Refine your search

38058 KestTekn OPS 24-25

Kestävät teknologiat opetussuunnitelma

Opetussuunnitelma 2024-2025

Kestävissä teknologioissa ratkotaan maailmanlaajuisia ympäristöterveyteen, hyvinvointiin, turvalliseen ja tehokkaaseen energian tuotantoon sekä kestävää kehitystä edistäviin materiaaleihin liittyviä kysymyksiä. Laajaa kestävyyshaasteiden kenttää lähestytään tunnistamalla ja hakemalla uusiin teknologioihin perustuvia ratkaisuja ja kehittämällä luonnonvarojen kestävää jalostusta ja tuotteiden laatua sekä kustannuskilpailukykyä. Tutkimusprofiilin ytimessä ovat kiertobiotalouden sovellukset, luonnonvarojen jalostus, teolliset tuotteet ja materiaalit sekä tietojohtaminen ja digitaaliset tuotteet. Tutkimusta ja koulutusta tuotetaan ja kehitetään yhdessä elinkeinoelämän kanssa kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.

Opintojen kandidaattivaihe tarjoaa yleisen osaamisperustan teknistieteellisten ongelmien ratkaisemiselle. Opinnot koostuvat luonnontieteiden, tietotekniikan ja materiaali- ja prosessitekniikan luentokursseista, laboratorioharjoituksista, työpajakursseja ja projektitöistä. Kandidaattiopintojen alussa painotus on kemian ja fysiikan sekä matematiikan opinnoissa sekä erilaisissa menetelmäkursseissa, joilla opitaan perusteita ohjelmoinnista, teollisuustaloudesta, johtamisesta, projektityöstä, energia-, materiaali- ja kemikaalituotteiden tuotannosta ja kierrätyksestä. Opintojaksoilla tutustutaan myös modernin teollisen tuotannon ja muotoilun prosesseihin ja niitä haastaviin kestävyysteemoihin kuten raaka-aineiden valintaan ilmastomuutokseen, teollisen tuotannon päästöihin, elinkaariarviointiin sekä tuoteominaisuuksiin. Opiskelijan valinnasta riippuen opinnot painottuvat joko materiaali ja tuotantoprosesseihin tai digitaalisten tuotteiden valmistuksen, teollisuuden digitalisaatioon ja ohjelmistotuotannon sisältöihin. Laaja avoin sivuainevalinta mahdollistaa tutkinnon suuntaamisen oman mielenkiinnon mukaan.

Tekniikan kandidaatin (TkK) tutkinnon suoritettuaan opiskelija voi jatkaa suorittamaan diplomi-insinöörin (DI) tutkintoa. Diplomi-insinööriopinnoissa korostuu opittujen tietojen monialainen yhdistäminen, projektityyppiset tuote- ja prosessikehittämisen harjoitustyöt yhdessä teollisuuskumppanien kanssa sekä käytännönläheisten teollisten ja teknisten ongelmien ratkaiseminen. Pääainekohtaisia syventäviä opintoja täydentävät data-analyysin ja tuotantotalouden kokonaisuudet. Koulutus tähtää monialaisten työelämävalmiuksien oppimiseen ja valmentaa valmistuvia diplomi-insinöörejä työelämän haasteisiin. DI-tutkinnon suorittaneet työskentelevät asiantuntijoina eri teollisuuden aloilla suunnittelu-, kehittämis- ja edistämistehtävissä sekä suunnittelijoina ja yrittäjinä. Opinnot antavat valmiudet myös monipuolisiin projekti- ja johtamistehtäviin kasvamiselle.

Diplomi-insinöörin tutkinto antaa kelpoisuuden tekniikan lisensiaatin (TkL) ja tekniikan tohtorin (TkT) tutkinnon suorittamiseen.

