Refine your search

19920 Menettely vilppiepäilyssä

Menettely vilppiepäilyssä

Opiskelijan on noudatettava hyvää opintokäytäntöä kaikissa opinnoissaan. Vilppiä on tahallinen, piittaamattomuudessa tai harhauttamistarkoituksessa tehty epärehellinen teko tai keino, jonka tarkoituksena on antaa väärä kuva omasta tai toisen henkilön osaamisesta.

Opettajan velvollisuus on puuttua välittömästi ja asianmukaisesti opiskelijan toimintaan, mikäli hän epäilee opiskelijaa opetus- tai tutkimustoimintaan kohdistuvasta rikkomuksesta. Opettajan tulee selvittää, millaisesta ja miten laajasta vilpistä on kyse. Tämän opettaja toteuttaa suullisesti tai kirjallisesti tilanteen vaatimalla tavalla.

Opettajan tulee selvityksensä jälkeen tehdä jokin seuraavista toimenpiteistä:

  1. siirtää havaitsemansa vilpin käsittely dekaanille tai erillis- tai palvelulaitoksen (kielikeskus, kirjasto, jatkuvan oppimisen keskus, opintopalvelut) johtajalle antamalla kirjallinen selvitys,
  2. ohjattava ja neuvottava opiskelijaa asianmukaiseen toimintaan, jos opettajan arvion mukaan rikkomus on vähäinen tai se johtuu opiskelijan tietämättömyydestä, tai
  3. todettava, ettei selvityksen perusteella ole syytä epäillä opiskelijaa vilpistä, päätettävä asian raukeamisesta ja ilmoitettava tästä opiskelijalle kirjallisesti tai suullisesti.

Tiedekunnan dekaani tai erillis- tai palvelulaitoksen johtaja selvittää rikkomusepäilyä ja päättää soveltuvien selvittämiskeinojen käyttämisestä. Opiskelijalle lähetetään kirjallisesti tiedoksi, mistä rikkomuksesta häntä epäillään ja varataan hänelle tilaisuus tulla kuulluksi asiassa. Ensisijaisesti opiskelijalta pyydetään kirjallinen lausunto. Tarvittaessa järjestetään kuulemistilaisuus. Lausuntopyyntö tai kutsu kuulemistilaisuuteen lähetetään tiedoksi opiskelijalle saantitodistuksella tai muuten todisteellisesti. Rikkomusepäilyssä voidaan kuulla myös muita asianosaisia. Mikäli kuuleminen tapahtuu suullisessa tilaisuudessa, on se dokumentoitava allekirjoitetulla pöytäkirjalla. Opiskelija voi ottaa kuulemistilaisuuteen mukaan haluamansa henkilön tuekseen.

Kuulemisen jälkeen dekaani tai erillis- tai palvelulaitoksen johtaja ratkaisee, onko rikkomusta tapahtunut (jos ei, asia raukeaa) ja onko kyseessä lievä tai vakava rikkomus, sekä päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Rikkomusta voidaan pitää lievänä esim. silloin, jos kyseessä on yksittäinen teko ja se johtuu huolimattomuudesta tai tietämättömyydestä, ja rikkomuksesta on aiheutunut vain vähäistä vahinkoa. Dekaani antaa lievästä rikkomuksesta kirjallisen huomautuksen. Lisäksi dekaani suosittelee tarvittaessa opettajaa hylkäämään opintosuorituksen tai alentamaan arvosanaa. Opintosuorituksen hylkäämisen tai arvosanan alentamisen tekee opintojakson vastuuhenkilö. Dekaanin tai erillis- tai palvelulaitoksen johtajan antama seuraamus annetaan tiedoksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten opiskelijalle, opettajalle ja tutkinto-ohjelman laitosjohtajalle.

Opintosuorituksen hylkäämistä ja arvosanan alentamista koskeva opettajan päätös on opintojakson arvostelua koskeva päätös, josta voi hakea oikaisua yliopiston muutoksenhakulautakunnalta.

Mikäli dekaani tai erillis- tai palvelulaitoksen johtaja opiskelijaa kuultuaan katsoo vakavan rikkomuksen tapahtuneen, hän ilmoittaa asiasta kirjallisesti rehtorille ja toimittaa samalla asiassa kertyneen asiakirja-aineiston rehtorille. Rikkomuksen vakavuutta arvioitaessa otetaan huomioon vilpin toistuvuus ja laajuus.

Rehtori voi antaa opiskelijalle kirjallisen varoituksen, esittää hallitukselle opiskelijan määräaikaista erottamista tai katsoa, ettei asiassa ole tapahtunut rikkomusta.

Rehtorin tai hallituksen asiassa tekemä päätös annetaan tiedoksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten opiskelijalle, opettajalle, dekaanille tai erillis- tai palvelulaitoksen johtajalle sekä opintopalveluihin.

Vakavaa rikkomusta koskevaan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Päätökseen tulee liittää valitusosoitus. Hallinto-oikeuden päätökseen, joka koskee yliopistolain 45 §:ssä tarkoitettua opiskelijan kurinpitoa, ei saa hakea muutosta valittamalla.

