Itä-Suomen yliopisto haluaa kehittää tiedekuntien, laitosten/osastojen ja ainejärjestöjen yhteistyötä. Kehittämisen tueksi olemme koonneet hyvistä käytänteistä muistilistan yksikköjen ainejärjestöyhteistyön toteuttamiseksi. Muistilista on suuntaa-antava ja jokainen yksikkö voi luoda omat käytänteensä sitä mukaillen.
Kaikessa yhteistyössä on luottamuksen rakentamiseksi tärkeää, että yhteisesti sovittuihin asioihin palataan, erityisesti, jos yhdessä sovittua asiaa ei voida edistää ajatellulla tavalla.
Tiedekunta
Opetuksesta vastaava varadekaani huolehtii dekaaniston ja ainejärjestöjen edustajien tapaamisesta (harkinnan mukaan mukana voi olla myös laitos-/osasto-/pedajohto)
- Kerran vuodessa, alkuvuodesta
- Kehitetään yhteistyömuotoja
- Opiskelijoiden vaikutuskanavien kehittäminen
- Käsitellään ainejärjestöjen toiveita tiedekuntatason yhteistyölle ja opetuksen kehittämistä
- Mitä muuta ainejärjestöt toivovat yhteistyöltä
Tiedekunnan laitos/osasto
Pedajohtaja huolehtii, että ainejärjestö ja opiskelijat (myös kansainväliset opiskelijat) voivat osallistua kaikkeen opetuksen ja sen kehittämiseen liittyvään toimintaan ja päätöksentekoon esimerkiksi opetussuunnitelmatyöhön ja opetuksen toteuttamista koskevaan valmisteluun). Tärkeää on luoda yhteiselle tekemiselle suotuisa ilmapiiri.
Pedajohtaja huolehtii myös yhteisistä tapaamisista:
- Kerran vuodessa ainejärjestön tapaaminen ja toimintamallin esittely/kertaus
- Vapaamuotoisia tapaamisia vähintään 1-2 krt vuodessa, henkilökunnan laaja osallistuminen tärkeää
Opiskelijat otetaan mukaan laitos- ja osastokokouksiin, opetuksen kehittämisryhmiin ja muihin opiskeluun liittyviin työryhmiin, kehittämispäiviin ja vastaaviin. Ainejärjestöjä kannustetaan kutsumaan henkilökunnan edustajia kehittämispäiviinsä.
Ainejärjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö korostuu tuutoreiden valintaprosessissa. Onnistunut tuutoreiden rekrytointi on hyvin tärkeää mm. sitoutumisen näkökulmasta.