Lisensiaatintutkinto ja -tutkimus filosofisessa tiedekunnassa
Viimeksi muokattu: 26.03.2025
TulostaLisensiaatintutkinto koostuu vähintään 30 opintopisteen laajuisista tutkimustyötä ja ammattipätevyyttä tukevista opinnoista sekä lisensiaatintutkimuksesta. Opinnot ovat samat kuin tohtorin tutkinnossa. Lisätietoja löydät tohtoriohjelmien opetussuunnitelmista.
Alla tiedekunnan lisensiaatintutkimusta koskevia ohjeita.
Lisensiaatintutkimus
Osaamistavoitteet
Lisensiaatintutkimuksen tekijä
- tunnistaa tieteellisesti kiinnostavan ongelman ja osaa muotoilla sen tutkimuskysymykseksi
- kirjoittaa tiedekunnan nimeämien ohjaajien ohjauksessa lisensiaatintutkimuksen, jossa hän osoittaa hallitsevansa tarvittavat metodit, lähteiden ja kirjallisuuden käytön, lähdekritiikin ja analyyttisen tavan tarkastella aineistoa ja esittää johtopäätöksiä
- tuntee, soveltaa ja ottaa huomioon hyvät tutkimuseettiset käytännöt
Suoritustavat
Lisensiaatintutkimukseksi voidaan hyväksyä joko monografiatyyppinen tutkimus tai artikkelitutkimus. Artikkelitutkimuksella tarkoitetaan kokonaisuutta, johon kuuluvat seuraavat osat: 1) filosofisen tiedekunnan riittäväksi katsoma määrä tieteellisiä julkaisuja tai käsikirjoituksia, jotka käsittelevät samaa ongelmakokonaisuutta, sekä 2) niiden perusteella itsenäisesti laadittu yhteenveto. Kokonaisuudessa on oltava vähintään kaksi vertaisarvoitua artikkelia, joista yhden tulee olla julkaistavaksi hyväksytty ja toinen on otettu arvioitavaksi. Vertaisarvioinnilla tarkoitetaan tiedeyhteisön käytäntöä, jossa riippumaton arvioija tekee artikkelista tai kokoomateoksen osasta ennakkoarvioinnin. Kyseisen arvioinnin tulee olla todennettavissa. Jos artikkeleihin sisältyy yhteisjulkaisuja, on lisensiaatintutkimuksen tekijän selkeästi osoitettava oma itsenäinen osuutensa joko käsikirjoituksen yhteenvedossa tai erillisessä liitteessä. Lisensiaatintutkimuksen tekijän on oltava ensimmäisenä kirjoittajana (vastuullisena kirjoittajana) vähintään kahdessa artikkelissa. Yhteisjulkaisun saa sisällyttää korkeintaan kahden eri tekijän lisensiaatintutkimukseen tai väitöskirjaan.
Arviointiasteikko
Hylätty / hyväksytty / kiittäen hyväksytty
Arviointiprosessi
Ennen lisensiaatintutkimuksen jättämistä tarkastettavaksi, on sille tehtävä plagiaatintarkistus. Ohjeita tähän löydät sivulta Filosofisen tiedekunnan ohjeet väitöskirjan vaatimuksista ja tarkastamisesta – UEF Kamu.
Lisensiaatintutkimus jätetään tarkastettavaksi yhtenä pdf-tiedostona tiedekuntaan. Opiskelija lähettää tiedoston sähköpostiosoitteeseen FiloDoctoralstudies@uef.fi.
Dekaani päättää vastuuprofessorin ja osastonjohtajan esityksestä lisensiaatintutkimukselle kaksi tarkastajaa. Heidät valitaan, mikäli mahdollista, muualta kuin omasta tiedekunnasta. Tarkastajilla tulee olla tohtorin tutkinto tai vastaavat tieteelliset ansiot. Tarkastajista tehdään dekaanin päätös. Jatkokoulutusasiantuntija lähettää tarkastajille päätöksen ja tarkastettavan lisensiaatintutkimuksen.
Tarkastajien tulee antaa lausuntonsa (yhteislausunto tai erilliset lausunnot) kahden kuukauden kuluessa siitä, kun opinnäyte on lähetetty tarkastajille. Tarvittaessa dekaani voi myöntää lisäaikaa. Lausunnon tulee sisältää arvosanaehdotus.
Lisensiaatintutkimuksen arvioimiseksi voidaan järjestää myös julkinen tarkastustilaisuus. Tilaisuuden järjestämisestä vastaa oppiaine, jossa tutkimus on tehty. Jos tarkastustilaisuus järjestetään, jättävät tarkastajat lausuntonsa tilaisuuden jälkeen.
Opiskelija saa tarkastajien lausunnot kuulemista varten ja hänen tulee ilmoittaa, hyväksyykö hän lausunnon vai haluaako keskeyttää arviointiprosessin. Jos opiskelija hyväksyy lausunnon, varadekaani päättää tutkimuksen hyväksymisestä ja arvosanasta. Jos opiskelija ei hyväksy tarkastajien lausuntoja, hän voi keskeyttää prosessin ilmoittamalla siitä kirjallisesti tiedekunnalle. Varadekaani hyväksyy ja arvostelee lisensiaatintutkimuksen tarkastajien lausuntojen perusteella. Arvosana ”kiittäen hyväksytty” voidaan myöntää, jos lisensiaatintutkimus on poikkeuksellisen korkeatasoinen, kunnianhimoinen ja ansiokas.
Julkaiseminen
Lisensiaatintutkimus on julkinen opinnäyte.
Lisensiaatintutkimuksen hyväksymisen jälkeen tiedekunta huolehtii tutkimuksen arkistoimisesta sekä toimittaa tutkimuksen kirjastoon julkaisemista varten. Lisensiaatintutkimukset julkaistaan ja arkistoidaan sähköisesti. Sähköistä julkaisemista varten tekijän tulee antaa siihen kirjallisesti lupa UEF intrassa olevalla lomakkeella (vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella). Opiskelija lähettää esitäytetyn sopimuksen jatkokoulutusasiantuntijalle (FiloDoctoralstudies(a)uef.fi), joka toimittaa sopimuksen ja hyväksytyn työn kirjastoon. Tämän jälkeen kirjasto huolehtii sopimuksen sähköisestä allekirjoittamisesta. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi tulostaa ja allekirjoittaa sopimuksen kahtena kappaleena ja lähettää kirjaston julkaisupalveluihin: Kuopion kampuskirjasto, PL 1627, 70211 Kuopio.
Halutessaan tekijä voi myös tehdä tutkimuksestaan painoversion, jolloin hän vastaa painatuskustannuksista.
Yhteydenotot kirjastoon e-julkaisuasioissa: electronic.publications(at)uef.fi
Valmistuminen
Kun opiskelija on suorittanut kaikki tutkintoon vaadittavat opinnot ja saanut niistä suoritusmerkinnät, hän voi hakea tutkintoa. Opiskelijan tulee tällöin olla ilmoittautunut läsnä olevaksi.
Lisensiaatin tutkintoa haetaan Kamussa olevalla lomakkeella. Lomake täytetään ja palautetaan jatkokoulutusasiantuntijalle.
Lisätietoja
Salli Anttonen