Skip to content
UEF Kamu
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
SuomiEnglish
Opiskelijaruokailu
Sähköposti
Yammer
Peppi
WebOodi (lukutilassa)
UEF Moodle
eLearn Moodle
DigiCampus
Lukari
Exam: opiskelijan ohjeet
Kirjasto
MOT-sanakirjat
Sykettä.fi
ISYY
UEF Connect
uef.fi
Student2Student -vertaisohjaus
Peppi
uef.fi
Heimo
weboodi.uef.fi
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
Ajankohtaista
Uudelle opiskelijalle
Tohtorikoulutus
Opintoyhteisöt
Opiskelijoiden tukikanavat
Sivuaineet ja muut opinnot
Opinto-oppaat
Vaihto-opiskelu ja kansainvälistyminen
Osaamisen tunnustaminen
Opintoneuvonta
Lukuvuoden ajankohtia
Kampukset, tiedekunnat
Yliopistosanastoa
  1. Etusivu
  2. Tietopankki
  3. Opintojen aikana
  4. Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet
  5. Esteetön opiskelu
Tulosta yläreunan logo

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

JOENSUU, KUOPIO

Perustutkinto-opiskelija

Esteetön opiskelu

Tulosta

Esteettömyydellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön toteuttamista siten, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa. Esteettömyys koskettaa yliopistossa kaikkia opiskelijoita ja koko henkilöstöä, mutta erityisen tärkeää se on niille yliopistoyhteisön jäsenille, joilla on jokin vamma. 

Esteettömyyden huomioiminen opetuksen ja opetusjärjestelyjen suunnittelussa auttaa kaikkia opiskelijoita ja henkilöstöä. Joillekin se on myös opiskelun välttämätön edellytys. Sekä opetussuunnittelussa että toteutuksessa tulee kiinnittää huomiota saavutettavuuteen niin tilojen, välineiden kuin muidenkin opetusjärjestelyjen osalta.

Esteettömyyden ja saavutettavuuden osa-alueisiin kuuluvat: 

  • Opintoasiat kuten valintakokeet, opetusjärjestelyt- ja käytännöt sekä tenttikäytännöt, opiskelijan ohjaus 
  • Fyysinen ympäristö kuten tilat, kulkureitit, pysäköintipaikat, valaistus, opasteet 
  • Viestinnän esteettömyys kuten ruudunlukulaitteille saavutettavat www-sivut ja käytetty kieli 

Itä-Suomen yliopisto kehittää opiskelun ja opetuksen saavutettavuuteen liittyviä palvelujaan ja yliopiston esteettömyyttä pitkäjänteisesti osana oppimisympäristöjen kehittämistyötä. Noudatamme kansallisia Esteetön opiskelu korkeakoulussa –suosituksia. Olemme mukana kansallisissa kärkihankkeissa, joissa edistetään saavutettavuutta osana Esteetön korkeakoulu -verkostoa. 

Yliopistolle on nimetty esteettömyyden kokonaisuutta koordinoiva vastuuhenkilö sekä kampuskohtaiset esteettömyysyhdyshenkilöt, jotka neuvovat tarvittaessa teemaan liittyvissä yhteydenotoissa ja yleisissä kysymyksissä. Esteettömyys- ja saavutettavuus –teemaan liittyvien kysymysten parissa toimivat henkilöt muodostavat esteettömyyden toimijaverkoston: 

  • Esteettömyysasioiden kokonaisuutta opiskelussa koordinoi opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen, opintopalvelut. Yksilöllisiin opintojärjestelyihin on omat yhdyshenkilönsä
  • Yhdyshenkilö Joensuun kampuksella on opinto- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgrén-Sallinen, opintopalvelut ja Kuopion kampuksella opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen, opintopalvelut 
  • Opiskelijaksi hakemiseen liittyvissä yleisissä esteettömyyttä koskevissa kysymyksissä sekä yhteydenotoissa neuvoo hakijapalvelut, puh. 029 445 8990, s-posti: hakijapalvelut@uef.fi 

Esteettömyysverkoston toimijoita ovat lisäksi tiedekunnissa valintakokeisiin ja opintoihin liittyviä erityisjärjestelyjä käytännössä hoitavat henkilöt, yliopiston opintopsykologit, hakijapalveluiden virkailijat sekä tilapalveluiden edustajat. Tarvittaessa verkoston kokouksiin voidaan kutsua myös muita asiantuntijoita ja opiskelijoiden edustajia. 

Apuvälineet

Ennen kuin opiskelija aloittaa opintonsa, hänen kannattaa selvittää ajoissa apuvälinetarpeensa ja -tilanteensa. Vaikeavammaisen opiskelijan apuvälineistä huolehtii Kela, joka myös vastaa apuvälineiden käytön opetuksesta. Kunnallinen terveydenhuolto vastaa lääkinnällisten (esimerkiksi liikkumiseen ja kommunikaatioon tarkoitettujen) apuvälineiden hankinnasta ja rahoituksesta. 

Joensuun ja Kuopion kampuksilla on siirrettävä induktiosilmukka, jota opiskelijat saavat lainata. Lainaus tapahtuu Opparin palvelutiskiltä (Joensuussa kampuskirjaston yhteydessä ja Kuopiossa Canthialta). Suurimmista saleista (Joensuun kampus) löytyy myös kiinteä induktiosilmukka (esim. Aurora-rakennuksen auditoriosta AU100 sekä salista AU206). Sähköllä säädettäviä työpöytiä löytyy kirjastosta (2 kpl, lähinnä portaita) sekä Atrium-tilasta (1 kpl). 

