Skip to content
UEF Kamu
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
SuomiEnglish
Opiskelijaruokailu
Sähköposti
Yammer
Peppi
WebOodi (lukutilassa)
UEF Moodle
eLearn Moodle
DigiCampus
Lukari
Exam: opiskelijan ohjeet
Kirjasto
MOT-sanakirjat
Sykettä.fi
ISYY
UEF Connect
uef.fi
Student2Student -vertaisohjaus
Peppi
uef.fi
Heimo
weboodi.uef.fi
  • Etusivu
  • Työkalut
  • Tietopankki
  • Ota yhteyttä
Ajankohtaista
Uudelle opiskelijalle
Tohtorikoulutus
Opintoyhteisöt
Opiskelijoiden tukikanavat
Sivuaineet ja muut opinnot
Opinto-oppaat
Vaihto-opiskelu ja kansainvälistyminen
Osaamisen tunnustaminen
Opintoneuvonta
Lukuvuoden ajankohtia
Kampukset, tiedekunnat
Yliopistosanastoa
  1. Etusivu
  2. Tietopankki
  3. Valmistuvalle opiskelijalle
  4. Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen
  5. Väitöskirjan vaatimukset ja tarkastaminen luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnassa
Tulosta yläreunan logo

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO

JOENSUU, KUOPIO

Jatkotutkinto-opiskelija

Väitöskirjan vaatimukset ja tarkastaminen luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnassa

Tulosta

Väitöskirjan rakenne

Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä itsenäiseen tutkimukseen perustuva tieteellinen esitys, jonka voidaan katsoa laajentavan tietämystä kyseisellä tieteenalalla (monografia). Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä myös yliopiston riittäväksi katsoma määrä samaa tutkimusongelmaa käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistavaksi hyväksyttyjä/tarkoitettuja käsikirjoituksia (artikkeliväitöskirja) ja niistä laadittu yhteenveto.

Tiedekunnassa artikkeliväitöskirjan rakenne on seuraavanlainen:

  • Artikkeliväitöskirja koostuu tyypillisesti 3-4 vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista
  • Kolmen artikkelin väitöskirjassa tulee olla vähintään kaksi (matematiikan pääaineessa yksi) ja neljän (tai useamman) artikkelin väitöskirjassa vähintään 50 % julkaistu tai hyväksytty julkaistaviksi kansainvälisissä vertaisarviointia käyttävissä tieteellisissä sarjoissa.
  • Väittelijän tulee olla päätekijä vähintään kahdessa osajulkaisussa (jatko-opinto-oikeudet 1.8.2021 jälkeen), jonka lisäksi väitöskirjassa tulee esittää selvitys väittelijän työn osuudesta yhteisjulkaisuissa.

Tiedekunnassa on määritelty seuraavasti Jatko-opiskelijan ohjaajien, esitarkastajien, tarkastajien, vastaväittäjän ja valvojan pätevyys.

Väitöskirjan esitarkastajien määrääminen

Kun väitöskirjatyön ohjaajat arvioivat, että tutkimus on valmis arvioitavaksi, jatko-opiskelija jättää työn tarkastettavaksi. Ennen työn jättämistä tarkistettavaksi, suositellaan tekemään plagiaatintarkastus.

Plagiaatintunnistus

Opinnäyte on tarkistettava plagiaatintunnistusjärjestelmässä ennen kuin se lähetetään tarkastajille arvioitavaksi. Artikkeleista koostuvien opinnäytteiden kohdalla tarkastetaan ainoastaan aiemmin julkaisemattomat tekstit eli yhteenveto-osuus ja julkaisemattomat artikkelit. Tarkistaminen tehdään Turnitin-työkalulla, joka on integroitu Moodle-ympäristöön.

  1. Ohjaajan lähettää kurssin nimen ja avaimen väitöskirjatutkijalle.
  2. Väitöskirjatutkija lataa opinnäytteen käsikirjoituksen yhtenä tiedostona (.doc tai .docx) Turnitin-tehtävänpalautuslaatikkoon
  3. Väitöskirjatutkija tiedottaa ohjaajaa, kun raportti on valmistunut.
  4. Ohjaaja tarkistaa plagiaatintunnistusraportin ja käy tarvittaessa sen tulokset läpi yhdessä väitöskirjatutkijan kanssa.

