Väitöskirjan rakenne
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä itsenäiseen tutkimukseen perustuva tieteellinen esitys, jonka voidaan katsoa laajentavan tietämystä kyseisellä tieteenalalla (monografia). Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä myös yliopiston riittäväksi katsoma määrä samaa tutkimusongelmaa käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistavaksi hyväksyttyjä/tarkoitettuja käsikirjoituksia ja niistä laadittu yhteenveto (artikkeliväitöskirja).
Tiedekunnassa artikkeliväitöskirjan rakenne on seuraavanlainen:
- Artikkeliväitöskirja koostuu tyypillisesti kolmesta (3) osajulkaisusta, joista vähintään kaksi (2) (matematiikassa yksi) on julkaistu tai hyväksytty julkaistavaksi kansainvälisissä vertaisarviointia käyttävissä tieteellisissä sarjoissa. Mikäli joku osajulkaisuista on käsikirjoitus, tulee sen olla lähetetty arvioitavaksi kansainväliseen vertaisarviointia käyttävään tieteelliseen sarjaan.
- Erityistapauksissa voidaan hyväksyä kriteerit täyttävä kahden artikkelin väitöskirja, jolloin molempien osajulkaisujen tulee olla hyväksyttyjä.
- Väittelijän tulee olla päätekijä vähintään kahdessa osajulkaisussa (jatko-opinto-oikeudet 1.8.2021 jälkeen), jonka lisäksi väitöskirjassa tulee esittää selvitys väittelijän työn osuudesta yhteisjulkaisuissa.
Tiedekunnassa on määritelty seuraavasti väitöskirjatutkijan ohjaajien, esitarkastajien, tarkastajien, vastaväittäjän ja valvojan pätevyys.
Väitöskirjan esitarkastajien määrääminen
Kun väitöskirja on valmis ja kaikki vaadittavat opinnot on suoritettu, jatko-opiskelija voi aloittaa väitöskirjan tarkastusprosessin. Väitöskirjatyön ohjaajat arvioivat, milloin tutkimus on valmis esitarkastukseen. Ennen työn jättämistä tarkistettavaksi, väitöskirjan käsikirjoitus tarkastetaan plagiaatintunnistusohjelmalla.
Opinnäyte on tarkistettava plagiaatintunnistusjärjestelmässä ennen kuin se lähetetään tarkastajille arvioitavaksi. Artikkeleista koostuvien opinnäytteiden kohdalla tarkastetaan ainoastaan aiemmin julkaisemattomat tekstit eli yhteenveto-osuus ja julkaisemattomat artikkelit. Tarkistaminen tehdään Turnitin-työkalulla, joka on integroitu eLearn Moodle-ympäristöön.
- Ohjaajan lähettää kurssin nimen ja avaimen väitöskirjatutkijalle.
- Väitöskirjatutkija lataa opinnäytteen käsikirjoituksen yhtenä tiedostona (.doc tai .docx) Turnitin-tehtävänpalautuslaatikkoon
- Väitöskirjatutkija tiedottaa ohjaajaa, kun raportti on valmistunut.
- Ohjaaja tarkistaa plagiaatintunnistusraportin ja käy tarvittaessa sen tulokset läpi yhdessä väitöskirjatutkijan kanssa.
Opiskelija voi halutessaan tarkistaa omatoimisesti opinnäytteen tekstejä opiskelijoiden Turnitin-työkalussa työn tekemisen eri vaiheissa. Halutessaan jatko-opiskelija voi omatoimisesti tarkistaa aiemmat versiot opinnäytteestään sekä tieteellisten artikkeleiden käsikirjoituksensa opiskelijoiden Turnitissa.
Käyttöohjeet opiskelijalle
Käyttöohjeet ohjaajalle
Mikäli sopivaa Moodle-kurssin ei ole valmiina, sellainen perustetaan seuraavasti:
- Ensimmäisellä kerralla kurssin perustajan on hyväksyttävä käyttöehdot kirjautumalla HAKA-tunnistautumisen kautta Turnitin-järjestelmään.
- Tilaa eLearn Moodlessa kurssipohja Työpöydältä, oikeasta reunasta, Tärkeitä linkkejä -lohkosta.
- Kun kurssi on luotu, sinne lisätään Turnitin-tehtävänpalautuslaatikon kohdasta 'Lisää aktiviteetti tai aineisto'.
Opiskelija täyttää omalta osaltaan lomakkeen Esitys esitarkastajiksi/ väittelylupa (lomake). Väitöskirjatyön pääohjaaja tekee esityksen esitarkastajista samalla lomakkeella. Lomakkeen allekirjoittaa myös yksikön johtaja tai oppiaineen vastuuhenkilö. Esitarkastajien ja vastaväittäjän pätevyydestä on tiedekunnassa linjattu dekaanin päätöksellä.
Esitarkastajien tulee olla oman yliopiston ulkopuolisia henkilöitä ja heillä tulee olla professorin, dosentin tai vastaavan pätevyys. Mikäli väitöskirjatyön esitarkastajaksi esitetään dosentin pätevyyden omaavaa henkilöä, on hänen ajantasaisen julkaisuluettelonsa liitettävä esitykseen. Esitarkastajia nimitettäessä huomioidaan hallintolaissa määritellyt esteellisyysperusteet.
