Skip to content
UEF Kamu
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
Suomi
Opiskelijaruokailu
Sähköposti
Yammer
Peppi
WebOodi (lukutilassa)
UEF Moodle
eLearn Moodle
DigiCampus
Lukari
Exam: opiskelijan ohjeet
Kirjasto
MOT-sanakirjat
Sykettä.fi
ISYY
UEF Connect
uef.fi
Student2Student -vertaisohjaus
Peppi
uef.fi
Heimo
weboodi.uef.fi
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
Ajankohtaista
Uudelle opiskelijalle
Tohtorikoulutus
Opintoyhteisöt
Opiskelijoiden tukikanavat
Sivuaineet ja muut opinnot
Opinto-oppaat
Vaihto-opiskelu ja kansainvälistyminen
Osaamisen tunnustaminen
Opintoneuvonta
Lukuvuoden ajankohtia
Kampukset, tiedekunnat
Yliopistosanastoa
  1. Etusivu
  2. Tietopankki
  3. Valmistuvalle opiskelijalle
  4. Lisensiaatintutkinto
  5. Lisensiaatin tutkinto ja -tutkimus yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa
Tulosta yläreunan logo

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

JOENSUU, KUOPIO

Jatkotutkinto-opiskelija

Lisensiaatin tutkinto ja -tutkimus yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa

Tulosta

Lisensiaatintutkinto koostuu vähintään 50 opintopisteen, kauppatieteissä 40 opintopisteen, laajuisista tutkimustyötä ja ammattipätevyyttä tukevista opinnoista sekä lisensiaatintutkimuksesta. Opinnot ovat samat kuin tohtorin tutkinnossa. Lisätietoja löydät tohtoriohjelmien opetussuunnitelmista.

Alla lisensiaatintutkimusta koskevia ohjeita.

Lisensiaatintutkimus

Muodot ja vaatimukset

Lisensiaatintutkimuksessa opiskelijan on osoitettava hyvää perehtyneisyyttä tutkimusalaan sekä valmiutta soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä itsenäisesti ja kriittisesti.

Lisensiaatintutkimukseksi voidaan hyväksyä
a) yksittäinen tutkimus (monografia). Monografia on jatko-opiskelijan omasta tutkimuksestaan laatima teos. Se on julkaisuna yhtenäinen ja itsenäinen, ja siinä tulee kuvata tutkimuksessa käytetyt aineistot, menetelmät ja tulokset kokonaisuudessaan.
b) artikkelimuotoinen lisensiaatintutkimus. Artikkelimuotoinen lisensiaatintutkimus koostuu vähintään kahdesta samaa ongelmakokonaisuutta käsittelevästä, referoidusta artikkelista, joiden tulee olla julkaistavaksi hyväksyttyjä.  Muut artikkelit voivat olla julkaistavaksi tarkoitettuja käsikirjoituksia. Silloin kun referoidut artikkelit ovat yhteisjulkaisuja, tutkimuksen tekijän täytyy olla vastuullisena kirjoittajana vähintään kahdessa artikkelissa. Julkaistuksi artikkeliksi katsotaan sarjan ennakkoon sähköisesti julkaisema artikkeli.

Kauppatieteissä lisensiaatintutkimus voi olla myös esseemuotoinen. Tässä tapauksessa se koostuu vähintään kahdesta julkaistuista tai julkaisemattomista, itsenäisistä kokonaisuuksista, jotka käsittelevät samaa tutkimusongelmaa tai ongelmakokonaisuutta. Osa itsenäisistä kokonaisuuksista voi olla tieteellisiä artikkeleita tai muita julkaisuja ja osa julkaisemattomia esseitä.

Artikkeli- ja esseemuotoiseen lisensiaatintutkimukseen tulee lisäksi sisällyttää johdanto-osa sekä artikkeleista tai esseistä laadittu kokoava osa. Osat voivat olla lisensiaatintutkimuksen alussa tai erikseen kirjoitettuja. Jos artikkelit tai esseet on kirjoitettu yhteistyönä, tekijän on annettava kirjallinen selvitys omasta osuudestaan yhteisjulkaisussa jättäessään lisensiaatintutkimuksensa tarkastettavaksi. Yhteisjulkaisun saa sisällyttää korkeintaan kahteen eri lisensiaatintutkimukseen.

Lisensiaatintutkimus kirjoitetaan sillä kielellä, jolla tiedekunta tarjoaa ohjausta.