Opintojen ohjaus

Kestävien teknologioiden opiskelijoiden opintojen ohjaus kandidaattiopintojen aikana alkaa tutoroinnissa, jossa alustavasti suunnitellaan ensimmäisten viikkojen ohjelma, valitaan sopivat opintojaksot ja ilmoittaudutaan opetukseen Pepissä. Tavoitteena on luoda opiskelijoiden ensimmäisen vuoden opinto-ohjelma, perehtyä opetuksen järjestelyjen käytäntöihin, ilmoittaudutaan kursseille ja hyväksyä opiskelijoiden henkilökohtaiset opintosuunnitelmat (HOPS) Pepissä. Suunnitelmia päivitetään tarvittaessa kandidaattiopintojen aikana. Ennen kandidaatiksi valmistumista Pepissä luotu HOPS tarkistetaan ja suoritetut opintokokonaisuudet lukitaan. HOPS-ohjaajana toimii yliopistonlehtori Ville Nivalainen.

Diplomi-insinööriopintojen aikaisesta opiskelijoiden ohjauksesta huolehtii nimetty HOPS-ohjaaja, jonka ohjauksessa luodaan Pepissä henkilökohtainen opintosuunnitelma DI-tutkintoon johtaviin opintoihin. Suunnitelmaa päivitetään aina tarvittaessa. Ennen valmistumista Pepissä luotu HOPS tarkistetaan ja suoritetut opintokokonaisuudet lukitaan.

Kaikissa opintojen vaiheissa opiskelijan teknisenä tukena on tekniikan koulutussuunnittelija tai opetushenkilöstön edustaja.

Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen (OT)

Osaamisen tunnustamisella (OT) tarkoitetaan yleisemmin aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukemista suoritettavaan tutkintoon aikaisemmin suoritetuista korkeakouluopinnoista tai korkeakoulututkinnoista. Hyväksiluvuissa noudatetaan yliopiston johdon ja tiedekunnan antamia päätöksiä ja ohjeistuksia. Hyväksilukuja haetaan sähköisesti Kamun oheistuksen mukaisesti ja hyväksiluvut kirjataan Peppiin tehdyn päätöksen perusteella.

Kestävien teknologioiden hyväksilukuhakemukset lähetetään Pepissä koulutussuunnittelijalle (Pauliina Karvinen), joka ohjaa hakemukset edelleen vastuuopettajille.

Tenttikäytännöt ja tentteihin ilmoittautuminen

Kandidaattiopintoihin kuuluvien tekniikan opintojen opetus- ja tenttikieli on suomi. Opintojaksoissa voi kuitenkin olla osioita ja materiaaleja myös englannin kielellä. Opintojaksojen tenttimismahdollisuuksista päättää järjestävä yksikkö tai opintojakson vastuuopettaja.

Merkittävä osa kestävien teknologioiden syventävien opintojen opintojaksoista luennoidaan englannin kielellä. Näiden kurssien osalta opiskelija voi suorittaa opintojakson tentin joko suomeksi tai englanniksi. Muiden yksiköiden järjestämien opintojaksojen tenttimismahdollisuuksista päättää kyseinen yksikkö tai opintojakson vastuuopettaja.

TENTTIJÄRJESTELYT
Opintojakson päätteeksi järjestetään yleensä kaksi kurssitenttiä niillä kursseilla, joilla annetaan opetusta. Opintojakson suoritustapa kuvataan opintojakson kuvauksessa. Opintojaksoon voi kuulua tentin sijaan tai lisäksi muita pakollisia suoritettavia osioita kuten harjoitukset, oppimispäiväkirjat, esseet, seminaarit, vierailut tai monimuotoiset ryhmätyöt.

Opintorekisteriin annetaan merkintä opintojaksosta vasta, kun kaikki pakolliset osasuoritukset on suoritettu hyväksytysti. Opintojakson opettaja ohjeistaa opintojaksonsa osasuoritusten tulosten ilmoittamiseen liittyvistä käytänteistä opintojaksonsa aikana.

