Tarkenna hakuasi

37860 TeknFys OPS 24-25

Teknillisen fysiikan opetussuunnitelma

Opetussuunnitelma 2024–2025, Teknillinen fysiikka (TkK ja DI)

Teknillisen fysiikan opinnoissa saat aluksi vahvan fysiikan ja matematiikan pohjan, jonka jälkeen voit syventyä laskennalliseen tekniikkaan, lääketieteelliseen tekniikkaan ja fysiikkaan, ilmakehäfysiikkaan, materiaalitekniikkaan sekä näiden erilaisiin sovelluksiin. Lisäksi laitoksella on kansainvälinen lääketieteellisen fysiikan maisteriohjelma Master's Degree Programme in Medical Physics (MedPhys, avautuu uuteen välilehteen).  Perusopintojen jälkeen pääset opiskelemaan asioita, jotka nousevat suoraan laitoksella tehtävästä kansainvälisesti korkeatasoisesta tieteellisestä tutkimuksesta.

Fysiikka on luonnon ja luonnonlakien tutkimista ja ymmärtämistä. Laitoksen tutkimukselle on ominaista kokeellisten, teoreettisten ja laskennallisten menetelmien asiantuntijoiden tiivis yhteistyö, jonka tuloksena syntyy uusia menetelmäsovelluksia etenkin ihmisen, luonnon ja niiden vuorovaikutusten ymmärtämiseksi. Lisäksi fysiikan kuvaaminen matematiikan kielellä antaa edelleen lähes rajattomat mahdollisuudet laajentaa fysiikan sovellusaluetta niin lääketieteellisissä menetelmissä, tietoteknisissä ja teollisissa sovelluksissa kuin ilmastotutkimuksessakin – myös sinulle.

Koulutuksessa opit korkeatasoisen tutkimuksen tuella tietoja ja taitoja, joille on kysyntää useilla eri aloilla sekä tutkimuslaitoksissa että yritysmaailmassa ympäri maailman. Valmistuttuasi voit toimia erilaisissa suunnittelu-, tuotekehitys- ja esimiestehtävissä tai vaikka kouluttajana ja tutkijana. Mikäli suuntaat lääketieteellisen fysiikan opintoihin, saat erinomaiset valmiudet sairaalafyysikon erikoistumiskoulutukseen. Valmistuttuasi meiltä työllisyysnäkymäsi ovat erinomaiset.

Opintojen ohjaus ja henkilökohtainen opintosuunnitelma

Opiskelija saa ohjausta omiin opintoihinsa teknillisen fysiikan laitoksen yliopistolehtoreilta ja muilta opettajilta. Heti opintojen alussa opiskelija osallistuu Orientaatio yliopisto-opiskeluun -opintojaksolle, jossa perehdytään yleisesti yliopisto-opiskeluun ja tutustutaan laitoksen henkilökuntaan ja laitoksella tehtävään tutkimukseen. Opintojen alussa opiskelijoista muodostetaan pienempiä tuutorryhmiä, joita opastavat vertaistuutorit eli ylempien vuosikurssien opiskelijat. Lisäksi kullakin vuosikurssilla on oma oppiainetuutori (HOPS-ohjaaja), joka on yksi laitoksen yliopistolehtoreista. Ensimmäisen lukuvuoden opiskelija laatii henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS), jota päivitetään tarvittaessa opintojen kuluessa. Laitoksen HOPS-ohjaajat neuvovat HOPS:n laadinnassa. Jokaisen opetusperiodin jälleen laitoksen HOPS-ohjaajat pitävät kullekin vuosikurssille ryhmäohjaustilaisuuden, jossa opiskelija voi antaa palautetta laitoksen opetuksesta ja keskustella opintojensa etenemisestä.

Sivuaineopiskelijat saavat ohjausta opintojaksojen vastuuhenkilöiltä.

