Skip to content
UEF Kamu
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
SuomiEnglish
Opiskelijaruokailu
Sähköposti
Yammer
Peppi
WebOodi (lukutilassa)
UEF Moodle
eLearn Moodle
DigiCampus
Lukari
Exam: opiskelijan ohjeet
Kirjasto
MOT-sanakirjat
Sykettä.fi
ISYY
UEF Connect
uef.fi
Student2Student -vertaisohjaus
Peppi
uef.fi
Heimo
weboodi.uef.fi
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
Ajankohtaista
Uudelle opiskelijalle
Tohtorikoulutus
Opintoyhteisöt
Opiskelijoiden tukikanavat
Sivuaineet ja muut opinnot
Opinto-oppaat
Vaihto-opiskelu ja kansainvälistyminen
Osaamisen tunnustaminen
Opintoneuvonta
Lukuvuoden ajankohtia
Kampukset, tiedekunnat
Yliopistosanastoa
  1. Etusivu
  2. Tietopankki
  3. Opiskelijan arki ja opiskeluhyvinvointi
  4. Hyvinvointi
  5. Opiskeluhyvinvointityö UEFissa
Tulosta yläreunan logo

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

JOENSUU, KUOPIO

Perustutkinto-opiskelija

Opiskeluhyvinvointityö UEFissa

Tulosta

Psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi on hyvän opiskelun ja elämän edellytys. Opiskelun ohella opiskelijalla on oltava aikaa myös itselle, ystäville ja harrastuksille. Opiskeluhyvinvointityön tavoitteena on edistää opiskelijan terveyttä ja opiskelukykyä sekä opiskeluyhteisöjen hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä.  Opiskelijoidemme hyvinvointia ja sen kehittämistä tuetaan UEFissa monin eri tavoin, monien toimijoiden tuella sekä erilaisin palveluin. Tavoitteena on sekä yhteisöllisen että yksilöllisen tuen avulla luoda terve, hyvinvoiva ja turvallinen oppimis- ja opiskeluympäristö sekä suojata opiskelijan mielenterveyttä.

KAMUn Tietopankista ja TUUDOn Hyvinvointivalikosta löydät opiskelijan keskeiset hyvinvointi- ja terveyspalvelut.

Varhainen välittäminen ja huolen puheeksiottaminen

Asioiden puheeksi ottaminen on tärkeää, mutta ei aina helppoa. Jos olet huolissasi vaikkapa opiskelukaverisi hyvinvoinnista, kannattaa rohkeasti kysyä "Mitä sinulle kuuluu?". Yliopistossamme otetaan käyttöön opiskelua koskeva Toimintamalli varhaiseen välittämiseen ja huolen puheeksiottamiseen 1.8.2022 alkaen. Samassa yhteydessä on laadittu Toimintamalli opiskelijan häiriökäyttäytymisen seuraamuksiin. Toimintamallikokonaisuutta täydentää Epäasiallisen kohtelun ja häirinnän toimintamalli opiskelussa, joka päivitetään syksyn 2022 aikana. Kun huoli herää opiskelussa -toimintamalli ja ohjeet kuvataan henkilökunnalle Heimossa (avautuu uuteen ikkunaan, vaatii kirjautumisen) ja toimintamallikokonaisuus opiskelijoille KAMUssa uuden lukuvuoden alkuun mennessä.

Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja saavutettavuus

Monimuotoinen yliopistoyhteisömme arvostaa jokaista yksilöä. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat yliopiston opetuksen ja tutkimuksen peruslähtökohtia. On tärkeää, että sitoudumme kohtelemaan jokaista yksilöä ja ryhmää kunnioittavasti ja arvokkaasti. Yliopisto edistää monikulttuurisuutta eikä suvaitse syrjintää ja häirintää.

Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä. Se tarkoittaa kohteen tai verkkopalvelun helppoa lähestyttävyyttä kaikille ihmisille. Saavutettavuudella on useita eri osa-alueita. Yliopistossamme valmistellaan paraikaa Saavutettavuussuunnitelmaa.

  • Opiskelijalle: kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemiseksi
  • Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus 
  • Esteetön opiskelu
  • Yksilölliset järjestelyt (yksilölliset järjestelyt voivat koskea valintakoetta ja/tai opintojen suorittamista)
  • Saavutettavuus (Heimossa, avautuu uuteen ikkunaan, vaatii kirjautumisen)
Tiedekuntien opintoneuvonta ja opintojen ohjaus

Opintojen ohjaus tukee orientoitumista ja sitoutumista opiskeluun, ammattitaidon kehittämistä, opintojen etenemistä ja työelämään siirtymistä. Hyvinvoiva opiskelija on opiskelukykyinen ja opinnot etenevät. Opintoneuvontaa ja hops-ohjausta antavat amanuenssit, opettajat ja ohjelmakoordinaattorit oppiaineesta riippuen.

Auttavia tahoja

Pyydä apua, kun sitä tarvitset! Sinun ei tarvitse jäädä yksin huolta aiheuttavien ajatustesi kanssa. Jos haluat keskustella tilanteesta tai tarvitset apua, voit aina kääntyä puoleemme. Olemme tänne koonneet keskeisimmät yhteystiedot ja tukipalvelut. 

Hyvinvointihankkeet opiskelussa (Sillat ym.)

