Vaihtojakson aikana opiskelija suorittaa kohdeyliopiston tarjoamia kursseja. Vaihdon jälkeen opinnot hyväksiluetaan opiskelijan tutkintoon Itä-Suomen yliopistossa kohdeyliopiston opintosuoritusotteen perusteella.
Vaihto-opiskelijan kurssitarjotin
Monella ulkomaisella yliopistolla on oma kurssitarjottimensa vaihto-opiskelijoille. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että vaihto-opiskelijan ei ole aina mahdollista valita kursseja vapaasti kaikista yliopiston tarjoamista kursseista. Lisäksi kohdeyliopistot voivat rajata tiettyjä aloja vaihto-opiskelun ulkopuolelle. Rajaukset ja kurssitarjottimet ovat lähtökohtaisesti yliopistokohtaisia, ja usein tieto löytyy kohdeyliopiston omilta verkkosivuilta.
Tutustuthan huolellisesti sinua kiinnostavan kohdeyliopiston verkkosivuihin – kannattaa pyrkiä etsimään tietoa, joka koskee nimenomaan kansainvälisiä ja vaihto-opiskelijoita, ei tutkinto-opiskelijoita. Vaihto-opiskelijana et ole kohdeyliopiston tutkinto-opiskelija, eli samat kurssit eivät aina ole tarjolla vaihtareille ja tutkinto-opiskelijoille.
Kurssien valinnasta
Vaihdon aikana suoritettavat kurssit valitaan kohdeyliopiston kurssitarjonnasta vaihto-opiskelijoille. Kurssivalikoimaan voivat vaikuttaa esimerkiksi seuraavat asiat:
- Kohdeyliopiston vaihto-ohjelma: onko yliopistolla vaihto-opiskelijoille oma, rajattu kurssivalikoima, vai alakohtaista opintotarjontaa?
- Alakohtaisissa vaihtokohteissa sopimusala: Erasmus+ -kohteissa opintoja voi valita pääasiassa siltä alalta, jonka sopimus kohteeseen on. Pääaineen kohteeseen lähdettäessä vaihdossa tulisi tehdä pääaineen opintoja, sivuaineen kautta lähdettäessä sivuaineen opintoja. Ei siis pääsääntöisesti ole mahdollista lähteä sivuaineen vaihtokohteeseen ja tehdä oman pääaineen opintoja tai päinvastoin.
- Opetuskieli: millä kielellä kohdeyliopisto tarjoaa opetusta? Onko englanninkielinen valikoima rajatumpi, eli onko vaihto-opiskelijan oltava kurssivalinnoissaan joustavampi? Opetuskielen selvittäminen on opiskelijan vastuulla – pyrithän siis huomioimaan tämän tutkiessasi vaihtoyliopistojen verkkosivuja.
Keskustele sinulle mahdollisista kurssivalinnoista ja opintojen hyväksilukemisesta laitoksesi/osastosi kv-yhteyshenkilön kanssa.
Opintopisteet ulkomailla
Kohdeyliopiston kursseja tulisi suorittaa vaihdon aikana noin 20–30 opintopisteen verran. Euroopassa käytetään yleisesti ECTS-järjestelmää, eli opintopiste esimerkiksi Italiassa on suoraan verrannollinen suomalaisen opintopisteen kanssa. Euroopan ulkopuolella taas opintopisteen määritelmä voi vaihdella, eli kohdemaasta riippuen sikäläinen opintopiste voi vastata useampaa UEF:n opintopistettä.
Kohdeyliopistoilla on usein oma suosituksensa vaihto-opiskelijoille opintopiste- tai kurssimäärästä (min/max), joka vastaa jotakuinkin tuota 20–30 opintopistettä työmäärällisesti. Suosittelemme opiskelijoita ensisijaisesti seuraamaan kohdeyliopiston mahdollista ohjeistusta kurssi- ja opintopistemäärien kanssa.
Vaihdon aikana mahdollisesti etänä suoritettuja opintoja Itä-Suomen yliopistolla (verkko- ym. etäkurssit) ei sisällytetä mukaan vaihtojakson opintopistemäärään – vaihdon aikana opiskelijan tulisi ensisijaisesti tehdä nimenomaan kohdeyliopiston tarjoamia kursseja.
