Usein kysyttyjä kysymyksiä
Kv-tuutoreiden kommentteja?
”Tuutoroinnissa parasta ja samaan aikaan jännittävintä oli uusien ihmisten tapaaminen, ja tutustuminen uusiin kulttuureihin. Lähdin kv-tuutoriksi, koska halusin haastaa sosiaalisia taitojani tapaamalla ihmisiä, jotka saattavat tulla erilaisista kulttuureista. Halusin myös haastaa kielitatoni.”
”Auttaminen tuntui palkitsevalta. Pienelläkin avulla tuntui olevan suuri merkitys.”
”En ole aikaisemmin tehnyt tuutorin työtä tai mitään samankaltasita, joten halusin saada kokemusta. Olen iloinen, että lähdin, kokemus oli hyvä.”
”Olen ollut hyvin kiireinen opintojen ja kahden työn kanssa, joten yhteinen hengailuaika tuutoroitavien kanssa on ollut harmillisen tiukilla mutta kuulumisia on ollut mukava vaihtaa edes pikaisesti.”
Miksi kannattaisi ruveta kv-tuutoriksi?
-Kv-tuutoreilta saamamme palautteen mukaan kv-tuutorointi on mukavaa. Se on hieno mahdollisuus saada kansainvälistä kokemusta tarvitsematta itse lähteä mihinkään.
-Kv-tuutoroidessa tutustuu uusiin, erilaisiin ihmisiin. Siinä saa uusia näkökulmia asioihin ja tietysti aktivoitua kielitaitoa.
-Monet kv-tuutorit ovat kokeneet myös auttamisen iloa.
-Kv-tuutoroinnista saa opintopisteitä. Vaihto-opiskelijoiden tuutorina toimimisesta voi saada 3 opintopistettä ja maisteriopiskelijoiden tuutoroinnista 4 op.
-Kv-tuutoroinnista saa myös todistuksen, jota voi pitää jonkinlaisena työtodistuksena. Kv-tuutorointi on hyvä lisä CV:hen. -Kv-tuutoreille maksetaan palkkio, joka on 20 €/tuutoroitava. Palkkiosta peritään verot.
Kuka voi ryhtyä kv-tuutoriksi?
-Kaikki kiinnostuneet UEFin tutkinto-opiskelijat, jotka osaavat suomea ja englantia ja ovat kiinnostuneet auttamaan uusia kv-opiskelijoita, voivat toimia kv-tuutoreina.
-Kv-tuutori voi siis olla miltä tahansa vuosikurssilta ja mistä tahansa oppiaineesta.
-Myös kv-maisteriohjelmissa opiskelevien ulkomaalaisopiskelijoiden on mahdollista toimia oman ohjelmansa kv-tuutorina.
Kuinka paljon kv-tuutorointi vie aikaa?
-Saapuvat opiskelijat ovat hyvin erilaisia, toiset tarvitsevat enemmän apua/aikaa kuin toiset. Eniten tuutorointi vie aikaa todennäköisesti silloin, kun tuutoroitavat saapuvat. Tämä on useimmiten lukukausien alussa. Kv-tuutoroinnin aktiivisin vaihe on siis tuutoroitavan saapuminen ja sitä seuraavat muutamat päivät.
-On tärkeää, että kv-tuutori on opiskelupaikkakunnalla tuutoroitavien saapuessa. Syyslukukaudella suurin osa tuutoroitavista saapuu elokuun lopulla ja syyskuun alussa. Kevätlukukaudella tammikuun alussa ja tammi-helmikuussa. Korona on tietysti sekoittanut vähän tätäkin asiaa ja myöhässä saapujia on ollut koronan aikaan tavallista enemmän.
Kv-tuutoreina toimineilta saamamme palautteen mukaan kv-tuutorointi on kuitenkin antoisaa ja siten siihen käytetyn ajan väärti.
Olen epävarma kielitaidostani, pärjääkö kv-tuutorina keskinkertaisella englannilla?
-Perusenglannilla pärjää, tärkeintä on oikea asenne ja halu auttaa ja oppia. Sitä paitsi kielitaito karttuu vain käyttämällä kieltä. Lähes kaikki tuutoroitavat puhuvat itsekin englantia vieraana kielenä.
