Päätös § 102/2018
UEF dnro 1503/03.04.06/2018
12.11.2018
1. Suomessa suoritettava harjoittelu
Yliopiston tukeman harjoittelun keskeisenä tavoitteena on koulutuksen ja työelämän lähentäminen sekä valmistumisen jälkeisen työllistymisen edistäminen. Harjoittelu voi olla joko vapaavalintaista tai pakollista. Tuettu harjoittelu on tutkintoon sisältyvä opintosuoritus, josta opiskelija saa opintopisteitä harjoittelun laajuuden ja sisällön mukaan.
Jokaiselle tutkintotavoitteista opetusta antavalle osastolle tai laitokselle tulee olla nimettynä henkilö, joka hyväksyy harjoittelupaikat ja tarkistaa, että harjoittelun sisältö vastaa harjoittelulle opetussuunnitelmassa asetettuja tavoitteita. Hän toimii myös yhteyshenkilönä harjoittelupaikan ja yliopiston välillä.
1.1. Kenelle suunnattu?
Kotimaan tuetun työharjoittelun piiriin kuuluvat ne opiskelijat, joiden tutkintoihin ei tule sisältymään ammatillista kelpoisuutta (ns. generalistialat). Tästä voidaan poiketa tiedekunnan päätöksellä.
Harjoittelutuki on tarkoitettu käytettäväksi omaan pääaineeseen/koulutusohjelmaan kuuluvaan harjoitteluun. Itä-Suomen yliopiston myöntämän harjoittelutuen voi kukin opiskelija saada kerran opintojensa aikana.
1.2. Tukisumman määrä
Valtakunnallisen Aarresaari-verkoston suositus on, että kotimaisessa harjoittelussa tukisumma on 600 euroa/harjoittelukuukausi/enintään 3 kk. Harjoittelutuki 600€/kk on tarkoitettu kokoaikaiseen työskentelyyn. Mikäli harjoittelu tapahtuu Suomen virallisissa edustustoissa ulkomailla, harjoittelutuki voi harjoittelutuen myöntävän yksikön harkinnan mukaan olla em. suurempi. Mikäli työnantaja ei edellytä harjoittelutukea, opiskelija voi hakea apurahaa harjoittelutuen sijaan Suomen virallisessa edustustossa tapahtuvaan harjoitteluun.
Yliopisto ei tue harjoittelua
- josta työnantaja ei maksa palkkaa tai
- jonka palkkaus jää alle KELA:n vuosittain vahvistaman minimipalkan (työssäoloehto) tai
- jossa työnantaja ei sitoudu järjestämään opiskelijalle harjoittelun aikaista ohjausta työpaikalla
1.3. Harjoittelutuen hakeminen ja sopivat harjoittelupaikat
Harjoittelutuen haku tulee avata opiskelijoille viimeistään marraskuun aikana. Valtionhallinnon harjoittelupaikat tulevat yleensä hakuun joulukuussa ja niissä edellytetään, että opiskelijalle on myönnetty harjoittelutuki. Harjoittelutukea myönnettäessä opiskelijoita tulee kohdella yhdenvertaisesti.
Tiedekunnat ovat hyväksyneet harjoittelua koskevat määräykset opetussuunnitelmissaan. Oppiaineen nimeämä henkilö hyväksyy harjoittelupaikan ja harjoittelun sisällön opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Harjoittelun tavoitteena tulee olla opinnoissa hankittujen tietojen ja taitojen soveltaminen työelämässä. Sekä työnantaja että yliopisto huolehtivat siitä, että harjoittelu on tavoitteellista, ohjattua ja valvottua. Harjoittelijalla tulee olla työpaikalla nimetty ohjaaja, joka on velvollinen ohjaamaan opiskelijaa vähintään yhden tunnin viikossa.
Opiskelijoiden käytettävissä on urapalveluihin keskitetysti tulleita harjoittelupaikkoja, jotka ilmoitetaan osoitteessa www.uef.fi/fi/opiskelu/tyo-ja-harjoittelupaikat-seka-opinnaytetyotarjoukset.
1.4. Harjoittelusta sopiminen
Harjoittelija ja työnantaja sopivat harjoittelijalle maksettavan palkan suuruudesta. Työnantaja ottaa harjoittelijan määräaikaiseen palvelussuhteeseen harjoittelun ajaksi. Harjoittelijoiden palvelussuhdeasioista vastaa aina ao. työnantaja.
Harjoitteluyhdyshenkilöt huolehtivat yksiköissä harjoitteluun liittyvistä käytännön asioista. Harjoittelun ehdoista sovitaan työnantajan ja yksikön välisellä harjoittelijakohtaisella harjoittelusopimuksella, jossa määritellään opiskelijan saama harjoittelutuki sekä harjoitteluajan palkka. Palkan tulee olla suuruudeltaan vähintään Kelan vuosittain vahvistaman työssäoloehdon mukainen (ks. www.Kela.fi > työssäoloehto). Lisäksi on suositeltavaa, että harjoittelija tekee työantajan kanssa kirjallisen työsopimuksen, jossa sovitaan tarkemmin harjoittelun ehdoista.
1.5. Harjoittelu Itä-Suomen yliopistossa
Kun harjoittelija sijoitetaan omaan yliopistoon, harjoittelijan ottava yksikkö valmistelee esityksen työsuhteeseen ottamisesta ja toimittaa esityksen työsopimuksen valmistelua varten sille taholle, jonka toimivaltaan harjoittelijan työsopimussuhteeseen ottaminen kuuluu. Esityksen liitteenä on oltava kopio harjoittelusopimuksesta. Harjoittelijan palkkauksesta ja ottamisesta työsuhteeseen löytyy Heimosta ohje ”Harjoittelijan ottaminen työsuhteeseen”.
