Refine your search

14920 HL: Ohje opetukseen osallistumisesta

Ohjeet opetukseen osallistumisesta

Ohje opetukseen osallistumisesta ja pakollisesta opetuksesta poissaolon korvaamiskäytännöistä

Yleisohjeet

Hammaslääketieteen koulutusohjelma etenee pääsääntöisesti yksityiskohtaisen lukujärjestyksen mukaisesti. Luennoille osallistuminen ei ole pääsääntöisesti pakollista, mutta on suotavaa. Lukuvuoden ja opintojaksojen alussa järjestetään informaatiotilaisuuksia, joissa opiskelijan tulee olla läsnä, jos luennoilla on pakollisia luento-osuuksia, mainitaan niistä aloitusluennoilla tai opintojaksokuvauksessa.

Luennoilla käsiteltävät asiat kuuluvat tutkintovaatimuksiin. Opetus koostuu erillistä opintojaksoista, useimpiin opintojaksoihin liittyy loppukuulustelu tai muu soveltuva arviointimenetelmä. Kuulusteluissa edellytetään, että opiskelija hallitsee sekä opetuksessa esille tulleet asiat, että opintojaksoon kuuluvan kirjallisuuden.

Prekliinisen sekä kliinisen vaiheen opintojaksoilla harjoitustyöt ovat pääsääntöisesti pakollisia. Mikäli korvaavia vaihtoehtoja ei ole tai jos jokin harjoitustyö jää suorittamatta sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi, korvaavuudesta tulee neuvotella opintojakson johtajan kanssa. Mikäli opiskelija ei muuten osallistu oman vuosikurssinsa lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen, hän voi suorittaa ryhmätyöt / harjoitukset kun opintojakso järjestetään seuraavan kerran. Opintojakso katsotaan loppuun suoritetuksi vasta kun kaikki pakollinen opetus sekä kuulustelut ovat suoritetut.

Oppiaineen vastuulla on tiedottaa opintojaksokuvauksessa tai opintojakson alussa opiskelijoille selkeästi poissaolokäytänteet, yhteyshenkilöt sekä toimintatapa poissaolon sattuessa. Oppiaineen vastuulla on myös varmistaa, että opiskelija saavuttaa opintojaksolle asetetut osaamistavoitteet. Sen vuoksi oppiaine voi edellyttää poissaolon korvaamista, mikäli poissaolot estävät opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamista, vaikka poissaoloja olisi alle 10 % opintojakson pakollisesta opetuksesta.

Opiskelijan vastuulla ja velvollisuutena on selvittää mahdollinen tuleva poissaolo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tai sairaus-poissaolon sattuessa ilmoittaa siitä mahdollisimman pian.

Kliinisessä vaiheessa pakollisista opetuksista poissaolojen korvaamisessa noudatetaan seuraavia sovittuja ohjeita:

  1. jos opiskelija perustellusta* syystä joutuu olemaan poissa pakollisesta luento- tai ryhmäopetuksesta, on hän velvollinen ilmoitta-maan poissaolostaan sekä sopimaan niiden korvaamisesta ao. opintojakson/oppiaineen vastaavan opettajan tai/erikseen sovitun yhteyshenkilön kanssa.
  2.  poissaolot kliinisestä hoitoharjoittelusta, jotka koko lukuvuoden aikana ylittävät 10 %, on korvattava. Simulaatio- ym. harjoitustöiden korvaavuudet sovitaan oppiainekohtaisesti vastuuopettajan kanssa.
  3.  Poissaolot on korvattava mahdollisimman pian, oppiaineiden ohjeiden mukaisesti, pääsääntöisesti ennen seuraavan lukuvuoden tai opintojaksokokonaisuuden alkua opintojen porrastusjärjestelmän yhteydessä mainittujen aikarajojen mukaisesti.
  4.  poissaolokorvauksen hyväksyy kunkin oppiaineen tai kliinisen hoitoharjoittelun vastuuopettaja (todistus suorituksesta toimitetaan hammaslääketieteen yksikköön joko opetushoitajalle tai koulutussuunnittelijalle).
  5.  pienryhmän vaihtamisesta sovitaan aina etukäteen, ilmoitus opetuskoordinaattorille.

