Oletko huipulle tähtäävä urheilija? Urheiluakatemiat ovat sinua varten: urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen onnistuu sekä Kuopion että Joensuun kampuksilla.
Urheiluakatemiat ovat yhteistyöverkostoja, joiden kautta tuetaan valmentautumisen, opiskelun ja muun elämän integrointia sekä edistetään laadukkaaseen valmentautumiseen ja urheilijan elämään liittyvien tukipalvelujen saatavuutta. Erityisesti akatemiat ovat vastanneet korkea-asteen opiskelun ja vaativan huippu-urheiluvalmentautumisen yhdistämisen tarpeeseen.
Joensuun ja Kuopion alueen Urheiluakatemioiden tarkemmat esittelyt:
Joensuun Urheiluakatemia on alueellinen huippu-urheiluverkosto, valtakunnallisesti toimintaa johtaa ja koordinoi Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelma. Toiminnan perustehtävänä on tukea nuoren urheilijan tavoitteellista etenemistä kaksoisuralla. Joensuun Urheiluakatemian palveluihin kuuluvat lajivalmennus (14 lajissa), asiantuntijatoiminnot (psykologi, ravitsemusneuvonta, fysioterapia) sekä urheilijoiden kanssa käytävät palautekeskustelut. Joensuussa valmentautumisen olosuhteet ovat erinomaiset ja sijaitsevat yliopistokampuksen välittömässä läheisyydessä Mehtimäen urheilupuistossa. Joensuun Urheiluakatemian kärkilajeja ovat ampumahiihto, pesäpallo, yleisurheilu ja uinti.
Yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa Joensuussa on rakennettu joustavaa, urheilu-uran mahdollistavaa koulutuspolkua. Urheiluakatemiaopiskelijana voitkin suorittaa 15 opintopistettä urheiluakatemiaopintoja ja sisällyttää niitä tutkintoosi alasta riippuen.
Joensuun Urheiluakatemian hakukriteerit sekä -lomakkeen löydät akatemian nettisivuilta. Lisätietoa saat myös koordinaattoreilta ja sosiaalisesta mediasta!
Yhteystietomme
- Akatemiakoordinaattori Tarmo Koivuranta, tarmo.koivuranta@joensuu.fi, p. 050 590 1353
- Valmennuksen asiantuntija Jukka Keskisalo, jukka.keskisalo@joensuu.fi, p. 050 476 3999
- Käyntiosoite: Mehtimäenaukio 2, 80100 Joensuu
Urheile, opiskele - menesty molemmissa!
Kuopion alueen urheiluakatemia tukee sinua opiskelun ja urheilun yhteensovittamisessa. Yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa rakennamme joustavan ja urheilu-uran mahdollistavan koulutuspolun. Urheiluakatemiaopiskelijana voit suorittaa 15 opintopistettä Urheiluakatemiaopintoja ja sisällyttää niitä tutkintoosi alasta riippuen.
Kuopiossa elät ja urheilet kaupunkiympäristössä; laadukkaat harjoitusolosuhteet ovat lähellä yliopistoa. Urheiluakatemian kautta saat lisäksi tukea asiantuntijoiltamme: lääkäripalvelut, fysioterapia- ja hieronta, psyykkinen valmennus, taito- ja ominaisuusvalmennus, urheiluravitsemus ja kaksoisuraohjaus ovat urheiluakatemian tarjoamia tukipalveluita.
Kuopion alueen urheiluakatemian nettisivuilla voit käydä täyttämässä urheilijahakemuksen. Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta ja oheisista videoista pääset tutustumaan urheilijoiden arkeen Kuopion alueen urheiluakatemiassa ja Itä-Suomen yliopistossa.
#kaksiuraa
#kuopionalueenurheiluakatemia
Tutustu urheilijan polkuun Itä-Suomen yliopistossa
Urheiluakatemian jäseneksi voidaan hyväksyä jo huipulla oleva tai sinne tavoitteellisesti pyrkivä urheilija, jolla on opiskelupaikka jossakin akatemian yhteistyöoppilaitoksista.
