Hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset
Hyvän tieteellisen käytännön loukkauksiin kuuluvat vilppi tieteellisessä toiminnassa (sepittäminen, vääristely, plagiointi, anastaminen) sekä piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä (esim. muiden tutkijoiden osuuden vähättely julkaisuissa ja muu tekijyyden manipulointi, itsensä plagiointi tai huolimaton ja harhaanjohtava raportointi).
Jos on aihetta epäillä hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyä, tulee tutkimuseettinen epäily selvittää TENK:n ohjeistuksen mukaisesti. Tutkintaprosessi on kolmiportainen:
1) kirjallinen ilmoitus
2) esiselvitys ja
3) varsinainen tutkinta.
Itä-Suomen yliopistossa kaikista loukkausepäilyistä ilmoitus tehdään aina rehtorille, joka vastaa päätöksenteosta koko prosessin ajan.
Tutkimuseettisissä ongelmissa voit ottaa yhteyttä tutkimusetiikan tukihenkilöihin (Heimossa, vaatii UEF kirjautumisen).
Ristiriitatilanteet
Ristiriitatilanteita ovat muun muassa henkilöiden välisen vuorovaikutussuhteen ongelmat, työtehtäviin ja -järjestelyihin liittyvät ongelmat, ohjaamiseen liittyvät ongelmat tai muut ristiriidat. Ne pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan niin sanotulla matalan kynnyksen periaatteella. Tutustu yliopiston ohjeisiin koskien häirintää ja epäasiallista kohtelua Kamussa. Jos olet työsuhteessa Itä-Suomen yliopistoon, tutustu myös intrassa julkaistuihin ohjeisiin (vaatii UEF-kirjautumisen).
Mikäli ristiriita ei ratkea matalan kynnyksen keskustelun avulla, asia siirtyy laitosjohtajalle/dekaanille.
Muut työyhteisöissä ilmenevät tilanteet
Muita työyhteisöissä ilmeneviä tilanteita ovat muun muassa seksuaalinen häirintä, syrjintä, epäasiallinen palaute kolmannelta osapuolelta tai sisäilmaongelmaepäilyt.
Näiden selvittämisen tueksi henkilöstöpalvelut on tuottanut yhteistyössä työsuojelun kanssa UEF-kompasseja (Heimossa, vaatii UEF-kirjautumisen).