Yhdenvertaisuuslain (6/2014) mukaan koulutuksen järjestäjän on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Edistämistoimenpiteiden on oltava oppilaitoksen toimintaympäristö, voimavarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia. Koulutuksen järjestäjän on huolehdittava siitä, että oppilaitoksella on suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla.
Mukautusten kohtuullisuutta arvioitaessa otetaan huomioon vammaisen ihmisen tarpeiden lisäksi 1 momentissa tarkoitetun toimijan koko, taloudellinen asema, toiminnan luonne ja laajuus sekä mukautusten arvioidut kustannukset ja mukautuksia varten saatavissa oleva tuki. (Yhdenvertaisuuslaki 15/2014).
Tämän ohjeistuksen tarkoitus on kuvata, kuinka Itä-Suomen yliopistossa sovitaan tarpeellisista ja asianmukaisista järjestelyistä sekä toimenpiteistä, joilla edistetään opintojen saavutettavuutta sekä yhdenvertaisuuden toteutumista opiskelussa. Näitä järjestelyitä nimitetään yksilöllisiksi järjestelyiksi valintakokeessa ja yksilöllisiksi opintojärjestelyiksi.
Opiskelijan tai koulutukseen hakijan vamma tai pitkäaikaissairaus voi olla luonteeltaan fyysinen tai psyykkinen, esimerkiksi liikunta-, aisti- tai kognitiivinen vamma. Opiskelijalla voi olla lukemiseen, kirjoittamiseen tai muuhun oppimiseen liittyvä vaikeus. Hänellä voi olla myös useampia vammoja tai pitkäaikaissairauksia, jotka vaikuttavat koulutukseen pääsemiseen ja opiskelusta selviytymiseen. Yksilöllisiä järjestelyjä voidaan toteuttaa myös silloin, kun vamman tai sairauden aiheuttama haitta on tilapäinen, esimerkiksi onnettomuuden seuraus. Päätöstä yksilöllisistä järjestelyistä ei tehdä tavanomaisissa lyhytaikaisissa sairastapauksissa (esim. influenssa, norovirus, flunssa), joissa opettaja voi opintojohtosäännön nojalla sopia järjestelyistä opiskelijan kanssa ilman erillisen päätöksen tekemistä. Yksilölliset järjestelyt voivat koskea valinta- tai soveltuvuuskoetta (ml. sivuaineiden valintakokeet), tentti -tai muita opetustilanteita. Muita opetustilanteita ovat opetuksen lisäksi opiskeluun liittyvä ohjaus ja siihen kuuluvat palvelut.
Opiskelijan kaikki elämäntilanteet eivät oikeuta yksilöllisiin järjestelyihin. Järjestelyjä ei tehdä esimerkiksi siitä syystä, että opiskelija asuu muualla kuin kampuspaikkakunnalla. Yksilöllisiä järjestelyitä ei tehdä myöskään opiskelijan työelämäkiireiden, eikä läheisten hoitamisesta ja huolenpidosta aiheutuvien syiden vuoksi.
Itä-Suomen yliopistossa toteutetaan verkostotoimijamallia. Tavoitteena on, että opiskelijoita ohjaavat henkilöt voivat yhteistyössä opiskelijan kanssa ratkoa esteettömyyteen liittyviä kysymyksiä parhaan tuen mahdollistamiseksi opiskelijalle.
Yliopiston kaikilla opiskelijoilla on oikeus hakea yksilöllisiä opintojärjestelyjä. Tutkinto-opiskelijoiden ohella myös esimerkiksi avoimia yliopisto-opintoja suorittavilla on oikeus niihin.
