Lyhyistä vaihdoista yleisesti
Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden on mahdollista kansainvälistyä opintojen aikana myös lyhyemmillä ulkomaanjaksoilla. Lyhyillä vaihdoilla tarkoitetaan pääsääntöisesti yksittäisiä lyhyt kursseja, kesä- ja talvikouluja ja muita lyhytjaksoja, joita eri partneriyliopistot järjestävät.
KV-liikkuvuuspalvelut tiedottaa eri lyhytjaksoista Viva Engagen (ent. Yammer) ryhmässä Kansainvälistymismahdollisuuksia opiskelijoille / Internationalisation offers for students (uusi välilehti, vaatii UEF-kirjautumisen). Kannattaa myös tutkailla kiinnostavien kohdeyliopistojen verkkosivuja ja sosiaalista mediaa – kohdeyliopistot voivat markkinoida eri lyhytkursseja myös omilla sivuillaan.
Maksullisia lyhytkursseja ja kesäkouluja Euroopassa voi myös etsiä Summer Schools in Europe (uusi välilehti) -sivuston kautta. Maksullisiin kesäkursseihin ei ole saatavilla apurahoja (pl. Nordic Centre-kurssit).
Apurahat lyhyisiin vaihtoihin
Itä-Suomen yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus hakea erilaisia apurahoja myös lyhyisiin vaihtoihin. Käytännössä apurahoja on mahdollista hakea seuraavissa ohjelmissa:
- Erasmus+: Erasmus+ lyhyet monimuotovaihdot eli BIP-kurssit
- Nordplus: Nordplus-apurahoja saatavilla Nordlys-verkoston partneriyliopistojen järjestämille lyhytkursseille tai kesä- ja talvikouluihin
- Nordic Centre: Kiinan ja Intian kesäkurssit
Lue lisää eri mahdollisuuksista alta.
******
Erasmus+ ja lyhyet monimuotovaihdot
Erasmus+ -ohjelma mahdollistaa uudella kaudella apurahojen myöntämisen lyhyisiin monimuotovaihtoihin (blended intensive programmes, BIP). Lyhyet monimuotovaihdot eli BIP-kurssit ovat partneriyliopistojen järjestämiä yksittäisiä kursseja, joille opiskelija voi hakea ja osallistua lukuvuoden aikana. UEF:n kautta opiskelija voi hakea apurahaa, mutta kurssille hakeminen on erillinen, kurssikohtainen prosessinsa.
Haku Erasmus+ lyhyisiin monimuotovaihtoihin on käynnissä ajalla 1.6.2023 – 31.5.2024.
Apurahan hakeminen
- Lue hakuilmoitus ohjeineen kokonaisuudessaan huolellisesti.
- Etsi ja kartoita sinulle sopivia lyhyiden monimuotovaihtojen mahdollisuuksia. Joitakin ilmoituksia löytyy Yammer-ryhmästä Kansainvälistymismahdollisuuksia opiskelijoille // Internationalisation offers for students (vaatii UEF-kirjautumisen).
- Kun löydät sinulle sopivan vaihtoehdon, varmista, että pakolliset ehdot täyttyvät (alla).
- Keskustele vaihtosuunnitelmastasi laitoksesi/osastosi kansainvälisten asioiden yhteyshenkilön kanssa ennen apurahan hakemista.
- Muista hakea monimuotoiselle lyhytkurssille kohdeyliopiston ohjeiden mukaan sekä hakea apurahaa tässä apurahahaussa näiden hakuaikoina. Nämä ovat kaksi erillistä hakua.
- Itä-Suomen yliopistolle työsuhteessa olevat opiskelijat eivät voi hakea apurahaa Erasmus+ lyhyeen monimuotovaihtoon. Jos olet työsuhteessa (esim. nuoremman tutkijan työsopimus), voit hakea lyhyelle vaihdolle Erasmus+ -henkilökuntavaihdon (vaatii UEF-kirjautumisen) tukea.
Erasmus+ -lyhyiden monimuotovaihtojen ehdot
- Kurssin järjestävän yliopiston tulee olla Itä-Suomen yliopiston Erasmus+ partneriyliopisto. Lista UEFin partneriyliopistoista löytyy täältä (word-tiedosto avautuu uuteen välilehteen).
- Kurssiin kuuluu virtuaalinen osio ja fyysinen liikkuvuusosio. Tämä tarkoittaa, että kurssilla täytyy olla verkko-opiskelua ennen tai jälkeen fyysisen vaihtojakson. HUOM! Virtuaalisen osion vaatimus ei koske tohtoritason opiskelijoita.
- Fyysisen liikkuvuuden osio on pituudeltaan 5–30 päivää.
- Virtuaalisen ja fyysisen jakson yhteinen minimilaajuus on 3 op.
- Lyhytkurssilla opetuksen tulee olla maksutonta, eikä osallistujilta peritä lukukausi-, kirjoittautumis- tai kuulustelumaksuja eikä laboratorioiden ja kirjastojen käyttömaksuja.
******
Nordlys-verkoston partneriyliopistojen lyhytkurssit
Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden on mahdollista osallistua Nordlys-verkoston partneriyliopistojen järjestämille lyhytkursseille ja kesä- tai talvikouluihin. Kurssit voivat järjestäjästä riippuen olla opiskelijalle maksullisia tai maksuttomia. Osalle kursseista voidaan myös tarvita kotiyliopiston nominaatio ennen kuin opiskelija voi hakea: mikäli kurssille tarvitaan nominaatio kotiyliopistolta, otathan yhteyttä Kansainvälisiin liikkuvuuspalveluihin.
