Globaalisti meillä on ratkaistavana erilaisia kestävyyshaasteita ilmastonmuutoksesta luonnonvarojen riittävyyteen. Itä-Suomen yliopistossa näihin haasteisiin pyritään etsimään ratkaisuja laaja-alaisesti tutkimuksen ja koulutuksen avulla. UEF pyrkii myös kaikissa toiminnoissaan ottamaan huomioon kestävän kehityksen ja toimimaan vastuullisesti. Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovatkin läpileikkaavia teemoja kaikessa yliopiston toiminnassa ja niiden juuret ovat yliopiston strategiassa (linkki avautuu uuteen välilehteen) asti .
Ohesta löydät lisätietoja UEF:n tarjoamasta kestävän kehityksen koulutuksesta ja yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustoimista sekä vinkkejä siihen, kuinka voit opiskelijana toimia kampuksilla vastuullisesti.
Kestävästi kampuksilla
Itä-Suomen yliopisto on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä. Tämä vaatii monenlaisia toimenpiteitä yliopistolta. Päästöjä pyritään vähentämään yliopiston kampuksilla, ravintolapalveluissa, hankinnoissa ja matkustuksessa. Lisätietoja UEF:n hiilineutraaliustavoitteesta ja hiilijalanjäljen laskennasta sekä kestävän kehityksen toimenpidesuunnitelman löydät UEFin verkkosivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Tavoitteeseen pääseminen vaatii yhteistä ponnistelua koko yliopistoyhteisöltä. Yliopisto kannustaakin koko henkilöstöä ja kaikkia opiskelijoita toimimaan kampuksilla vastuullisesti. Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää helposti esimerkiksi valitsemalla kampusruokalassa kasvisvaihtoehdon. Opiskelijahintainen kasvislounas on 1 € halvempi kuin liha- tai kalavaihtoehto. UEF on myös Reilun Kaupan yliopisto ja valitsemalla esimerkiksi Reilun Kaupan kahvin tai teen tuet vastuullista maataloustuotantoa.
Ruokailun ohella jätteen vähentäminen ja kierrättäminen ovat vastuullisuustekoja, joita jokainen voi tehdä. Etenkin ruokahävikin välttäminen on erityisen tärkeää. Jätteen syntymistä voi välttää myös vähentämällä tulostamista. Yliopistolta löytyy myös hyvät kierrätysmahdollisuudet. Lisätietoja kierrätyksestä löytyy yliopiston jätehuoltosuunnitelmasta.
Tehokas tapa toimia kestävästi on myös saapua yliopistolle jalan, pyörällä tai julkista liikennettä käyttäen. Kummassakin kaupungissa on hyvät pyöräilyolosuhteet. Kuopion kampukselta löytyy esimerkiksi Vilkku-kaupunkipyöriä. Itä-Suomen yliopiston kummaltakin kampukselta löytyy myös pyöränhuoltopisteet pienten ongelmien korjaamiseen. Kuopiossa huoltopiste sijaitsee katoksessa Canthian A-portaan vieressä ja Joensuussa Carelian E-sisäänkäynnin katoksessa.
Kestävän kehityksen koulutus
Itä-Suomen yliopistossa tehtävän kestävyysaiheisen tutkimuksen painopistealueet ovat erityisesti ympäristö- ja luonnonvaratutkimuksessa. Painopistealueiden teemat heijastuvat myös opetustarjontaan. Kestävän kehityksen opetusta on kuitenkin tarjolla monipuolisesti myös muihin kestävyysteemoihin liittyen.
Itä-Suomen yliopistossa pyritään integroimaan kestävä kehityksen teemoja kaikessa opetuksessa niin opetusmateriaaleihin- ja menetelmiin kuin opetusaiheisiin. Tavoitteena on, että jokainen opiskelija alasta riippumatta saa opintojensa aikana kattavan kokonaiskuvan kestävästä kehityksestä. Opiskelijana kannattaa tutusta, millaisia kestävyyssisältöjä oman pääaineen opetus pitää sisällään. Kestävyysosaaminen on nimittäin työelämässä tärkeää suuntaapa sitten tutkijan tai asiantuntijan uralle, sillä eri työnantajat tahtovat yhä enenevässä määrin tehdä oman osansa kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi.
Omaa kestävyysosaamista voi myös laajentaa sivuaineopintojen kautta tai käymällä yksittäisiä kestävyysaiheisia kursseja. Itä-Suomen yliopistossa on tarjolla esimerkiksi laaja-alainen ja monitieteinen Kestävän tulevaisuuden opintokokonaisuus (Youtube-video avautuu uuteen välilehteen), joka pitää sisällään kestävyysteemoihin johdattelevat kurssit Johdatus kestävän tulevaisuuden opintoihin, A ja B osa. Lisää tietoa Itä-Suomen yliopistossa tarjottavista kestävyyteen liittyvistä koulutusohjelmista ja muista opintokokonaisuuksista löydät UEFin verkkosivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Itä-Suomen yliopisto kuuluu myös yhteistyössä muiden kotimaisten yliopistojen kanssa erilaisiin kestävyysaiheista opetusta tarjoaviin verkostoihin. Tällaisia verkostoja ovat muun muassa Kestävyysopintojen verkosto (linkki avautuu uuteen välilehteen), Climate University (linkki avautuu uuteen välilehteen) ja Biodiversiteettiverkosto (linkki avautuu uuteen välilehteen).