Opiskeluterveysneuvottelu
Opiskelijan kanssa voidaan järjestää verkostotoimijamallia hyödyntäen opiskeluterveysneuvottelu (avautuu uuteen välilehteen). Opiskeluterveysneuvottelun tavoitteena on etsiä yhdessä keinoja opiskelukyvyn edistämiseksi ja opintojen mahdollistamiseksi arvioimalla tilannetta ja mahdollisuuksia eri näkökulmista. Aloitteen opiskeluterveysneuvottelun pitämiseen voi tehdä opiskelija itse, korkeakoulun opetushenkilökunnan, hyvinvointipalveluiden tai opintohallinnon edustaja tai työntekijä opiskeluterveydenhuollosta.
YTHS: Opiskeluterveysneuvottelu korkeakouluissa – Opas opiskelijoille, korkeakouluille ja opiskeluterveydenhuollolle (pdf) (avautuu uuteen välilehteen)
Opiskelija voi saada yksilöllisiä järjestelyjä myös sivuaineen valintakokeeseen, mikäli hänelle on myönnetty niitä muihin opintoihin. Järjestelyjen tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 14 päivää ennen sivuaineen valintakoetta filosofisen tiedekunnan yksilöllisiä järjestelyjä hoitavalle yhdyshenkilölle.
Voit hakea vastaavia yksilöllisiä opintojärjestelyitä opiskelun ajalle, kuin mitä sinulle on jo valintakokeessa myönnetty. Koska opetustilanne eroaa pedagogisesti opiskelijavalintatilanteesta, voidaan yksilöllisten opintojärjestelyjen tarvetta tarkastella uudelleen. Suositus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeessa ei siis ole voimassa automaattisesti opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen, vaan sinun on haettava sitä uudelleen.
Opintojen käynnistyessä kanssasi käydään tarvittaessa henkilökohtainen ohjauskeskustelu, jotta opintosi käynnistyvät joustavasti. Voit ottaa yksilöllisen opintojärjestelytarpeesi esille koska tahansa opintojesi aikana, kun sellaiseen tulee tarve.
Yksilölliset opintojärjestelyt voidaan myöntää myös määräaikaisesti.
Opintojen aikainen suositus yksilöllisistä opintojärjestelyistä voidaan myöntää aiemman päätöksen/suosituksen pohjalta. Opiskelijan tulee liittää hakemukseensa vaadittavat liitteet. Ensimmäistä kertaa yksilöllisiä opintojärjestelyjä hakevan opiskelijan tulee esittää lääkärin lausunto tai muu asiantuntijan/asiantuntijoiden antama selvitys yksilöllisten opintojärjestelyjen tarpeesta. Lue tarkempi liitemääritelmä hakuohjeesta.
Velvollisuutenasi on ilmoittaa, mikäli olosuhteissasi tapahtuu sellaisia muutoksia, että niillä on vaikutusta yksilöllisten opintojärjestelyjen tarpeeseen (esim. toipuminen vammasta). Hakemuksestasi tulee ilmetä, millaisia yksilöllisiä opintojärjestelyjä haet sekä millä perustein niitä tarvitset.
On suositeltavaa, että kanssasi käydään verkostokeskustelu, jossa yhteisesti sovitaan kohtuullisista ja mahdollisista yksilöllisistä opintojärjestelyistä. Verkostokeskustelussa voi olla mukana esteettömyysverkoston henkilöitä, tarvittavia asiantuntijoita, oppiaineen edustus ja sinä itse. Oppiaineen edustajan osallistuminen yksilöllisiä opintojärjestelyitä koskevaan prosessiin on tärkeää, jotta oman koulutuksesi mahdolliset erityispiirteet tulevat huomioiduksi. Opiskelijana voit ottaa tukihenkilön mukanasi verkostokeskusteluun. Keskustelusta laaditaan muistio liitteeksi hakemukseesi. Muistioon kirjataan tilaisuuden osallistujat sekä yksilöllisiä opintojärjestelyjä koskeva keskustelu, mutta ei mitään terveydentilatietojasi.