Osaamisen tunnustaminen (OT)

Opiskelija, joka on aiemmin hankkinut osaamista, joka vastaa jotain osaamista, jota teknillisen fysiikan opinnoissa rakennetaan (esim. suorittanut opintoja muissa yliopistoissa tai avoimessa yliopistossa), voi sisällyttää tätä osaamistaan opintoihinsa. Opiskelijan tulee ottaa yhteyttä omaan HOPS-ohjaajaansa heti opintojen alkuvaiheessa.

Kandidaatin tutkintoon kuuluvien pakollisten opintojen korvaamisesta on aina keskusteltava HOPS-ohjaajan ja oppiaineen vastuuhenkilön kanssa. Varmistaakseen opintojaksojen osaamistavoitteiden saavuttamisen, oppiaineen vastuuhenkilö voi vaatia kirjallisen ja/tai suullisen näyttökokeen suorittamista. Näyttökoe arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Näyttökokeen hyväksytyn suorittamisen jälkeen kyseinen opintojakso kirjataan Peppiin hyväksytyksi arvosanalla hyväksytty. Näyttökoetta ei voi käyttää opintojakson uusintatenttinä.

Valinnaisiin opintoihin voidaan sisällyttää korkeakoulutasoisia opintoja. Yli 10 vuotta vanhoja opintosuorituksia ei pääsääntöisesti hyväksilueta. Opiskelija sopii opintojen sisällyttämisestä HOPS-ohjaajansa kanssa.

Opiskelijalle, joka on suorittanut johtamisopinnot sisältävän 347 päivän varusmiespalveluksen, voidaan sisällyttää edellä mainituista opinnoista 6 op kandidaatin tai diplomi-insinöörin tutkinnon muihin vapaasti valittaviin opintoihin. Tämä määräys koskee niitä, jotka ovat kotiutuneet armeijasta kesällä 1999 tai sen jälkeen. Sivuaineopiskelija voi kysyä hyväksiluvusta omalta laitokseltaan. Lisätietoa löydät opinto-oppaasta opintojakson LS00DQ19 Teknillisen fysiikan laitoksen erityisopintojakso kuvauksesta.

Opintojaksojen järjestäminen

Opintojakson järjestäminen opetussuunnitelman mukaisesti edellyttää, että sille osallistuu vähintään 5 opiskelijaa.  Jos opintojaksolle ilmoittautuneita opiskelijoita on vähemmän, voidaan opintojakso perua kokonaan tai järjestää muulla tavoin (esim. monimuoto-opetuksena tai kirjatenttinä).

Opintojen vanheneminen

Kandidaattivaiheen opintosuoritukset eivät vanhene. DI-vaiheen opintosuoritukset vanhenevat 10 vuoden jälkeen.

Tenttien järjestäminen

Yliopiston koulutusjohtosäännössä on yleisiä ohjeita tenttien järjestämisestä. Tenttien ajankohdat seuraavalle lukuvuodelle vahvistetaan tiedekuntaneuvoston kokouksessa toukokuussa.

Tenttikäsitteet:

  • Lopputentti: opintojakson lopussa oleva kirjallinen opintosuoritus. Lopputenttiin osallistuminen saattaa edellyttää, että esimerkiksi riittävä määrä laskuharjoitustehtävistä on suoritettuna. Vaaditut osasuoritukset löytyvät opintojakson kuvauksesta.
  • Uusintatentti: lopputentin jälkeen oleva uusintasuoritusmahdollisuus. Uusintatenttiin osallistuminen saattaa edellyttää, että esimerkiksi riittävä määrä laskuharjoitustehtävistä on suoritettuna. Vaaditut osasuoritukset löytyvät opintojakson kuvauksesta. Lopputentin ja uusintatentin välissä vähintään 4 viikkoa.
  • Yleinen tentti: teknillisen fysiikan laitoksella on kolme yleistä tenttipäivää: syyskuussa, tammikuussa ja toukokuussa. Kussakin yleisessä tenttitilaisuudessa tentittävissä olevat opintojaksot on vahvistettu tiedekuntaneuvoston kokouksessa. Listat yleisiin tentteihin sisältyvistä opintojaksoista löytyvät Pepistä tentit-osiosta sekä Tekniikan opintoyhteisöstä. Yleiseen tenttiin osallistuminen ei yleensä edellytä opintojaksoon kuuluvia osasuorituksia (esim. laskuharjoitukset). Poikkeuksena tähän ovat opintojaksot, joihin kuuluu harjoitustyö, demonstraatio tms. Tarkemmat tiedot löytyvät opintojaksokuvauksesta.

