Tekoälyn määritelmä
Tekoälyllä tarkoitetaan erityisesti laajoihin kielimalleihin perustuvaa (Large Language Model – eli laajaan tekstuaaliseen opetusaineistoon perustuva itseohjautuva neuroverkko) generatiivista tekoälyä. Generatiivista tekoälyä käyttävissä sovelluksissa (esim. ChatGPT, GPT-4, Midjourney, Dall-E, Runway AI, Microsoft Copilot) tuotetaan kehotteiden avulla tekstiä, videota, ääntä, koodia tai kuvia.
Tekoälysovelluksella tarkoitetaan siten nimenomaisesti edellä mainitun tyyppisiä tekoälypohjaisia palveluita, ei muihin ohjelmistoihin integroitujen tekoälyominaisuuksien käyttöä.
Tarkennus: Yliopistolla on käytössä selainpohjainen Microsoft Copilot henkilökunnalle ja yli 18-vuotiaille yliopisto-opiskelijoille. Copilot on käytettävissä, kun henkilökuntaa kuuluva tai opiskelija kirjautuu Copilotiin UEF Microsoft-tilin kautta Intran ohjeiden mukaisesti.
Tarkennus: Tässä ohjeessa Copilotilla tarkoitetaan nimenomaisesti UEF Microsoft-tilille kirjautumisen kautta internet-selaimessa käytettävissä olevaa Copilot-palvelua, ei muuta Copilot-nimellä kulkevaa tekoälysovellusta. Copilotia käytettäessä on aina varmistettava, että käytössä on palvelun Enterprise-versio kuluttajaversion sijaan. Enterprise-version tunnistaa ”Protected”-leimasta UEF-tunnuksesi vieressä selaimen oikeassa yläkulmassa.
Ohjeen soveltaminen
Nämä ohjeet sisältävät lainsäädännöstä, viranomaisohjeista tai yliopiston sopimusvelvoitteista johtuvat rajaukset ja määräykset, joka on huomioitava tekoälyn käytössä.
Näitä ohjeita sovelletaan kokoavana yleisenä ohjeena koko Itä-Suomen yliopistossa. Tarkentavia ohjeita voidaan antaa erikseen tiedekuntakohtaisesti tämän yleisen ohjeen linjausten ja lainsäädännön rajoissa.
Ohjeistus ei koske itse tekoälyn tutkimusta tai tekoälyn kehittämistä, vaan mainittujen palveluiden käyttöä yleisesti tutkimuksessa ja opetuksessa / opinnoissa.
Näitä ohjeita sovelletaan kokoavana yleisenä ohjeena koko Itä-Suomen yliopistossa. Tarkentavia ohjeita voidaan antaa erikseen tiedekuntakohtaisesti tämän yleisen ohjeen linjausten ja lainsäädännön rajoissa.
Itä-Suomen yliopisto kannustaa tekoälyn hyödyntämiseen opetuksessa ja tutkimuksessa huomioiden kuitenkin tässä ohjeistuksessa esitetyt, lainsäädäntöön ja eri sopimusvelvoitteisiin perustuvat rajoitukset.