Plagiaatintunnistus

Monografian alkuperäisyys tarkistetaan aina ennen tarkastukseen jättämistä. Artikkeli- ja esseemuotoisesta lisensiaatintutkimuksesta tarkastetaan vain julkaisemattomien artikkeleiden sekä esseiden alkuperäisyys ennen tutkimuksen jättämistä tarkastettavaksi. Jatko-opiskelijan on suositeltavaa tarkistaa opinnäytteensä alkuperäisyys itsenäisesti kirjoitusprosessin aikana.

Opinnäytteen  tai  muun  kirjallisen  työn voi tarkastaa  itsenäisesti  Turnitinin  kautta  seuraavalla  Moodle-kurssilla: https://moodle.uef.fi/course/view.php?id=5502.

Opiskelija

  • Palauttaa opinnäytteensä Turnitin-tehtävään ja ilmoittaa palautuksesta ohjaajalleen.
  • Saa nähtäväkseen Turnitin-järjestelmän tuottaman alkuperäisyysraportin.
  • Korjaa opinnäytetyötä mahdollisesti saamansa palautteen perusteella. Korjatun työn voi jättää vain kerran uudelleen plagiaatintunnistukseen.
  • Kun saa tiedon hyväksytystä opinnäytteensä alkuperäisyyden tarkastuksesta, lähettää opinnäytteensä tiedekunnan ohjeistuksen mukaisesti tarkastusprosessiin

Mikäli plagiaatintunnistusjärjestelmän raportin perusteella syntyy epäilyvilpistä, se tutkitaan. Jos havaitaan vilppi, ohjaaja arvioi vilpin vakavuus-asteen. Mikäli löydetyt vastaavuudet eivät ole vakavia, ohjaaja antaa opiskelijalle palautetta opinnäytteen korjaamiseksi. Korjatun työn voi jättää vain kerran uudelleen plagiaatintunnistukseen. Vakavissa tapauksissa ohjaaja ilmoittaa kirjallisesti (sähköpostilla) vilppiepäilyistä ja havaituista vilpeistä dekaanille, laitoksen johtajalle ja koulutuspäällikölle tai opintokoordinaattorille. Dekaani kuulee opiskelijaa ja päättää kuulemisen jälkeen mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Mikäli plagiaatintunnistusjärjestelmän raportin perusteella syntyy epäilyvilpistä, se tutkitaan. Jos havaitaan vilppi, ohjaaja arvioi vilpin vakavuus-asteen. Mikäli löydetyt vastaavuudet eivät ole vakavia, ohjaaja antaa opiskelijalle palautetta opinnäytteen korjaamiseksi. Korjatun työn voi jättää vain kerran uudelleen plagiaatintunnistukseen. Vakavissa tapauksissa ohjaaja ilmoittaa kirjallisesti (sähköpostilla) vilppiepäilyistä ja havaituista vilpeistä dekaanille, laitoksen johtajalle ja koulutuspäällikölle tai opintokoordinaattorille. Dekaani kuulee opiskelijaa ja päättää kuulemisen jälkeen mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Arviointiprosessi

Opiskelija toimittaa lisensiaatintutkimuksensa tarkastettavaksi pdf-muodossa osoitteeseen: jatko-opinnaytteet.yhka@uef.fi.

Lisensiaatintutkimuksen tarkastamiseksi dekaani määrää kaksi tarkastajaa, joiden tulee olla tohtorin tutkinnon suorittaneita pääsääntöisesti Itä-Suomen yliopiston ulkopuolisia henkilöitä.

Tiedekunta huolehti tarkastajien määräämisestä ja toimittaa tutkimuksen tarkastajille arvioitavaksi. Tarkastajien tulee antaa lausuntonsa (yhteislausunto tai erilliset lausunnot) kahden kuukauden kuluessa siitä, kun opinnäyte on lähetetty tarkastajille. Tarvittaessa dekaani voi myöntää lisäaikaa. Lausunnon tulee sisältää arvosanaehdotus. Huom! Lisensiaatintutkimus voidaan tarkastaa myös julkisesti.

Opiskelija saa tarkastajien lausunnon kuulemista varten ja hänen tulee ilmoittaa, hyväksyykö hän lausunnon vai haluaako keskeyttää arviointiprosessin. Jos opiskelija hyväksyy lausunnon, dekaani päättää tutkimuksen hyväksymisestä ja arvosanasta. Jos opiskelija ei hyväksy tarkastajien lausuntoja, hän voi keskeyttää prosessin ilmoittamalla siitä kirjallisesti tiedekunnalle.

Dekaani päättää lisensiaatintutkimuksen arvosanasta tarkastajien lausuntojen tai yhteislausunnon perusteella.