Vaihdonajan opintosuunnitelma eli Learning Agreement
Kaikkien vaihtoon lähtevien opiskelijoiden tulee tehdä vaihtoajan opintosuunnitelma ennen vaihtoon lähtöä tai viimeistään vaihdon alussa. Learning Agreement on suunnitelma vaihdossa suoritettavista opinnoista ja niiden hyväksilukemisesta tutkintoosi. Erasmus+ -rahoitteisissa vaihdoissa opiskelija tekee sähköisen opintosuunnitelman, ja muissa ohjelmissa (mm. kahdenvälinen vaihto, ISEP-vaihto) opiskelija täyttää UEF:n oman LA-lomakkeen.
Huom! Learning Agreement tehdään pääasiassa vasta sen jälkeen, kun sinut on hyväksytty Itä-Suomen yliopiston vaihto-opiskelijaksi ensimmäisen vaiheen haussa.
Learning Agreement-lomakkeet voivat olla vaihto-ohjelmakohtaisia. Seuraa sinulle lähetettäviä ohjeita.
Opiskelija on lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että opintosuunnitelmaan kirjatut tiedot pitävät paikkansa. Erasmus+ -ohjelman sähköisissä opintosuunnitelmissa opiskelija kirjaa dokumenttiin myös suunnitelman opintojen hyväksiluvuista. Vaihto-ohjelmasta riippumatta LA:ta tehdessä on tärkeää olla yhteydessä laitoksesi/osastosi kansainvälisten asioiden yhteyshenkilöön ja käydä lomake hänen kanssaan läpi ennen allekirjoituksia.
Lähtökohtaisesti vaihto-opinnot voidaan hyväksilukea tutkintoon kahdella tavalla, joko sisällytyksenä tai korvaavuutena. Mikäli aiot hakea suoria korvaavuuksia vaihdonajan opinnoistasi, keskustele asiasta korvattavan kurssin opettajan kanssa ennakkoon. Korvaavuudesta päättää aina opintojakson vastuuopettaja.
LA:n allekirjoittaa kolme osapuolta: opiskelija itse, opiskelijan laitoksen/osaston kv-yhteyshenkilö, sekä kohdeyliopiston vastuuhenkilö. Kansainväliset liikkuvuuspalvelut eivät allekirjoita opintosuunnitelmia.
Kaikki vaihtoon lähtevät opiskelijat saavat sähköpostitse ohjeistuksen Learning Agreementin täyttämiseen ja palauttamiseen. Tutustuthan saamiisi ohjeisiin huolellisesti!
Tiivistettynä:
- Valitse kohdeyliopiston sivuilta haluamasi kurssit ja täytä vaihtokoordinaattorilta saamasi Learning Agreement -lomake.
- Pyydä LA-lomakkeeseen laitoksesi/osastosi kv-yhteyshenkilön hyväksyntä eli allekirjoitus.
- Muista allekirjoittaa LA myös itse!
- Viimeistään vaihdon alussa pyydä lomakkeeseen kohdeyliopiston yhteyshenkilön hyväksyntä eli allekirjoitus.
- Skannaa/kuvaa (hyvälaatuisesti) lomake ja lataa se omalle hakemuksellesi SoleMOVEssa. HUOM! Erasmus+ -rahoitteisissa vaihdoissa (Erasmus+, YUFE, Nordplus, Nordlys) opiskelija tekee LA:n suoraan SoleMOVEssa, eikä sitä tarvitse palauttaa erikseen.
Tarvitsemasi lomakkeet lähetetään sinulle sähköpostitse. Tarvittaessa löydät LA-lomakkeet myös Kamun sivulta kansainvälisen opiskelun lomakkeet ja raportointi.
Erasmus+: Digital Learning Agreement (DLA)
Erasmus+ -opiskelujaksolla ja Erasmus+ -rahoituksella toteutettavissa Nordlys- ja Nordplus -opiskelijavaihdoissa opiskelijan tulee tehdä digitaalinen opintosuunnitelma eli Digital Learning Agreement. Vaihtokoordinaattori lähettää sinulle ohjeistuksen digitaalisen Learning Agreementin tekemiseen. Digitaalista opintosuunnitelmaa kutsutaan usein myös Online Learning Agreementiksi (OLA).