Tarkenna hakuasi

54365 LUMETin tiedekunnan tenttiohjeet

LUMET tiedekunnan erilliset tenttiohjeet

Tiedekunnan tenttiohjeet ja linjaukset (1.8.2024 lukien, hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 19.6.2024)

Opintosuorituksella mitataan opiskelijan tietoja ja taitoja opintojakson luentoihin, kirjallisuuteen ja materiaaleihin pohjautuvilla kysymyksillä.

Itä-Suomen yliopiston koulutusjohtosäännön 2 §:n mukaan opintosuoritus voi olla ”mm. tentti, oppimistehtävä, essee, seminaarityöskentely ja -työ, luento-, harjoitus- ja laboratoriotyöskentely, työharjoittelu sekä näiden erilaiset yhdistelmät tai muu opetussuunnitelmassa määrätty suoritustapa sekä näiden yhdistelmä. Opintosuoritus voi koostua osasuorituksista. Opintosuorituksella voidaan tarkoittaa myös hyväksi luettua tai muuta opetussuunnitelman edellyttämää osaamisen osoittamista (esim. kypsyysnäytettä, lisensiaatintutkielma tai väitöskirjaa).”

1. Tentti

Tenteistä on Itä-Suomen yliopistossa tiedekunnissa ja laitoksilla/osastoilla käytetty erilaisia nimityksiä ja nimien merkitys on myös vaihdellut yksiköittäin. Tässä ohjeistuksessa on pyritty yksinkertaistamaan määritelmiä ja on päädytty käyttämään kaikista tenteistä yleisnimitystä tentti (opintosuoritus voidaan tehdä myös muulla tavoin kuin tenttimällä ja opintojaksokuvauksessa näistä on kerrottu erikseen).

Opetussuunnitelmassa opintojaksokuvauksessa on määriteltävä tarkemmin, miten opintosuoritus toteutetaan. Opetussuunnitelmassa kerrotaan, että onko opintojakson toteutus sekä suoritus tehtävä kevät- vai syyslukukaudella. Opetusohjelmassa tarkennetaan tätä tietoa ja määrätään yksityiskohtaisesti opintosuorituksen/tentin ajankohta, salitiedot, uusintakerrat.

Opintojaksokuvauksessa tai vaihtoehtoisesti opintojakson alussa vastuuopettajan on kirjallisesti ennen opintojen alkua kuvattava tarkemmin tentin toteutustapa ja seuraavat tiedot:

- miten tentti toteutetaan: järjestetäänkö kampuksella, kirjoitetaanko paperille vai koneella?

- montako kertaa tenttitilaisuus järjestetään (uusimisten/poissaolon varalle)?

- miten tentin uusiminen ja korottaminen tapahtuu?

- miten tenttiin ilmoittaudutaan?

- miten tenttiä valvotaan?

- mitä välineitä tentissä saa käyttää?

Koulutusjohtosäännön 31 §:ssä on linjattu tenttien järjestämisestä.

2. Sähköiset tentit

Sähköisistä tenteistä on kuvaukset ja ajantasaiset ohjeet Itä-Suomen yliopiston Intran pedagogisella tukisivustolla.  Linkki sivustolle on Sähköiset tentit (sharepoint.com)

2.1 Valvottu sähköinen tentti

Sähköisiä lähitenttejä voidaan järjestää joko Exam-tentteinä tai Moodle-omakonesalitentteinä.

Exam-tentit toteutetaan erillisessä Exam-järjestelmässä (https://exam.uef.fi/) ja opiskelija suorittaa tentin videovalvotussa (tallentava videovalvonta) Exam-tilassa valitsemanaan ajankohtana opettajan määrittelemänä ajanjaksona. Exam-tenttitiloja on molemmilla kampuksilla.

Omakonesalitentti järjestetään perinteisesti valvottuna luentosalissa, mutta opiskelijat suorittavat tentin omilla tietokoneillaan esim. Moodle tai Exam. Tentti voidaan toteuttaa esim. suljettuna SEB-tenttinä, jossa opiskelijan pääsy muille sivuille ja materiaaleihin on estetty. Omakonesalitenteiksi soveltuvat hyvin tentit, joissa kaikki tenttijät vastaavat samaan aikaan samoihin kysymyksiin.

2.2 Valvomaton sähköinen tentti

Sähköisiä etätenttejä voi toteuttaa Moodlessa tai Exam -omakonetentin voi toteuttaa ns. avoimena tenttinä, jolloin opiskelijalla on käytettävissä kaikki materiaalit ja pääsy internettiin.

3. Muualla tehtävä valvottu etätentti

Muualla tehtävä valvottu etätentti voidaan mahdollistaa kertaluontoisesti poikkeustilanteissa ja erityisistä syistä. Valvottu etätentti tarkoittaa tentin tekemistä toisella paikkakunnalla laitoksen/osaston hyväksymissä etätenttipaikoissa (esim. toinen oppilaitos).

Opiskelija vastaa itse järjestelyistä sekä mahdollisista tenttipaikan perimistä valvontamaksuista. Muualla tehtävä etätentti tehdään pääsääntöisesti samaan aikaan, kuin Itä-Suomen kampuksella oleva tentti. Muualla tehtävästä etätentistä on laadittu opetushenkilöstölle erillinen tarkentava toimintaohje.

Sivuaineopiskelijoille voidaan järjestää valvottu etätentti toisella kampuksella esim. yhteistyössä pääaineen laitoksen kanssa.

LUMET tiedekunnan perustutkintokoulutuksen tenttejä koskevat linjaukset (pdf)

LUMET Guidelines for Exams (pdf)