Tällä sivulla:
- Brexit ja opiskelijavaihto (päivitetty)
- Ukrainan sodan aiheuttamat muutokset vaihto-opiskelussa
- Koronapandemia ja turvallisuus
1. Brexit ja opiskelijavaihto Iso-Britanniaan
(Päivitetty 20.12.2022)
Britannian eron Euroopan Unionista tultua voimaan 1.1.2021 opiskelijavaihtojen tilanne ja jatko Iso-Britanniaan on ollut kysymysmerkki. Iso-Britannia vetäytyy Euroopan komission rahoittamasta Erasmus+-ohjelmasta EU-eron myötä kun kuluva Erasmus+-ohjelmakausi päättyy.
Erasmus+-opiskelijavaihdot Iso-Britanniaan ovat kuitenkin vielä mahdollisia keväälle 2023 saakka: Erasmus+-ohjelmakautta on koronaviruspandemiasta johtuen jatkettu 31.5.2023 saakka. Iso-Britanniaan voi hakea Erasmus+-opiskelijavaihtoon tai kv-harjoitteluun lukuvuoden 2022-2023 aikana. Tulee kuitenkin huomioida, että kevätlukukauden tai kv-harjoittelun kohteessa tulee loppua ennen 31.5.2023.
Päivitys 20.12.2022:
Iso-Britannia on edelleen mukana Erasmus+ -ohjelmassa kumppanimaana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maahan on edelleen mahdollista hakeutua Erasmus+ -ohjelman puitteissa vaihtoon: Itä-Suomen yliopisto on parhaillaan neuvottelemassa sopimuksista partneriyliopistojen kanssa. Toistaiseksi vaihtoon Iso-Britanniaan ei vielä voi hakea.
Julkaisemme lisätietoa Iso-Britannian mahdollisista kohteista ja näihin kohteisiin hakemisesta kunhan saamme vahvistettua sopimuksia partneriyliopistojen kanssa.
2. Ukrainan sodan aiheuttamat muutokset vaihto-opiskelussa
(Päivitetty 28.6.2022)
Opetus- ja kulttuuriministeriön suomalaisille korkeakouluille antaman suosituksen (9.3.2022) mukaisesti (uusi välilehti) Itä-Suomen yliopisto pidättäytyy kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten organisaatioiden kanssa. Suosituksen mukaisesti olemassa oleva organisaatioiden välinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi ja uusia hankkeita ei käynnistetä.
Toistaiseksi Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden ei ole mahdollista hakeutua vaihto-opiskelijaksi venäläisiin partneriyliopistoihin.
3. Koronaviruspandemia ja turvallisuus
Yleistä
- Lue sähköpostiasi (myös yliopiston osoitetta) säännöllisesti ja tarkista samalla roskapostikansiosi – käytä samaa sähköpostiosoitetta koko vaihtoprosessin ajan!
- Seuraa luotettavia medioita ja virallista tiedottamista: kohdeyliopisto, kohdemaan lähetystö ja Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteet – muista lähdekriittisyys sosiaalisessa mediassa.
- Noudata kotiyliopiston antamia ohjeita ja tarkista asiat, jos et ole varma. Huomioi, että muilla opiskelijoilla saattaa olla erilaiset ohjeet ja säännöt (eri kohdemaa, eri vaihto-ohjelma).
- Noudata viranomaisten ohjeistusta maahantulosta ja mahdollisista karanteenikäytännöistä.
- Säilytä tärkeät yhteystiedot (myös ICE) helposti saatavilla ja löydettävissä.
- Pidä koti- ja kohdeyliopiston koordinaattorit ajan tasalla vaihdon muutoksista.
- Jos mahdollista, mieti valmiiksi, missä voit asua kotimaassa jos vaihtosi keskeytyy.
Vakuutukset
- Vaihtoon lähtevän opiskelijan on otettava kattava vakuutus koko vaihtoajalle (katso vaihto-opiskelun usein kysyttyjä kysymyksiä).
- Varmista, että vakuutuksesi kattaa myös koronaviruksen aiheuttamat tilanteet!
- Huomioi, että vaikka vakuutuksesi korvaisi yllättäviä kuluja, korvaushakemuksen käsittelyaika voi olla pitkä.
Matkustaminen
- Tee matkustusilmoitus (uusi välilehti) kaikista matkoistasi.
- Matkalippujen peruutus- ja muutosehdot: suositeltavaa on hankkia mahdollisimman joustavat matkaliput.
- Jos hankit matkaliput muun kuin lentoyhtiön kautta (esim. Ebookers, Travellink), tarkista varaus- ja peruutusehdot.
- Lentojen ym. maksut mahdollisuuksien mukaan luottokortilta – selvitä, mitä luottoyhtiö korvaa.
- Peruutettujen lentolippujen tilalle uusia varatessa tarkista lentoyhtiön verkkosivut: siellä on ajantasaisin tieto siitä, mitkä lennot operoidaan.
- Ota huomioon mahdolliset karanteenimääräykset: 14 vuorokauden karanteenia voidaan vaatia, ja se voi vaikuttaa asumisjärjestelyihin.
- Huomioi myös kohdemaan mahdolliset ohjeet saapumismaista: välilasku riskimaassa voi vaikeuttaa maahantuloa.
Arki kohdemaassa
- Vuokrasopimuksesi ehdot: mitä tapahtuu, jos vaihtosi keskeytyy (takuuvuokran palautus, loppuajan vuokranmaksu)?
- Muista ilmoittautua paikallisviranomaiselle.
- Kielitaidon riittävyys: opettele paikallisen kielen perussanastoa, hyödynnä mobiililaitteen käännössovelluksia, kielitaitoinen henkilö (esim. tuutori) kohdemaassa?
- Eurooppalainen sairausvakuutuskortti ja/tai vakuutuskortti ja -tiedot tulisi pitää aina mukana.
- Seuraa ja noudata paikallista koronaohjeistusta, liikkumisrajoituksia jne.
- Varmista, mistä saat terveydenhoitoa ja mihin voit olla yhteydessä.
Opiskelu kohdemaassa
- Ota huomioon kohdeyliopiston ohjeistus: opetuksessa voi olla taukoja, etäopetusta, mahdollisesti keskeytyksiä, myös liikkumisrajoitukset kampusalueella ja kohdemaassa ovat mahdollisia.