Refine your search

36702 Filo Opas Opiskeluoikeuden kesto erillisissä kelpoisuusopinnoissa ja erikoistumiskoulutuksissa

Opiskeluoikeuden kesto filosofisen tiedekunnan erillisissä kelpoisuusopinnoissa sekä erikoistumiskoulutuksissa

Filosofisessa tiedekunnassa järjestetään seuraavia erillisiä kelpoisuusopintoja: erilliset aineenopettajan pedagogiset opinnot, erilliset erityisopettajan opinnot, erilliset varhaiskasvatuksen erityisopettajan opinnot, erilliset opinto-ohjaajan ja uraohjaajan opinnot, erilliset käsityönopettajan opinnot, käsityönopettajan kelpoisuutta täydentävät opinnot, perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot sekä erilliset varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavia opinnot.

Erillisiin kelpoisuusopintoihin valitun opiskelijan tulee aloittaa opintonsa valintaa seuraavan lukukauden alussa. Opinnot katsotaan aloitetuiksi, mikäli opiskelija on ensimmäisen lukuvuoden aikana suorittanut vähintään 10 opintopisteen verran ko. opintojen opetussuunnitelman mukaisia opintoja. Hyväksiluettuja opintoja ei lasketa suoritetuiksi opinnoiksi.

Opiskeluoikeus on voimassa sen lukukauden loppuun, jonka aikana opinnot on opetussuunnitelman mukaan mahdollista suorittaa. Mikäli opinnot eivät valmistu opetussuunnitelman mukaisessa ajassa, täytyy opiskelijan hakea opiskeluoikeuden jatkamista eli lisäaikaa opintojen suorittamiseksi. Lisäajan myöntämisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään 10 opintopisteen verran ko. opintojen opetussuunnitelman mukaisia opintoja. Hitaampi eteneminen on mahdollista perustellusta syystä. Perusteltuja syitä ovat mm. äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa, vapaaehtoisen asepalveluksen tai maanpuolustusvelvollisuuden suorittaminen, opiskeluaikaan ajoittuva sairaus tai muu opiskelijasta riippumaton vaikea elämäntilanne. Työssäkäynti ei ole yksinomainen peruste opintojen hitaalle etenemiselle ja lisäajan myöntämiselle. Lisäaikaa voidaan myöntää sille ajalle kuin opintojen loppuunsaattaminen lisäaikahakemuksen liitteenä olevan henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaan vie aikaa, kuitenkin enintään kahdeksi lukukaudeksi.

Mikäli opinnot tämänkin jälkeen jäävät kesken, opiskelijan täytyy hakea lisäaikaa uudestaan. Tällöin opintojen on oltava edennyt edelleen 10 opintopisteen verran lukuvuoden aikana. Lisäajan hakeminen uudelleen ei ole mahdollista erillisiin varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antaviin opintoihin, koska koulutus toteutetaan vain rajoitetun ajan.

Lisäajan myöntämisestä päättää tiedekunnan dekaani tai henkilö, jolle päätösvalta asiassa on delegoitu.

Mikäli opiskelija ei aloita vaadittuja opintoja valintaa seuraavan lukukauden alussa tai lisäaikaa opintojen suorittamiseen ei myönnetä, opiskelija menettää opinto-oikeuden opintoihin. Opiskelija voi saada uuden opinto-oikeuden opintoihin vain opiskelijavalinnan kautta.

Erillisten opintojen suoritusoikeus päättyy myös, kun opinnot, jonka suorittamiseksi oikeus on myönnetty, on suoritettu. Opiskelijalla on kuitenkin oikeus suorittaa vapaita (sivuaine)opintoja erillisten opintojen suorittamislukukauden loppuun saakka.

Filosofisen tiedekunnan järjestämien yliopistolain mukaisten erikoistumiskoulutusten opinto-oikeuksiin voi saada lisäaikaa. Mikäli vastaava koulutus on jatkumassa voi lisäaikaa saada, joko arvioiduksi opintojen suorittamisen ajaksi tai opiskelija voi suorittaa opintonsa loppuun seuraavan opiskelijaryhmän kanssa. Mikäli vastaavaa koulutusta ei enää järjestetä lisäaikaa voi saada enintään seuraavan lukukauden loppuun ja suoritettavien opintojen pitää olla sellaisia, että ne voidaan suorittaa loppuun ilman kontaktiopetusta.

Lisäaikaa haetaan sähköisellä lomakkeella UEF-asiointipalvelussa, jos UEF-käyttäjätunnukset ovat voimassa. Vaihtoehtoisesti lisäaikaa voidaan hakea paperilomakkeella. Hakemukseen liitetään yliopiston ohjeiden mukaiset liitteet. Lisätietoja on Kamussa: https://kamu.uef.fi/tietopankki/opiskeluoikeus-ja-ilmoittautuminen/lisaaika-tutkinnon-suorittamiseen/

Opiskelu lisäajalla erikoistumiskoulutuksessa ei aiheuta opiskelijalle lisäkustannuksia.

Tämä opinto-oppaseen sisältyvä päätös tulee voimaan 1.8.2023 ja se korvaa korvaa 27.3.2020 tehdyn dekaanin päätöksen 63/2020.