Yhteystietomme
- toiminnanjohtaja Johanna Tikkanen, johanna.tikkanen@kuopio.fi, p. 044 7181790
- käyntiosoite: Hannes Kolehmaisen katu 4, 70110 Kuopio
Urheiluakatemiatoiminnan koordinointi Itä-Suomen yliopistossa
Itä-Suomen yliopistossa Urheiluakatemiatoimintaa koordinoi opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen. Lisätietoja UEFn Urheiluakatemiatoiminnasta antavat kampusten yhdyshenkilöt:
- Joensuussa Erja Widgrén-Sallinen, erja.widgren-sallinen@uef.fi, p. 050 355 6004
- Kuopiossa Tuija Pasanen, tuija.pasanen@uef.fi, p. 044 716 2145
Opintoneuvonta ja opintojen ohjaus Itä-Suomen yliopistossa
Huippu-urheilijan opiskelu edellyttää joustoa ja yhteensovittamista niin urheilijalta kuin oppilaitokseltakin. Merkittävä osa suomalaisista huippu-urheilijoista suorittaa korkeakouluopintoja urheilu-uransa aikana, mikä edesauttaa heidän siirtymistään urheilu-uraa seuraavalle työuralle. Suomessa pidetään tärkeänä, että urheilijoilla on mahdollisuus kaksoisuraan, ja opiskelun ja urheilun yhdistäminen on yksi kaksoisuran toteuttamismalleista. Mm. Euroopan komission johdolla kaksoisuraohjelmiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota jo kymmenisen vuotta sitten. Lisäksi päivitetyn liikuntalain (2023) mukaan huippu-urheilua edistetään esimerkiksi tukemalla urheilijoiden valmentautumista sekä kehittämällä valmennusosaamista ja kaksoisurapolkuja. Koulutuksen ja urheilun toimijoiden yhteistyön tiivistäminen edesauttaa kaksoisuran vastuullista ja laadukasta toteutumista ja näin myös edistää Euroopan komission kaksoisurasuosituksia.
Vahvistamalla urheilu- ja liikuntayläkoulujen, toisen asteen urheiluoppilaitosten ja huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen toimintaedellytyksiä urheilijoiden oikeus koulutukseen toteutuu.
Itä-Suomen yliopiston Koulutuksen johtosäännössä (1.1.2024) todetaan, että ”Yliopisto edistää huippu-urheilevien opiskelijoiden kaksoisuraa” (23 § Ohjaus).
Huippu-urheilijamyönteiset korkeakoulut urheilijoiden kaksoisuran tukena
Huippu-urheilijan opiskelu edellyttää joustoa ja yhteensovittamista niin urheilijalta kuin oppilaitokseltakin. Urheilijoille tehtyjen kyselyjen mukaan erityisen haasteellista on korkeakouluopintojen yhdistäminen kansainväliseen huippumenestykseen tähtäävään valmentautumiseen. Kuitenkin merkittävä osa suomalaisista huippu-urheilijoista suorittaa korkeakouluopintoja urheilu-uransa aikana, mikä edesauttaa heidän siirtymistään urheilu-uraa seuraavalle työuralle.
Suomessa pidetään tärkeänä, että urheilijoilla on mahdollisuus kaksoisuraan, ja opiskelun ja urheilun yhdistäminen on yksi kaksoisuran toteuttamismalleista. Korkeakoulut ja paikalliset urheiluakatemiat tekevät asiassa hyvää yhteistyötä, jolla on paikoin jo varsin pitkät perinteet. Korkea-asteella ei tällä hetkellä kuitenkaan ole valtakunnallista urheiluyläkoulujen tai urheiluoppilaitosten kaltaista mallia, joka tukisi urheilijoiden kaksoisuran edellytysten kehittämistä korkeakouluissa.
Olympiakomitea käynnisti v. 2021 huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyön. Työn tavoitteena on parantaa urheilijoiden edellytyksiä suorittaa korkeakouluopintoja siten, että se tukee urheilutuloksen tekemistä ja edesauttaa urheilijoiden hyvinvointia. Lisätietoa kansallisen laatumallin rakentamisesta Olympiakomitean verkkosivulla (avautuu uuteen välilehteen). Itä-Suomen yliopisto on auditoitu maaliskuussa 2024 ensimmäisten korkeakoulujen joukossa. Auditoinnin tulos saadaan syksyllä 2024.
Yliopisto palkitsi menestyneitä opiskelijoitaan
Itä-Suomen yliopisto on palkinnut jälleen kansainvälisesti ja kansallisesti menestyneitä urheilevia opiskelijoitaan. Menestystä saatiin kuluneena vuonna useissa lajeissa. Palkittavia oli tänä vuonna jälleen ennätysmäärä, 41 opiskelijaa.
Uutinen 5.12.2023
Uutinen 15.12.2022.