Kampusten tilat

Suuri osa yliopiston tiloista on esteettömiä ja käyttökelpoisia eri vammaisryhmille. Mitä uudemmista rakennuksista on kyse, sitä paremmin niissä on pystytty huomioimaan ajantasaiset esteettömyysratkaisut ja -määräykset. Kampuksille on järjestetty inva-pysäköinti ja esteettömyys on huomioitu myös ulkoalueiden kulkureiteissä mm. rakenneratkaisuissa ja talvikunnossapidossa. Rakennusten pääsisäänkäynnit on varustettu inva-luiskilla ja ovissa on pääsääntöisesti myös avauspainikkeet. Rakennusten naulakoista löytyy eri korkeudella olevat säilytysmahdollisuudet. Hissipainikkeet on merkitty pistekirjoituksella ja joissakin hisseissä on myös ääniopasteet. Kaikista rakennuksista Haltiaa lukuun ottamatta löytyvät hissit ja inva-wc:t, joille on opasteet. Suurimmissa opetustiloissa on induktiosilmukat ja niitä on myös lainattavissa tilakohtaiseen käyttöön.

Induktiosilmukat luentosaleissa:

  • Joensuun kampuksen auditoriot: M100, M101, M103 ja Au100.
  • Kuopion kampuksen luentosalit: SN100, SN200, SN201, MD100, CA100, CA101, MS300, MS301, MS302.

Induktiota koskevissa kysymyksissä yhteydenotot: IT-asiantuntija Hannu Niiranen p. 044 716 3320 tai s-posti: hannu.niiranen@uef.fi

Lastenhoitopöydät löytyvät inva-wc-tilojen yhteydestä. 

Kampusalueiden kartat:

  • Kuopion kampus
  • Joensuun kampus
Ravintolat

Sekä Joensuun että Kuopion kampuksilla on useampia ravintoloita. Pääsääntöisesti kaikki ravintolat ovat esteettömiä. Joensuun kampuksella Carelia-ravintolaan on pieni metallinen kynnys, joka voi olla hankala pyörätuolilla liikkuville. Paloturvallisuussyistä ovet on pidettävä kiinni. Muissa kampuksen ravintoloissa ei ole kynnyksiä eikä ovia. Kuopion kampuksen Snellmaniassa sijaitsevassa ravintolassa on pyörätuolihissi. 

Mikäli tarvitset apua esimerkiksi tarjottimen kantamiseen, ravintolan henkilökunta auttaa sinua mielellään. Erityisruokavalioista kannattaa ottaa yhteyttä etukäteen asianomaiseen ravintolaan. 

Ravintoloiden yhteystiedot ja sijainnit löydät täältä. 

Erityistenttitilat

Joensuun ja Kuopion kampuksilla on erityistenttitila. Katso tilatiedot ja käytännöt.

Tilaa voivat käyttää opiskelijat, jotka ovat oikeutettuja erityisjärjestelyihin tentissä. (Opiskelija, jolla on jokin este tai vamma, voi hakea oikeutta erityisjärjestelyihin.) 

Erityistenttitilassa on kaksi tietokonetta, joista toinen on tavallinen tietokone ja toinen on sähköisen tentin tietokone. Tilassa voi tehdä sähköisessä tenttijärjestelmässä olevan tentin, tentin tavallisella tietokoneella tai paperitentin. Tietokoneisiin voidaan tarvittaessa liittää apuohjelma tai –väline (esim. puhesyntetisaattori tai pistenäyttö). 

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa ja yksilölliset opintojärjestelyt

Lisätietoa ja ohjeet yksilöllisten järjestelyjen hakemisesta valintakokeissa ja yksilöllisten opintojärjestelyjen hakemisesta

Aiheesta muualla: 

  • ESOK-verkosto (avautuu uuteen välilehteen) 
  • Celia-kirjasto (avautuu uuteen välilehteen)  
  • Lukemisen ja kuuntelun apuvälineitä (Celia) (avautuu uuteen välilehteen) 
  • Esteettömyydestä Opintopolku.fi –palvelussa (avautuu uuteen välilehteen) 
  • ESOK –hanke vv. 2006-2011 (avautuu uuteen välilehteen) 
  • Oppaita (opaslehtiset opiskelijoiden monenlaisuuden huomioimiseen) (avautuu uuteen välilehteen):  
  • Esteettä töihin -verkkosivusto (vammaisten korkeakouluopiskelijoiden työelämään siirtymisen tueksi, avautuu uuteen välilehteen) 
  • OHO-hankkeen opas (OHO-hanke 2017-2019): Opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluihin (avautuu uuteen välilehteen) 
ravintolat esteettömyys apuvälineet esteetön opiskeluhyvinvointi saavutettavuus yksilölliset järjestelyt valintakokeessa yksilölliset opintojärjestelyt erityistenttitilat
University of Eastern Finland Joensuu, Kuopio © University of Eastern Finland
Facebook Instagram Twitter YouTube LinkedIn Snapchat SoundCloud
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietosuojaseloste
Hallinnoi evästeitä
Palvelu käyttää evästeitä sivuston optimointiin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastolliset
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}