Kestävien teknologioiden opintojaksoja ei voi etätenttiä, ellei niitä ole määritelty opintojaksokuvauksessa etätentiksi. Arviointi tulee muutoinkin aina järjestää niin kuin opintojaksokuvauksessa on määritetty. Kirjatentit (=kirjallisuuteen pohjautuvat tentit, joissa ei anneta opetusta) toteutetaan Exam-tenttijärjestelmässä, ellei opintojaksokuvauksessa muuta suoritustapaa ole määritelty.

SÄHKÖISET TENTIT
Exam-tenttijärjestelmä on käytössä Joensuun ja Kuopion kampuksella sekä sähköisen tenttivierailun puitteissa myös muilla paikkakunnilla. Lisätietoja Kamusta. Jos opintojakson suorittaminen on mahdollista Exam-tenttijärjestelmässä, on se ilmoitettu opintojakson kuvauksessa. Sähköisissä tenteissä noudatetaan Itä-Suomen yliopiston opintojohtosääntöä sekä opintopalveluiden yleisiä sähköistä tenttiä koskevia ohjeita. Ohjeet ovat luettavissa Kamusta.

OPINTOJAKSOTENTIT
Opintojaksotenttien kesto on yleensä kaksi tuntia. Opintojakson opettaja ohjeistaa opintojaksonsa aikana tenttiin ja muut arviointiin liittyvät käytännöt.

RÄSTITENTIT
Kestävien teknologioiden kursseilla järjestetään rästitentit joulukuussa, tammikuussa, huhtikuussa ja kesäkuussa, jolloin on mahdollista tenttiä sellaisia rästiin jääneitä tenttejä, joita ei voi suorittaa EXAM-tenttijärjestelmässä tai muilla suoritustavoilla kuin tentillä. Rästitenttiin tulee ilmoittautua vähintään 10 päivää ennen tenttiajankohtaa Pepissä. Joulu- ja tammikuun tentissä on mahdollista tenttiä syksyn opetusta. Huhti- ja kesäkuun tentissä on mahdollista tenttiä kevään opetusta.

Oppimateriaalien lainaus on keskitetty Itä-Suomen yliopiston kirjastoon. Muusta opintojaksoa tukevasta kirjallisuudesta saa tietoja ko. opintojakson alussa tai opintojakson vastuuopettajalta.

Harjoittelu kestävät teknologiat -koulutusohjelmassa

Kestävät teknologiat, tekniikan harjoittelu (LX00DG81) on vapaavalintainen opintojakso diplomi-insinööriopinnoissa. Harjoittelussa työskennellään käytännön töissä alan yrityksessä tai muussa yhteistyötahossa. Harjoittelulla pyritään lähentämään koulutusta ja työelämää sekä edistämään valmistumisen jälkeistä työllistymistä. Harjoittelun tarkoituksena on kerätä kokemuksia teollisuuden tarjoamista uramahdollisuuksista ja ohjata opiskelijaa suuntaamaan opintojaan uransa kannalta mielekkäällä tavalla. Vähintään kahden (2) kuukauden kestoisen ohjatun työjakson jälkeen opiskelija laatii harjoittelukertomuksen. Vastuuopettaja hyväksyy harjoittelupaikan ennen harjoittelun aloittamista.

Kansainvälinen opiskelijavaihto

Kestävät teknologiat koulutusohjelman opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä kansainväliseen vaihtoon useissa erilaisissa vaihto-ohjelmissa (mm. Erasmus+, Nordplus, kahdenväliset sopimukset). Vaihdon suunnittelu kannattaa aloittaa noin vuotta ennen aiottua lähtöä, ja jo alkuvaiheessa on hyvä olla yhteydessä HOPS-ohjaajaan. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää pohtia kohdemaan ja -yliopiston lisäksi muun muassa vaihdon ajoitusta ja kestoa, rahoitusta ja opiskelukieltä, ja perehtyä KAMU:n vaihto-opiskelua ja kansainvälistymistä käsittelevään osioon. Vaihtoon hakemiseen ja sähköisiin hakujärjestelmiin liittyvissä kysymyksissä auttaa myös kansainväliset liikkuvuuspalvelut (international@uef.fi).