Huomaathan, että opiskelijana vastuullasi on ilmoittaa yksilöllisten opintojärjestelyiden tarpeestasi hyvissä ajoin (väh. kymmenen päivää ennen tenttiä tai opetuksen alkamista) opintojakson vastuuopettajalle esittämällä yksilöllisistä opintojärjestelyistä tehty suositus.
Tieto yksilöllisistä opintojärjestelyistä tallennetaan diaariin. Diaariin ei viedä hakemusta yksilöllistä opintojärjestelyistä eikä mitään asiakirjoja, joihin sisältyy terveydentilatietoja.
Yksilölliset opintojärjestelysuositukset säilytetään yliopiston asiakirjahallintaa koskevien määräysten mukaisesti. Julkisuuslain 24 §:n 25 kohdan mukaan salassa pidettäviä ovat mm. asiakirjat, jotka sisältävät tietoa henkilön terveydentilasta tai vammaisuudesta taikka hänen saamastaan terveydenhuollon ja kuntoutuksen palveluista.
Yksilöllisten opintojärjestelyjen suosituksen valmistelija antaa suosituksen tiedoksi sinulle sekä suosituksen kannalta välttämättömille henkilöille.
Yksilölliset järjestelyt voivat koskea opetustilanteita, tenttejä ja muita opetukseen liittyviä tilanteita, kuten harjoittelua ja opetukseen liittyviin ryhmätilanteita. Järjestelyt voivat koskea myös opiskeluun liittyvää ohjausta ja opiskeluun kuuluvia palveluja. Esimerkkejä yksilöllisistä opintojärjestelyistä:
- mahdollisuus käyttää apuvälineitä (esim. tietokone, pistenäyttö tai induktio, sanakirja).
- mahdollisuus lisäaikaan, lisävalaistukseen, erilliseen koetilaan tai muihin tilajärjestelyihin.
- materiaaleihin liittyvät järjestelyt (esim. mahdollisuus saada tenttikysymykset isommalla fonttikoolla, luentomateriaali etukäteen, äänikirja tai luennon striimaus tai tallennus).
- palveluihin liittyvät järjestelyt (mahdollisuus käyttää avustajaa tai tulkkia, huom! yliopisto ei ole velvollinen hankkimaan avustajaa tai tulkkia, vaan se kuuluu hakijalle/opiskelijalle itselleen).
- opintojakson tai opintojaksoon kuuluvan tentin tai muun opintosuorituksen vaihtoehtoinen suoritustapa (esim. suullinen tentti, opintojakson suorittaminen tentin sijaan oppimistehtävin, opintojakson suorittaminen osissa).
Käytännössä opintojärjestelyt ovat henkilökohtaisia ratkaisuja opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamiseen. Kyse on opintojakson suorittamistapoihin liittyvistä ratkaisuista.
Yksilöllisten opintojärjestelyiden toteuttaminen ei tarkoita opintojakson vaatimustason tai osaamistavoitteiden laskemista. Opintojakson opettajan vastuulla on, että osaamistavoitteet säilyvät samana kaikille opiskelijoille.
1. Voit ottaa yksilöllisen opintojärjestelytarpeesi esille koska tahansa opintojesi aikana: joko aloittaessasi opinnot tai silloin, kun tarve järjestelyihin ilmenee.
2. Tee hakemus yksilöllisistä järjestelyistä. Lomake: Hakemus yksilöllisistä opintojärjestelyistä (docx). Lataa lomake klikkaamalla sivun oikeasta yläkulmasta kolmesta pisteestä, Download Word. Kerro hakemuksessa, millaisia yksilöllisiä opintojärjestelyjä haet sekä millä perustein tarvitset järjestelyjä.
- Voit hakea yksilöllisiä järjestelyitä ainoastaan joihinkin opintoihisi, kuten pelkästään kielikeskuksen opintoihin. Voit myös hakea kielten osalta erilaisia järjestelyitä kuin muihin opintoihin.
