Itä-Suomen yliopistossa opintopisteet määräytyvät yhteisen eurooppalaisen ECTS-järjestelmän (European Credit Transfer System) mukaan (=yksi Itä-Suomen yliopiston opintopiste vastaa yhtä ECTS-opintopistettä). Vuoden täysipainoinen opiskelu vastaa 60 opintopistettä eli noin 1600 tuntia työtä. Tämä arvioitu työmäärä sisältää luennot, harjoitukset, seminaarit, tentit sekä itsenäisen opiskelun. Kurssien arviointitapoja on kaksi: 1) hyväksytty/hylätty tai 2) numeroarviointi asteikolla 0−5 (5 korkein). Arvosanoille on omat vastineensa ECTS-arvosteluasteikolla.
ECTS-järjestelmä sekä Diploma Supplement (tutkintotodistuksen englanninkielinen liite) ovat käytössä kaikissa tiedekunnissa.
Opinnot ja harjoittelujaksot, jotka opiskelijat ovat suorittaneet hyväksytysti ulkomailla opintosuunnitelman mukaisesti, hyväksiluetaan kuuluviksi heidän tutkintoihinsa Itä-Suomen yliopistossa. Jokaisen opiskelijan tulee tehdä vaihtojakson opintosuunnitelma (Learning Agreement) etukäteen.
Vaihdon jälkeen opiskelija ottaa yhteyttä laitokseensa/osastoonsa ja pyytää ulkomailla suoritettuja opintoja hyväksiluettavaksi tutkintoonsa opintorekisteriotteen ja (hyväksytyn) opintosuunnitelman perusteella.
Oppiaineesta ja opintojen vaiheesta riippuen opintoja hyväksiluetaan eri tavoin. Hyväksilukemiseen kuuluvat sekä suorat korvaavuudet että sisällyttäminen vapaavalintaisiin opintoihin, sivuaineeksi, täydentäviksi kursseiksi jne.
Kansainvälistymisen opintokokonaisuus (25-30 op)
Yhtenä hyväksilukemisen mahdollisuutena on Kansainvälistymisen opintokokonaisuus, laajuudeltaan 25–35 op. Kansainvälistymisen opintokokonaisuus on kaikille opiskelijoille vapaasti valittava sivuaine. Opintokokonaisuuteen voi kiinnittää opintoja, jotka liittyvät seuraaviin neljään moduuliin: kotikansainvälistyminen, kansainvälinen harjoittelu, opinnot ulkomailla sekä kulttuurien moninaisuus ja kieliopinnot. Mikäli vaihdossa suoritetut opinnot eivät siis sovellu esim. pääaineen tai muiden sivuaineiden kokonaisuuksiin, opinnoista voi koostaa tämän opintokokonaisuuden.