Opiskelija voi halutessaan tarkistaa omatoimisesti opinnäytteen tekstejä opiskelijoiden Turnitin-työkalussa työn tekemisen eri vaiheissa. Halutessaan jatko-opiskelija voi omatoimisesti tarkistaa aiemmat versiot opinnäytteestään sekä tieteellisten artikkeleiden käsikirjoituksensa opiskelijoiden Turnitissa.

Käyttöohjeet opiskelijalle
Käyttöohjeet ohjaajalle

Mikäli sopivaa Moodle-kurssin ei ole valmiina, sellainen perustetaan seuraavasti:

  • Ensimmäisellä kerralla kurssin perustajan on hyväksyttävä käyttöehdot kirjautumalla HAKA-tunnistautumisen kautta Turnitin-järjestelmään.
  • Moodle-kurssi perustetaan täyttämällä Moodle kurssipohjien tilaukset/tyhjennykset -lomake, johon syötetään tarvittavat tiedot.
  • Kun kurssi on luotu, sinne lisätään Turnitin-tehtävänpalautuslaatikon kohdasta 'Lisää aktiviteetti tai aineisto'.

Opiskelija täyttää omalta osaltaan lomakkeen Esitys esitarkastajiksi/ väittelylupa (lomake). Väitöskirjatyön pääohjaaja tekee esityksen esitarkastajista samalla lomakkeella. Lomakkeen allekirjoittaa myös yksikön johtaja tai oppiaineen vastuuhenkilö. Esitarkastajien ja vastaväittäjän pätevyydestä on tiedekunnassa linjattu dekaanin päätöksellä.

Esitarkastajien tulee olla oman yliopiston ulkopuolisia henkilöitä ja heillä tulee olla professorin, dosentin tai vastaavan pätevyys. Mikäli väitöskirjatyön esitarkastajaksi esitetään dosentin pätevyyden omaavaa henkilöä, on hänen ajantasaisen julkaisuluettelonsa liitettävä esitykseen. Esitarkastajia nimitettäessä huomioidaan hallintolaissa määritellyt esteellisyysperusteet.

Väitöskirjan sähköinen versio ja yllä mainittu lomake toimitetaan tiedekuntaan johdon assistentti Satu Turuselle, satu.turunen@uef.fi, p. 040 355 3698. Lisätietoja asiasta Kuopiossa antaa Satu Turunen ja Joensuussa koulutuspäällikkö Kaisa Laitinen, kaisa.laitinen@uef.fi, p. 050 432 7573.

Dekaani päättää esitarkastajista. Tiedekunta lähettää esitarkastajille dekaanin päätöksen esitarkastajien määräämisestä, ohjeet väitöskirjatyön esitarkastuslausunnon laatimisesta sekä väitöskirjatyön käsikirjoituksen. Esitarkastajien tulee antaa lausuntonsa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun tarkastettava työ on saapunut heille.

Ohjeet esitarkastajalle

Väittelyluvan myöntäminen

Tiedekuntaan saapuneet esitarkastuslausunnot lähetetään sähköpostitse tiedoksi väittelijälle ja väitöskirjatyön pääohjaajalle. Mikäli lausunnot ovat puoltavia eikä väittelijällä ei ole niihin huomautettavaa, myöntää dekaani päätöksellään väittelyluvan. Mikäli esitarkastaja kuitenkin vaatii väitöskirjan käsikirjoitukseen muutoksia, toimittaa pääohjaaja tiedekuntaan lausuntonsa, jolla vahvistaa, että vaaditut muutokset on tehty. Väittelylupa voidaan myöntää vasta tämän jälkeen. Erillistä väittelylupahakemusta ei tarvita.

Tiedekunta lähettää väittelylupapäätöksen sähköisesti tiedoksi väittelijälle, väitöskirjatyön pääohjaajalle ja väittelijän tiedelaitoksen tai -osaston johtajalle.

