Ajankohtaisia tiedotteita
Viimeksi muokattu: 28.02.2025
TulostaTällä sivulla:
- Työsuhde UEF:lla ja opiskelijavaihto
- Brexit ja opiskelijavaihto
- Ukrainan sodan aiheuttamat muutokset vaihto-opiskelussa
1.Työsuhde UEF:lla ja opiskelijavaihto
(Päivitetty 28.2.2025)
Tiedote koskee kaikkia perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoita (kandi-, maisteri- ja tohtoriopiskelijat).
Jos opiskelijalla on työsuhde Itä-Suomen yliopistolla, työsuhteen täytyy päättyä ennen vaihtojakson alkamista. Voimassaolevan työsuhteen aikana ei voi lähteä opiskelijavaihtoon.
Työsuhteella voidaan tarkoittaa mitä tahansa työsuhdetta, joka opiskelijalla on Itä-Suomen yliopistolla. Näitä on esimerkiksi seuraavanlaisia (muitakin voi siis olla, mutta tässä vain esimerkiksi mainittu muutamia yleisiä työnimikkeitä):
- Avustaja (esim. tutkimus-, koulutus-, konferenssi-, tai projektiavustaja)
- Harjoittelija
- Apuraha- tai väitöskirjatutkija (esim. 10% työsuhde)
- Opiskelijalähettiläs
Työsopimuksessa määritellyllä tuntimäärällä (kokoaikainen, osa-aikainen yms.) ei ole merkitystä.
Työsuhteen aikana voi hakea vaihtoon ja valmistella vaihtoon liittyviä asioita, mutta työsuhteen on päätyttävä ennen vaihtojakson alkamista.
2. Brexit ja opiskelijavaihto Iso-Britanniaan
(Päivitetty 25.6.2024)
Iso-Britannia on edelleen mukana Erasmus+ -ohjelmassa ns. kumppanimaana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maahan on edelleen mahdollista hakeutua Erasmus+ -vaihtoon, mikäli oppiaineella on Erasmus+ -vaihtosopimus brittiläisen korkeakoulun kanssa. Jos UEF:lla on esim. kahdenvälinen sopimus brittiläisen korkeakoulun kanssa, opiskelijoiden on mahdollista hakea kahdenväliseen vaihtoon ko. yliopistoon. Mikäli UEF:lla ei ole vaihtosopimusta minkään vaihto-ohjelman puitteissa korkeakoulun kanssa, opiskelijan on mahdollista hakea vaihtoon Freemover-apurahaa.
YUFE Allianssissa on mukana University of Essex, jonne on mahdollista hakea YUFE-vaihtoon. YUFE-vaihdot toteutetaan Erasmus+ -ohjelman rahoituksella, eli YUFE-vaihtoon Essexiin lähtevä opiskelija saa Erasmus+ -apurahan. Lue lisätietoja YUFE Allianssista Kamusta.
Iso-Britanniaan suuntautuvissa harjoitteluissa on mahdollista hakea Erasmus+ -ohjelman harjoitteluapurahaa. Mikäli harjoittelupaikka/työnantaja on korkeakoulu, vastaanottavan korkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston välillä on oltava voimassaoleva Erasmus+ sopimus, joka sisältää opiskelijaharjoittelut. Harjoitteluun ei voi hakea Erasmus+ -harjoitteluapurahaa ilman sopimusta. Tällöin harjoitteluun voi hakea laitoksen tai osaston omaa harjoittelutukea.
Kun harjoittelupaikka/työnantaja on julkinen tai yksityinen organisaatio eikä korkeakoulu, Erasmus+ -harjoitteluapurahaa on mahdollista hakea. Tällöin harjoitteluun pätevät normaalit Erasmus+ -harjoitteluapurahan ohjeistukset.
3. Ukrainan sodan aiheuttamat muutokset vaihto-opiskelussa
(Päivitetty 28.6.2022)
Opetus- ja kulttuuriministeriön suomalaisille korkeakouluille antaman suosituksen (9.3.2022) mukaisesti (uusi välilehti) Itä-Suomen yliopisto pidättäytyy kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten organisaatioiden kanssa. Suosituksen mukaisesti olemassa oleva organisaatioiden välinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi ja uusia hankkeita ei käynnistetä.
Toistaiseksi Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden ei ole mahdollista hakeutua vaihto-opiskelijaksi venäläisiin partneriyliopistoihin.