Nordplus-apuraha
Itä-Suomen yliopisto myöntää Nordplus-ohjelman apurahoja lyhytkursseja varten. Apurahoja voivat hakea kaikkien alojen kandi- ja maisteriopiskelijat. Apuraha ei ole käytettävissä jatkotutkinto-opiskelijoille (tohtoriopiskelijat) tai Itä-Suomen yliopistolla työsuhteessa oleville. Apurahojen määrä on rajallinen. Apuraha voidaan myöntää kerran yksittäiselle opiskelijalle.
Nordplus-apurahaa myönnetään ensisijaisesti sellaisiin lyhyisiin vaihtoihin/lyhytkursseihin (esim. partneriyliopistojen kesä/talvikoulut), joista opiskelija saa suoritusotteen ja opintopisteitä. Apurahaa voidaan myös kuitenkin myöntää sellaisiin lyhyisiin vaihtojaksoihin Pohjoismaissa, jotka voidaan sisällyttää johonkin opintokokonaisuuteen tai kurssiin Itä-Suomen yliopistossa. Vaihtojakso tulisi tällöin voida sisällyttää kokonaisuuteen, kurssiin tai vastaavaan, josta opiskelija saa opintopisteitä. Tällaisissa tapauksissa opiskelijan tulisi toimittaa vapaamuotoinen todistus oppiaineen amanuenssilta tai kurssin vastuuhenkilöltä, että jakso voidaan sisällyttää opintopisteitä antavaan suoritukseen.
Apurahan suuruus määräytyy vaihtojakson keston mukaan seuraavasti:
5-14 päivän jakso: 50 euroa / päivä
15-30 päivää: 40 euroa / päivä
Apuraha on haettavissa 31.12.2023 saakka. Mikäli apurahoja on syyslukukauden jälkeen jäljellä, avataan uusi haku tammikuussa.
Vaihtojakson vähimmäiskesto on 5 päivää. Vaihtojakso voi kestää pidempään kuin 30 päivää, mutta apuraha voidaan maksaa korkeintaan 30 päivän ajalle. Matkustuspäiville ei ole saatavissa apurahaa, eli apuraha maksetaan vain todellisen keston mukaan.
Vaihto-opiskelun hakuilmoitukset-sivun hakuilmoituksessa on lisätietoja Nordplus-apurahasta.
******
Nordic Centre -kesäkurssit
Itä-Suomen yliopiston opiskelijoilla on mahdollista hakea ja osallistua myös Nordic Centre -kesäkursseille Kiinassa ja Intiassa. Alla löydät lisätietoja vaihtoehdoista.
Nordic Centre at Fudan University
Nordic Centre at Fudan University järjestää yleensä 2 kesäkurssia Fudanin yliopistossa Shanghaissa, Kiinassa. Kurssipaikat tulevat hakuun yleensä kevätlukukauden alussa, tammi-helmikuulla.
Kurssimaksua ei ole ollut tai sen suuruus on ollut n. 100 €. Lisäksi opiskelijat maksavat itse matka-, vakuutus-, asumis- ja elinkustannuksensa. Itä-Suomen yliopisto myöntää kesäkurssille valituille opiskelijoilleen apurahan, jonka suuruus vaihtelee vuosittain.
Kursseille voivat hakea kaikkien alojen perustutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat suorittaneet vähintään yhden lukuvuoden menestyksekkäät opinnot Itä-Suomen yliopistossa. Etusija valinnoissa on opiskelijoilla, jotka pysyvät sisällyttämään kurssin tutkinto-opintoihinsa ja joilla on vain vähän tai ei yhtään kokemusta Kiinasta. Lopullisen päätöksen opiskelupaikoista tekee Nordic Centre.
Itä-Suomen yliopisto maksaa kurssille osallistuville opiskelijoille apurahan, jonka suuruudesta ja hakemisesta tiedotetaan helmikuun puolivälin jälkeen.
Lisätietoa kesäkursseista sekä kurssien alustava ohjelma löytyy Nordic Centre at Fudan Universityn verkkosivuilta (uusi välilehti).
Nordic Centre in India (NCI)
Nordic Centre in India järjestää joka kesä 3-4 kesäkurssia eri kaupungeissa Intiassa. Tarkat tiedot hakukuulutuksessa. Kurssipaikat tulevat hakuun yleensä kevätlukukauden alussa.
Kurssimaksu on yleensä 1000-1700 euroa sisältäen elinkustannukset (asuminen, ruoka), opetuksen ja kurssimateriaalin ja lyhyet retket. Opiskelijat maksavat itse mm. matka-, vakuutus- ja viisumikustannukset. Itä-Suomen yliopisto myöntää kesäkursseille valituille opiskelijoilleen apurahan, jonka suuruus on 1000 euroa vuonna 2022.
Kursseille voivat hakea kaikkien alojen perustutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat suorittaneet vähintään yhden lukuvuoden menestyksekkäät opinnot Itä-Suomen yliopistossa. Etusija valinnoissa on opiskelijoilla, jotka pysyvät sisällyttämään kurssin tutkinto-opintoihinsa ja joilla on vain vähän tai ei yhtään kokemusta Intiasta. Lopullisen päätöksen opiskelupaikoista tekee Nordic Centre in India.
Lisätietoja löytyy NCI:n verkkosivuilta (uusi välilehti).