*) Perusteltuja poissaolon syitä ovat

Oma tai lapsen sairastuminen, lääkärissä tai hammaslääkärissä käynti silloin, kun ajan tarve on kiireellinen tai tärkeän vastaanotto-ajan saaminen muuhun aikaan on kohtuuttoman vaikeaa (todistus käynnistä tulee esittää), raskauteen tai synnytykseen liittyvä pakottava syy. Muita mahdollisia, mutta etukäteen vastuuopettajan kanssa sovittavia syitä, voivat olla esim. yliopiston, ylioppilaskunnan tai opiskelijajärjestön vastuutehtävään liittyvä pakottava syy, force majeure -esteet (esim. kertausharjoitukset, läheisen hautajaiset), tieteellisessä kongressissa oman työn esittäminen, oma esiintyminen merkittävässä kulttuuri- tai huippu-urheilutapahtumassa. Hyväksyttäviä poissaolon syitä eivät ole esim. lomamatka, töissäkäynti tai toisen oppiaineen opetukseen tai kuulusteluun osallistuminen (esim. oma posteri tai esitys) ei esim. lomamatka.

Potilasopetustilanteissa huomioitavaa

Kaikissa opetustilanteissa, joissa ollaan tekemisissä potilaiden kanssa, tulee erityisesti noudattaa hienotunteisuutta ja hyviä tapoja. Tällaiseen opetukseen ei saa mennä päihteiden vaikutuksen alaisena, pukeutumiseen ja yleiseen siisteyteen tulee kiinnittää huomio-ta. Opettajilla ja opetusta avustavilla henkilöillä on oikeus ja velvollisuus ongelmatapauksissa poistaa opiskelija ryhmästä.

Kliininenhoitoharjoittelu

Kliiniseen hoitoharjoitteluun (potilaiden hoitoon) liittyvä tarkempi ohjeistus annetaan opiskelijoille hoitoharjoittelun alkaessa kolmannen vuoden keväällä. Kliiniseen hoitoharjoitteluun sekä arviointiin liittyvät ohjeet ja säännöt on kirjattu Klinikka Moodleen, arviointikirja jaetaan kolmannen vuoden keväällä.

Korvaavan suorituksen tarkoitus on vastata sisällöltään korvattavan opetuksen sisältöä. Korvaus on suoritettava kohtuullisen ajan kuluessa ja saman lukukauden aikana. Korvaava tehtävä ei ole hyväksyttävä syy olla poissa muusta opetuksesta.

Ensisijainen vaihtoehto poissaolon korvaamiseksi on ryhmän vaihtaminen. Tämän vaihtoehdon selvittäminen on opiskelijan tehtävä. Ryhmän vaihtaminen tai ylimääräisenä toiseen ryhmään meneminen on mahdollista vain, jos opintojakson ryhmien opettajilta / opetuskoordinaattorilta saadaan tähän etukäteen lupa.

Oppiainekohtaisesti voidaan lisäksi sopia, että korvaava tehtävä on kirjallinen tehtävä ja/tai kliinisen työn seuranta. Kirjallisen tehtävän ohjeellinen laajuus on yksi A4- sivu / korvattava tunti, ja sisällön osalta tarvitaan opettajan hyväksyminen. Kliinisen työn seuraamisen tai siihen ohjatusti osallistumisen kesto korvaavana tehtävänä on oltava pituudeltaan kohtuullinen, pääsääntöisesti kaksi kertaa korvattavan opetuksen kesto.

Opettajan tehtävänä on arvioida poissaolon korvaava tehtävä kahden (2) viikon kuluessa palauttamisesta ja ilmoittaa opiskelijalle sen hyväksymisestä/täydentämistä. Opiskelijan vastuulla on huolehtia, että hän on saanut kaikista tehtävistä hyväksynnän.