Hyvä tieteellinen käytäntö
Hyvä tieteellinen käytäntö luo pohjan kaikelle tutkimustoiminnalle. Sillä tarkoitetaan kaikissa tutkimuksen vaiheissa harjoitettavaa rehellisyyttä, yleistä huolellisuutta ja tarkkuutta, tieteellisen tutkimuksen kriteerien mukaisten ja eettisesti kestävien menetelmien käyttöä sekä kunnioitusta ja vastuullisuutta toisia tutkijoita kohtaan. Hyvään tieteelliseen käytäntöön liittyy myös tietoaineistojen vastuullinen käsittely sekä avoimuus tutkimuksen tulosten ja sidoksellisuuksien suhteen.
Vastuu hyvän tieteellisen käytännön noudattamisesta kuuluu ensisijaisesti sinulle itsellesi tutkijana, mutta myös ohjaajallesi, koko tutkimusryhmällesi, yksikkösi johtajalle sekä Itä-Suomen yliopiston johdolle.
Hyvän tieteellisen käytännön lisäksi sinun tulee ottaa tutkimuksessasi huomioon voimassa oleva lainsäädäntö. Itä-Suomen yliopistossa hyvän tieteellisen käytännön loukkauksia valvoo yliopiston johto ja rehtori.
Opetusministeriön asettama valtakunnallinen Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) on antanut ohjeet tutkimuksen hyvästä tieteellisestä käytännöstä (pdf) sekä suosituksen tieteellisten julkaisujen tekijyydestä (pdf).
Lisäksi Suomen yliopistot UNIFI ry ja Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) ovat laatineet yliopistoille suosituksen Tutkimuseettisiä näkökohtia väitöskirjan ohjaus- ja tarkastusprosessiin (pdf).
Sinun, kuten jokaisen väitöskirjatutkijan, tulee olla tietoinen hyvästä tieteellisestä käytännöstä ennen tutkimustyösi aloittamista.
Tutkimuksen eettinen ennakkoarviointi ja tutkimusluvat
Tutkimuseettiset toimikunnat tekevät tutkimuksen eettistä ennakkoarviointia. Toimikunnat antavat lausuntoja tutkimuksen eettisestä hyväksyttävyydestä. Ennakkoarviointi ei siirrä sinun vastuutasi omasta tutkimuksestasi ja sen eettisyydestä eettiselle toimikunnalla. Eettinen ennakkoarviointi suojelee tutkittavia ja varmistaa tutkijan oikeusturvaa.
Voit myös tarvita tutkimuksellesi tutkimusluvan. Tutkimuslupakäytännöt vaihtelevat tieteenalasta ja tutkimustyypistä riippuen.
Mikäli käytät sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa syntyneitä asiakas- ja rekisteritietoja muussa kuin siinä ensisijaisessa käyttötarkoituksessa, jonka vuoksi ne on alun perin tallennettu, on sinun haettava tilastoaineistoa tietopyynnöllä ja yksilötasoinen aineisto tietolupahakemuksella Findatalta. Lisätietoa toisiolaista kirjaston sivuilta.
Sekä eettisen ennakkoarvioinnin että tutkimusluvan hakemiseen on varattava aikaa, sillä näiden käsittely noudattaa yleensä sovittua tapaa ja aikataulua.
Ihmiseen kohdistuvassa tutkimuksessa tietyt tutkimusasetelmat edellyttävät eettistä ennakkoarviointia. Tutkimuksen julkaisija, yhteistyökumppani, tutkimuskohde tai tutkimuksen rahoittaja voi myös vaatia ennakkoarviointilausuntoa. Itä-Suomen yliopiston tutkimuseettinen toimikunta antaa lausuntoja ihmistieteisiin luettavista, ei-lääketieteellisistä tutkimuksista. Toimikunta noudattaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimia ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisiä periaatteita ja ennakkoarvioinnin ohjetta, joihin lausuntopyynnön hakijan tulee tutustua. Ohjeet ja lomakkeet lausuntopyynnön tekemiseksi löytyvät yliopiston julkisilta verkkosivuilta julkisilta verkkosivuilta .
