Epäasiallinen kohtelu ja häirintä
Itä-Suomen yliopiston opiskelijoilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään opiskeluympäristöön. Jokaisen yliopiston yksikön tulee huolehtia siitä, etteivät opiskelijat joudu opiskelu- tai ohjaustilanteissa häirinnän tai epäasiallisen kohtelun kohteeksi.
Yliopisto ei hyväksy minkäänlaista epäasiallista kohtelua, kiusaamista tai häirintää. Jokaisella yliopiston esimiehellä ja opettajalla on velvollisuus puuttua asiaan havaitessaan näin tapahtuvan työ- tai opiskeluyhteisössään.
Yliopistossa on valmistunut ja otettu käyttöön ohjeistus ja toimintamalli (pdf) opiskelijoita koskeviin häirintätilanteisiin vuoden 2019 alusta lukien. Työn koordinoinnista on vastannut opiskelijoiden opiskelukyky- ja hyvinvointityöryhmä (HYRY).
Epäasiallinen kohtelu on toistuvaa kiusaamista, häirintää, mitätöintiä tai muuta kielteistä käyttäytymistä, jonka kohteena oleva ihminen kokee itsensä puolustuskyvyttömäksi. Epäasiallinen kohtelu voi olla työ- tai opiskelutovereiden välistä, esimiehen ja työtekijän välistä tai opettajan ja opiskelijan välistä. Näistä kuka tahansa voi kokea kiusaamista tai kiusata. Kielteisen käyttäytymisen kohteena olevan on vaikea käsitellä asiaa erityisesti silloin, jos tekijä pystyy käyttämään kohteeseen valta-asemaansa. Sukupuolinen häirintä on on epäasiallista käyttäytymistä räikeimmillään. Se on ei-toivottua, yksipuolista seksuaalisväritteistä käyttäytymistä, joka tuntuu toisesta epämiellyttävältä ja loukkaavalta. Seksuaalinen häirintä voi olla sanallista tai fyysistä. Sukupuolinen huomio muuttuu häirinnäksi, jos se jatkuu, vaikka toinen osapuoli ilmaisee pitävänsä sitä ei-toivottuna.
Häirintätilanteen selvittely
Opiskelijat voivat olla yhteydessä ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöihin (avautuu uuteen välilehteen) tai yliopiston häirintäyhdyshenkilöön, Joensuun kampuksella Erja Widgrén-Salliseen (erja.widgren-sallinen@uef.fi) tai Kuopion kampuksella Janne Saarelaan (janne.saarela@uef.fi). Henkilökunnan puhelinnumerot löytyvät yliopiston puhelinluettelosta (avautuu uuteen välilehteen) nimellä. Opiskelija voi olla tarvittaessa yhteydessä myös YTHS:ään.
Jos häiritsijä kuuluu yliopiston henkilökuntaan, on mahdollista ottaa yhteyttä myös hänen esimieheensä, jolla on velvollisuus viedä asiaa eteenpäin.
Häirinnästä on ensisijaisesti vastuussa häiritsijä itse. Jos häirintä tai ahdistelu sisältää fyysisen koskemattomuuden tahallisen loukkauksen, häiritsijä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan. Yliopistolla on velvollisuus ryhtyä toimiin, mikäli häirintä koskee opiskelijaa. Tarkemmat säädökset ja ohjeet löytyvät tasa-arvolaista (avautuu uuteen välilehteen) ja yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunitelmasta (pdf, vaatii kirjautumisen Heimoon, avautuu uuteen välilehteen).
Ohjeistus ja toimintamalli
Muita ohjeita
Linkit aukeavat uuteen välilehteen.
Häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu (Heimossa, vaatii kirjautumisen)
Ohjeistus viihtyisän ja turvallisen työ- ja opiskeluympäristön takaamiseksi (pdf), (4.6.2014, vaatii kirjautumisen Heimoon)
OKM: Seksuaalisen häirinnän ehkäiseminen oppimisyhteisöissä (pdf)
Opetushallitus: Opas seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa (pdf)
Lainsäädäntöä
(Linkit avautuvat uuteen välilehteen.)
- Yliopistolaki (558/2009)
- Työturvallisuuslaki (738/2002)
- Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014)
- Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986)
- Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta (1329/2014)