Laitoksen tenttikäytänteet:

  • Opiskelijan tulee ilmoittautua loppu- ja uusintatentteihin seitsemän (7) ja yleiseen tenttiin kymmenen (10) päivää ennen tentin ajankohtaa.
  • Loppu- ja uusintatentin kesto on kolme (3) tuntia.
  • Yleisen tentin kesto on neljä (4) tuntia.
  • Tentistä saa poistua aikaisintaan 30 minuutin kuluttua tentin alkamisesta.
  • Tenttien ajankohdat ja tenttimuodot löytyvät opintojakson toteutuksen kuvauksesta.
  • Kysymys- ja vastauspapereita on varattu vain tenttiin ilmoittautuneille.
  • Laitoksen tenteissä voit yhden tenttikerran aikana suorittaa enintään kaksi tenttiä. Suositellaan kuitenkin vain yhden opintojakson suorittamista kerralla.
  • Kaikki paperit on palautettava (kysymyspaperit, leimatut konseptit, suttupaperit ja myös ei arvosteltavaksi jätetyt paperit). Tentin valvoja merkitsee ylös, kuinka monta paperia (konseptit, tms.) opiskelija palautti.
  • Tentissä matkapuhelimet ja älykellot laitetaan äänettömälle. Matkapuhelimet ja rannekellot jätetään laukkuun tenttitilan etuosaan tai seinien viereen.

Opintosuoritusten suoritus- ja uusintakertojen määrä

Opintojaksoille, joiden opintosuorituksen muoto on tentti, järjestetään vuoden sisällä opintojakson alkamisesta lopputentti, uusintatentti ja yleinen tentti. Ylimääräisistä tenteistä päättää oppiaineen vastuuhenkilö opintojakson vastuuopettajan esityksestä.  Joka toinen vuosi järjestettävistä opintojaksoista on välivuonna yksi yleinen tentti.

Osassa opintojaksoista on pakollisia osasuorituksia (mm. laskuharjoitukset, harjoitustyö, esitelmä, demonstraatio). Näistä tarkempia tietoja löytyy opinto-oppaan opintojaksokuvauksesta. Opintojakson voi aina suorittaa myös yleisessä tentissä, jolloin laskuharjoitusvaatimusta ei ole (HUOM! Harjoitustyöt, demonstraatiot tms. saattavat silti kuulua vaatimuksiin). Yleisen tentin tehtävissä on usein kuitenkin vaativampia tehtäviä, joilla testataan opiskelijan laskurutiinia ja soveltamisen taitoa.

Jos opintojakson opintosuorituksen muoto on jokin muu kuin tentti, vastuuopettaja määrää kirjallisesti suoritus- ja uusintakertojen määrästä sekä uusimisen tavoista opintojakson alkaessa.

Opinnäytteiden alkuperäisyyden tarkistaminen

Laitokselle tehtävien opinnäytteiden alkuperäisyys tarkistetaan sähköisellä Turnitin plagiaatintunnistusjärjestelmällä. Ennen opinnäytteen arviointia opiskelija paauttaa tutkielmansa Moodleen (eLearn), jossa tarkastus suoritetaan ja josta opiskelija saa raportin. Opiskelija käy raportin läpi pääohjaajan kanssa keskustellen. Opiskelija voi tarkistaa opinnäytteen tai muun kirjallisen työn alkuperäisyyden itsenäisesti milloin vain Moodlessa (avautuu uuteen välilehteen, vaatii kirjautumisen).