Arviointikriteerit

Lisensiaatintutkimuksen tärkeimmät arviointikriteerit ovat tutkimustulosten tieteellinen merkitys ja opiskelijan oma tutkimuspanos. Lisäksi arviointikriteereinä käytetään seuraavia:

Tutkimuksen lähtökohdat

  • tutkimusongelman tieteellinen taso, muotoilu ja perusteleminen
  • tutkimuksen teoreettisen lähtökohdat ja sen kiinnittyminen aikaisempaan tutkimukseen
  • tutkimuksen tieteellinen, yhteiskunnallinen ja käytännöllinen relevanssi

Tutkimusprosessi

  •  tutkimusalan hallinta, kirjallisuuden tuntemus ja hyväksikäyttö
  • käsitteiden hallinta, määrittely ja selkeys
  •  tutkimusprosessin valintojen ja ratkaisujen onnistuneisuus ja arvioitavuus
  •  tutkimustehtävän vaativuus, innovatiivisuus ja omaperäisyys
  •  käytettyjen menetelmien soveltuvuus ja hallinta
  •  työn laatu ja huolellisuus

Tutkimustulokset ja niiden esittäminen

  • tutkimuksen tuottama uusi tieto ja tulokset
  • tulosten johdonmukainen perustaminen käytettyyn aineistoon
  •  tutkimustulosten merkitys oman alan tutkimuskentällä
  •  tutkimuksen esitystavan johdonmukaisuus, tyyli ja kieliasu
  •  tutkijan oman tutkimuspanoksen riittävyys

Lisäksi arvioinnissa huomiota kiinnitetään siihen, että tutkimuksessa ja tulosten dokumentoinnissa on noudatettu hyvää ja eettistä tieteellistä käytäntöä.

Lisensiaatintutkimukset arvostellaan seuraavilla asteikoilla:

  • Historia, maantiede ja yhteiskuntamaantiede, yhteiskuntatieteet: laudatur –  eximia cum laude approbatur –  magna cum laude approbatur – cum laude approbatur –  non sine laude approbatur –  lubenter approbatur –  approbatur – improbatur
  • Sosiaalityön ammatillinen lisensiaatin tutkinto: kiittäen hyväksytty – hyväksytty – hylätty
  • Kauppatieteet, oikeustieteet ja filosofia, terveyshallintotiede, sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinta, terveystaloustiede: kiittäen hyväksytty – hyväksytty – hylätty

Julkaiseminen

Lisensiaatintutkimus on julkinen opinnäyte.

Lisensiaatintutkimuksen hyväksymisen jälkeen tiedekunta huolehtii tutkimuksen arkistoimisesta sekä toimittaa tutkimuksen kirjastoon julkaisemista varten. Lisensiaatintutkimukset julkaistaan ja arkistoidaan sähköisesti. Sähköistä julkaisemista varten tekijän tulee antaa siihen kirjallisesti lupa Heimossa olevalla lomakkeella (vaatii kirjautumisen UEF-tunnuksella). Opiskelija lähettää esitäytetyn sopimuksen kirjaston palveluosoitteeseen electronic.publications(at)uef.fi.  Tämän jälkeen kirjasto huolehtii sopimuksen sähköisestä allekirjoittamisesta. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi tulostaa ja allekirjoittaa sopimuksen kahtena kappaleena ja lähettää kirjaston julkaisupalveluihin: Kuopion kampuskirjasto, PL 1627, 70211 Kuopio.

Halutessaan tekijä voi myös tehdä tutkimuksestaan painoversion, jolloin hän vastaa painatuskustannuksista.

Yhteydenotot kirjastoon e-julkaisuasioissa: electronic.publications(at)uef.fi

Valmistuminen

Kun opiskelija on suorittanut kaikki tutkintoon vaadittavat opinnot ja saanut niistä suoritusmerkinnät, hän voi hakea tutkintoa. Opiskelijan tulee tällöin olla ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Lisensiaatin tutkintoa haetaan Kamussa olevalla lomakkeella. Lomake täytetään ja palautetaan tohtoriohjelman amanuenssille.

Lisätietoja
Annikki Honkanen
Anne Korhonen

sähköinen julkaiseminen monografia artikkelimuotoinen lisensiaatintutkimus esseemuotoinen lisensiaatintutkimus lisensiaatintutkinto tarkastaja plagiaatintunnistus Turnitin Kirjasto arviointi lisensiaatintutkimus arviointiperusteet julkaiseminen
University of Eastern Finland Joensuu, Kuopio © University of Eastern Finland
Facebook Instagram Twitter YouTube LinkedIn Snapchat SoundCloud
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietosuojaseloste
Hallinnoi evästeitä
Palvelu käyttää evästeitä sivuston optimointiin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastolliset
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}