteistöä ja ymmärtää latinankielistä kristillistä kirjallisuutta.

Varusmiespappi- ja diakonikurssien hyväksilukeminen

Suomen puolustusvoimien kirkollisen alan järjestämien varusmiespappi- ja -diakonikurssien sekä niihin kuuluvan harjoittelun perusteella voidaan hyväksilukea 3 op vapaasti valittaviin opintoihin. Kurssien tulee olla suoritettu alle kymmenen vuotta aikaisemmin.

KETKO-koulutuksen hyväksilukeminen

KETKO-koulutuksen eli Suomen Ekumeenisen Neuvoston nuorisojaoston järjestämän Kansainvälisen ja ekumeenisen toiminnan koulutusohjelman perusteella voidaan korvata 2 opintopisteen osasuoritus opintojaksosta Aineopintoja: Kirkko ja ekumenia.

Osaamisen tunnustaminen läntisen teologian soveltavissa opinnoissa

Teologian osastossa suoritettavissa opinnoissa osaamisen tunnustamisen menettelyä sovelletaan eräissä kirkon virkaan vaadittavien ja moniammatillisten soveltavien opintojen opintokokonaisuuksissa. Soveltaminen on rajattu erikseen nimettyihin opintojaksoihin, joissa aikaisemmin osaamisen tunnustaminen on mahdollista toimivalla tavalla arvioida ja osoittaa suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin.

Osaamisen tunnustamisen menettelyä sovelletaan seuraavissa opintojaksoissa:
Kirkkolaulun osio (Virsilaulu 3 t, Kirkkolaulun teemaseminaari 6 t), joka on osa opintojaksoa Orientoivat opinnot Suomen ev.-lut. kirkon virkaan vaadittaviin soveltaviin opintoihin (8 op)
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus seurakunnassa, 4 op
Teologin hallintomenettely- ja esimiestaidot, 4 op
Teologin viestintä- ja ilmaisutaidot, 4 op
Teologi tutkijana: tutkivan ja kehittävän työotteen omaksuminen, 4 op
Teologi arvovaikuttajana, 4 op.

Läntisen teologian soveltavien opintojen hyväksiluvuista päättää ja ohjeistaa soveltavien opintojen vastuuopettaja yliopistonlehtori Suvi Saarelainen.

Osaamisen tunnustamista käsittelevien hakemusten neuvonta teologian osastossa: osastosihteeri Tuula Nissinen