Väitöskirjan sähköinen versio ja yllä mainittu lomake toimitetaan sähköpostitse tiedekuntaan lumetdissertations(at)uef.fi. Tarvitessanne asiasta lisätietoja, pyydämme ottamaan yhteyttä edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.
Dekaani päättää esitarkastajista. Tiedekunta lähettää esitarkastajille dekaanin päätöksen esitarkastajien määräämisestä, ohjeet väitöskirjatyön esitarkastuslausunnon laatimisesta sekä väitöskirjatyön käsikirjoituksen. Esitarkastajien tulee antaa lausuntonsa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun tarkastettava työ on saapunut heille.
Ohjeet esitarkastajalle
Väittelyluvan myöntäminen
Tiedekuntaan saapuneet esitarkastuslausunnot lähetetään sähköpostitse tiedoksi väittelijälle ja väitöskirjatyön pääohjaajalle. Mikäli lausunnot ovat puoltavia eikä väittelijällä ei ole niihin huomautettavaa, myöntää dekaani päätöksellään väittelyluvan. Mikäli esitarkastaja kuitenkin vaatii väitöskirjan käsikirjoitukseen muutoksia, toimittaa pääohjaaja tiedekuntaan lausuntonsa, jolla vahvistaa, että vaaditut muutokset on tehty. Väittelylupa voidaan myöntää vasta tämän jälkeen. Erillistä väittelylupahakemusta ei tarvita.
Tiedekunta lähettää väittelylupapäätöksen sähköisesti tiedoksi väittelijälle, väitöskirjatyön pääohjaajalle ja väittelijän tiedelaitoksen tai -osaston johtajalle.
Vastaväittäjän ja kustoksen määrääminen
Dekaani määrää päätöksellään vastaväittäjän ja kustoksen. Väittelyluvan saatuaan väittelijä täyttää yhdessä pääohjaajansa kanssa lomakkeen, jolla esitetään vastaväittäjää ja kustosta (lomake). Yliopiston tutkintosäännön mukaan vastaväittäjän tulee olla Itä-Suomen yliopiston ulkopuolinen, dosentin tai vastaavan tieteellisen pätevyyden omaava henkilö. Tiedekunta suosittaa vastaväittäjäksi professoritasoista henkilöä. Mikäli vastaväittäjäksi kuitenkin ehdotetaan dosentin pätevyyden omaavaa henkilöä, on hänen ajantasainen julkaisuluettelonsa liitettävä esitykseen.
Väitöstilaisuuden kustos (valvoja) edustaa yliopistoa. Tiedekunta suosittaa kustokseksi Itä-Suomen yliopiston professoria tai apulaisprofessoria, mutta myös dosentin pätevyyden omaava pääohjaaja voi toimia väitöstilaisuuden valvojana.
Yksikön johtajan tai oppiaineen vastuuhenkilön, pääohjaajan ja väittelijän itsensä allekirjoittama esityslomake toimitetaan sähköpostitse tiedekuntaan lumetdissertations(at)uef.fi. Tarvitessanne asiasta lisätietoja, pyydämme ottamaan yhteyttä edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen.
Dekaani nimeää vastaväittäjän ja kustoksen esityksen perusteella. Tiedekunta lähettää dekaanin päätöksen tiedoksi väittelijälle, vastaväittäjälle, kustokselle (myös pääohjaajalle, mikäli hän ei toimi kustoksena), ao. laitoksen tai osaston johtajalle ja opintoasioista vastaavalle sihteerille sekä yliopiston viestintään. Samalla vastaväittäjälle toimitetaan tiedekunnan ohje arvostelulausunnon laatimiseksi.
Ilman erityisen painavaa syytä väitöstilaisuus on järjestettävä Itä-Suomen yliopiston hallinnoimissa tiloissa.
Ohjeet vastaväittäjälle
Väitöskirjan arvosteleminen
Vastaväittäjä toimittaa tiedekunnalle kirjallisen lausuntonsa väitöskirjasta kahden viikon sisällä väitöstilaisuudesta. Lausunnossaan vastaväittäjä ottaa kantaa väitöskirjan hyväksymiseen ja esittää arvosanaksi hyväksytty tai kiittäen hyväksytty. Tiedekunta kuulee väittelijää lausunnosta. Jos väittelijällä ei ole huomautettavaa vastaväittäjän lausuntoon, väitöskirja arvostellaan tiedekuntaneuvoston kokouksessa. Jos vastaväittäjä esittää arvosanaa kiittäen hyväksytty, tiedekunta kuulee myös esitarkastajia.
Tiedekuntaneuvosto hyväksyy väitöskirjan ja arvostelee sen. Väitöskirjan arvosana kirjataan opintosuoritusrekisteriin.
Tiedekuntaneuvosto on delegoinut dekaanille oikeuden arvostella väitöskirja vastaväittäjän lausunnon perusteella lukukausien vaihtuessa, eli lukukauden viimeisen tiedekuntaneuvoston kokouksen ja tulevan lukukauden ensimmäisen kokouksen välillä.