Väitöskaronkka, joka on vanha akateeminen perinne, pidetään väitöspäivänä iltana. Karonkka järjestetään vastaväittäjän kunniaksi, ja karonkan isäntä tai emäntä olet sinä. Paikan voit valita itse oman budjettisi mukaisesti. Yliopiston tiloissa varaus on toimintaohjeisiin perustuen maksullinen (ks. Yliopiston tilojen vuokraus ja hinnastot). Vinkkejä hyvistä paikoista kannattaa kysyä kollegoilta.
Karonkka tarjoaa sinulle mahdollisuuden kiittää väitöstyössä mukana olleita työtovereita ja ystäviä. Karonkkaan kutsutaan ainakin vastaväittäjä, väitöstilaisuuden kustos ja ohjaajat. Alla on kuvattu perinteinen akateeminen väitöskaronkka. Voit kuitenkin järjestää väitöskaronkan omannäköiseksesi.
Karonkkakutsu
Alun perin karonkkaan kutsuttiin vasta sen jälkeen, kun vastaväittäjä oli väitöstilaisuuden päätteeksi ilmoittanut tulevansa esittämään tiedekunnalle väitöskirjatyön hyväksymistä. Nykyään on tapana lähettää kutsu karonkkaan etukäteen. Hyviin tapoihin kuuluu, että tiedustelet vastaväittäjältä ennen väitöstilaisuutta, voitko ryhtyä karonkkavalmisteluihin.
Vastaväittäjän ja kustoksen lisäksi karonkkaan kutsutaan väitöskirjatyön ohjaaja, esiarkastajat, kanssakirjoittajat ja yleensä kaikki ne, jotka ovat selvästi osallistuneet väitöskirjan syntymiseen. Myös puoliso, omat vanhemmat ja hyvät ystävät kuuluvat kutsuttujen listalle. Karonkka ei ole perhe- tai sukujuhla.
Väitöstilaisuuden ”ylimääräiset vastaväittäjät” eli kysymyksiä ja huomautuksia esittäneet henkilöt on myös tapana kutsua karonkkaan, mutta kirjoittamattoman lain mukaan he eivät ota kutsua vastaan.
Jokainen väittelijä muotoilee kutsun haluamallaan tavalla, mutta siinä on ajan ja paikan lisäksi oltava tilaisuuden pukeutumiskoodi. Lisäksi, jos tieteenalallasi on näin tapana, voit mainita toivotko vieraiden ostavan illalliskortin karonkkaan. Mainintaa illalliskortista ei kuitenkaan tule laittaa vastaväittäjän, kustoksen tai ohjaajien kutsuihin.
Pukeutuminen
Karonkassa on perinteisesti pukeuduttu frakkiin ja valkoisiin liiveihin tai pitkään iltapukuun, joka on musta tai hillityn värinen. Kutsukortissa on tällöin merkintä ’juhlapuku’.
Frakin vaihtoehto on tumma puku tai polvipituinen juhlava puku. Kutsukortissa tämä pukeutumiskoodi ilmaistaan sanoilla ’tumma puku’.
Voit myös valita muun pukeutumiskoodin mutta huomioi, että karonkkaan ei yleensä mennä arkipuvussa.
Istumajärjestys
Sinä väitelleenä olet illan isäntä tai emäntä, ja vastaväittäjä on kunniavieras. Kunniavieraan paikka on sinun oikealla puolellasi. Seuraavana istumajärjestyksessä on kustos, joka istuu vasemmalla puolellasi. Jos vastaväittäjiä on kaksi, tälle paikalle tulee ns. nuorempi vastaväittäjä, ja kustos siirtyy samalla pykälän vasemmalle. Hänen jälkeensä tulevat muut vieraat, yleensä akateemisten saavutusten järjestyksessä.
Ohjelma
Karonkassa tarjotaan ruokaa, juomaa ja mahdollisesti myös ohjelmaa. Ennen ruokailun aloittamista sinä toivotat läsnäolijat tervetulleiksi.
Puheiden aika on vasta ruuan jälkeen ennen kahvia. Sinä aloitat puheet kiittäen ensin vastaväittäjää ja sen jälkeen kustosta. Tämän jälkeen kiität tärkeysjärjestyksessä muita työssä avustaneita. Viimeiseksi kiität puolisoasi tai puolison puuttuessa muita todella läheisiä henkilöitä. Kiitospuheen tulisi olla kohtuullisen lyhyt ja se tulisi pitää ilman papereita.
Välittömästi sinun puheesi jälkeen vastaväittäjä vastaa puheeseesi. Vastaväittäjän vastauspuheenvuoro on yleensä tyyliltään kepeän asiallinen, ei liian juhlava tai vakava. Seuraava puheenvuoro on varattu kustokselle hänen niin halutessaan. Tämän jälkeen puheenvuoro on muilla läsnäolijoilla siinä järjestyksessä, jossa sinä heidät omassa puheenvuorossaasi mainitsit.
Puhekierroksen loputtua tunnelman voi antaa rentoutua vapaan keskustelun, musiikin ym. ohjelman merkeissä. Voitte myös halutessanne vaihtaa juhlapaikan toiseen rennompaan. Vieraat voivat tässä vaiheessa halutessaan poistua.