3. Liitä hakemukseesi liitteet
- Jos haet yksilöllisiä järjestelyitä vamman tai sairauden takia, liitä hakemukseen lääkärinlausunto.
- Jos haet yksilöllisiä järjestelyitä lukemisen, kirjoittamisen tai muun oppimisen vaikeuden vuoksi, liitä hakemukseen erityisopettajan, psykologin, puheterapeutin tai lääkärinlausunto. Ylioppilastutkintolautakunnan päätös lukivaikeudestasi voidaan hyväksyä sellaisenaan ilman lääkärintodistusta tai muuta lausuntoa, jos päätöksestä käy ilmi, että sinulle on myönnetty tukitoimia ylioppilaskokeen suorittamiseen. Tällöin ylioppilaskokeen suorittamiseen myönnettyjen tukitoimien pitää olla samat, joita haet valintakokeeseen.
- Asiantuntijalausunnon voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti riippuen vamman, sairauden tai oppimisvaikeuden pysyvyydestä. Lähtökohtaisesti lausunto pysyvästä vammasta tai sairaudesta otetaan huomioon, jos olet saanut sen 16-vuotiaana tai sen jälkeen.
- Älä lähetä yliopistolle alkuperäisiä todistuksia, lausuntoja ja muita asiakirjoja, joilla todennat yksilöllisten opintojärjestelyiden tarpeesi. Yliopisto ei palauta kopioita, vaan tuhoaa ne suosituksen laatimisen jälkeen.
4. Toimita hakemuksesi ohjeistuksen mukaisesti turvasähköpostitse siihen tiedekuntaan, jonka pääaineopiskelija olet. Jos olet avoimen yliopiston opiskelija, toimita hakemus turvasähköpostitse siihen tiedekuntaan, jonka opintoja suoritat. Voit lähettää hakemuksesi myös paperipostilla, mutta ei koskaan suojaamattomassa sähköpostissa. Yhteystiedot löydät otsikon "Yhteystiedot ja Neuvonta" alta.
5. Jos tarvitset opiskelussasi terveydenhuollosta saatuja apuvälineitä, henkilökohtaista avustajaa tai opaskoiraa, voit käyttää niitä opetustilanteissa ilman erillistä suositusta. Kerrothan tästä opettajalle etukäteen, ettei tilanne tule hänelle yllätyksenä. Suositus on kuitenkin tarpeen silloin, jos tarvitset pienryhmätilan tai erillisen tenttitilan ja käytät siellä apuvälineitä tai henkilökohtaista avustajaa.
6. Jos tilanteesi edellyttää tai haluat, järjestetään mahdollisista yksilöllisistä järjestelyistäsi verkostokeskustelu.
- Keskustelussa pohditaan, mitä järjestelyjä tarvitset ja kuinka pitkäksi aikaa. Lisäksi arvioidaan järjestelyjen toteuttamista. Keskustelussa sovitaan myös mahdollisesta seurannasta.
- Keskusteluun voi lisäksesi osallistua oppiaineesi edustus ja tarvittavia asiantuntijoita (esim. opintopsykologi). Keskusteluun voi osallistua myös tukihenkilö, joka voi olla kuka tahansa haluamasi henkilö.
- Tarvittaessa keskustelusta voidaan laatia muistiinpanot. Muistiinpanoihin kirjataan keskustelussa läpikäydyt asiat ja niissä neuvotaan sinua opintojesi suorittamisessa.
7. Saat kirjallisen suosituksen yksilöllisistä järjestelyistä uef-sähköpostiisi.
- Suosituksen antaa sen tiedekunnan opetuksesta vastaava varadekaani, jonka opinnoista on kyse. Kielikeskuksen ei tarvitse tehdä erillistä päätöstä, jos tiedekunnan päätös on jo olemassa. Kielikeskuksessa omassa opetuksessa tarvittavista lisäjärjestelyistä voi sopia erikseen.