Opintojen ja opintokokonaisuuksien arviointi

Opintojaksojen arviointiperusteet ja opintojaksoilla käytettävät arvosana-asteikot on kuvattu Pepin opintojaksojen kuvauksissa ja niistä kerrotaan opintojakson ensimmäisillä tapaamiskerroilla. Opintojakson arvosanaan voi vaikuttaa muukin suorite kuin tentistä saatu pistemäärä, esimerkiksi osatehtävien laatu ja opintojaksolla osoitettu aktiivisuus. Opintokokonaisuus arvostellaan siihen kuuluvien numeerisesti arvosteltujen opintojaksojen arvosanojen opintopistemäärillä painotettuna keskiarvona. Hyväksytty -arvosanalla arvosteltuja opintojaksoja sekä tutkielmia ei oteta huomioon loppuarvosanaa laskettaessa. Jos johonkin opintokokonaisuuteen/moduuliin kuuluvista opinnoista yli puolet opintopistemäärästä on arvosteltu tai hyväksiluettu arvosanalla hyväksytty, kokonaisuuden arvosanaksi tulee hyväksytty.

Opiskelijan tulee ottaa yhteyttä kestävien teknologioiden ohjelman opintosihteeriin (Niina Laatikainen) opintokokonaisuusmerkinnän saamiseksi opintokokonaisuuden tullessa suoritetuksi tai viimeistään ennen valmistumista.

Jatkuva oppiminen

Tutkinnon suorittamisen jälkeen opiskelijalla on Jatkuvan oppijan opinto-oikeudella mahdollisuus jatkaa yliopisto-opintoja. Jatkuvan oppijan opinto-oikeuden voi aktivoida ilmoittautumalla opintopalveluiden asiakastiskillä opiskelijaksi. Lisätietoja ja tarkempaa ohjeistusta löytyy Kamun Käsikirjasta.

Perustutkinnot

Teknillisen fysiikan perustutkinnot ovat tekniikan kandidaatin (180 opintopistettä) ja diplomi-insinöörin tutkinto (120 opintopistettä). Tutkintoihin kuuluvia opintokokonaisuuksia ovat yleisopinnot, kieli- ja viestintäopinnot, fysiikan opinnot, matematiikan opinnot ja valinnaiset opinnot (sivuaine).

Tekniikan kandidaatin tutkinto (180 op), Kestävät teknologiat

Kestävien teknologioiden tutkimukseen sekä tekniikan alan ammatillisiin käytäntöihin perustuvan tekniikan kandidaattitutkinnon suoritettuaan opiskelija:

  • tuntee kestäviin teknologioihin ja tutkintoon kuuluvien sivuaineiden tai niihin rinnastettavien kokonaisuuksien perusteet
  • omaa valmiudet kriittiseen tieteelliseen ajatteluun, tieteellisiin työskentelytapoihin ja tekniseenongelmanratkaisuun
  • omaa riittävän kieli-, viestintä- ja raportointitaidon
  • saa kelpouden hakeutua ylempään korkeakoulututkintoon (DI) johtavaan koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen

Kestävät teknologiat tekniikan kandidaatin (TkK) koulutusohjelmassa on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: Materiaalit ja teolliset tuotteet sekä Digitaaliset tuotteet.

