Suomen sosiaaliturvaan kuuluu asumiseen ja työskentelyyn perustuvia etuuksia. Kaikki Suomessa vakinaisesti asuvat henkilöt kuuluvat eläketurvan ts. terveydenhuoltopalvelujen ja sairausvakuutusetuuksien, vanhempainetuuksien ja perhe-etuuksien piiriin. Joitain etuuksia myönnettäessä maassa asumiselle asetetaan lisävaatimuksia, jotka liittyvät lähinnä asumisen ajalliseen kestoon.
Kansaneläkelaitos (Kela) (avautuu uuteen välilehteen) hoitaa erilaisiin elämäntilanteisiin liittyviä etuuksia. Tavallisimmin opiskelija hakee Kelasta sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa, yleistä asumistukea, korvauksia lääkärinpalkkioista (mikäli hän on asioinut yksityisellä lääkäriasemalla), perhe-etuuksia eli äitiysavustuksen, äitiys- ja vanhempainrahan sekä kotihoidon tuen. Mikäli jompikumpi vanhemmista on kuollut, voi opiskelun ajalle olla perhe-eläkkeisiin liittyviä etuuksia. Näistä voi tiedustella Kelasta ja Työeläkelaitoksesta (avautuu uuteen välilehteen) tai Eläketurvakeskuksesta (avautuu uuteen välilehteen).
Kelan pikaoppaan (avautuu uuteen välilehteen) avulla saat selkeän kuvan siitä, mitkä etuudet ovat sinulle opiskelijana ajankohtaisia.
Vinkkejä asioiden hoitamiseen:
- ota aktiivisesti itse selvää sosiaalietuuksista ja kysy neuvoa
- hyödynnä sähköisiä asiointipalveluja
- muista hakea etuuksia määräaikojen puitteissa (hakuajat vaihtelevat eri etuuksissa)
- helpotat ja nopeutat asiasi käsittelyä, kun täytät hakemuksen huolellisesti ja huolehdit tarvittavat liitteet mukaan
- jos hakemuksen jättämisellä on kiire muista, että hakemusta voi täydentää jälkikäteen
- vastaa sinulle lähetettyihin selvityspyyntöihin, joita ei lähetetä turhaan, vaan koska asiasi ratkaisu vaatii lisätietoja
- selvitä, onko sinulla mahdollisesti yksityisvakuutusta tapaturman tai sairastamisen varalle.
Lapsen päivähoito järjestetään mahdollisuuksien mukaan vanhempien toivomassa muodossa, joko kunnallisena tai yksityisenä päivähoitona. Kunnallisen päivähoidon maksu määräytyy perheen koon ja tulojen perusteella. Kunnallisen päivähoidon sijaan perheillä on oikeus kotihoidontukeen tai yksityisen hoidon tukeen. Lisätietoja löydät ao. kaupunkien www-sivuilta.
Kela korvaa sairaanhoidosta aiheutuvia kustannuksia sekä maksaa sairauspäivärahaa ansiomenetyksen ajalta. Julkisen terveydenhoidon kustannuksia Kela ei korvaa. Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, olet oikeutettu sairauspäivärahaan ja yleiseen asumistukeen. Mikäli sairautesi kestää yli kaksi kuukautta tai et osaa arvioida työkyvyttömyyden kestoa, hae sairauspäivärahaa. Varsinkaan korkeakouluopiskelijan ei kannata käyttää opintotukikuukausia aikana, jolloin opinnot eivät edisty. Opintotuen ja sairauspäivärahan yhteensovittamisesta sekä muista Kelan maksamista sairastamiseen liittyvistä korvauksista, kuten sairaanhoito- ja lääkekorvauksista, löydät lisätietoja Kelan sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).
Opiskelijat saavat yleistä asumistukea samoin ehdoin kuin muutkin. Tukea myönnettäessä ei siis huomioida opiskelukuukausia tai opintotuen enimmäisaikoja. Kela maksaa asumistuen yhteisesti koko ruokakunnalle. Lisätietoa löydät Kelan sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).
Opiskelijalle ensisijainen toimeentulon muoto on opintotuki, mutta voi tulla tilanteita jolloin opintotuki ei riitä tai sitä ei ole käytettävissä. Tällöin opiskelijakin voi joutua turvautumaan toimeentulotukeen. Toimeentulotukea haetaan Kelalta. Toimeentulotukilaskelmassa voidaan ottaa huomioon mm. nostamaton opintolaina. Tietoa toimeentulotuen hakemisesta ja laskemisesta löydät parhaiten Kelan sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).