1.6. Harjoittelulaskujen käsittely
Harjoittelun päätyttyä työnantajalla on oikeus laskuttaa yliopistolta harjoittelusopimuksessa määritelty tuki. Työnantajan tulee liittää harjoittelulaskuihin kopiot harjoittelijan palkkatodistuksesta koko harjoittelun ajalta sekä harjoittelusopimuksesta. Ilman liitteitä harjoittelutukea ei voida maksaa. Harjoittelu ei myöskään ole arvonlisäveronalaista toimintaa. Kutakin vuotta koskevat laskut tulee toimittaa yliopiston laskutusosoitteeseen viimeistään seuraavan vuoden ensimmäisen viikon aikana (viikko 1). Yliopiston laskutusosoite.
2. Ulkomailla suoritettava harjoittelu
Toiminta kansainvälistyvässä työelämässä edellyttää kaikilta korkeakoulututkinnon suorittaneilta vuorovaikutustaitoja, hyvää kielitaitoa ja monipuolista kulttuurista osaamista. Harjoittelupaikan etsiminen tekee näin kansainvälistä työnhakua tutuksi jo opiskeluaikana.
2.1. Minne suuntautuvaa kv-harjoittelua tuetaan?
Yliopiston harjoittelutuella (apuraha) tuetaan pääosin Erasmus-ohjelman ulkopuolisiin maihin ja organisaatioihin suuntautuvaa työharjoittelua. Harjoittelupaikka voi olla yksityisellä tai julkisella sektorilla.
Eurooppaan suuntautuvaan kv-harjoitteluun tulee käyttää Erasmus-harjoittelutukea. Yliopiston kv-harjoittelutukea ei myönnetä opiskelijoille, jotka saavat samanaikaisesti muuta yliopiston rahallista tukea tai muun organisaation harjoittelutukea.
Erasmus-ohjelmaan osallistuvat maat
EU-maat, Islanti, Liechtenstein, Makedonia, Norja ja Turkki
Kotimaan diplomaattiset edustustot Euroopassa kuuluvat ensisijaisesti Erasmus-ohjelman piiriin.
Erasmus-tukea ei voida maksaa harjoitteluihin:
- Euroopan Unionin organisaatioissa
- EU-ohjelmia hallinnoivissa organisaatioissa
Erasmus-harjoittelua hallinnoi kansainväliset liikkuvuuspalvelut.
2.2. Harjoittelun kesto ja apurahan suuruus
- Kansainvälisen harjoittelun tukea myönnetään vähintään 2 kk pituisiin harjoitteluihin
- harjoittelun tuki on vähintään 500 €/kk. Ulkomaalaisten työnantajien ei odoteta maksavan opiskelijalle palkkaa harjoittelusta, koska tämä vaikeuttaisi kohtuuttomasti harjoittelupaikkojen löytämistä.
- Tuki maksetaan apurahana suoraan opiskelijalle.
2.3. Sopimukset
- Kansainvälisestä harjoittelusta tehdään erillinen harjoittelusopimus, jonka allekirjoittavat opiskelija, työnantaja ja tiedekunnan määräämä toimija. Sopimuksessa sovitaan harjoittelun sisällöistä, kestosta, ohjauksesta, sekä mm. vastuuvakuutuksesta
2.4. Valmistautuminen kv-harjoitteluun
- Kv-harjoitteluun lähtevä opiskelija voi osallistua kansainvälisten liikkuvuuspalveluiden järjestämään lähtöorientaatioon, joita järjestetään molemmilla kampuksilla lukukausien loppupuolella.
2.5. Apurahan maksaminen
- Apuraha maksetaan opiskelijalle ennen harjoittelun alkua.
- Apurahansaajista tulee tehdä päätös, joka liitetään apurahanmaksatuslomakkeen liitteeksi.
- Apurahan maksatus tapahtuu Mepco:n kautta. HR-asiantuntija tallentaa yliopistolla tiedot maksatusta varten Mepcon kautta (muutettu 17.12.2020).
3. Lisätietoja ja ongelmatilanteiden selvittämisestä
Mikäli harjoittelussa ilmenee ongelmia, on opiskelijan selvitettävä ne viipymättä esimiehensä kanssa. Mikäli ongelmat jatkuvat, on harjoittelun yhdyshenkilön pyrittävä selvittämään asia. Lue lisää työsuhdeturva-asioista mm. Työsuojelu.fi-sivuilta > työsopimus.
Mikäli opiskelija joutuu keskeyttämään harjoittelun tai sairastuu kesken harjoittelun, asiasta on viipymättä ilmoitettava työnantajalle. Tällöin maksettava palkka määräytyy alan työehtosopimuksen mukaan (ks. täältä Yleissitova työehtosopimuslaki). Opiskelijoiden vakuutusasioihin liittyvistä asioista löytyy kootusti tietoa Heimosta Opiskelijan vakuutusturva sekä Kamusta (mm. hakusanalla vakuutus).
Lisätietoja antavat: Opintopalveluiden päällikkö Satu Kouki p. 050 323 0870 ja suunnittelija Outi Suorsa p. 050 375 2155.
Akateeminen rehtori Harri Siiskonen