Refine your search

8474 LL opas Opinnäytetyö

Opinnäytetyö lääketieteen lisensiaatin tutkinnossa

Valtioneuvoston asetus yliopistojen tutkinnoista (794/2004) mukaan ”Tutkinnon pääaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden taikka koulutusohjelman syventäviin opintoihin sisältyy vähintään 20 ja enintään 40 opintopisteen laajuinen opinnäyte”.

Lääketieteen koulutusohjelmassa opinnäytetyön tavoitteena on, että opiskelija perehtyy tieteelliseen kirjallisuuteen, oppii arvioi-maan kriittisesti muita tutkimusraportteja ja soveltamaan julkaisuissa esitettyjä tietoja. Opiskelijan on kyettävä esittämään kyseiseen projektiin liittyvät tutkimukselliset asiat selkeästi, havainnollisesti ja loogisesti. Opiskelijan osuus tutkimusprojektin suorittamisessa ja kirjallisen työn tekemisessä tulee olla selkeästi määriteltävissä.

Opinnäytetyö on joko tutkimusraportti, johon kirjallisuuskatsauksen lisäksi sisältyy tutkimus- tai muun materiaalin tuottamista ja analysointia tai laaja, perusteellinen kirjallisuuskatsaus tai -selvitys. Opinnäytetyön prosessia jäsentää tutkimussuunnitelma, jonka opiskelija laatii ohjaajan avustuksella. Opinnäytetyöhön voi sisältyä myös teoreettisia ja tutkimusmenetelmiä koskevia opintojaksoja tutkimusprojektin aihepiiristä tai osallistumisia tiedekunnan toteuttamaan tieteelliseen jatkokoulutukseen ja/tai seminaareihin.

Lääketieteessä opinnäytetyö on laajuudeltaan 20 tai 25 opintopistettä. Siihen sisältyy opinnäytetyö sekä kypsyysnäyte. Opiskelijoilta vaaditaan myös syventävien opintojen opinnäytetyöseminaari (osat 1 ja 2). Laajempaan eli 25 opintopisteen suoritukseen sisältyy opiskelijan laatima tieteellinen artikkeli. Artikkeli tulee suunnata koti- tai ulkomaiseen referee-käytännön mukaiseen lehteen. Opinnäytetyötä tai kypsyysnäytettä ei voi korvata aiemmilla opinnoilla.