Tekniikan kandidaatin tutkintorakenteeseen sisältyy mm. luentoja, laskuharjoituksia, laboratoriotöitä ja yritysvierailuja. Kandidaattitutkintoa tukevat vapaavalintaiset opinnot voi valita Itä-Suomen yliopiston laajasta opetustarjonnasta. Suositeltavia vapaavalintaisia opintoja ovat muun muassa kestävän tulevaisuuden opinnot, metsätieteet, tietojenkäsittelytiede, kemia, kauppatiede, oikeustiede ja ympäristötieteet. Vapaasti valittaviin opintoihin suositellaan suoritettavaksi 25 opintopisteen laajuinen sivuainekokonaisuus. UEFissa tarjolla olevat valmiit sivuainekokonaisuudet:https://kamu.uef.fi/tietopankki/sivuaineet-ja-muut-opinnot/sivuaineopiskelu-uefissa/. Vapaasti valittavat opinnot voi suunnitella myös yksilöllisesti yhdessä HOPS-ohjaajan kanssa.

Lisätietoa opinnoista ja opintojen ohjauksesta Kestävien teknologioiden opintoyhteisössä: https://studentuef.sharepoint.com/sites/Kestavat_teknologiat_opintoyhteiso

Kestävät teknologiat, tekniikan kandidaatin (TkK) opetusohjelma (180 op, 3 vuotta) koostuu:

  • Tekniikan perusopinnoista (10 op)
  • Kieli- ja viestintäopinnoista (10 op)
  • Tekniikan perusopinnoista (66 op)
  • Tekniikan aineopinnoista (69 op)
  • Vapaasti valittavista opinnoista (25 op)

Kestävät teknologiat tekniikan kandidaatin tutkintorakenteeseen kuuluvat opintojaksot ja niiden kuvaukset löydät Kestävät teknologiat koulutusohjelman Peppi-oppaasta.

Diplomi-insinöörin tutkinto (120 op), kestävät teknologiat

Kestävät teknologiat koulutushjelman tavoitteena on kouluttaa asiantuntijoita, jotka ovat valmiita vastaamaan yhteiskunnan ja teollisuuden muuttuviin tarpeisiin ja johtamaan kestävää teollista muutosta. Opiskelijat saavat laaja-alaisen teknologisen osaamisen lisäksi myös vahvan ymmärryksen kestävän kehityksen periaatteista. Opintojen aikana opiskelijat perehtyvät kestävien teknologioiden suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin, mikä antaa heille valmiudet toimia monipuolisesti teollisuudessa ja yhteiskunnan eri sektoreilla. Koulutusohjelman kehittäminen yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa mahdollistaa sen, että ohjelma vastaa ajanmukaisesti muuttuviin tarpeisiin, mikä hyödyttää niin opiskelijoita kuin työelämää.

Tekniikan tutkimukseen sekä tekniikan alan ammatillisiin käytäntöihin perustuvan ja kandidaattikoulutusta syventävän diplomi-insinööritutkinnon (DI) suoritettuaan opiskelija:

  • tuntee syvällisesti valitsemansa suuntautumisvaihtoehdon sisällöt, sekä muita tekniikan osa-alueita, mikä mahdollistaa kokonaisvaltaisen tekniikan alan kehityksen seuraamisen
  • omaa valmiudet tieteellisen tiedon ja tieteellisten menetelmien soveltamiseen
  • omaa hyvän kieli-, viestintä- ja raportointitaidon
  • saa valmiudet tieteelliseen jatkokoulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen
  • osaa toimia työelämässä oman alansa asiantuntijana ja kehittäjänä

Kestävät teknologiat diplomi-insinöörin koulutusohjelmassa on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: 1) materiaalit ja teolliset tuotteet ja 2) digitaaliset tuotteet.

Kestävät teknologiat koulutusohjelmassa diplomi-insinöörin (DI) tutkintorakenne sisältää:

  • Tekniikan yleis- kieli- ja viestintäopinnot (38 op)
  • Tekniikan syventävät opinnot (82 op

Kestävät teknologiat koulutusohjelman ajoitussuositus ja tutkintorakenteet (TkK ja DI) sisältöineen on kuvattu yksityiskohtaisesti Kestävät teknologiat koulutusohjelman Peppi-oppaassa.