Englanninkielisten opintojaksojen opiskelu suomeksi

Laitoksella on seuraava yleinen linjaus englannin kielellä opetettujen opintojaksojen suorittamisesta suomeksi:
a) Tehtäviin ja tentteihin voi halutessaan vastata myös suomeksi, jos opettajan äidinkieli on suomi.
b) Ryhmätyöskentelyssä yms. (sisältää myös mahdolliset raportit jne.), jossa on sekä suomenkielisiä että ei-suomenkielisiä opiskelijoita, työkieli on englanti.

Opiskelijoita kannustetaan englannin käyttämiseen, sillä se tulee olemaan useimmilla työkielenä tulevaisuudessa.

Opintojakson opetuskieli mainitaan opintojaksokuvauksessa.

Perustutkinnot

Teknillisen fysiikan perustutkinnot ovat tekniikan kandidaatin (180 opintopistettä) ja diplomi-insinöörin tutkinto (120 opintopistettä). Tutkintoihin kuuluvia opintokokonaisuuksia ovat yleisopinnot, kieli- ja viestintäopinnot, fysiikan opinnot, matematiikan opinnot ja valinnaiset opinnot (sivuaine).

Tekniikan kandidaatin tutkinto (180 op), teknillinen fysiikka

Teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa tekniikan kandidaatin (TkK) tutkintorakenne sisältää

  • yleisopinnot
  • kieli- ja viestintäopinnot
  • fysiikan perus- ja aineopinnot
  • matematiikan perus- ja aineopintoja (pakollinen sivuaine)
  • valinnaiset opinnot (sivuaine) ja
  • linjakohtaiset suuntaavat opinnot
Valinnaiset opinnot

Valinnaisilla opinnoilla täydennetään tekniikan kandidaatin tutkintoa niin, että 180 op täyttyy. Valinnaiset opinnot suositellaan suoritettavaksi vasta 1. opintovuoden jälkeen. Valinnaisiin opintoihin ei voi kuitenkaan sisällyttää fysiikan ja matematiikan propedeuttisia, Fysiikkaa ympäristötieteilijöille tai vastaavan tasoisia kursseja.

Teknillisen fysiikan koulutusohjelman ajoitussuositus ja tutkintorakenteet (TkK ja DI) sisältöineen on kuvattu yksityiskohtaisesti teknillisen fysiikan Peppi-oppaassa.

Diplomi-insinöörin tutkinto (120 op), teknillinen fysiikka

Teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa diplomi-insinöörin (DI) tutkintorakenne sisältää:

  • Kaikille yhteiset pakolliset yleisopinnot ja kieliopinnot, yhteensä 5 op
  • Linjakohtaiset syventävät opinnot (vähintään 50 op) yhdessä seuraavista kokonaisuuksista:
  1. lääketieteellinen fysiikka ja tekniikka
  2. laskennallinen tekniikka
  3. ilmakehäfysiikka
  4. materiaalitekniikka

Valinnaisilla opinnoilla täydennetään diplomi-insinöörin tutkintoa niin, että 120 op täyttyvät. Valinnaisiin opintoihin ei voi kuitenkaan sisällyttää fysiikan ja matematiikan propedeuttisia, 'Fysiikkaa ympäristötieteilijöille' tai vastaavan tasoisia kursseja.

Teknillisen fysiikan koulutusohjelman ajoitussuositus ja tutkintorakenteet (TkK ja DI) sisältöineen on kuvattu yksityiskohtaisesti teknillisen fysiikan Peppi-oppaassa.

Englanninkielinen maisteriohjelma

Teknillisessä fysiikassa opintotarjotaan kuuluu kansainvälinen maisteriohjelma Master's Degree Programme in Medical Physics , 120 op. Englanninkielisten maisteriohjelmien sisällöt on kuvattu yksityiskohtaisesti Peppi-oppaassa.