Mikäli tutkimukseen rekrytoidaan henkilöitä tietystä organisaatiosta, tarvitaan tähän kohdeorganisaation lupa. Mikäli tutkimukseen tarvitaan eettinen ennakkoarviointi, on tämä hankittava ennen tutkimusluvan hakemista.
Lisätietoa TENKin ohjeesta: Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa.
Lääketieteellisen tutkimuksen tekemiseen tarvitaan aina tutkimuslupa (KYS: organisaatiolupa). Tutkimustyypistä riippuen tutkimukselle tarvitaan myös muita viranomaislupia, lausuntoja ja ilmoituksia (esimerkiksi Fimean lupa lääketutkimuksissa, lupa kudos- ja laitetutkimuksissa, THL:n lupa rekisteritutkimuksissa). Tutkimusta ei saa aloittaa ennen kuin kaikki luvat ja lausunnot on myönnetty.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta antaa ennakkoarviointilausuntoja Itä-Suomen yliopistossa tehtävistä tutkimuslain alaisista lääketieteellisistä tutkimuksista. Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta (Tutkimuslaki) määrittää tutkimukset, jotka on käsiteltävä toimikunnassa.
Tutkimuslaissa lääketieteellisellä tutkimuksella tarkoitetaan sellaista tutkimusta, jossa puututaan ihmisen tai ihmisen alkion tai sikiön fyysiseen tai psyykkiseen koskemattomuuteen ja jonka tarkoituksena on lisätä tietoa terveydestä, sairauden syistä, oireista, diagnostiikasta, ehkäisystä tai tautien olemuksesta yleensä, mukaan lukien hoito- ja terveystieteellinen tutkimus, liikuntatieteellinen tutkimus ja ravitsemustieteellinen tutkimus.
Tutkimussuunnitelmasta on saatava alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan myönteinen lausunto ennen tutkimuksen aloittamista. Lisäksi tutkimukselle tarvitaan mm. tutkimuspaikan tutkimuslupa.
Lausuntopyynnöt ja ohjeet: Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta
Lisätietoa:
Koe-eläinten käyttö tutkimuksissa on luvanvaraista toimintaa. Koe-eläintoimintaa Suomessa säätelevät laki tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta (497/2013), asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta (564/2013) sekä muut eläinsuojelusta ja koe-eläintoiminnasta annetut lait, asetukset ja päätökset.
Lisätietoja löydät Aluehallintoviraston nettisivuilta ja MMM:n nettisivuilta.
Geenitutkimuksista on tehtävä ilmoitus ja haettava lupa Geenitekniikan lautakunnalta. Geeniteknologian käyttöä säädellään geenitekniikkalailla (377/1995), jota on tarkennettu usealla asetuksella. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva geenitekniikan lautakunta (GTLK) on Suomen kansallinen toimivaltainen viranomainen lain soveltamisalaan kuuluvissa asioissa. Biotekniikan neuvottelukunta (BTNK) on asiantuntijaelin bio- ja geenitekniikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Käsikirjoitusten alkuperäisyyden tarkistus
Turnitin on tekstin alkuperäisyyden tarkistamiseen käytettävä työkalu ja voit käyttää sitä apunasi aina kirjoittaessasi. Voit esim. tarkastaa sillä tieteellisten artikkeleiden käsikirjoitukset ennen lehteen lähettämistä. Opinnäyte on aina tarkistettava Turnitin-plagiaatintunnistusjärjestelmällä ennen kuin se lähetetään esitarkastajille arvioitavaksi. Lisätietoa aiheesta: Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen.
Opi lisää tutkimusetiikasta ja vastuullisesta tieteestä
Tutkimusetiikan perusteet
Tutkimusetiikan perusteet– opintojaksolla tutustut eettiseen ajatteluun ja tutkimuksen eri vaiheisiin liittyviin eettisiin kysymyksiin.
Vastuullinen tiede-sivusto
Vastuullinen tiede-sivusto kokoaa yhteen osoitteeseen ajantasaisen tiedon vastuullisesta tieteestä: hyvästä tieteellisestä käytännöstä, tutkimusetiikasta, vastuullisesta tiedeviestinnästä ja avoimen tieteen kulttuurista.