Paljonko kv-tuutorikoulutusta on ja milloin ne ovat?
-Kv-tuutorikoulutukset pidetään huhtikuussa (6 h) ja elokuussa (2 h). Ennen koulutuksia kv-tuutori tutustuu koulutusmateriaaleihin, jotka ovat tuutoreiden käytössä koko tuutoroinnin ajan. Lisäksi on palautetilaisuus kv-tuutoroinnin jälkeen.
Huhtikuun koulutusten tarkat ajankohdat ilmoitetaan haun yhteydessä ja elokuun koulutusaika sovitaan huhtikuun koulutuksessa.
Milloin kv-tuutori tuutoroi?
-Kv-tuutori ottaa yhteyttä tuutoroitaviin jo ennen kuin nämä saapuvat. Kv-tuutorointi on aktiivisimmillaan tuutoroitavien saapuessa eli tavallisesti vähän ennen lukukausien alkua ja lukukausien alussa.
-Suurin osa tutkinto-opiskelijoista saapuu syyslukukauden alkaessa, muutamat yksittäiset maisteriohjelmat saattavat alkaa tammikuussa.
-Vaihto-opiskelijoille tarvitaan tuutoreita sekä syys- että kevätlukukaudella.
Millainen on hyvä kv-tuutori?
-Hyviä kv-tuutoreita on monenlaisia. Yhteistä heille on se, että he ovat kiinnostuneita kv-tuutoroinnista ja tuutoroitavista sekä innostuneita auttamaan uusia kv-opiskelijoita.
-Hyvä kv-tuutori tuntee kv-tuutorin tehtävät ja ymmärtää, että tuutoroitavien avun tarve vaihtelee.
-Hyvä kv-tuutori osaa myös asettaa rajat omalle työlleen. Näitä asioita käsitellään koulutuksessa.
Pitääkö kv-tuutorin tietää kaikki ja hoitaa kaikki?
-Ei tietenkään. Kv-tuutorin yksi tärkein taito on osata ohjata tuutoroitavaa eteenpäin. Hän siis tietää, mistä tietoa löytyy ja mihin voi ohjata.
-Kv-tuutori voi kysyä apua henkilökunnalta tai ylioppilaskunnasta tai toisilta kv-tuutoreilta. Kv-tuutoreita kannustetaan yhteistyöhön toisten kv-tuutoreiden kanssa.
-Ei ole tarkoitus, että kv-tuutori hoitaa asioita ulkomaalaisopiskelijan puolesta vaan tuutori neuvoo opiskelijaa hoitamaan asioita itse.
En pääse osallistumaan kv-tuutorikoulutukseen, voinko silti tuutoroida?
-Kv-tuutorikoulutukset ovat pakollisia ja niissä käsitellään kv-tuutorointia hyvin käytännön läheisesti. Koulutuksiin osallistuminen on tärkeää jo senkin takia, että tutustuu muihin kv-tuutoreihin. Yhteistyö toisten kv-tuutoreiden kanssa on hankalaa, jos heitä ei tunne. Hätätapauksessa kv-tuutorikoulutukset voi suorittaa korvaavina tehtävinä mutta tämä on aikaa vievempi ja tylsempi tapa, jota ei voi suositella.
Voinko tuutoroida yhdessä kaverin kanssa?
-Kyllä, se on jopa suositeltavaa. Kv-tuutorointia voi tehdä parina tai vaikkapa 3-4 tuutorin ryhmänä.
Voinko tuutoroida useamman kerran?
-Kyllä, joka vuosi useat kv-tuutorit haluavat jatkaa tuutorointia toisen tai kolmannenkin kerran. Tuutorointi on varmasti helpompaa toisella kerralla. Kv-tuutorikoulutuksia ei tällöin tarvitse käydä enää välttämättä uudelleen.
-Kv-tuutorikoulutuksen opintopisteet voi saada vain kerran. Sen sijaan opintopisteet kv-tuutorina toimimisesta voi saada uudelleen.