Vastaväittäjän ja kustoksen määrääminen

Dekaani määrää päätöksellään vastaväittäjän ja kustoksen. Väittelyluvan saatuaan väittelijä täyttää yhdessä pääohjaajansa kanssa lomakkeen, jolla esitetään vastaväittäjää ja kustosta (lomake). Yliopiston tutkintosäännön mukaan vastaväittäjän tulee olla Itä-Suomen yliopiston ulkopuolinen, dosentin tai vastaavan tieteellisen pätevyyden omaava henkilö. Tiedekunta suosittaa vastaväittäjäksi professoritasoista henkilöä. Mikäli vastaväittäjäksi kuitenkin ehdotetaan dosentin pätevyyden omaavaa henkilöä, on hänen ajantasainen julkaisuluettelonsa liitettävä esitykseen.

Väitöstilaisuuden kustos (valvoja) edustaa yliopistoa. Tiedekunta suosittaa kustokseksi Itä-Suomen yliopiston professoria tai apulaisprofessoria, mutta myös dosentin pätevyyden omaava pääohjaaja voi toimia väitöstilaisuuden valvojana.

Yksikön johtajan tai oppiaineen vastuuhenkilön, pääohjaajan ja väittelijän itsensä allekirjoittama esityslomake toimitetaan tiedekuntaan, koulutussuunnittelija Riikka Leväselle, riikka.levanen@uef.fi.  Lisätietoja asiasta antaa Riikka Levänen tai koulutuspäällikkö Kaisa Laitinen (kaisa.laitinen@uef.fi). Dekaani nimeää vastaväittäjän ja kustoksen esityksen perusteella. Tiedekunta lähettää dekaanin päätöksen tiedoksi väittelijälle, vastaväittäjälle, kustokselle (myös pääohjaajalle, mikäli hän ei toimi kustoksena), ao. laitoksen tai osaston johtajalle ja opintoasioista vastaavalle sihteerille sekä yliopiston viestintään. Samalla vastaväittäjälle toimitetaan tiedekunnan ohje arvostelulausunnon laatimiseksi.

Ilman erityisen painavaa syytä väitöstilaisuus on järjestettävä Itä-Suomen yliopiston hallinnoimissa tiloissa.

Ohjeet vastaväittäjälle

Väitöskirjan arvosteleminen

Vastaväittäjä toimittaa tiedekunnalle kirjallisen lausuntonsa väitöskirjasta kahden viikon sisällä väitöstilaisuudesta. Lausunnossaan vastaväittäjä ottaa kantaa väitöskirjan hyväksymiseen ja esittää arvosanaksi hyväksytty tai kiittäen hyväksytty. Tiedekunta kuulee väittelijää lausunnosta. Jos väittelijällä ei ole huomautettavaa vastaväittäjän lausuntoon, väitöskirja arvostellaan tiedekuntaneuvoston kokouksessa. Jos vastaväittäjä esittää arvosanaa kiittäen hyväksytty, tiedekunta kuulee myös esitarkastajia.

Tiedekuntaneuvosto hyväksyy väitöskirjan ja arvostelee sen. Väitöskirjan arvosana kirjataan opintosuoritusrekisteriin.

Tiedekuntaneuvosto on delegoinut dekaanille oikeuden arvostella väitöskirja vastaväittäjän lausunnon perusteella lukukausien vaihtuessa, eli lukukauden viimeisen tiedekuntaneuvoston kokouksen ja  tulevan lukukauden ensimmäisen kokouksen välillä.

esitarkastus vastaväittäjä ohjaaja alkuperäisyyden tarkastus väitöstilaisuus väittelylupa kustos esitarkastuslausunto plagiaatintunnistus arviointi artikkeliväitöskirja
University of Eastern Finland Joensuu, Kuopio © University of Eastern Finland
Facebook Instagram Twitter YouTube LinkedIn Snapchat SoundCloud
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietosuojaseloste
Hallinnoi evästeitä
Palvelu käyttää evästeitä sivuston optimointiin.
Toiminnalliset Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastolliset
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
Näytä asetukset
{title} {title} {title}