Sillat -hankkeet I ja II vv. 2021-2023

OKM on myöntänyt yliopistolle erityisavustukset vuosille 2021-2023 koronaepidemian vuoksi tarvittaviin toimenpiteisiin opiskelijoiden ohjauksen ja opiskelijahyvinvoinnin tuen vahvistamiseksi. Kaksivuotiset Sillat -hankkeet 2021-2022 ja 2022-2023 sisältävät toimenpiteitä, joilla edistetään opiskelijoiden hyvinvointia, vahvistetaan opiskelijoiden kiinnittymistä ja osallisuutta sekä ehkäistään syrjäytymistä. Hankkeen verkkosivut.

Uef Sillat Logo Fin Eng
Sillat logo

Opiskelijoiden opiskelukyky- ja hyvinvointiryhmä (HYRY)

Yliopistoon on nimetty Opiskelijoiden opiskelukyky- ja hyvinvointiryhmä (HYRY). Moniammatillisen hyvinvointiryhmän työn lähtökohdat ovat yliopiston strategiassa ja sen opetusta koskevassa toimenpideohjelmassa. Ryhmän tehtävänä on mm.:

  • tiedottaa yliopistoyhteisölle opiskeluhyvinvointiin liittyvistä asioista sekä edistää opiskeluhyvinvointia tukevien tahojen yhteistyötä,
  • toimia moniammatillisena keskustelufoorumina, jossa kehitetään ja jaetaan hyviä käytäntöjä opiskelijan opiskelukyvyn ja vastuullisen opiskelun tukemiseksi,
  • valmistella ja ottaa käsittelyyn opiskeluhyvinvoinnin kokonaisuuteen liittyviä asioita ja teemoja esim. linjata ja yhdenmukaistaa UEFin opiskelun (ml. opiskelijavalinnan) esteettömyys- ja yksilöllisten järjestelyjen, SORA- ja opiskelijoiden päihdeohjelmaan liittyviä prosesseja sekä käytäntöjä sekä edistää puheeksiottomallin käyttöönottoa yliopistossa,
  • seurata saavutettavuuden ja esteettömyyden toteutumista yliopistossa,
  • tehdä yhteistyötä paikallisten hyvinvointitoimijoiden ja yliopiston työhyvinvointitoimijoiden kanssa sekä
  • toimia valtakunnallisessa yhteistyössä muiden hyvinvointityötä korkeakouluissa tekevien tahojen kanssa,
  • pitää yllä yliopiston opiskeluhyvinvointiverkostoa,
  • järjestää ja suunnitella koulutuksia ja tapahtumia itsenäisesti tai yhteistyössä muiden paikallisten ja UEFin toimijoiden kanssa,
  • raportoida vuosittain opetus- ja ohjausneuvostolle opiskelijoiden hyvinvoinnista opiskelukykymallin mukaisesti.

Työryhmässä on edustus kaikista tiedekunnista (tiedekuntien päihdeyhdyshenkilöt), Kielikeskuksesta, Ylioppilaskunnasta, Jatkuvan oppimisen keskuksesta sekä Opintopalvelut-yksiköstä. Työryhmän kokouksissa valmistellaan ja käsitellään ajankohtaisia asioita sekä teemoja ja se kutsuu ja kuulee kokouksissaan laajasti asiantuntijoita. Yhteistyötä tehdään tiiviisti erilaisten verkostojen sekä UEFin henkilökunnan hyvinvoinnin ja kehittämisen sekä työsuojelun kanssa.

Hyvinvointiryhmän (HYRY) puheenjohtajana toimii ja opiskeluhyvinvointityötä koordinoi opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen (sähköposti: etunimi.sukunimi@uef.fi).

Opiskeluympäristön terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastus (OPY)

Yliopistomme kampuksilla suoritetaan kolmen vuoden välein lakisääteinen opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastus (Terveellinen, turvallinen ja hyvinvoiva oppilaitos -   Opas ympäristön ja yhteisön monialaiseen tarkastamiseen; Hietanen-Peltola & Korpilahti, 2015 (pdf, avautuu uuteen välilehteen). Viimeisin tarkastus on tehty keväällä 2022.

Lisätietoa tarkastuksesta löytyy Heimosta (avautuu uuteen välilehteen, vaatii kirjautumisen).

Muita linkkejä:

  • YTHS:n palvelut opiskelijoille (avautuu uuteen välilehteen)
    • Opiskeluterveysneuvottelu (avautuu uuteen välilehteen)
  • Opintopsykologipalvelut Itä-Suomen yliopistossa
  • Opiskelijoiden päihdeohjelma ja opiskelijoiden päihdeyhdyshenkilöt UEFissa
  • Esteetön opiskelu ja yksilölliset järjestelyt
  • NYYTI ry:n ohjeita opiskelijan elämänhallintaan ja hyvinvointiin (avautuu uuteen välilehteen)
  • Puheeksi-otto-opas korkeakouluille (pdf, avautuu uuteen välilehteen)
    • opas tarjoaa vinkkejä korkeakoulun henkilöstölle kahdenkeskisiin keskusteluihin opiskelijan kanssa, mutta myös opiskelijatoverinsa hyvinvoinninsta huolestuneet voivat käyttää opasta keskustelun apuna

YTHS esteettömyys hyvinvointi apua HYRY opiskeluhyvinvointi esteetön opiskelu tukea opintoihin Sillat -hanke OPY varhainen välittäminen kun huoli herää opiskeluterveysneuvottelu
University of Eastern Finland Joensuu, Kuopio © University of Eastern Finland
Facebook Instagram Twitter YouTube LinkedIn Snapchat SoundCloud
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietosuojaseloste
Hallinnoi evästeitä
Palvelu käyttää evästeitä sivuston optimointiin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastolliset
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}