Ennen arviointia havaittu syventävien opintojen opinnäytetyöhön liittyvä vilppiepäily käsitellään näiden yliopiston linjausten mukaisesti. Jos ylempään korkeakoulututkintoon sisältävässä opinnäytetyössä havaitaan hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäily sen jälkeen, kun opinnäytetyö on hyväksytty, käsitellään epäily kansallisen Tutkimuseettisen neuvottelukunnan julkaisemien ohjeiden mukaisesti. Ilmoitus hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilystä yliopiston rehtorille.

Itä-Suomen yliopiston menettely vilppiepäilyssä kaavio (liite)

Menettely vilppitapauksessa prosessi on kuvattu https://kamu.uef.fi/student-book/opetuksen-ja-opiskelun-eettiset-ohjeet

Vilppiä koskevat säännökset, määräykset ja ohjeet

Yliopistolain 45 §:n mukaan opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän:

  1. häiritsee opetusta;
  2. käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti;
  3. menettelee vilpillisesti tai muuten rikkoo yliopiston järjestystä;
  4. kieltäytyy 43 d §:ssä tarkoitetun huumausainetestiä koskevan todistuksen esittämisestä; taikka
  5. on 43 d §:Ssä tarkoitetun selvityksen perusteella käyttänyt huumausaineita muihin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin siten, että hänen toimintakykynsä on heikentynyt.

Jos teko tai laiminlyönti on vakava tai jos opiskelija jatkaa edellä 1 momentissa tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa yliopistosta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi.

Yliopistolain 45 a.2 §:n mukaan opiskelijalle annettavasta kirjallisesta varoituksesta päättää yliopiston rehtori ja opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta yliopiston hallitus. Ennen asian ratkaisemista on kurinpitorangaistukseen syynä oleva teko tai laiminlyönti yksilöitävä, hankittava tarpeellinen selvitys sekä varattava opiskelijalle tilaisuus tulla asiassa kuulluksi.

Itä-Suomen yliopiston opintojohtosäännön 45 §:ssä säädetään menettelystä vilppi- ja häirintätapauksissa seuraavasti:

 “Opintosuoritus voidaan hylätä, mikäli opiskelija on sitä suorittaessaan syyllistynyt opetus- tai tutkimustoimintaan kohdistuvaan rikkomukseen.  Valvoja voi välittömästi poistaa tenttitilaisuudesta opiskelijan, johon kohdistuu vahva epäilys vilpistä tai joka häiritsee tilaisuutta.  Opintosuoritus hylätään myös, kun vilppi havaitaan vasta kuulustelutilaisuuden jälkeen.

Sähköisessä tentissä (esim. EXAM) vilpillinen toiminta tarkistetaan videotallenteelta. Jos valvoja keskeyttää opiskelijan kuulustelun häiritsemisen tai vilppiepäilyn vuoksi, valvoja merkitsee vastauspapereihin keskeytyksen syyn ja sen, myöntääkö vai kiistääkö opiskelija häiriön tai vilpin.

Opiskelijalle, jota epäillään vilpistä tai tenttitilaisuuden häiritsemisestä, on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.  Jos opiskelijan vilpillinen menettely on näytetty toteen, on rikkomuksesta ilmoitettava kirjallisesti dekaanille tai opetuksesta vastaavan yksikön johtajalle, joka päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Dekaani tai opetuksesta vastaavan yksikön johtaja, voi harkintansa mukaan ilmoittaa vilpistä rehtorille yliopistolain 45 §:n mukaista kurinpitomenettelyä varten.“

Akateemisen rehtorin päätöksen (22.12.2015) Plagiaatintunnistusjärjestelmään liittyvän prosessikuvauksen vahvistaminen mukaan:

”Asiantuntemuksensa pohjalta ohjaaja päättää, ovatko lähdeviittaukset ja lainaukset hyvän tieteellisen tavan mukaisia ja siten hyväksyttäviä. Päätös on tehtävä kahden (2) viikon kuluessa opinnäytetyön palauttamisesta (sähköinen lomake). Mikäli ne ovat kunnossa, opiskelija saa tiedon hyväksytystä alkuperäisyyden tarkistuksesta, ja prosessi päättyy. Opiskelija voi tämän jälkeen lähettää opinnäytetyön tarkastajille. Mikäli ne eivät ole kunnossa, tekee ohjaaja päätöksen löydettyjen vastaavuuksien vakavuudesta.

  • Lievä: Ohjaaja antaa opiskelijalle palautetta opinnäytetyön korjaamiseksi/ viimeistelemiseksi. Opiskelija korjaa opinnäytetyötään saamansa palautteen mukaisesti. Opiskelija palauttaa korjatun opinnäytetyön uudelleen Turnitin-tehtävään. Korjatun työn voi kerran jättää uudelleen ns. esitarkastukseen/plagiaatintunnistukseen.
  • Vakava: Ohjaaja käynnistää prosessin epäilystä opetus-/tutkimustoimintaan kohdistuvasta rikkomuksesta.