- Suositus voi koskea kaikkea opetusta ja olla voimassa koko opintojesi ajan. Suositus voidaan laatia myös määräaikaiseksi ja koskemaan tiettyjä opintoja. Yksilöllisiä järjestelyitä voidaan tarkastella uudelleen tarpeen vaatiessa.
- Sinulla on velvollisuus ilmoittaa, mikäli olosuhteissasi tapahtuu yksilöllisiin järjestelyihin vaikuttavia muutoksia (esim. toipuminen vammasta).
8. Jotta sinulle suositellut yksilölliset järjestelyt voidaan tehdä, sinun tulee pyytää niiden toteuttamista viimeistään 10 päivää ennen opetusta/opintosuoritusta näyttämällä suositusta tai lähettämällä se opettajalle uef-sähköpostilla.
9. Mikäli käytät yksilöllisenä järjestelynä omaa apuvälinettä, esim. tietokonetta, yliopistolla on oikeus tarkistaa laitteen tiedostot ja ohjelmat mm. ennen tenttitilaisuuden alkua.
10. Ongelmatilanteissa ole yhteydessä tiedekuntasi yhteyshenkilöön. Yhteystiedot näet otsikon "Yhteystiedot ja Neuvonta" alta.
Avoimen yliopiston opiskelijana toimit samalla tavalla, kuin tutkinto-opiskelija.
Hakemuksen ja liitteiden lähettäminen (yksilölliset opintojärjestelyt)
Hakemus ja liitteet yksilöllisistä opintojärjestelyistä tulee toimittaa sähköisesti (mieluiten pdf-tiedostoina) turvasähköpostiviestissä asianomaisen tiedekunnan verkkosivun kautta.
Mene turvapostin lähettämiseen tarkoitetulle web-sivulle ja kirjoita sivulle oma sähköpostiosoitteesi (sekä lomakkeella oleva vaihtuva koodi, jolla estetään roskapostia).
Saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen viestin, jossa olevan linkin kautta pääset lähettämään itse turvapostiviestin. Klikkaa kyseessä olevaa linkkiä ja kirjoita turvapostilomakkeelle vastaanottajaksi kyseisen tiedekunnan sähköpostiosoite:
Jos olet avoimen yliopiston opiskelija, toimita hakemus siihen tiedekuntaan, jonka opintoja suoritat.
Sen jälkeen kirjoita turvapostilomakkeelle itse viesti ja liitä viestiin tarvittavat liitetiedostot. Paina lopuksi Lähetä (Send).
Suositusten valmistelijat / yhteystiedot
Voit aina tarvittaessa kysyä ja ottaa yhteyttä oman tiedekuntasi yhdyshenkilöön
- Filosofinen tiedekunta: koulutusasiantuntija Erja Vottonen ja koulutuspalveluiden päällikkö Satu Kouki
- Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta: koulutuspalveluiden päällikkö Maarit Merimaa-Piirainen
- Terveystieteiden tiedekunta: koulutuspalveluiden päällikkö Susanna Järvelin-Pasanen
- Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta, Joensuun kampus: amanuenssi Minna Paronen
- Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta, Kuopion kampus: koulutusasiantuntija Heli Kemppainen
- Kielikeskus: opintoasioiden päällikkö Satu Karhapää-Puhakka
Mikäli tarvitset lisäapua tai -neuvoja hakemiseen liittyen, voit ottaa yhteyttä myös erityisopettajaan, esteettömyysyhdyshenkilöihin tai omaan hops-ohjaajaasi.
Yksilöllisten opintojärjestelyjen sopivien ratkaisujen löytämisen tukena toimii myös opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija, erityisopettaja Tiina Juurela (opintopalvelut).
Kampusten esteettömyysyhdyshenkilöt ovat:
- Joensuun kampus: koulutus- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgrén-Sallinen
- Kuopion kampus: opiskelijapalvelun päällikkö Tuija Pasanen
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@uef.fi / UEF Connect.