Ulkomaisiin yliopistoihin voi hakea myös vaihto-ohjelmien ulkopuolelta, ns. freemover-/visiting student -statuksella. Tätä suunnitellessa kannattaa muistaa kartoittaa oman laitoksen/osaston mahdolliset kontaktit ulkomaille. Monet ovat itsenäisesti löytäneet hyviä opiskelu- ja harjoittelupaikkoja.
Itsenäisesti opiskelemaan hakeutuminen edellyttää oma-aloitteisuutta. Hakija on itse vastuussa yhteyksistä kohdeyliopistoon, hakuprosessista, käytännön järjestelyistä ja vaihdon kustannuksista, kuten mahdollisista lukukausimaksuista. Lukukausimaksut ja hakukäytännöt vaihtelevat yliopistoittain, aloittain ja maittain. Asioiden järjestäminen vie aikansa, joten valmistelut kannattaa aloittaa viimeistään vuotta ennen suunniteltua vaihdon alkamista ulkomailla. Mitä pidempään ja paremmin ulkomaisia opintoja valmistelee, sitä onnistuneemmat opinnot yleensä ovat.
Freemover-apuraha
Kansainväliset liikkuvuuspalvelut myöntää liikkuvuusapurahoja lukukauden tai lukuvuoden kestäviin freemover-vaihtoihin alkaen syyslukukaudesta 2023. Apurahan suuruus riippuu kohdemaasta ja vaihdon kestosta.
Eurooppa: 700 euroa (yhden lukukauden vaihto) tai 1000 euroa (koko lukuvuoden vaihto)
Euroopan ulkopuoliset alueet: 1000 euroa (yhden lukukauden vaihto) tai 1500 euroa (koko lukuvuoden vaihto)
Apurahan hakeminen
Apurahaa haetaan SoleMOVE-järjestelmässä. Löydät ohjeet hakemuksen tekemiseen Kamusta. Apurahaa on haettava viimeistään kuukautta ennen vaihdon alkamista. Apurahaa ei myönnetä takautuvasti.
Apurahahaku on avoinna lukuvuosittain SoleMOVE-järjestelmässä 1.6.–31.5. jatkuvana, päätöksiä tehdään sitä mukaa kun hakemuksia tulee. Hakemusten käsittely voi kestää 2-3 viikkoa, loma-aikoina pidempään, joten hakemus kannattaa tehdä mahdollisimman hyvissä ajoin sen jälkeen kun on saanut kohdeyliopiston vahvistuksen vaihdolle.
Hakemuksen liitteiksi tulee laittaa seuraavat dokumentit:
- Opintosuoritusote (Pepistä)
- Opiskelijan laitoksen/osaston kv-yhteyshenkilön hyväksymä Learning Agreement
- Kohdeyliopiston hyväksymiskirje tai muu kohdeyliopiston vahvistus vaihtopaikasta
Apurahan myöntämisen edellytykset
- Opiskelijan on oltava läsnäoleva opiskelija Itä-Suomen yliopistossa koko vaihdon keston ajan
- Huom! Läsnäoloilmoittautuminen sis. ISYY-maksu, Kelan terveydenhoitomaksu
- Opiskelijan on oltava suorittanut vähintään yhden lukuvuoden korkeakouluopinnot ennen vaihdon alkua
- Vaihdon kesto on vähintään 3 kuukautta
- Opiskelijan on saatava hyväksyntä vaihdolle laitokseltaan/osastoltaan
- Opiskelijan on tehtävä vaihdostaan Learning Agreement eli vaihdonajan opintosuunnitelma, johon opiskelija pyytää allekirjoituksen laitoksen/osaston kv-yhteyshenkilöltä
- Vaihdon kohdeyliopisto ei sijaitse opiskelijan asuinmaassa
Kohteet, joihin apurahaa voi esimerkiksi hakea
- UEF:n verkostojen ja sopimusten ulkopuoliset korkeakoulut
- UEF:n verkostoihin ja/tai sopimuskumppaneihin kuuluvat korkeakoulut, joihin opiskelija lähtisi vaihtoon freemoverina sopimuksessa määriteltyjen paikkojen riittämättömyyden vuoksi (kilpailutilanteet)
- ISEP Direct-ohjelma: opiskelija maksaa ISEP Direct-ohjelman yliopiston lukukausimaksun sekä muut ISEP-ohjelman maksut (Application fee, Acceptance fee)
Kohteet, joihin apurahaa ei voi hakea
- Kohdeyliopistot, jotka sijaitsevat opiskelijan asuinmaassa
- Maksulliset vaihto-ohjelmat, esim. Asia Exchange
- UEF:n verkostoihin ja/tai sopimuskumppaneihin kuuluvat korkeakoulut, joihin opiskelijalle on myönnetty jo vaihtopaikka Itä-Suomen yliopistolta ja vaihto-ohjelmakohtainen apurahan (kahdenvälinen vaihto, ISEP Exchange, Erasmus+, Nordplus ym.)
- Opiskelija ei voi saada päällekkäisiä apurahoja
- Apurahaa ei voi hakea harjoitteluun ulkomailla
Muuta
Ilmoituksia Itä-Suomen yliopiston vaihto-ohjelmien ulkopuolisista kansainvälistymismahdollisuuksista julkaistaan myös Viva Engagessa (ent. Yammerissa): (uusi välilehti)