Tutkimus on useimmiten luonteeltaan kansainvälistä ja omalle tutkimukselle on hyödyllistä tutustua oman alan tutkimusryhmiin maailmalla. Mahdollisesta tutkijavaihdosta, sen sisällöstä ja ajankohdasta neuvotellaan ohjaajien kanssa. He voivat myös auttaa sopivan kohteen ja kontaktien löytämisessä.
Alla on listattu muutamia mahdollisia vaihto-ohjelmia. Myös monet säätiöt ja rahastot myöntävät apurahoja omatoimiseen kansainvälistymiseen. Mahdollisia apurahojen myöntäjiä ja hakuaikoja voi etsiä Pivot RP -tietokannasta (vaatii UEF-kirjautumisen) sekä tiedejatutkimus-tietokannasta.
Erasmus+
Jos et ole työsuhteessa yliopistoon, voit hakea tutkijavaihtoon Erasmus-opiskelijavaihdon tai Erasmus-harjoittelun kautta. Mikäli kuulut Itä-Suomen yliopiston henkilökuntaan, voit hakea Erasmus+-henkilökuntavaihtoon tai opettajavaihtoon (jos vaihtoon kuuluu opetusta).
Fulbright Finland Foundation
Fulbright Finland Foundation tarjoaa erilaisia apurahaohjelmia tohtoriopintojen tekemiseen USA:ssa.
EDUFI-harjoittelu
EDUFI-harjoittelupaikkoja (avautuu uuteen välilehteen) on tarjolla eri alojen korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille yrityksissä ja paikallisissa organisaatioissa Venäjällä, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Harjoitteluun maksetaan apurahaa 3 kuukauden ajan.
Suomen Akatemian kahdenvälinen liikkuvuus
Suomen Akatemia tekee yhteistyötä useiden EU:n ja Euroopan ulkopuolisten maiden tutkimusrahoittajien kanssa kahdenvälisten sopimusten pohjalta. Sopimuksesta riippuen yhteistyö sisältää hanke- ja/tai liikkuvuusrahoitusta sekä joissain tapauksissa myös avustusta tutkijoiden yhteisseminaarien järjestämiseen.