Jatko-opinto-oikeus ei sisällä rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksista on hyvä keskustella ohjaajan kanssa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee tohtoriopintoja. Rahoitusmahdollisuuksia ovat mm. apurahat, tohtoriohjelmien palkalliset tohtorikoulutuspaikat, palkalliset projektitutkijan tehtävät tai opintojen ja muun palkkatyön yhdistäminen.
Väitöstutkimuksen rahoittaminen
Apurahat
Useat säätiöt ja rahastot myöntävät apurahoja väitöskirjatutkimukseen.
- Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta
- Tiedejatutkimus.fi
- Research Professional (vaatii UEF-kirjautumisen)
- Säätiöiden hakuaikoja (Heimossa, vaatii UEF-kirjautumisen)
- Tutkimusrahoituspalveluiden Yammer (Heimossa, vaatii UEF-kirjautumisen)
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa mahdollisuuden solmia 10 % työsopimuksen yliopiston kanssa jokaiselle vähintään 12 kuukauden mittaisen (yliopiston ulkopuolisen tahon myöntämän) työskentelyapurahan saajalle.
Yliopiston tohtorinkoulutuspaikat
Yliopistomme tohtoriohjelmissa on haettavana yhteensä 150 palkallista tohtorinkoulutuspaikkaa, joihin palkatuilla henkilöillä on mahdollisuus keskittyä täysipäiväiseen väitöstutkimuksen tekemiseen maksimissaan neljän vuoden ajan. UEF-tohtorinkoulutuspaikalla oleva henkilö on nuoremman tutkijan työsuhteessa Itä-Suomen yliopistoon. UEF-tohtorinkoulutuspaikkoja voivat hakea sekä Itä-Suomen yliopiston jo kirjoilla olevat väitöskirjatutkijat ja henkilöt, jotka suunnittelevat tekevänsä tohtorintutkintoaan Itä-Suomen yliopistossa.
Työelämätohtorijärjestelmä
Itä-Suomen yliopistossa on myös työelämätohtorijärjestelmä, jossa yliopisto rahoittaa jokaisen palkattavan tutkijan kustannuksista puolet, toinen työnantaja toisen puolikkaan. Huom! Järjestelmä on tarkoitettu täyspäiväiseen väitöskirjatyöhön.
Tutkijana projektissa
Suomen Akatemian, TEKESin, yritysten tai EU:n rahoittamissa projekteissa voi olla tarjolla nuoremman tutkijan tehtäviä. Niistä lisätietoa löydät yliopiston avoimista työpaikoista.
Tohtoriopinnot työn ohella
Tohtorintutkintoa on myös mahdollista tehdä oman palkkatyön ohella.
Aikuiskoulutustuki
Jos olet ollut työelämässä yhteensä vähintään 8 vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä vähintään vuoden, voit olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen. Lisätietoa aikuiskoulutustuesta Koulutusrahaston sivuilta.
Opintotuki
Tohtoriopintoihin voi saada opintotukea enintään 9 kk. Opintotuki edellyttää jatko-opintojen etenemistä ja Kela seuraa opintopistekertymää, ks tarkemmin KELA.
Yliopiston myöntämät apurahat
Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa on vuosittain haettavana Teollisuusneuvos Heikki Väänäsen rahaston apuraha Itä-Suomen yliopistossa tehtävään puuhun liittyvään tieteelliseen tutkimukseen. Terveystieteiden tiedekunnassa on vuosittain haettavana säätiöiden ja rahastojen apurahoja. Hakukuulutukset julkaistaan Heimon uutisissa.
Lisäksi tiedekunnat myöntävät apurahoja väitöskirjan aloittamiseen tai viimeistelyyn:
- Filosofinen tiedekunta myöntää apurahoja väitöskirjan aloittamiseen tai viimeistelyyn vuosittain erillisellä hakukuulutuksella kahden kuukauden ajalle. Hakukuulutus julkaistaan Heimossa.
- Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan tohtoriohjelmat myöntävät apurahoja väitöskirjan viimeistelyyn 1 – 4 kk ajaksi. Vapaamuotoinen hakemus liitteineen osoitetaan tohtoriohjelmalle.
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan laitokset myöntävät apurahoja laitoksen rahatilanteen mukaan väitöskirjan aloittamiseen tai viimeistelyyn. Laitoskohtaisista apurahoista voi tiedustella ao. laitoksen amanuensseilta. - Tiedekuntien lisäksi myös laitokset, osastot, instituutit ja yksiköt voivat myöntää apurahoja jatko-opiskelijoilleen väitöskirjatyön aloittamiseen tai viimeistelyyn.Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa on vuosittain haettavana Teollisuusneuvos Heikki Väänäsen rahaston apuraha Itä-Suomen yliopistossa tehtävään puuhun liittyvään tieteelliseen tutkimukseen. Terveystieteiden tiedekunnassa on vuosittain haettavana säätiöiden ja rahastojen apurahoja. Hakukuulutukset julkaistaan Heimon uutisissa.
Yliopiston myöntämien työskentelyapurahojen osalta on ehdoton edellytys, että henkilö on apurahakauden ajan varsinaisesta tehtävästään työstä vapautettuna.
Matka-apurahat
Lue lisää matka-apurahoista Kamusta.
Tuki väitöskirjan painatukseen
Kaikki tiedekunnat myöntävät tukea väitöskirjan painatukseen. Lue lisää oman tiedekuntasi käytännöistä Väitöskirjan julkaiseminen- osiosta.